Merkez Bankası, Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’inde değişiklikler yaptı ve bu değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemelerle Türk lirası mevduatların artması ve kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda, Merkez Bankası'nca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan Türk lirası hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan Türk lirası payı seviyesinde artış hedefine geçildi.
20 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri dışında yurt içinde tutacakları yabancı para cinsinden hesaplara yüzde 4,5 faiz ödeme kararı aldı. Daha önce bankalar, yurt dışında tuttukları dövizler için yüzde 4,3 oranında LIBOR faizi almaktaydılar. Bu yeni düzenlemeyle, bankaların yurt dışında bulunan fazla dövizlerini yurt içine getirmeleri durumunda, zorunlu karşılık tutarının üzerindeki meblağlara yüzde 4,5 faiz verilecek ve bu faiz Türk Lirası cinsinden ödenecek.
20 Ocak 2023

Merkez Bankası, Türk Lirasını (TL) güçlendirmek ve bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştürmek için yeni adımlar attı. Bu adımlar arasında, TL mevduatını desteklemek ve kur korumalı hesaplardan (KKM) standart TL mevduata geçişi özendirmek bulunuyor. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenilemeyle TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi ve ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
18 Eylül 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından televizyon kanallarının düzenlediği ortak canlı yayında toplanan bağışlar sonucunda, bankaların AFAD ve Kızılay'a yapacakları yardımlar için bankacılık kanununun öngördüğü özkaynakların binde dört sınırı kaldırıldı. Bu değişiklik, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında alınan bir kararname ile Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Daha önce bankaların yasal sınırları aşan bağışları nedeniyle ceza alma riski bulunuyordu.
17 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçırmak amacıyla IBAN üzerinden tahsilat yapan 250 mükellefi inceledi ve toplamda 250 milyon lira ceza kesti. İncelemeler sonucunda 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ceza kesilenler arasında lüks restoran zincirleri, değerli taş ve kuyumculuk markaları, yedek parça işletmeleri, düğün-organizasyon işletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ve gayrimenkul ile araç alım-satımı yapan kişiler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin artarak devam edeceğini ve kayıt dışı faaliyetlerin takip edileceğini belirtti.
14 Eylül 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yayınları nedeniyle Halk TV, Fox TV ve TELE 1 gibi kanallara yaptırım kararı aldı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, bu cezaların parasal karşılığının 7 milyon 990 bin lira olduğunu açıkladı. Taşcı, bu durumun seçim sürecinde yaşanacaklar için bir işaret fişeği olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarını başlattı. Bu kapsamda, kur korumalı mevduatlara 'zorunlu karşılık' uygulaması getirildi. Bu uygulama ile Merkez Bankası, piyasada oluşan Türk Lirası likidite fazlasını sistemden çekmeyi hedefliyor. Kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü getirildi.
21 Temmuz 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği bir yazı ile 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek kur korumalı mevduat hesaplarında önden prim ödemesine son verilmesini talep etti. Bu düzenleme, bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirme hedeflerine ulaşmaları ve döviz talebini kontrol altına almak amacıyla yapıldı. Bankalar, daha önce mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için bu hesaplara yüksek faizler teklif etmekteydi. Banka yöneticileri, bu ve benzeri konuları görüşmek üzere Merkez Bankası yetkilileriyle bir araya gelmişti.
1 Haziran 2023

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT ve havale işlemleri sırasında tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Özellikle açıklama kısmına gerekli bilgilerin doğru bir şekilde yazılmasının önemine vurgu yaptı. Yanlış bilgi girilmesi durumunda tüketicilerin para iadesi alamayabileceği ve yargıda sorun yaşayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, bankaların ek hesap limiti artışı için sigorta gibi ek ürünlere başvurmayı zorunlu kılamayacağını ve tüketicilerin şikayet durumunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu veya tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini belirtti.
10 Nisan 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile, depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde, 7256 ve 7326 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılan alacakların taksit ödeme süreleri, mücbir sebep halinin sona ermesini takiben ertelendi. İlk taksit ödemesi mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda, sonraki taksitler ise ikişer aylık dönemler halinde ödenebilecek.
23 Şubat 2023

