Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Partinin (LDP) liderliğine seçilen İşiba Şigeru'nun başbakanlığı üstlenmesi beklenirken, mevcut başbakan Kişida Fumio ve kabinesi istifa etti. Kişida, görevde kaldığı üç yıllık sürede Japonya'nın ekonomik, sosyal ve diplomatik zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Yeni başbakanın, LDP ve ortağı Komeito'nun hakimiyetindeki meclis oturumunda seçilmesi ve ardından yeni kabinenin duyurulması bekleniyor. Kişida, parti içi siyasi bağış fonu skandalının ardından istifa edeceğini açıklamıştı.
1 Ekim 2024

Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun oğlu Kişida Şotaro, başbakanlık resmi konutunda parti düzenlediği için görevinden alınacak. Shukan Bunshun dergisinde yer alan haberde, partiye dair görseller paylaşıldı. Başbakan Kişida, oğlunun davranışlarını uygunsuz bulduğunu ve 1 Haziran'da resmi görevinden alınacağını duyurdu. Kişida Şotaro, babasının başbakanlığının ilk yılında yönetici sekreteri olarak atanmıştı.
30 Mayıs 2023

Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi (PML-N) Başkanı Şahbaz Şerif'in, 201 oy alarak ikinci kez başbakan seçildiğini duyurdu. Şerif, Pakistan Halk Partisi (PPP) ve farklı siyasi partilerden oluşan bir ittifakın ortak adayı olarak seçimlere katıldı ve rakibi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) adayı Ömer Eyüp Han'ı mağlup etti. Şahbaz Şerif, daha önce 2022-2023 yılları arasında da başbakanlık görevini üstlenmişti.
3 Mart 2024

Japonya'da 'anti-NHK Partisi' üyesi ve YouTuber olarak bilinen Higaşitani Yoşikazu, seçildiği günden beri meclis oturumlarına katılmadığı için milletvekilliği düşürüldü. Kendisine tanınan özür dileme hakkını kullanmayan Higaşitani'ye en ciddi kınama cezası verildi ve iktidar ve muhalefetin oylarıyla vekilliği düşürüldü. Bu olay, Japonya'da 70 yıl sonra bir parlamento üyesinin vekilliğinin düşürülmesi olarak kayıtlara geçti. Higaşitani, maaş ve ek ödemelerle toplamda 19 milyon yen (140 bin dolar) gelir elde etmişti.
15 Mart 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi'ne yeni üyeler olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci ve YÖK Başkanı Erol Özvar atandı. Ayrıca Dr. Yener Mehmet Sonuşen ve Prof. Dr. İsmail Demir yeniden konsey üyeliğine atandılar. Naci İnci, geçen sene de TÜBİTAK yönetim kurulu üyeliğine atanmıştı.
15 Mart 2023

Britanya'da İşçi Partisi, ezici bir farkla çoğunluğu elde ederek Keir Starmer'i başbakan olarak görevlendirdi. Starmer, gölge kabinede yer alan isimleri bakanlık görevlerine getirmeye başladı. Angela Rayner Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma, Sosyal Konut ve Topluluklar Bakanlığı'na, David Lammy Dışişleri Bakanlığı'na, Yvette Cooper ise İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Rachel Reeves, Britanya'da Maliye Bakanlığı'na getirilen ilk kadın oldu.
5 Temmuz 2024

İran'da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9. Cumhurbaşkanı oldu. İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını ve muhafazakar rakibi Said Celili'nin ise 13 milyon 538 bin 179 oy aldığını açıkladı. Seçime katılım oranı yüzde 49,8 olarak gerçekleşti.
6 Temmuz 2024

İran, yeni cumhurbaşkanını seçmek için 28 Haziran’da sandık başına gidecek. Geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei, seçim tarihini belirlemek için görüştü. Aday olmak isteyenlerin 30 Mayıs ile 3 Haziran arasında başvurularını yapmaları gerekecek. İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.
21 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ilgili maddeleri gereğince yeni kabine üyelerinin ataması gerçekleştirildi ve bu atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni kabinede çeşitli bakanlıklara yeni isimler atandı. Atamalar arasında Adalet Bakanı olarak Yılmaz Tunç, Dışişleri Bakanı olarak Hakan Fidan ve Sağlık Bakanı olarak Fahrettin Koca gibi önemli görevlere getirilen isimler bulunuyor.
4 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında yeni dönemde görev yapacak kabine üyelerinin isimlerini duyurdu. Açıklanan kabine listesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı olarak Yılmaz Tunç ve diğer önemli bakanlıklara yeni atamalar yapıldı. Bazı bakanlar önceki görevlerine devam ederken, bazıları ise yeni isimlerden oluştu.
3 Haziran 2023

Fransa'da erken seçimlerden iki ay sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, merkez sağdan eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atadı ve yeni kabineyi açıkladı. Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı, Macron'u ülkeyi çıkmaza sürüklemekle suçlamıştı. Yeni kabine, 20 kadın ve 19 erkekten oluşuyor ve ilk bakanlar kurulu toplantısı Elysee Sarayı'nda yapılacak. Sol ve sağ partilerden gelen tepkiler, yeni hükümetin sağcı bir eğilim taşıdığı yönünde.
22 Eylül 2024

