Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve daha sonra iptal edilen etkinliklerle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından bilgilendirme yapıldı. Koca, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve gastrointestinal enfeksiyon geçirdiğini belirtti. Gastrointestinal enfeksiyon, sindirim sistemini etkileyen ve çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu bir iltihaplanma durumudur. Enfeksiyonun önlenmesinde el yıkamanın ve hijyenin önemi vurgulandı.
27 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleri sırasında Aydın Aydoğan'a kötü muamelede bulunan polislerden biri olan Kenan Şaban Süzgün'ün 1'inci sınıf emniyet müdürü yapıldığını tespit etti. Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suç duyurusunda bulunduktan sonra polisler tarafından gözaltına alınmış ve kötü muameleye maruz kalmıştı. AYM, polislerin kötü muamele yasağını ihlal ettiğine hükmetmiş ve Aydoğan'a 45 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti. Dosya, AYM kararı gereği yeniden açıldı ve soruşturmayı 17 Aralık soruşturmasını kapatan savcı Ekrem Aydıner yürütüyor. İfade veren polisler olayı hatırlamadıklarını veya Aydoğan'a müdahale etmediklerini iddia ediyorlar.
8 Ocak 2023

Kobani davasında, eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında savcılık mütalaası okundu. Savcılık, 36 kişinin 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mütalaanın özeti sekiz saat sürdü ve HDP'liler ile avukatlar savunmaların tamamlanmadığı gerekçesiyle tepki göstererek salonu terk etti. Savcılık, Demirtaş için en fazla ceza talep ederek, çeşitli suçlamalardan dolayı 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 323 yıla kadar hapis cezası istedi.
14 Nisan 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

Adalet bakan yardımcılığına getirilen hakim Akın Gürlek'in şikayeti üzerine gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan hakkında açılan dava sonuçlandı ve her iki gazeteci de beraat etti. Gazeteciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirme iddiasına dayanarak başlatılan DİAYDER davasını haberleştirmişlerdi. Savcı, gazetecileri 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' ile suçlamış, ancak mahkeme bu suçlamaları reddederek gazetecilerin beraatine karar verdi.
13 Haziran 2023

6 Şubat depremleri sonrasında 11 şehirdeki sağlık hizmetleri ve çalışanları büyük zarar gördü. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, depremde 100'den fazla hekim ve toplamda 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 500'den fazla yaralı olduğunu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının ailelerini güvenli yerlere yerleştirdikten sonra hastanelere koştuğunu, ancak kendi kayıpları ve zorluklarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edilenler arasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, diğer altı sanığa ise 18'er yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, üç sanık hakkındaki hapis cezalarını bozarken, diğerlerinin tutukluluğu devam ediyor. Meriç Kahraman, eşi Tayfun Kahraman'ın ve diğer hükümlülerin adalet arayışını ve yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'ne adil yargılanma hakkı sağlanması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü ise Gezi tutuklularını 'düşünce mahkumu' olarak ilan etti.
25 Nisan 2024

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde 14 Ekim 2022'de meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği patlama sonrası açılan davada, sekiz tutuklu sanıktan birinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, diğer yedi sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kader' olarak nitelendirdiği facianın, araştırma komisyonunun raporuna göre yetersizlik ve denetimsizlikten kaynaklandığı belirtildi. Duruşma, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınması için 3 Mayıs'a ertelendi.
28 Nisan 2023

Gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan yardımcısı Akın Gürlek'in şikayeti üzerine 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla yargılandı ve iki yıl hapis cezasına mahkum edildi. Terkoğlu'nun, Odatv ve Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan yazıları bu davanın sebebi olarak gösterildi. Mahkeme, Terkoğlu'nun savunmasına rağmen hapis cezası kararını verdi. Terkoğlu savunmasında, hakim, savcı ve polislerin de eleştirilebileceğini ve onlara ayrıcalıklı koruma sağlamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2024

