Ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından Borsa İstanbul'da pozitif bir seyir izlenirken, beş şirket hisselerini geri aldı. Bu şirketler Ral Yatırım Holding, Doğanlar Mobilya Grubu İmalat Sanayi ve Ticaret, Ahlatcı Doğal Gaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Rubenis Tekstil Sanayi Ticaret ve MLP Sağlık Hizmetleri oldu. Şirketlerin hisse geri alımı, piyasaların yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara odaklanmasıyla birlikte gerçekleşti.
25 Temmuz 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yurtdışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, yurtdışına çıkış harcının çıkış tarihinde yürürlükte olan tutar üzerinden ödenmesi gerektiği belirtildi. Bu nedenle, bugünden harç pulu satın almanın veya harcı ödemenin, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmediği vurgulandı. Vatandaşların spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için GİB'in açıklamalarını takip etmeleri gerektiği ifade edildi.
15 Haziran 2024

Galatasaray Spor Kulübü, yeni stadyum isim hakkı ve sponsorluk anlaşmasında hem Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hem de Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) enflasyon verilerini dikkate alacak şekilde bir madde ekledi. Bu sezon için Rams Global İnşaat Sağlık Dış Ticaret Anonim Şirketi'nden 213 milyon 600 bin lira artı KDV alacak olan kulüp, takip eden sezonlarda bu tutarı her iki kurumun açıkladığı ÜFE ve TÜFE oranlarının ortalamasına göre artıracak. Bu durum, ENAG verilerinin ilk defa resmi bir sözleşmede hesaba katılması anlamına geliyor.
3 Temmuz 2023

Borsa İstanbul, açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararları bugün devreye sokuyor. Bu kapsamda, pay piyasasında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Ayrıca, sermaye piyasası araçlarında da benzer düzenlemeler yapıldı. Yıldız Pazar, Ana Pazar ve diğer sermaye piyasası araçlarında piyasa ve piyasadan limite emir türlerinin iletilebilmesine karar verildi. VİOP tarafında da tüm sözleşmelerde emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesi kararlaştırıldı.
25 Eylül 2023

Borsa İstanbul, yılbaşından bu yana olumlu bir performans sergileyerek, BIST100 Endeksi ile yüzde 25'lik bir getiri elde etti. Bu getiri, alternatif yatırım araçlarına göre önemli bir fark oluşturuyor. Piyasada iyimser bir hava hakim olmakla birlikte, 'yükseklik korkusu' henüz gündemde değil. Ancak, olağan dışı bir durum yaşanması halinde piyasa şartları ve yatırım araçlarının durumu yeniden değerlendirilecek.
25 Şubat 2024

İş Bankası'nın 2022 yılı için açıkladığı düzeltilmemiş net kar 61,5 milyar TL iken, enflasyon muhasebesi uygulandığında bu rakam 47,9 milyar TL'ye düşmüştür. Enflasyon muhasebesi, Türkiye'de son yıllarda artan döviz kurları ve enflasyon nedeniyle gündeme gelmiş ve firmaların IFRS kurallarına göre bilanço hazırlaması gerekmektedir. İş Bankası'nın öz sermaye karlılığı ise yüzde 18,5 olarak hesaplanmıştır.
20 Haziran 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşlerin ardından Borsa İstanbul'da 11 şirket, hisse geri alımı yaptı. Piyasalar mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını bekliyordu, ancak ikinci turun getirdiği belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandı. Bu düşüşe karşı bazı şirketler, haftanın son iş gününde hisse geri alımı yaparak tepki gösterdi.
22 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alım programlarına yoğun ilgi gösterdi. Bireysel emeklilik sistemi portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alım kararı gibi faktörlerle borsada önemli bir yükseliş yaşandı. Saat 11:30 itibariyle endeks yüzde 10'a yakın bir artış gösterdi ve hisse geri alımı yapan şirketlerin hisseleri tavan fiyatlarına ulaştı.
15 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında sağlık, gıda, turizm, otomotiv yedek parça, yatırım menkul değerler, gayrimenkul ve kağıt üretimi gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunuyor. Ancak Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerinin hisselerine uygulanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbirleri bir ay daha devam edecek.
23 Ocak 2023

