Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde 19 ilde düzenlenen 'Sibergöz-45' operasyonlarında, çevrimiçi çocuk müstehcenliği, yasa dışı bahis, nitelikli dolandırıcılık ve bilişim sistemine girme suçlarına karışan 38 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyada yatırım yoluyla yüksek kazanç vaadiyle dolandırıcılık yapan 31 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Ayrıca, uluslararası kuruluşların desteğiyle çocuklara ait cinsel içerikli materyalleri depolayan veya paylaşan yedi şüpheli de yakalandı.
14 Haziran 2024

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Emre Elaltunterin isimli bir kişi, GBT sırasında özel harekat polisleri tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde polislerin şiddet uyguladığı görülüyor. Elaltunterin, gözaltına alındıktan sonra tutuklanıp cezaevine gönderildi ve bir gün sonra serbest bırakıldı. Diyarbakır Valiliği, görüntülerin ortaya çıkmasının ardından iki polis memurunun açığa alındığını ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.
3 Ocak 2023

İstanbul'da 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen ve yasağa direnen 47 kişi, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Sol Parti, Halkevleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Devrimci Gençlik Dernekleri, Devrimci Hareket, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Öğrenci Faaliyeti üyeleri bulunuyor. Çağdaş Hukukçular Derneği ve diğer gruplar, yapılan gözaltıların hukuksuz olduğunu ve Anayasa Mahkemesi kararlarını ihlal ettiğini belirtiyor.
3 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için tedbirlerini belirledi. Okul aile birlikleri kararıyla belirlenen kıyafetler tercih edilecek ve maddi külfet oluşturmamak için zaruret hali dışında değişikliğe gidilmeyecek. Öğrencilerin derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmalarına karşı önlemler alınacak. Deprem bölgesindeki illerde görev yapan öğretmenlerin konaklamalarına yönelik tedbirler tamamlanacak. Ayrıca, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitime erişimleri, sınıf mevcutlarına bakılmaksızın sağlanacak.
21 Ağustos 2023

İstanbul merkezli 13 ilde gerçekleştirilen operasyonda, yurt dışında eğitim almış gibi sahte denklik belgesi kullanarak milli eğitim müdürlüklerinden onay alan ve üniversitelerin yabancı öğrencilere ayrılan kontenjanlarından yararlanan 30 şüpheli gözaltına alındı. Bu şüpheliler arasında tıp, hukuk, eczacılık gibi bölümlere yerleşen ve hatta mezun olarak çalışmaya başlayanlar da bulunuyor. Operasyon, İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa, Ağrı, Gaziantep, Tekirdağ, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Isparta, Mardin ve Şırnak'ta eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
6 Mart 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Emekli öğretmen ve iki hekim annesi Necla Eryazğan, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına karşı isyan etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Eryazğan, tedbir alınması gerektiğini belirtti. Eryazğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda bir şeyler söylemesini beklediğini ifade etti. Son yedi yılda 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete uğradığı belirtildi. Sağlık Bakanı Koca, 'hastanelerde güvenli çalışma ortamları oluşturma konusunda kararlı olduklarını' ifade etmişti.
24 Ağustos 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında KPSS ve mülakat notlarının yüzde 50-50 dikkate alınacağını açıkladı. Tekin, bu konuda eleştirilere yanıt vererek, yeni bir mülakat yapısı getireceklerini ve bu konuda hazırladıkları kılavuzu atama takvimi belli olduğunda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. Daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eski Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mülakatların kaldırılacağını ve atamaların sadece KPSS puanına göre yapılacağını ifade etmişlerdi.
16 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan bazı hükümleri iptal etti. İptal edilen hükümler arasında aday öğretmenlerin komisyon değerlendirmesiyle atanması, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na katılmayan veya bu programda başarısız olanların atanamayacağına dair maddeler bulunuyor. Ayrıca, aday öğretmenlik süreci ve kariyer basamaklarında ilerlemeyle ilgili diğer usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi hükümleri de iptal edildi. Uzman ve başöğretmenlere yönelik mesleki gelişim alanlarında tamamlanması gereken asgari çalışmalarla ilgili ifadeler de iptal edilenler arasında.
13 Temmuz 2023

