HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sahip olduğu sahra hastaneleri, iş makineleri ve seyyar mutfak gibi imkanlarının deprem bölgesindeki arama, kurtarma ve barınma işlemleri için yeterli olduğunu belirterek, bu imkanların derhal devreye sokulmasını talep etti. Demirtaş, gönüllülerin ve sağlık personelinin de hızla bölgeye götürülmesi gerektiğini ifade etti. Bu çağrı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çok sayıda can kaybına yol açan iki büyük depremin ardından geldi.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. Depremler sonucunda can kaybı ve yaralı sayısı artarken, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Türkiye için yardım paketleri hazırlayan bir merkezi ziyareti, Dünya Bankası'nın Türkiye için kaynak sağlayacağını duyurması ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın güncel verileri paylaşması gibi uluslararası ve yerel düzeyde önemli gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun maaşını bağışlaması, platform ve markaların boykot çağrıları üzerine suskunluklarını bozmaları ve OHAL ilan edilen bölgelerdeki durum gibi konular da gündemde yer alıyor.
10 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok ili etkiledi ve binlerce binayı yıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te yaptığı açıklamada, depremde 13,5 milyon kişinin etkilendiğini ve D-400 karayolu üzerinden ulaşım ve tahliye işlemlerinin sürdüğünü belirtti. Ancak, deprem müdahalesinde kullanılan iş makinelerinin sayısı hakkında bilgi veremedi.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Ancak koordinasyon eksikliği nedeniyle kurtarılan bazı kişilerin ambulans beklerken hayatını kaybettiği bildiriliyor. Enkaz altından çıkarılan bir kadın, ambulansın geç gelmesi sonucu yaşamını yitirdi. Arama-kurtarma ekipleri ve gönüllüler, ekipman ve gıda desteğinin gecikmesi ve koordinasyonsuzluk nedeniyle can kayıplarının arttığını ifade ediyor.
8 Şubat 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, bölgedeki 10 şehirde ciddi yıkıma yol açtı. Şu ana kadar 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı ve 5 bin 606 bina yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısı yapıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde devlet görevlilerinin yetersizliği eleştirildi. Ayrıca, Türk asıllı ABD'li yayıncı Hasan Piker başta olmak üzere birçok kişi ve kurum bağış kampanyaları başlattı.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te hissedildi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgede ekskavatör ve vinç gibi ekipmanların yetersizliği dile getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak nitelendirdi ve bürokratik engellerin aşılacağını belirtti. Depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 5 bin 894, yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından da destek geldi.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yürüttü. Bakan Murat Kurum, Gaziantep AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, depremden etkilenen illerde yerleşim alanlarına ilişkin yerlerin belirlendiğini ve mart ayı başında inşaat faaliyetlerine başlanacağını duyurdu. Ayrıca, hasar tespit sürecinin vatandaşlara sağlanacak yardımları da netleştireceğini belirtti.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Adıyaman'da yardım ekiplerinin geç ulaşması, yetersiz ekipman ve koordinasyonsuzluk nedeniyle birçok kişi enkaz altında hayatını kaybetti. İlk günlerde kurtarma çalışmaları yetersiz kalırken, şehirde yağmacılık olayları da baş gösterdi. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, yağmacılıkla mücadelede silah kullanımı ve 'vur emri' iddiaları ortaya çıktı. Sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle Suriyelilerin yağmacılıkla suçlanması ve linç edilme korkusu yaşanıyor. Valilikte ise karmaşa hakim ve yardım çalışmalarında koordinasyon eksikliği göze çarpıyor. Depremzedelerin hükümete yönelik öfkesi artarken, AKP'ye olan güvenin sarsıldığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

AFAD, 2020 yılında Kahramanmaraş'ı 'il afet risk azaltma planı projesi'nde pilot şehir olarak belirlemişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla düzenlenen toplantıda, deprem ve taşkın gibi afet türlerine öncelik verildiği ve kentsel dönüşüm projeleri başlatıldığı açıklanmıştı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 2023 hedeflerinin afetlere karşı alınan tedbirler olduğunu ve 200 bin kişinin katılımıyla tatbikatlar yapıldığını belirtmişti. Ancak, kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmadığı, sadece bazı kısımlarında yaşamın başladığı yerel kaynaklarca ifade edilmiştir. Son depremler sonucunda Kahramanmaraş'ta 234 kişinin hayatını kaybettiği, 1700 kişinin yaralandığı ve 310 binanın yıkıldığı bildirilmiştir.