Eski sağlık bakanı Mesud Pezeşkiyan, İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 53,7 oy alarak yeni cumhurbaşkanı seçildi. Aşırı muhafazakar rakibi Said Celili ise yüzde 44,4 oyda kaldı. Seçimlere katılım oranı oldukça düşük oldu ve halkın yarısı oy kullanmadı. Pezeşkiyan, reformcu vaatleri ve Batı ile daha iyi ilişkiler kurma hedefiyle dikkat çekiyor, ancak İran'ın teokratik yapısı ve dini liderin baskıları altında hareket etmek zorunda kalacak.
6 Temmuz 2024

Yeni Zelanda'da Jacinda Ardern'ın görevi bırakmasının ardından İşçi Partisi'nin yeni lideri Chris Hipkins, başkent Wellington'da düzenlenen yemin töreniyle resmi olarak başbakanlık görevine başladı. Hipkins, aynı zamanda Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Bakanlığı görevini de üstlendi. Yeni Zelanda'da 14 Ekim'de genel seçimlerin yapılması planlanıyor. Ardern, başbakanlık görevini bıraktığını ve Ekim'deki seçimlerde yarışmayacağını açıklamıştı.
25 Ocak 2023

Tayyip Erdoğan, TBMM'de geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli'den mazbatasını alarak yemin etti ve üçüncü dönem cumhurbaşkanlığı görevine resmen başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu töreni locadan izledi. Erdoğan'ın ailesi ve torunları da töreni locadan takip etti. Yemin töreninin ardından Erdoğan, Anıtkabir ziyareti ve Beştepe'deki göreve başlama törenine katılacak. Törene çok sayıda yabancı devlet başkanı, başbakan ve uluslararası kuruluş temsilcileri katılacak. Erdoğan'ın yeni kabinesini akşam yemeğinden sonra açıklaması bekleniyor.
3 Haziran 2023

İYİ Parti, yeni grup başkan vekilleri olarak Turhan Çömez ve Buğra Kavuncu'yu seçti. Bu seçim, parti genel başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun liderliğinde gerçekleştirilen bir toplantıda oy birliğiyle yapıldı. Dervişoğlu, 27 Nisan'da düzenlenen olağanüstü kurultayda genel başkan olarak seçilmişti. Bu değişiklikler, parti içi yapılanmada önemli bir güncelleme olarak görülmektedir.
6 Mayıs 2024

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, beklenen yeni kabine hakkında son kulis bilgilerini aktardı. Mehmet Şimşek'in ekonominin başına geçeceği ve Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstleneceği belirtiliyor. Ayrıca, Hakan Fidan'ın dışişleri bakanı olabileceği, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in milli savunma bakanı olarak atanabileceği ve diğer bakanlık görevlerine getirilecek isimler arasında Osman Aşkın Bak, İbrahim Yumaklı, Hayri Baraçlı, Mehmet Fatih Kaçır ve Kübra Güran Yiğitbaşı'nın olduğu ifade ediliyor. Selvi, kabine listesinin açıklanana kadar değişiklikler olabileceğini de ekliyor.
3 Haziran 2023

Fransa hükümeti, kabinede bir dizi görev değişikliği gerçekleştirdi. Sağlık, Dayanışma, Deniz Aşırı Topraklar, Kent ve Konut, Kadın-Erkek Eşitliği bakanlıklarında yeni isimler göreve getirildi. Kamu harcamalarından sorumlu Bakan Gabriel Attal, Eğitim bakanı olarak görevine devam etme kararı alındı. Ekolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Berangere Couillard, Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu Bakan olarak görev alacak. Başbakanlık nezdinde Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi ve Vakıf Hayatından Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa'nın kabinedeki görevine son verildi.
21 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından oluşturacağı yeni kabinede eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yer verme olasılığı güçleniyor. Reuters'a konuşan dört üst düzey yetkili, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü, ancak Şimşek'in doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir pozisyonu tercih edebileceğini belirtti. Yetkililer, Şimşek'in ekonomideki mevcut sorunlarla mücadelede önemli bir rol oynayacağını ve gerekirse faiz artışı gibi kararları alabileceğini ifade etti. Daha önce aktif siyasete dönmeyeceğini açıklayan Şimşek'in sağlık durumu ve Londra'daki iş sözleşmeleri nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapmayacağı iddia edilmişti.
31 Mayıs 2023

37 yaşındaki Hamza Yusuf, İskoçya'nın yeni lideri olarak mecliste yemin ederek görevine başladı ve Batı dünyasındaki ilk Müslüman başbakan unvanını aldı. Göreve başlamasının ardından ailesiyle birlikte teravih namazı kıldığı anların fotoğraflarını Twitter üzerinden paylaştı. Yusuf, İskoçya'ya hizmet etmenin hayatındaki en büyük onur olduğunu belirtti. Pakistan kökenli bir baba ve Kenya'da doğmuş Güney Asyalı bir annenin oğlu olan Yusuf, geçmişte ırkçılığa maruz kaldığını ifade etti ve İskoçya'nın bağımsızlığını savunuyor.
29 Mart 2023

AKP Merkez Yürütme Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanarak TBMM'deki yeni grup yönetimini belirledi. Toplantı sonucunda Abdullah Güler Grup Başkanı, Muhammet Emin Akbaşoğlu, Özlem Zengin, Abdulhamit Gül, Bahadır Yenişehirlioğlu ve Leyla Şahin Usta ise Grup Başkanvekilleri olarak seçildi. Ancak bu isimlerin resmi olarak göreve başlamaları için Meclis'te milletvekillerinin oylarıyla seçilmeleri gerekiyor ve bu seçimin cumartesi günü yapılması bekleniyor.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim