Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremden etkilenen bölgelerdeki CHP'li belediyelerden rapor talep etti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem öncesi ve sonrası eleştirilerin odağında yer alıyor ve istifası isteniyor. Ancak Savaş, istifa etmeyeceğini belirtti. CHP içinde yapılan toplantıda Kılıçdaroğlu'na tam yetki verilirken, depremle ilgili belediye yönetimlerinin durumu bu rapor doğrultusunda değerlendirilecek.
26 Şubat 2023

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen ve sosyal medyada paylaşılan 'para sayma' görüntüleriyle ilgili olarak üç kişi ifadeye çağrıldı. Görüntülerde desteler halindeki paraların sayıldığı görülüyor. CHP İstanbul İl Başkanlığı, görüntünün 2019'da kaydedildiğini ve paranın başkanlık binasının alımıyla ilgili olduğunu savunuyor. İstanbul başsavcılığı bu açıklamadan kısa bir süre sonra soruşturma başlattı.
13 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hatay'da partisinin belediye başkan tanıtım toplantısında yaptığı ve büyük tepki çeken açıklamalarının arkasında durduğunu belirtti. Erdoğan, hükümetin yerel yönetimlerle işbirliğinin önemine dikkat çektiği ifadeleri üzerine gelen tepkilere Kahramanmaraş'ta düzenlenen bir törende yanıt verdi. Erdoğan, hükümet olarak tüm belediyelere bütçeden gereken payı gönderdiklerini ve muhalefetin elindeki şehirlerde bakanlıklar aracılığıyla yatırımlar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, hizmet üretemeyen muhalefet belediyelerini basiretsizlikle suçladı.
6 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen ve sosyal medyada paylaşılan 'para sayma' görüntüleri hakkında konuştu. Erdoğan, bu paraların Kandil'e gönderildiğini iddia etti. CHP İl Başkanlığı, görüntünün 2019'da kaydedildiğini ve paranın başkanlık binasının alımıyla ilgili olduğunu savundu. İstanbul başsavcılığı bu iddialar üzerine soruşturma başlattı. Adalet Bakanı ve Kaftancıoğlu da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
30 Mart 2024

İstanbul Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntüleriyle ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, usulsüz toplanan paralarla satın alındığı öne sürülen taşınmazın hazine adına tapuya tescil edilmesini ve paraların hazineye aktarılmasını talep etti. Görüntülerdeki paraların, SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından Sarıyer ilçesindeki 14 taşınmazın CHP’ye satılması sırasında kullanıldığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında bazı CHP yetkililerinin ifadeleri alındı.
11 Ağustos 2024

Ardahan Belediyesi seçimlerinde, AKP'nin 174 oy farkıyla CHP'ye kaybetmesinin ardından, AKP'nin yaptığı itiraz kabul edildi. Bu itiraz sonucunda, Ardahan Belediyesi seçimlerinin tekrarlanmasına karar verildi. Bu gelişme, yerel siyasette önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor ve seçimlerin tekrarlanması süreci yakından takip ediliyor.
4 Nisan 2024

CHP'li belediye başkanlarının toplantısında 'değişim' tartışması nedeniyle gerilim yükseldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Değişim olmazsa yerel seçimlerde kaybetme riskimiz var' dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise 'CHP'yi bilen ve bagajı olmayan birini getirin, hemen istifa ederim' şeklinde konuştu. Toplantıda gergin anlar yaşandı ve İmamoğlu, toplantı kayıtlarını talep edeceğini ve hakaret davası açacağını belirtti.
22 Temmuz 2023

Türkiye'de gerçekleşen yerel seçimler, iktidara yönelik ciddi bir tepkinin sandığa yansıdığını gösterdi. Ekonomik kriz, emeklilerin ve emekçilerin yaşadığı zorluklar gibi faktörler, Cumhur İttifakı'nın büyük şehirlerde oy kaybetmesine neden oldu. CHP, Özgür Özel liderliğinde, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu ve Ankara'da Mansur Yavaş ile güçlü bir performans sergileyerek tarihi bir zafer elde etti. Bu sonuçlar, CHP'nin değişim söyleminin seçmende karşılık bulduğunu ve iktidarın bundan böyle tartışmalı projelerde oldubittiye gitme şansının azaldığını gösteriyor.
1 Nisan 2024

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sermaye Piyasası Kurulu'na giderek deprem bölgesindeki yaklaşık 380 bin tasarruf sahibinin maddi zarara uğradığını ifade etti ve sorumluların istifasını talep etti. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün 'saraydan gelen talimat' nedeniyle görüşmeyi reddettiğini iddia etti. Deprem sonrası borsada alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ve yatırımcıların maddi kayıp yaşadığını belirtti. Sosyal medyada yatırımcılar, borsadaki işlemlerin iptal edilmesi için çağrıda bulundu.
13 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya Ereğli'de düzenlenen 'millet buluşmaları' kapsamında yaptığı konuşmada, AKP döneminde sermayeye 418 milyar dolar aktarıldığını iddia etti. İktidara gelmeleri durumunda 100 bin öğretmen atayacaklarını, esnaf bakanlığı kuracaklarını ve çiftçilere yönelik desteklerde bulunacaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, gençlere özgürlük vurgusu yaparak, demokrasinin güçleneceğini ve özgürlük alanlarının genişleyeceğini ifade etti.
28 Mart 2023