6 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve çevre illerin itfaiye, arama ve kurtarma ekipleri, deprem bölgesine yardım için yola çıktı. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan tarifeli seferlerle bölgeye gönderilen ekipler arasında 80 AFAD görevlisi, 968 arama kurtarma gönüllüsü ve 4 K9 köpeği bulunuyor. Ayrıca Azerbaycan'dan 370 kişilik bir arama kurtarma ekibi de deprem bölgesine intikal ediyor.
6 Şubat 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında yaptıkları yolların dayanıklılığı sayesinde ulaşımın kesintisiz sürdürüldüğünü iddia etti. Ancak Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberlere göre, deprem bölgesindeki bazı köy yolları tamamen kullanılamaz hale gelmiş ve yollarda 2 ila 5 metre derinliğinde yarıklar oluşmuştu. Bakan Karaismailoğlu, yolların sadece birkaçının etkilendiğini ve bunların kısa sürede tamir edilerek faaliyete geçirildiğini belirtti.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve Adıyaman merkezde birçok bina yıkıldı. Adıyaman Valisi 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı, ancak arama kurtarma ekipleri henüz bölgeye ulaşamadı. Vatandaşlar enkaz altındaki yakınlarını kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor. Hastaneler dolu olduğu için birçok yaralı dışarıda beklemek zorunda kalıyor ve iletişim hatları kesik durumda.
6 Şubat 2023

Sosyal medyada deprem bölgesinde yağma ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler yayılmaktadır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yağma olaylarının yönetilemezlik algısı yaratmak için abartıldığını belirtmişken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu olayları OHAL ilan etme gerekçeleri arasında saymıştır. Erdoğan, yağma yapanların ve suiistimalde bulunanların OHAL kapsamında gerekli cezalara çarptırılacağını ifade etmiştir.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonucunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre 10 ilde toplam 41 bin 791 bina yıkık veya ağır hasarlı olarak tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Deprem bölgesinde yaşayanlar, bakanlığın internet sitesi üzerinden binalarının hasar raporlarına ulaşabiliyor. Hasar tespit işlemleri gözle yapılan incelemelerle gerçekleştiriliyor ve 6 binden fazla uzman sahada çalışmalarını sürdürüyor.
13 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Adıyaman merkezine AFAD ekiplerinin ulaşamadığı ve kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Şehirdeki kurtarma ekibi sayısı 20'yi geçmiyor ve ekipman eksikliği yaşanıyor. Market ve dükkanların kapalı olması nedeniyle vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Enkaz altında kalanların yakınları ise kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmaları yapmaya çalışıyor ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.
7 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ölenlerin sayısının 47 bin 932 olduğunu bildirdi. Bu bilgi, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı ve kaymakamlıkların verileri doğrultusunda nüfus kayıtlarına ölüm tescili yapılarak belirlendi. Açıklanan ölü sayısının 6 bin 265'inin yabancı uyruklu olduğu belirtildi.
10 Mart 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında deprem bölgesinde herhangi bir sorun ve ihtiyaç olmadığını savundu. Ancak depremzedelerin çadır bulamadıklarını ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirten şikayetleri devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin çadır sorununu çözemediğini eleştirerek, bu konuda muhalefetin devreye girmesi gerektiğini ifade etti.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023
İşaretlediklerim