Kadir Şeker, sevgilisine şiddet uyguladığını düşündüğü bir kişiyi öldürmek suçundan yargılanarak 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış ve iki buçuk yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilmişti. Yargıtay'ın cezayı onaması üzerine tekrar tutuklanan Şeker, İdari ve Gözlem Kurulu'nun kararıyla Covid-19 tedbirleri kapsamında geçici olarak 31 Temmuz 2023'e kadar tahliye edildi.
8 Haziran 2023

Tuzla Piyade Okulu'nda, 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde düzenlenen anma töreninde bir teğmenin Atatürk'ün fotoğrafını yakasına takmaması üzerine çıkan kavga sonucu yedi personel hakkında soruşturma başlatıldı. Milli Savunma Bakanlığı'nın onayı ile bu personeller 'Silahlı Kuvvetlerden Ayırma' kararı alınarak ihraç edildi. Bu karar, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde alındı.
9 Şubat 2024

Gazeteci Fırat Can Arslan, Diyarbakır'da yargılanan gazetecilerin duruşmasına katılan savcı ve hâkimin tayiniyle ilgili bir paylaşımı sebebiyle tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve T24 editörü Sibel Yükler de gözaltına alındı. Arslan'ın 'kaçma şüphesi' olduğu iddia edildi, ancak Arslan'ın haftada iki gün karakola imza vermeye gittiği ortaya çıktı. Arslan'ın tweetindeki kararname görsellerinde Karababa çiftinin sicil numaraları kırpılmıştı.
26 Temmuz 2023

7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023

Üç aydan uzun süre tutuklu kalan gazeteci Fırat Can Arslan, ilk duruşmada tahliye edildi. Arslan, Diyarbakır'daki gazetecilerin yargılamasına katılan savcı ve hâkim eşinin görev yerinin değiştirilmesiyle ilgili bir tweet attığı için gözaltına alınmıştı. Bu tweet'i paylaşan gazeteciler Evrim Kepenek, Sibel Yükler ve Evrim Deniz de gözaltına alınmış, ancak sonrasında serbest bırakılmışlardı.
31 Ekim 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve sonrasında program iptal edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve geçirdiği gastrointestinal enfeksiyonun etkisinin azaldığını belirtti. Erdoğan, görevinin başında olduğunu gösterir bir şekilde Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yaparken çekilmiş fotoğraflarını paylaştı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışına Putin'in telekonferans yöntemiyle katılacağı bilgisi verildi.
27 Nisan 2023

İstanbul Küçükçekmece'de 'Eros' isimli bir kedinin tekmeyle öldürülmesi sonrası fail İbrahim Keloğlan'ın serbest bırakılması kamuoyunda tepki çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u arayarak olaya müdahil oldu. Keloğlan'a dört yıla kadar hapis cezası istenmesine rağmen, mahkeme 'iyi hal' ve 'pişmanlık' gerekçesiyle hükmün açıklanmasını geri bırakarak sanığı serbest bıraktı. Karara itiraz edilmesi üzerine, Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi ilk kararı kaldırdı ve dosyayı mahkemeye iade etti.
25 Şubat 2024

Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde en çok oyu alan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatası AKP'li aday Abdulahat Arvas'a verildi. Bu karara tepki gösteren avukatlar, İstanbul Adliyesi'nde adalet nöbeti tutmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, açıklama yapılmasını engelleyerek en az 14 avukatı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve ÖHD Eş Başkanı Esra Erin de bulunuyor.
3 Nisan 2024

Birgün gazetesi politika editörü Gökay Başcan, 15 Ocak 2021 tarihli bir yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandı. Yazıda, Kocaman'ın Erdoğan'ı nikahından sonra ziyaret ettiği ve kısa süre sonra Yargıtay üyeliğine atandığı belirtilmişti. İstanbul 2'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Başcan'a toplamda 23 ay 10 gün hapis cezası verilirken, ceza ertelendi. Gazetenin yönetim kurulu başkanı ve yazıişleri müdürü ise beraat etti.
14 Haziran 2023
İşaretlediklerim