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yemek fiyatlarına yapılan yüzde 193'lük zammı protesto eden öğrenciler, özel güvenlik tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Rektörlük, bu öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlattı. Protesto sırasında çatal bıçakları masaya vurarak slogan atan öğrencilerin eylemi, toplu eylem olarak değerlendirildi ve bu nedenle soruşturma açıldı. Öğrenciler savunma yapmak üzere çağrıldı ve savunma yapmayanların hakkından vazgeçmiş sayılacağı belirtildi.
15 Kasım 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından, 15 Mayıs Pazartesi günü okulların tatil edileceğini duyurdu. Ayrıca, bu tarihte öğretmenlerin de idari izinli sayılacağını belirtti. Bakan Özer, bu kararın okulların ve öğretmenlerin bir sonraki öğretim gününe rahat ve sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmeleri için alındığını ifade etti.
7 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya paylaşımları ve Borsa İstanbul'daki işlemlerinde bilgi suistimali ve dolandırıcılık yaptıkları şüphesiyle Eren Karamahmutoğlu ve Teyfik Kerem Akın isimli iki kişiye altı ay süreyle işlem yasağı uygulama kararı aldı. Bu karar, SPK Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'ne dayanarak alındı.
15 Haziran 2023

ODTÜ personeli ve sendikalar, 3 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında kaldırılan semt servislerini protesto etmek için ODTÜ rektörlüğü önünde çadır kurdu. Tez Koop İş Sendikası Ankara 2 nolu Şube Başkanı Mustafa Özgen, yönetimin bütçe sıkıntılarını gerekçe göstererek personelin kazanılmış haklarını göz ardı ettiğini belirtti. Protestoya çeşitli sendikalar katıldı.
4 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor. Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Atalay'ın serbest bırakılması talebiyle TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemi başlattıklarını açıkladı. Ayrıca Hatay'da da milletvekillerinin özgürlüğü için oturma eylemi yapılacağını belirtti.
5 Temmuz 2023

ODTÜ'de öğrenciler tarafından planlanan 11'inci Onur Yürüyüşü, rektörlüğün izin vermemesine rağmen gerçekleştirildi. Yürüyüş öncesinde ve sonrasında toplam 15 kişi gözaltına alındı. Polis, yürüyüş saatine doğru kampüs çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Gözaltına alınan kişiler, aynı gece saat 3:00 itibarıyla serbest bırakıldı.
10 Haziran 2023

Manisa'nın Soma ilçesinde, işçilerin sendikal haklarına yapılan müdahalelere karşı Bağımsız Maden İş Sendikası üyeleri maden önünde eylem düzenledi. Eyleme katılan Sendika Başkanı Gökay Çakır ve sendika yöneticileri, jandarma tarafından gözaltına alındı. Sendika, sosyal medya üzerinden gözaltına alınan yöneticilerin kelepçeli fotoğraflarını paylaşarak, sendikal ayrımcılığa ve sarı sendika korumacılığına karşı olduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Karaman'da bir ilkokulda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sırasında, Dilan Polat'ın polisler tarafından gözaltına alınmasını canlandıran bir mizansen düzenlendi. Bu gösteri, sosyal medyada yayılan bir video ile gündeme geldi. Ali Eyüboğlu, bu mizansenin çocuklara uygun olmadığını ve Dilan Polat gibi yargılanan bir kişiyi rol model olarak göstermenin yanlış olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın olayı soruşturduğu belirtildi.
27 Nisan 2024

Bazı özel okulların, üniversite sınavına hazırlanan 12. sınıf öğrencileri için 'hayalet sınıf' kurduğu iddia edildi. Bu sınıflarda ders işlenmediği ve devamsızlığın dikkate alınmadığı belirtildi. İddialar üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, 81 il valiliğine genel denetim kararı alarak yazı gönderdi. Mevzuata aykırı uygulamaların tespit edilmesi durumunda, ilgili özel okulların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptal edilecek ve okul sahiplerine brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası verilecek.
10 Ekim 2023

İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki 30 Ağustos Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, İbrahim Durmaz isimli bir kişi, kız kardeşinin sınıfta kalmasını okul idaresiyle konuşmak için gittiği sırada öğretmenler odasında tartışma çıkardı. Tartışma sırasında öğretmenlerden birine yumruk atan Durmaz, cep telefonu kamerasıyla kaydedilen bu olayın ardından gözaltına alındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, saldırganın yakalandığını ve olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını duyurdu.
12 Haziran 2024

İstanbul'un Çatalca ilçesinde, Tekgıda-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Polonez işçileri, fabrika önünde 59 gündür eylem yapıyordu. Polis, işçilerin karşısına kalkanlarla çıktı ve işçiler oturma eylemine başladı. Polis, bir süre sonra işçilere müdahale ederek, aralarında Tek-Gıda-İş İl Sekreteri Furkan Seyhan'ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı.
16 Eylül 2024
İşaretlediklerim