Denizbank'ın bir şube müdürü olan Seçil Erzan, onlarca kişiyi dolandırmakla suçlanarak tutuklandı. Aralarında eski futbolcular Arda Turan ve Emre Belözoğlu'nun da bulunduğu mağdurlar, İstanbul Adliyesi'nde ifade verdi. Arda Turan son altı ayda 7,5 milyon dolar, Emre Belözoğlu ise bir buçuk ayda 4,2 milyon dolar dolandırıldıklarını belirtti. Teknik direktör Fatih Terim'in de bu hafta içinde suç duyurusunda bulunması bekleniyor. Soruşturma, organize suçlarla mücadele şubesince yürütülüyor ve Denizbank olayla ilgili bir açıklama yaparak, iddiaların bankanın sisteminde kayıt dışı gerçekleştiğini ve yargı kararına göre hareket edileceğini belirtti.
25 Nisan 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile geçmişe dönük döviz yükümlülüklerin bazılarında dövizle ödeme yapılabilmesine olanak tanıdı. Bu değişiklik, daha önce TL ile ödeme yapılması zorunlu olan durumlar için geçerli olup, belirli şartlar altında ve belirli tarihlerden önce akdedilen sözleşmeler ile ilgili ödemeleri kapsıyor. Bu durumlar arasında menkul satış sözleşmeleri, faturalar, kıymetli maden ve taş alım satımları, ihracatla ilgili ödemeler ve serbest bölgelerde yapılan işlemler yer alıyor.
28 Şubat 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), temassız ödemelerde şifresiz işlem limitini 750 liradan 1500 liraya çıkardı. Bu değişiklik, 1 Temmuz 2024 Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Daha önce 1 Temmuz 2022'de 750 liraya çıkarılan limit, iki yıl sonra yeniden güncellenmiş oldu.
28 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin listesini eylül sonuna kadar ödememeleri durumunda kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Şimşek, bu adımın vergi adaletini güçlendirmek amacıyla atıldığını ifade etti. Listeler, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanacak. Depremden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin borçları ise açıklanmayacak.
1 Eylül 2024

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla bankalara, acil durumlar haricinde şirketlere dolar satışını sınırlama yönünde sözlü talimat verdi. Bu talimat, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak ve seçimlere kadar ekonomik istikrarı sağlamak için alınan bir dizi düzenlemenin parçası. Ayrıca, bankalardan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından gelen talepleri önceliklendirmeleri istendi. KKM hesaplarında büyük bir mevduat bulunmakta ve bu hesaplar vade sonunda dövize çevrilebilecek yapıda.
3 Mayıs 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, finansal ya da diğer nedenlerden dolayı belirlenen kriterleri karşılayamayan yedi futbol kulübüne üçer puan silme cezası verdi. Bu cezalandırılan kulüpler arasında Süper Lig'den Kayserispor da bulunuyor. Diğer alt liglerden ceza alan takımlar ise Altay, Giresunspor, Erzurumspor FK, Bursaspor, Nazilli Belediyespor ve Zonguldak Kömürspor olarak sıralanıyor. Haberin detayları henüz paylaşılmamıştır.
30 Kasım 2023

Denizbank'ın bir şube müdürü dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı. Soruşturma kapsamında Fatih Terim, Emre Belözoğlu ve Arda Turan mağdur sıfatıyla ifade verdi. Arda Turan son altı ayda 7,5 milyon dolar, Emre Belözoğlu ise bir buçuk ayda 4,2 milyon dolar dolandırıldıklarını beyan etti. Soruşturma, organize suçlarla mücadele şubesi tarafından yürütülüyor ve dolandırılan toplam paranın 80 milyon dolar olduğu iddia ediliyor. Denizbank, konuyla ilgili bir açıklama yaparak iddiaları reddetti ve sürecin yargı kararı doğrultusunda ilerleyeceğini belirtti.
27 Nisan 2023

Merkez Bankası, kendisinde tutulan yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizi 25 baz puan indirerek yüzde 4,75'ten yüzde 4,50'ye düşürdü. Bu karar, Türk lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına uygulanan faiz oranını etkiliyor. Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu indirimin gerekçeleri ve olası etkileri hakkında bilgi verilmedi.
7 Haziran 2024
İşaretlediklerim