Borsa İstanbul, 22 Mart 2024 tarihinde yedi hisse senedine yeni tedbirler uygulayarak güne başladı. AKENR, AZTEK, PKART ve YAPRK hisseleri 19 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. ARTMS hisselerine brüt takas tedbiri uygulanırken, BURVA ve DGATE hisseleri emir paketi tedbiri ile işlem görecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla alındı.
22 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu, Halkbank'ın yaklaşık 5 milyar TL ve Vakıfbank'ın 7 milyar TL üzerindeki tahsisli sermaye artırımını onayladı. Bu artırım, her iki bankanın da hakim ortağı olan Türkiye Varlık Fonu'na tahsisli olarak gerçekleştirilecek. 14 Mayıs'taki seçim öncesi hükümetin kredi kullanımını artırma planı çerçevesinde, Ziraat Bankası dahil olmak üzere kamu bankalarının sermayesi toplamda 5,5 milyar dolar artırılacak. Kamu bankalarına daha önce de benzer sermaye artışları sağlanmıştı.
28 Mart 2023

Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar 12 Mayıs haftasında 135 milyon dolarlık hisse satışı yaparak üç haftalık toplam satış miktarını 357 milyon dolara çıkardı. Bu satışlarla birlikte yılbaşından bu yana yabancı yatırımcıların net hisse satışı 1 milyar 142 milyon dolara ulaştı. Önceki haftalarda da yabancı yatırımcılar sırasıyla 178,4 milyon dolar ve 43,9 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirmişti.
19 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'nin yurt dışında 500 milyon avro değerinde paya dönüştürülebilir tahvil ihraç etmesine onay verdi. Bu karar SPK'nın haftalık bülteninde duyuruldu. Şirket, ihraç edilecek tahvillerin nitelikli yatırımcılara satılacağını ve beş yıl vadeli olacağını açıkladı. Sasa Polyester hisseleri son bir yılda değerini yedi kat artırarak dikkat çekti ve bu durum uluslararası finans haber ajansı Bloomberg tarafından da ele alındı.
27 Ocak 2023

Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler de yer aldı. Stopajın sıfırlanması gibi teşviklerle birçok şirket, hisse geri alımına hız verdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Koza Altın İşletmeleri ve İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketler, milyonlarca TL'lik hisse geri alım kararları aldı.
15 Şubat 2023

Investing tarafından yapılan bir derlemeye göre, 20-24 Mart haftasında Borsa İstanbul'da en çok para girişi olan hisseler arasında Fenerbahçe, Net Holding ve Alkim Alkali Kimya gibi şirketler yer aldı. Bu hisseler arasında Kiler Holding, yüzde 15 değer artışıyla dikkat çekti. Öte yandan, en çok para çıkışı yaşanan hisseler arasında Akfen GYO, Kontrolmatik Teknoloji ve Smart Güneş Enerjisi bulunuyor.
27 Mart 2023

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, Borsa İstanbul 2022 yılında dolar bazında %105'lik bir artışla dünyadaki organize borsalar arasında en yüksek getiriyi sağlayan borsa oldu. Türkiye'de yüksek enflasyon oranları nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla borsaya yönelmişlerdi. Küresel enflasyon artışı, merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikaları, resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olmasına yol açarken, Borsa İstanbul bu dönemde pozitif bir performans sergiledi.
9 Haziran 2023

Ayla Enerji ve Mühendislik Hizmetleri şirketi, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na 985 bin dolarlık 'şartlı bağış' yapmış ve Kızılay bu işlem için 15 bin dolar komisyon almış. Şartlı bağışlar, şirketlerin bağış miktarını vergiden düşürmesine olanak tanırken, Kızılay'ın da komisyon kazanmasını sağlıyor. Daha önce de Başkentgaz'ın Kızılay'a yaptığı ve Ensar Vakfı'na aktarılan 8 milyon dolarlık bağış gündeme gelmişti. Kızılay'ın beş yıllık dönemde toplam 50 milyon 852 bin liralık şartlı bağış aldığı belirtiliyor.
25 Mart 2023

Aydın Doğan ve ailesinin sahibi olduğu Doğan Holding, çatı kuruluşu Adilbey Holding’in tüm varlıklarını bünyesine kattı. Adilbey Holding, Doğan Holding ve onun alt kuruluşu olan Doğan Yayın Holding’i barındıran bir şirketti. Birleşme sonucunda Doğan Holding’in kayıtlı sermayesi 2 milyar 616 milyon 996 bin 91 lira oldu. Birleşme nedeniyle şirketin çıkarılmış sermayesinin 2.616.938.288 TL’den 2.616.996.091 TL’ye çıkarılmasına karar verildi.
21 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Borsa İstanbul, 18 Mart 2024 tarihinde DOBUR ve MOGAN hisselerine yeni tedbirler uyguladığını duyurdu. Investing'in haberine göre, DOBUR hisseleri 17 Nisan'a kadar emir paketi tedbiri altında işlem görecekken, MOGAN hisseleri ise aynı dönem boyunca kredili işlemlere konu edilmeyecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla alındı.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim