Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO), deprem sonrası kurulan çadır/konteyner kentlerin elektrifikasyonu için sunduğu destek talebi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından reddedildi. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'in bu duruma tepki göstermesi üzerine AFAD Başkanı Yunus Sezer, Özel'i dezenformasyon yapmakla suçladı. EMO ise talebin sözlü olarak reddedildiğini ve yazılı olarak bildirilmesi için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Bu tartışma, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından yaşanmaktadır.
9 Şubat 2023

Gür-Sel Turizm, Taşımacılık ve Servis Ticaret AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, temettü dağıtımının 26-27 Ekim tarihlerinde yapılacağını duyurdu. Şirket, 2022 yılı karından brüt 10 milyon TL, net 9 milyon TL nakit kar dağıtılacağını belirtti. Ödemelerin peşin yapılacağı ve kalan karın olağanüstü yedek akçe olarak ayrılacağı ifade edildi.
20 Eylül 2023

İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay hayatını kaybetti. Olayla ilgili tanıklar, yıllardır aynı sorunla karşılaştıklarını ve defalarca şikayette bulunduklarını belirtti. İzmir Başsavcılığı, sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle 36 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Tanık ifadeleri, Gediz Elektrik ve İZSU'nun ihmallerine dikkat çekiyor.
18 Temmuz 2024

Ford Otomotiv Sanayi AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada hisse başı net 26,78 TL temettü dağıtmaya karar verdiğini duyurdu. Bu karar, yönetim kurulunun 2 Ekim 2023 tarihli toplantısında alındı. Toplamda 10 milyar 443 milyon 81 bin lira tutarında nakit kar payı dağıtılacak. Dağıtım, 30 Ekim 2023 tarihinden itibaren Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. tarafından belirlenen esaslara göre yapılacak.
3 Ekim 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), mart ayında mesken ve sanayi aboneleri ile elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış tarifesinde bir değişiklik olmadığını duyurdu. BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, konut, sanayi ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın fiyatı sabit kaldı. Konut tüketicileri için 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 4 bin 80 lira, sanayi aboneleri için kademe 1'de 8 bin 549 lira, kademe 2'de 11 bin 374 lira, elektrik üretimi için ise 12 bin lira olarak belirlendi.
29 Şubat 2024

2024 yılında İBB Meclis çoğunluğunun CHP'ye geçmesiyle birlikte, İBB Mali İşler Daire Başkanı İGDAŞ'ın satılacağını açıkladı. Ancak bu satışın yeterli olmadığı ve Hamidiye Su, Halk Ekmek, İSPARK gibi diğer İBB şirketlerinin de satışının gündemde olduğu belirtildi. Bu durum, yüksek kârlılık oranına sahip bu şirketlerin satılması halinde yüzlerce işçinin işten çıkarılacağı ve hizmetlere fahiş zamlar yapılacağı endişelerini beraberinde getirdi. AK Parti İBB Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, bu satışlarla ilgili soru önergesi vererek konunun peşini bırakmayacaklarını belirtti.
17 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıt ürünlerine ÖTV zammı yapıldı ve bu zam İstanbul'da benzin ve motorin fiyatlarını önemli ölçüde artırdı. AKP Merkez Karar Yönetim Kurumu üyesi Metin Külünk, zammı 'kirli bir operasyon' olarak tanımlayarak, zammın ilan edilme zamanlamasını ve enflasyon üzerindeki etkilerini eleştirdi. Külünk, zammın 15 Temmuz gecesi ve Sala okunmasının ardından ilan edilmesine sebebiyet verenlerin görevden alınmasını talep etti.
16 Temmuz 2023

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Erman Kunter, Türk basketbol kulüplerinin mali sıkıntılarını ve altyapı sorunlarını eleştirdi. Kunter, 10 yıl önce 1. Lig kulüplerinin maç başına 22 bin dolar İddaa geliri elde ederken, bu gelirin bugün 1.400 dolara düştüğünü belirtti. Ayrıca, altyapıya yapılan yatırımların maliyetinin yüksek olduğunu ve kulüplerin bu nedenle altyapıya yatırım yapmaktan vazgeçebileceğini ifade etti. Hakem maaşlarının düşük seviyede kaldığını ve federasyonun internet sitesinin güncellenmediğini de eleştirdi.
12 Haziran 2024