CHP, AKP'nin kazandığı Hatay'daki yerel seçim sonuçlarına itiraz ederek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) 'tam kanunsuzluk' başvurusunda bulundu. Hatay'da AKP adayının 3 bin 361 oy farkıyla kazandığı seçim sonuçlarına yönelik CHP'nin daha önceki itirazları YSK tarafından reddedilmişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Hatay adayı Lütfü Savaş, emniyet görevlileri ve zabıtaların usulsüz olarak sandık kurulu başkanı ve memur üye olarak görevlendirildiğini, ayrıca 3 bin 389 ölü seçmenin oy kullandığını iddia ederek YSK'ya kanıtlar sundu.
15 Nisan 2024

Balıkesir'de yapılan yerel seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Ahmet Akın, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Yücel Yılmaz'ı 11 puan farkla mağlup etti. Sandıkların tamamının açılmasıyla elde edilen sonuçlara göre CHP yüzde 51,10, AKP yüzde 40,54 ve İYİ Parti yüzde 3,05 oy aldı. Bu sonuç, Balıkesir'de CHP'nin önemli bir zafer elde ettiğini gösteriyor.
1 Nisan 2024

CHP Genel Merkezi, belediye başkanlarına yönelik olarak israf, şatafat ve kayırmacılıkla mücadele konularını içeren bir genelge yayımladı. Genelgede, ihalelerin şeffaf bir şekilde internet üzerinden duyurulması, lüks ve gösterişten kaçınılması, ve kamu kaynaklarının korunması gibi konulara vurgu yapıldı. Ayrıca, belediye yönetiminde liyakat esasının ön planda tutulması gerektiği ve işe alımlarda şeffaflığın sağlanması gerektiği belirtildi. Genelge, belediye başkanları ve yöneticilerine kamu hizmetinin bir ayrıcalık değil, büyük bir sorumluluk olduğunu hatırlattı.
11 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler sonrası yerel yönetimlerin önemli bir rol oynadığını belirtti. Hatay'ın Defne ilçesinde CHP'li büyükşehir belediye başkanlarıyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, belediye başkanlarının engellemelere rağmen halka hizmet etmeye devam ettiğini ve deprem bölgesine hızla müdahale ederek birçok yarayı sarmaya çalıştıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, tüm belediye başkanlarına teşekkürlerini sundu.
22 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 20 ilçe ve bir beldede yapılan seçimlerin iptali, oyların yeniden sayımı ve mazbatanın iptaline yönelik siyasi partiler tarafından yapılan başvuruları reddetti. AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin çeşitli bölgelerdeki itirazları karara bağlandı. Bu itirazlar arasında belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi seçim sonuçlarına yönelik talepler yer alıyordu. YSK, ayrıca Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi'nin bazı bölgelerdeki itirazlarını da reddetti.
12 Nisan 2024

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partinin önümüzdeki seçimlerde tüm büyükşehir belediyelerini kazanma iddiasını dile getirdi. Ayrıca, Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunu eleştirdi ve hükümetin ekonomi politikalarını sorguladı. Öztrak, hükümetin faiz ve enflasyon politikalarını, döviz dengesini ve depremzedelere konut sağlama konusundaki performansını eleştirdi. Ayrıca, hükümetin 'imar barışı' ve 'kentsel dönüşüm' politikalarını da sorguladı.
4 Eylül 2023

Emre Kongar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay ve İstanbul'daki konuşmalarını eleştirerek, iktidarın halkın vergileriyle finanse edilen kaynakları kendi siyasi çıkarları için kullanmakta olduğunu iddia ediyor. Erdoğan'ın, merkezi ve yerel yönetimler arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekerek, AKP'nin yerel yönetim adaylarını destekleme çağrısında bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'a destek verdiği aktarılıyor. Kongar, bu durumu halkın parasının siyasal şantaj aracı olarak kullanılması olarak değerlendiriyor.
5 Mart 2024

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim sonuçlarına ilişkin itirazları takip ettiklerini ve gereken itirazların yapıldığını belirtti. HDP ve Yeşil Sol Parti de oylarının yanlış partilere yazıldığı gerekçesiyle itirazlarda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Mansur Yavaş da itirazların yapıldığını duyurdu. Kaftancıoğlu, itiraz sonuçlarının gelmesiyle raporları paylaşacaklarını ve her oyun doğru şekilde sayıldığını ifade etti.
16 Mayıs 2023

Kütahya'da yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 43,72'si açıldıktan sonra CHP'nin yüzde 29,78 oy oranıyla önde olduğu görülüyor. 2019 yerel seçimlerinde MHP'nin yüzde 38,6 ile birinci, AKP'nin yüzde 32,2 ile ikinci ve CHP'nin yüzde 25,6 ile üçüncü olduğu hatırlatılıyor. Şu anki sonuçlara göre MHP yüzde 28,97, AKP yüzde 27,06 ve Yeniden Refah Partisi yüzde 6,81 oy almış durumda.
31 Mart 2024

Belediyeler, merkezi hükümetten ve kendi öz gelirlerinden oluşan bütçeleriyle yönetilmektedir. Yasal düzenlemelere göre, belediyelerin borçlanma kapasitesi, önceki yılın bütçesine göre yeniden değerleme oranında artış gösteren yeni bütçenin yüzde 10'u kadar sınırlıdır. Dış borçlanma ise sadece yatırım programında belirtilen projeler için mümkündür. Ayrıca, borçlanma sınırının aşılması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı gerekmektedir.
30 Nisan 2024
İşaretlediklerim