Investing tarafından yapılan bir derlemeye göre, 20-24 Mart haftasında Borsa İstanbul'da en çok para girişi olan hisseler arasında Fenerbahçe, Net Holding ve Alkim Alkali Kimya gibi şirketler yer aldı. Bu hisseler arasında Kiler Holding, yüzde 15 değer artışıyla dikkat çekti. Öte yandan, en çok para çıkışı yaşanan hisseler arasında Akfen GYO, Kontrolmatik Teknoloji ve Smart Güneş Enerjisi bulunuyor.
27 Mart 2023

İş Bankası, bağlı ortaklıkları arasında yer alan Şişecam, TSKB ve Anadolu Hayat Emeklilik gibi şirketlerin hisse alım programının büyüklüğünü 3 milyar liraya yükseltti ve kapsamını 10 bağlı ortaklığa çıkardı. Bu genişleme, İş Finansal Kiralama, İş GYO, İş Yatırım, Anadolu Sigorta, İş Girişim Sermayesi, İş Yatırım Ortaklığı ve TSKB GYO gibi şirketleri de içerecek şekilde yapıldı. Geçen yılki program altı bağlı ortaklığı kapsıyordu ve 1 milyar lira ile sınırlıydı.
4 Ocak 2023

Türkiye'nin önde gelen perakende market zincirlerinden BİM, 5 milyon adet nominal değerli hissesini geri almak için bir program başlattı. Şirket, bu geri alım için ayrılacak fonun 750 milyon lira ile sınırlı olacağını ve bu fonun şirketin iç kaynaklarından karşılanacağını duyurdu. Geri alım programının, hisse fiyatlarının şirketin gerçek performansını yansıtmadığı gerekçesiyle başlatıldığı belirtildi.
3 Şubat 2023

Ekonomi yönetiminin belli olması sonrası Borsa İstanbul'da pozitif seyir izlenirken, geçen hafta 13 şirket hisselerini geri aldı. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar, yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara odaklandı. Şirketlerin geri alım hamleleri devam ediyor. Geri alım yapan şirketler arasında Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi, MLP Sağlık Hizmetleri, Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Meditera Tıbbi Malzeme Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta, Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. bulunuyor.
26 Haziran 2023

Bitcoin, Aralık 2021'den bu yana ilk defa 50 bin doların üzerinde işlem görerek en yüksek değerine ulaştı. Küresel kripto para piyasasının değeri son 24 saatte yüzde 2,3 artışla 1 trilyon 850 milyar doları aştı. Bitcoin'in değer kazanmasında, spot Bitcoin ETF'lerine olan yatırımların artması ve büyük merkez bankalarının faiz oranlarını düşürerek daha destekleyici bir para politikasına yönelme beklentileri etkili oldu. Bitcoin'in haftalık değer kazancı yüzde 17,4'ü buldu.
12 Şubat 2024

Son beş yıl içinde, Borsa İstanbul'un Borsa 30 endeksindeki hisse senetleri, yatırımcılarına dolar bazında önemli kazançlar sağladı. Gübre ve Zirai Ürünler, Holdingler ve Otomotiv sektörleri öne çıkan performanslar sergiledi. Alarko Holding ve Koç Holding gibi büyük holdingler, yatırımcılar için güvenilir yatırım araçları oldu. Ancak, Turkcell dışında, endeksteki tüm hisseler dolar bazında değer kazandı. Bu durum, borsada sabrın ve doğru yatırım stratejilerinin önemini vurguluyor.
24 Şubat 2024

ABD'li çip üreticisi Nvidia, yapay zeka sektörüne yönelik adımlar sayesinde piyasa değerini 1,02 trilyon dolara çıkardı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin yüksek olduğunu ve ek siparişler vererek 2023'ün ikinci yarısında tedariklerini artıracaklarını belirtti. Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti ve bu durum hisselerinin yüzde 28 değer kazanmasına yol açtı. Nvidia'nın piyasa değeri artışıyla ABD'de bir trilyon doların üzerinde değere sahip beş şirketten biri oldu.
31 Mayıs 2023

Ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından Borsa İstanbul'da hisse geri alım hareketleri devam ediyor. MLP Sağlık, toplam 20 bin TL nominal değerli hisse aldı. Öte yandan, Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., sürenin dolması nedeniyle pay geri alım programını sonlandırdı. Geri alınan payların toplam nominal değeri 3 milyon 590 bin TL ve bu payların sermayeye oranı yüzde 2,519.
22 Ağustos 2023

Elon Musk'ın yönetimindeki Tesla, SpaceX ve X (eski adıyla Twitter) şirketleri 2024 yılına zorluklarla başladı. Tesla'nın piyasa değeri son bir yılda 188 milyar dolar azalarak en büyük kaybı yaşadı. Bu durum, Çin'deki ve küresel pazardaki elektrikli araç talebinin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Musk, Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin pazardaki rekabeti artıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, Musk'ın satın aldığı X şirketi de reklam gelirlerinde büyük bir düşüş yaşayarak değer kaybetti.
24 Şubat 2024

25-29 Eylül tarihleri arasında borsada işlem gören sekiz şirket, hissedarlarına temettü (kar payı) dağıtacak. Bu şirketler arasında Arçelik AŞ, Bosch Fren Sistemleri Sanayii ve Ticaret, Adel Kalemcilik, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm ve Eğitim Hizmetleri, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri, Özsu Balık Üretim AŞ ve Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ bulunuyor. Her bir şirketin hisse başına net temettü miktarı da belirtilmiştir.
25 Eylül 2023

Geçtiğimiz hafta halka arz edilen Dofer Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin hisseleri, sekiz günlük işlem sürecinde yüzde 113,91 değer kazandı. Sermaye Piyasası Kurulu, 5 Ekim'de şirketin halka arz başvurusunu onaylamıştı. 10-11 Ekim tarihlerinde hisseler için talep toplanmış ve 16 Ekim'de borsada işlem görmeye başlamıştı. Şu an hisseler 36,6 lira değerinde işlem görüyor.
26 Ekim 2023

Warren Buffett'ın liderliğindeki Berkshire Hathaway, sigorta portföyünün gücü sayesinde ikinci çeyrekte 10 milyar doları aşan bir kâr elde etti. Sigortacılıktan elde edilen kâr yüzde 74 artışla 1,25 milyar dolara ulaştı. Şirket, geçen yıl daha yüksek primlerden ve reklam harcamalarındaki azalmadan yararlandı. Ancak, son 12 ayda yürürlükteki poliçeler 2,7 milyon azaldı ve bu, reklam harcamalarındaki kesintilerin otomobil sigortacısı pazar payına mal olduğunu gösteriyor.
6 Ağustos 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklanmış durumda. Borsa İstanbul, seçim sonrası yükselişe geçmiş ancak bu hafta düşüşe başlamıştır. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da 10 şirket kendi hisselerini geri almıştır. Bu şirketler arasında Etiler Gıda, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır.
22 Haziran 2023

Kripto para borsası Binance, iflas eden kripto para aracı kurumu Voyager Digital'in varlıklarını satın almak için yaptığı 1,3 milyar dolarlık anlaşmayı iptal etti. Binance.US, bu kararın gerekçesi olarak ABD'deki düzenleyici ortamın 'düşmanca ve belirsiz' olmasını gösterdi. Voyager Digital, iflasını geçen yıl temmuz ayında duyurmuş ve aralık ayında varlıkları için en yüksek teklifi Binance.US'ten almıştı. Satışın iptali sonrasında Voyager, Binance.US tarafından yapılan 10 milyon dolarlık depozito ve fesih ücretiyle ilgili haklarını saklı tuttuğunu belirtti.
26 Nisan 2023

Karabük Demir ve Çelik Sanayi (Kardemir), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamayla iki yıl sürecek en fazla 750 milyon liralık hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Programın amacı fiyat istikrarını desteklemek ve yatırımcıları korumak olarak belirtildi. Geri alınacak hisselerin nominal değeri 34 milyon 200 bin lira olarak sınırlandırıldı. Bu duyuru sonrasında şirketin hisse senetleri yüzde 4 civarında değer kazandı.
8 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,75 değer kaybederek günü 8.242,26 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,45 ve holding endeksi yüzde 1,18 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,86’yla kimya, petrol, plastik, en çok gerileyense yüzde 3,85’le iletişim oldu. Analistlere göre küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası yetkililerinin 'şahin' ifadeleri ve ABD hükümetinin kapanabileceği endişesiyle negatif bir seyir izlendi.
26 Eylül 2023

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Nisan ayında toplamda 18 milyar doların üzerinde alım ve satım işlemi gerçekleştirdi. Net satışta en çok sattıkları hisse Ford Otomotiv olurken, Ereğli Demir ve Çelik ile Akfen Yenilenebilir Enerji sırasıyla ikinci ve üçüncü en çok satılan hisseler oldu. En çok alım-satım işlemi yapılan hisse ise Türk Hava Yolları olarak kaydedildi.
9 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,34 kazançla tamamlarken, Teknoloji Endeksi yüzde 12,80 artış gösterdi. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 23,09 ile Mia Teknoloji olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 9,81 ile Sasa Polyester oldu. Ayrıca, Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak belirlendi.
24 Şubat 2024

Küresel piyasalardaki risk iştahının artması ve spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) olan ilginin devam etmesiyle Bitcoin'in fiyatı 45 bin doları geçti. Büyük merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme beklentisi ve Bitcoin ETF'lerine yapılan yatırımların artması, fiyatın son 24 saatte yüzde 5'ten fazla değer kazanmasına neden oldu. Küresel kripto para piyasasının değeri de yüzde 4,6 artarak 1 trilyon 703 milyar dolara ulaştı. Analistler, Nisan ayında gerçekleşecek olan Bitcoin arzını azaltacak yarılanma (halving) sürecinin fiyatı daha da artırabileceğini belirtiyor.
8 Şubat 2024

Borsa İstanbul BIST-100 endeksindeki 85 hissenin kaybı, ortalamanın çok üstünde gerçekleşti ve endeksin dolar bazında yakın dönem zirvesine olan uzaklığı yüzde 21'e yaklaştı. İşlem hacmi düşerken, halka arz hisseleri çoğunluğu oluşturuyor. Ekonomi gazetesinden Barış Erkaya'ya göre, BIST-100'deki 53 hisse için bu yıl kar tahminleri ortalama yüzde 20 düşüş gösteriyor. Uzmanlar, riski azaltmak için dolar bazlı zirvesine uzak ve kar beklentisi yüksek hisselerden oluşan bir portföy öneriyor.
3 Nisan 2023
İşaretlediklerim