Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Azerbaycan petrolünün Bakü-Ceyhan boru hattı üzerinden Türkiye üzerinden İsrail'e ulaştığını belirtti. Erbakan, Türkiye'nin İsrail ile ticaretinin arttığını ve mevcut iktidarın bu konuda sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu. Ayrıca, Davutoğlu ile yapılan görüşmede Türkiye'deki siyasi kutuplaşma ve olası seçim ittifakları konuları ele alındı. Davutoğlu, Türkiye'nin siyasi ikliminin birleştirici bir dile dönmesi gerektiğini vurguladı.
8 Ekim 2024

Türkiye, kamuoyu tepkisi üzerine 9 Nisan'da 54 ürün grubunda 1019 ürünün İsrail'e ihracatını kısıtlamış ve daha sonra ticareti tamamen durdurmuştu. Bu kararın ardından İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshedeceklerini ve kalan diğer ithalatlar için yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı. Bu planın onay için kabineye sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin durdurulmasının amacının İsrail'i ateşkese zorlamak olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı sert bir şekilde eleştirerek, onu İran dini lideri Hamaney'in oyuncağı ve devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'e benzetti. Katz, Erdoğan'ın Hamas'a destek verdiğini ve Türkiye'de Instagram'a erişimi engellediğini belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek vererek, 'Her şeyin güzel olacağı günler için umut edelim' dedi. İmamoğlu ise Katz'ın açıklamalarına sert bir yanıt vererek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bayrağına ve cumhurbaşkanına hakaret eden bu açıklamayı reddettiğini belirtti.
2 Ağustos 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Türkiye'ye ziyaretinin ekim-kasım gibi gerçekleşebileceğini belirtti. Netanyahu'nun Türkiye ziyareti, kalp pili takılması nedeniyle ertelenmişti. Erdoğan ve Netanyahu, geçmişte birbirlerini sık sık ağır sözlerle eleştirmişlerdi.
26 Eylül 2023

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'in Türkiye'ye saldıracağı yönündeki iddialarını eleştirdi. Özel, bu iddiaların altının doldurulmadığını ve Türkiye'nin bu konuda endişelenmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın bu açıklamaları ekonomik sorunlardan dikkatleri başka yöne çekmek için yaptığını savundu. Özel, Türkiye'nin gerçek gündemine dönmesi gerektiğini vurguladı.
8 Ekim 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

Türkiye, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karara İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'dan tepki geldi. Katz, Türkiye'nin bu adımını 'tek taraflı bir ihlal' olarak nitelendirerek, İsrail'in de benzer şekilde karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, Katz Türkiye'nin bu kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı destekleme çabası olarak değerlendirdi.
9 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sakarya'da düzenlediği miting sırasında, mitinge katılan bir grup tarafından 'İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın' yazılı bir pankart açıldı. Kısa bir süre sonra, pankartı açan gruba yaklaşan bazı kişiler tarafından pankart kaldırıldı. Bu olay, mitingin düzenlendiği 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda gerçekleşti.
24 Şubat 2024

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve Demokrat Parti üyesi Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Demokrat senatörlerle bir toplantıda video konferans yoluyla konuşma talebini reddetti. Netanyahu, aynı gün Cumhuriyetçi senatörlerle bir toplantıda Gazze konusunu ele almıştı. Schumer, İsrail konusunun iki partinin ortak meselesi olması gerektiğini vurgulayarak, Netanyahu'nun talebini geri çevirdi. Schumer, daha önce Netanyahu'nun politikalarını eleştirerek, onun siyasi çıkarlarını İsrail'in çıkarlarının önüne koyduğunu belirtmişti.
20 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdiği paylaşımında kendisini alıntılamasına tepki gösterdi. İmamoğlu, bu tür manevraların enteresan olduğunu ve gerekli cevabı verdiğini belirtti. Ayrıca, İBB'nin SGK borçları hakkında da açıklamalarda bulunarak, borçların yapılandırıldığını ve ödemelerin düzenli olarak yapıldığını ifade etti.
3 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin Aydın'daki cenaze töreninde hükümeti protesto etti. TİP üyeleri, İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulunarak 'Ticareti yapanlar, İsrail’e tapanlar' sloganları attı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da cenazeye katıldı. TİP Parti Meclisi Üyesi Foti Benlisoy, İsrail ile tüm siyasi, diplomatik ve ticari ilişkilerin sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.
14 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yapılan ticaretin, İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu'yu ateşkese zorlamak amacıyla durdurulduğunu belirtti. Bu karar, Türkiye'de ve uluslararası alanda tartışmalara neden oldu. Hükümet, İsrail ile ticarette belirli ürünlere kısıtlamalar getirmiş, bu durum eleştirilere yol açmıştı. Ticaret Bakanlığı, ticaretin tamamen durdurulduğunu resmi olarak duyurdu.
3 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024
İşaretlediklerim