Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Haziran 2024 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken minimum harcama tutarı 19 bin 44 lira olarak belirlendi. Aynı raporda, yoksulluk sınırı ise 65 bin 874 lira olarak açıklandı. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 30 bin 604 lira olarak hesaplandı. Bu veriler, Türkiye'deki mevcut asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını gösteriyor.
15 Temmuz 2024

Türk-İş, Eylül 2024'te dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını 19 bin 830 lira olarak belirledi. Aynı araştırmada, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 25 bin 706 lira olarak belirlendi. Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin gıda harcamasındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,90, son 12 ayda ise yüzde 48,72 olarak kaydedildi.
30 Eylül 2024

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmamasını protesto ederek ortak bir basın toplantısı düzenledi. Sendika liderleri, mevcut asgari ücretle bir hafta bile geçinmenin mümkün olmadığını ve enflasyonun sabit gelirlilerden kaynaklanmadığını belirtti. Ayrıca, ücretlerin vergilendirilmesi, emekli maaşları ve sendikal örgütlenme gibi konularda da taleplerini dile getirdiler.
9 Temmuz 2024

TÜİK verilerine göre Türkiye'de kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar olarak belirlenmiş olmasına rağmen, bu ortalama herkese eşit dağılmıyor. Asgari ücretliler ve emekliler, ortalama milli gelirin çok altında gelirlerle yaşamak zorunda kalıyor. İş gücü ödemelerinin milli gelirden aldığı payın artmasına rağmen, bu durum geçici bir iyileşme olarak değerlendiriliyor ve gelir dağılımındaki dengesizlikler devam ediyor. Türk-İş'in verilerine göre, açlık ve yoksulluk sınırı her geçen gün artarak, dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması giderek zorlaşıyor.
1 Mart 2024

2003 yılında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve gelmesiyle, en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,46 katıydı. Ancak AK Parti'nin yaptığı bir yasal düzenleme sonucu, 2016 yılından itibaren emekli maaşları asgari ücretin altına düşmeye başladı. Şu an itibariyle asgari ücret, en düşük emekli maaşının 1,7 katı seviyesinde. Eğer 2003'teki düzenleme hâlâ geçerli olsaydı, en düşük emekli maaşı bugün yaklaşık 25 bin TL olacaktı. Ayrıca, dul ve yetim aylığı alanlar ile malulen emekli olanların durumunun daha da zor olduğu belirtiliyor.
9 Mart 2024

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Şubat 2024 raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme için yapması gereken minimum gıda harcaması (açlık sınırı) 16 bin 100 lira olarak belirlendi. Aynı ailenin barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması için gereken minimum tutar ise (yoksulluk sınırı) 55 bin 691 lira oldu. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 25 bin 568 lira olarak hesaplandı. Gıda harcamaları içinde süt ve süt ürünleri en yüksek maliyet grubunu oluşturdu.
15 Mart 2024

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da düzenlenen bir sempozyumda işçilerin ekonomik sıkıntılarını ve vergi adaletsizliğini dile getirdi. Atalay, işçilerin sabah erken saatlerde çalışmaya başladığını ve zor şartlar altında yaşadığını belirtti. Ayrıca, işçilerin vergi yükü altında ezildiğini ve bu durumun iş yerinde huzuru bozduğunu ifade etti. Atalay, tüm bu sıkıntılara rağmen işçilerin zenginlerden daha mutlu olduğunu söyledi.
5 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık 2023 işgücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,8 oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişiye düştü. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,1 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,0 olarak belirlendi. Ayrıca, atıl işgücü oranı 2,1 puan artarak yüzde 24,7'ye yükseldi.
12 Şubat 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Haziran 2024'te geniş tanımlı işsiz sayısının 11 milyon 810 bin kişiye ulaştığını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dar tanımlı işsizlik oranı Haziran 2019'da yüzde 13,7 iken Haziran 2024'te yüzde 9,2'ye düştü. Ancak geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29,2 olarak kaydedildi. Covid-19 salgınından sonra geniş tanımlı işsizlik oranı ve sayısında önemli artışlar yaşandı.
12 Ağustos 2024

Türkiye'de göreceli yoksulluk oranı, medyan gelirin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplandığında bir önceki yıla göre düşüş göstermiş, ancak medyan gelirin yüzde 60 ve yüzde 70'i esas alındığında yoksulluk oranlarında artış görülmüştür. Pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği gibi sosyal yardımlar, en düşük gelir grubunun durumunu iyileştirmiş olabilir. Ancak, asgari ücretin norm ücret haline gelmesiyle, en yoksulların biraz üzerindeki gelir grubunun durumu göreceli olarak kötüleşmiştir. Ayrıca, gelir dağılımındaki eşitsizlikler ve medyan gelirin ortalama gelirin oldukça altında kalması, yoksulluk ölçüm yöntemlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
6 Şubat 2024

Avrupa'da haftada 35 saatlik çalışma sürelerinin yaygınlaşması, Türkiye'de de benzer taleplerin artmasına neden oldu. İşçi sendikaları, toplu iş sözleşmelerinde bu taleplerini daha güçlü bir şekilde dile getiriyorlar. Ancak Türkiye'de fazla çalışma yükü göz önünde bulundurulduğunda, azalan haftalık çalışma sürelerinin ek ücrete hak kazandıran bir zaman olarak değerlendirilmesi bekleniyor. Bakanlık, bu konuda bir düzenleme planı olmadığını belirtirken, bu değişimin işe bakış açısının değişimiyle mümkün olabileceği vurgulanıyor.
26 Şubat 2024

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), dört kişilik bir aile için açlık sınırının 19 bin 423 lira, yoksulluk sınırının ise 67 bin 186 lira olduğunu açıkladı. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 31 bin 181 lira olarak belirlendi. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için günlük harcama tutarının 647 lira olduğu belirtildi. Raporda, farklı yaş gruplarındaki bireylerin günlük harcama gereksinimleri ve kalori ihtiyaçları da detaylandırıldı.
15 Ağustos 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçilerin haklarını anlamalarını sağlamak amacıyla '40 soruda İş Kanunu’nda Ücret' başlıklı bir kitap hazırladı. Kitap, ücret tanımından asgari ücretin ne olduğuna, ücretlerin ödeme şekillerinden fazla çalışma koşullarına kadar birçok konuda bilgi sunuyor. Ayrıca, işçi ve işverenler için temel bir başvuru kaynağı olarak nitelendirilen bu kitap, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından da desteklenmektedir.
30 Nisan 2024

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024
İşaretlediklerim