Deniz Zeyrek, hükümetin küçük ölçekli tasarruf önlemleri yerine büyük kamu harcamalarında kesinti yapılması gerektiğini savunuyor. Yazısında, yüksek maliyetli devlet projeleri, saraylar, konvoylar ve yandaş firmalara verilen ihaleler gibi konulara dikkat çekiyor. Zeyrek, bu tür harcamaların kısılması gerektiğini öne sürerek, mevcut tasarruf önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vatandaşa hizmet edecek yatırımların askıya alınmasının da doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını vurguluyor.
13 Mayıs 2024

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse ve TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Murat Oskay'ın katıldığı toplantıda, kentsel dönüşüm kredilerinde faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekilmesi ve vade süresinin uzatılması planlarından bahsedildi. Geçen yıl yapılan düzenlemede faiz oranları artırılmıştı. Hükümet, riskli yapıların dönüşümünü teşvik etmek ve vatandaşların kendi konutlarını dönüştürmelerine destek olmak için bu adımları atmayı hedefliyor.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, artan maliyetler ve enflasyonu gerekçe göstererek su fiyatlarına yüzde 12,94 oranında zam kararı aldı. Bu zamma göre, konut su tarifesinin ilk kademesi 16,50 liraya, köylerdeki tarife 4,12 liraya, iş yerlerindeki tarife ise 43,23 liraya yükseltildi. Oy birliğiyle alınan bu karar 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
13 Haziran 2023

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek enflasyon nedeniyle zor günler geçiren esnafın rahatlaması için yeni bir borç yapılandırmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Palandöken, vergi, trafik ve SGK prim borçları gibi devlete olan borçlarda kapsamlı ve uzun vadeli bir yapılandırmanın şart olduğunu vurguladı. Bu yapılandırmanın hem esnafın borçtan kurtulmasını hem de istihdamın hareketlenmesini sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, 2023 yılında sağlanan 156 milyar liralık gelirin çok daha üstünde bir gelir elde edilebileceğini belirtti.
13 Temmuz 2024

Türkiye'nin çeşitli illerindeki enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına ilişkin cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Konya, Isparta ve Diyarbakır'daki enerji iletim hattı projeleri kapsamında bazı taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi. Ayrıca, Adana'da dördüncü grup küçük alan maden sahası ihale edilecek. İhale edilecek sahalara ilişkin bilgiler en az 15 gün önceden MAPEG'in internet sitesinde duyurulacak.
17 Temmuz 2024

Abdulkadir Selvi'nin yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özgür Özel'in gerçekleştirdiği görüşmede ele alınan konulara değiniliyor. Özel, asgari ücret, atanamayan öğretmenler, çay alım fiyatları, buğday taban fiyatı, Emine Şenyaşar’ın mücadelesi ve Gezi mahkumları gibi konuları gündeme getirdi. Erdoğan ise darbe anayasasından kurtulma, ekonomide popülizme izin vermeme ve hak ve özgürlükler konusunda reformlara devam etme konularında açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Hakkâri Belediyesi’ne kayyum atanması konusuna da değinildi.
12 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi ilçesindeki kentsel dönüşüm projesi kapsamında esnafın dükkanlarına düşük fiyat teklif etti. Esnaf, piyasa değerinin çok altında bir bedelle dükkanlarının ellerinden alınacağını ve bu durumun kendilerini mağdur edeceğini belirtti. Belediye yetkilileri, anlaşmaya yanaşmayan esnafa, geçmişte benzer durumda kalanların şimdi ayakkabı boyadığını söyleyerek tehdit etti. Esnaf, mahkemeye başvurdu ve bilirkişi raporu lehlerine çıkınca belediye geri adım attı. Ancak Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı daha önce risksiz olduğunu belirttiği bölgeyi riskli ilan etti ve belediye dükkanları yıkmak için harekete geçti.
30 Ocak 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim