İsrail ordusundan iki üst düzey yetkili, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını ABD'nin 11 Eylül 2001 saldırılarına benzeterek, bu olayın İsrail tarihinin en kötü günü olduğunu belirtti. Hamas'ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda binlerce roket İsrail'e atıldı ve silahlı gruplar yerleşim yerlerine girdi. İsrail'in karşı saldırısı olarak Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladığı belirtildi. Resmi verilere göre ölen İsrailli sayısı 700'ü geçerken, yaralı sayısı 2 bini aştı ve 750 kişi kayıp.
9 Ekim 2023

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehini öldüreceğini ve görüntüsünü yayınlayacağını duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye hava bombardımanı başlatmasının ardından geldi. İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.
9 Ekim 2023

İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın Gazze Şeridi'nden başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısına karşı savaş ilan etti. Netanyahu, düşmana karşı eşi görülmemiş güç ve ölçekte karşılık verilmesi emrettiğini ve düşmanın bugüne kadar ödemediği ölçüde bir bedel ödeyeceğini belirtti. İsrail Başbakanı, 'Bir savaşın içindeyiz ve kazanacağız' dedi.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'deki sivillerin bölgeyi terk etmesi için çağrıda bulundu. Ayrıca, tüm askeri güçlerini kullanacaklarını belirtti. Bu durum, İsrail ve Gazze arasındaki gerilimin daha da artabileceğine işaret ediyor.
7 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir çarşıyı bombaladı. Gazze İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi, ancak sayı konusunda net bir bilgi verilmedi. İsrail'in saldırısı sonucu çevredeki dükkanlarda da yangın çıktığı ve ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği belirtildi.
22 Ekim 2023

İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında doğrudan rol alıp yardım yaptığını reddetti. İran yıllardır Hamas'ı destekliyor ve savaşçılarına silah ve eğitim sağlıyor olsa da, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, Hamas militanlarının İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya 'dahil olmadığını' belirtti. Hamas Sözcüsü Gazi Hamad, İran'dan doğrudan destek aldıklarını söylemişti.
9 Ekim 2023

İsrail, Gazze'nin kuzeyi ve güneyindeki farklı kentlere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.
4 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yerel ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle yaptığı toplantıda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 2025 yılında da devam edebileceğini ifade etti. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari daha önce yaptığı açıklamada, 2024 boyunca saldırıların süreceğini öngördüklerini belirtmişti. İsrail Genelkurmay Başkanı da saldırıların tüm yıl boyunca devam edeceğini söylemişti.
17 Ocak 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki direniş gruplarının, İsrail’e karşı tüm senaryolara hazır olduğunu ifade etti. Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölge turu kapsamında Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştü. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldiğini belirtti. Abdullahiyan, Gazze’deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanları uyardı.
14 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'deki durumla ilgili konuştu. Abdullahiyan, Gazze'deki saldırıların 'soykırım' ve 'savaş suçu' olduğunu belirtti ve ABD ile Avrupa ülkelerini İsrail'e açıkça destek vermekle suçladı. Ayrıca, Filistin-İsrail çatışmalarının yayılmasını istemediklerini, ancak Gazze'deki soykırım devam ederse 'ateşi durduramayacaklarını' ve ABD'nin 'bu ateşten kurtulamayacağını' ifade etti.
26 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul, Mısır'ın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarından üç gün önce İsrail'i uyardığını iddia etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail, Hamas'a karşı 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatarak Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı.
11 Ekim 2023

İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim Kurban Bayramı boyunca arttı. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile bir savaş çıkması halinde İsrail’in kuzeyini işgal edebileceklerini ve Güney Kıbrıs’ın da hedef alınabileceğini söyledi. Güney Kıbrıs tarafsız olduğunu belirten bir açıklama yaptı ancak bu tansiyonu düşürmeye yetmedi. Nasrallah ayrıca Hizbullah’ın henüz kullanmadığı silahlarının olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi incelemek için füze saldırıları düzenlediklerini belirtti.
21 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırıların Ramazan ayı başlamadan önce, yani 11 Mart'tan önce tamamlanması gerektiğini belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun hazır olduğunu ancak sığınan insanların durumuna karar verilmesi gerektiğini ifade etti. Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin ve Almanya gibi ülkeler ile ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in bu harekatına karşı uyarılarda bulundu. Netanyahu, ordunun ve güvenlik teşkilatının gerekli planlamayı yapması talimatını verdi.
10 Şubat 2024

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu, içerideki muhalefet ve rehine ailelerinin baskısı altında, Gazze'deki durumu farklı bir meseleye kaydırarak çıkış yolu aramaktadır. 7 Ekim'den sonra Lübnan ve Suriye'de operasyonlar düzenleyerek Amerika'yı İran'a karşı cephede yer almaya zorlamış, ancak Biden yönetimi İran'a karşı yumuşak bir tutum sergileyerek savaşın bölgeye yayılmasını istememiştir. Netanyahu, Biden yönetimi ile ilişkilerde zorlanırken, Cumhuriyetçilere ve özellikle Trump'a yönelik beklentilerinden de istediği desteği alamamıştır.
12 Nisan 2024

Dünyaca ünlü İngiliz şarkıcı Dua Lipa, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Gazze'deki halkla dayanışma içinde olunması ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Lipa, çocukların diri diri yakılmasına asla haklı bir sebep gösterilemeyeceğini belirtti ve İsrail'in saldırılarını durdurması gerektiğini vurguladı. Bu çağrı, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurma kararının ardından geldi.
29 Mayıs 2024

Yemen'de İran destekli Husiler, Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde bir gemi ile ABD'ye ait bir uçak gemisini balistik ve seyir füzeleriyle vurduklarını açıkladı. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Umman Denizi'nde 'Transworld navigator' isimli bir geminin ve Kızıldeniz'de ABD uçak gemisi Eisenhower'ın hedef alındığını belirtti. Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere saldırılar düzenliyor. Bu eylemler nedeniyle birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.
23 Haziran 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, çevrim içi bir basın brifinginde Gazze ve Refah'taki son durumu değerlendirerek, ABD'nin Gazze'de kalıcı bir ateşkesin zamanının henüz gelmediğine inandığını açıkladı. Kirby, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki son oylamada Gazze'de kalıcı ateşkes tasarısını neden reddettiğini ve kendi tasarılarının içeriğini gazetecilere aktardı. Ayrıca, Hamas'ın elindeki rehinelerin bırakılması ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaştırılabilmesi için geçici bir ateşkesi savunduklarını belirtti.
20 Şubat 2024
İşaretlediklerim