Maltepe Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı alındı. Sendika temsilcileri, belediyenin teklifini kabul edilemez bulduklarını belirtti. İşçiler ve sendika temsilcileri belediye binası önünde toplanarak grev kararını belediye kapısına astı. İstanbul'da başka ilçelerde de benzer grevlerin başlayacağı bildirildi.
11 Kasım 2024

Fikret Bila, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin veya 12 bin 500 liraya çıkarılmasının emeklilerin geçim sıkıntısını çözmeyeceğini savunuyor. Büyük şehirlerdeki yüksek kira ve gıda fiyatları nedeniyle emeklilerin yine geçinemeyeceğini belirtiyor. Üç büyük konfederasyonun ortak taleplerinin iktidar üzerinde baskı oluşturabileceğini, ancak taleplerin yerine getirilmesi için daha etkili yöntemlerin kullanılabileceğini ifade ediyor. TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'ın açıklamaları, konfederasyonların taleplerinin karşılanmaması durumunda işçilerin sahaya inerek mitingler düzenleyebileceğini işaret ediyor.
10 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Kasımpaşa'daki Beyoğlu Emekli Evi'nde yaptığı konuşmada, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep etti. Özel, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara geldiğinde en düşük emekli maaşının 1,5 asgari ücret olduğunu, ancak bugün bu oranın 0,6 asgari ücrete düştüğünü belirtti. İktidar olduklarında en düşük emekli maaşını iki ay içinde asgari ücret düzeyine, iki yıl içinde ise 1,5 asgari ücrete çıkaracaklarını ifade eden Özel, bu talebin yerine getirilmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür edeceğini söyledi.
21 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında taksi, okul ve personel servis ücretlerine yüzde 22,19 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu zammı yetersiz bulduğunu belirterek, taksicilerin kontak kapatabileceğini söyledi. Ayrıca, otobüsçüler de yeni zamlı fiyatlarla maliyetleri karşılamanın zor olacağını ifade etti.
25 Temmuz 2024

Ankara'da Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından düzenlenen 'Zordayız Geçinemiyoruz Mitingi'nde, Genel Başkan Ergün Atalay işçilerin ağır vergi yükü altında ezildiğini ve ücretlerin yetersiz olduğunu belirtti. Atalay, vergi dilimlerinin sabitlenmesi ve işçilerin lehine düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sendikalara üye olan işçilerin işten çıkarılmasına karşı yasal düzenlemeler talep etti. Mitingde, enflasyon verilerinin gerçek hayatla uyumsuz olduğu ve asgari ücret görüşmelerinde işçilerin taleplerinin dikkate alınması gerektiği ifade edildi.
20 Ekim 2024

Türkiye Emekliler Derneği ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası, Mersin'de 'Geçinemiyoruz, ek zam istiyoruz' sloganıyla bir eylem düzenledi. Emekliler, maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek, aylık bağlama oranının artırılması, en düşük emekli maaşının en düşük memur maaşına eşitlenmesi ve emekli maaşlarının gerçek enflasyon oranına göre güncellenmesi gibi taleplerde bulundu. Ayrıca, emeklilere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödenmesi ve sağlık kesintilerinin kaldırılması gibi istekler de dile getirildi. Eylem, emeklilerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için hükümete çağrıda bulunmayı amaçlıyor.
15 Kasım 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), iş arayan vatandaşlara üç ay boyunca günde dört kez ücretsiz toplu ulaşım hakkı tanıyacak. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu uygulamayı sosyal medya hesabından duyurdu. Bu destek, iş arayanların ulaşım masraflarını azaltarak iş bulma süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
17 Temmuz 2024

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 26 Haziran'da Bakırköy'de asgari ücrete ek zam talebiyle bir miting düzenleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a asgari ücretlilerin ve emeklilerin zam taleplerini iletmişti. Platform, yoksulluk sınırının 61 bin TL'yi geçtiği bir ülkede sefalet düzeyinde ücretlerle çalışmak istemediklerini belirterek, insanca yaşamak için temmuz ayında ek zam istediklerini duyurdu.
20 Haziran 2024

İstanbul'da CHP'li Kartal, Ataşehir, Maltepe ve Kadıköy Belediyeleri'nde çalışan temizlik işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine süresiz greve başladı. DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası, Kartal Belediyesi ile yapılan sözleşmeyi kabul etmediklerini belirterek, dört ilçede iş bırakma eylemi başlattı. Grev nedeniyle bu ilçelerde temizlik hizmetleri aksadı ve çöp yığınları oluştu. Ayrıca Beykoz Belediyesi'nde de Hizmet-İş Sendikası üyeleri benzer bir grev kararı aldı.
3 Kasım 2024

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, fabrikalarda mühendislere 25 bin lira, işçilere ise 35 bin lira maaş verdiklerini belirtti. Topuz, Türkiye'deki işçi eksikliğine dikkat çekerek, en az 100 işçi eksikliğiyle çalışan fabrikaların olduğunu ve işçi ithalatının gerekliliğinden bahsetti. Ayrıca, mühendislerin fiziksel işleri kabul etmediğini ve asıl ihtiyaçlarının vasıfsız işçiler olduğunu ifade etti.
23 Şubat 2024

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Fernas Madencilik'te işçiler, 53 gün süren eylemler ve üç gün süren müzakereler sonucunda yönetimle uzlaştı. İşçiler, maaş artışları ve promosyon ödemeleri gibi konularda anlaşmaya vardı. İşe dönmek isteyen işçilerin hak kaybı yaşamadan iş başı yapabileceği, ayrılmak isteyenlere ise tazminatlarının ödeneceği belirtildi. Anlaşma, işçilerin başlattığı açlık grevinin sona ermesine yol açtı.
20 Ekim 2024

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Fernas Madencilik'te işten çıkarılan işçiler, çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla açlık grevi başlattı. İşçiler, taleplerinin karşılanmaması durumunda grevi sürdüreceklerini belirtti. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, işçilerin haklarını alana kadar direneceklerini ifade etti. Ankara'da gerçekleşen grev, işçilerin seslerini duyurmak için başlattıkları bir dizi eylemin parçası olarak devam ediyor.
15 Ekim 2024

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da düzenlenen bir sempozyumda işçilerin ekonomik sıkıntılarını ve vergi adaletsizliğini dile getirdi. Atalay, işçilerin sabah erken saatlerde çalışmaya başladığını ve zor şartlar altında yaşadığını belirtti. Ayrıca, işçilerin vergi yükü altında ezildiğini ve bu durumun iş yerinde huzuru bozduğunu ifade etti. Atalay, tüm bu sıkıntılara rağmen işçilerin zenginlerden daha mutlu olduğunu söyledi.
5 Eylül 2024

Fatih Belediyesi, Kapalıçarşı'daki işgaliye ücretlerini 900 liradan metrekare başına 8 bin – 15 bin liraya çıkardı. Bu zammı fazla bulan esnaf, her gün 12.00’de dükkanlarının ışıklarını söndürerek kararı protesto etmeye başladı. Esnaf, Mısır Çarşısı'ndaki işgaliye ücretlerinin daha düşük olduğunu belirterek, belediyenin kararının adil olmadığını savunuyor.
29 Eylül 2024

Kadıköy Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması üzerine grev kararı aldı. Ancak, belediyenin toplu iş sözleşmesinin imzalandığını duyurmasıyla grev bir dakika sonra sona erdi. İşçiler, sendika temsilcileriyle sözleşmenin detaylarını görüşmeye çalışsa da sonuç alamadı. Sendika şube başkanı, sözleşmenin işçilerin iradesine rağmen imzalandığını belirterek duruma tepki gösterdi.
19 Kasım 2024

Üsküdar-Samandıra metro hattında, iki yolcusuz trenin temas etmesi sonucu başlayan teknik arıza nedeniyle ulaşım krizi yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Metro İstanbul, başlangıçta durumu 'teknik arıza' olarak açıklamış, daha sonra 'zorunlu bakım çalışması' olduğunu duyurmuştu. Farklı açıklamalar nedeniyle halk arasında belirsizlik ve tepki oluştu. Sorunun çözülmesiyle birlikte metro hattı 72 saat sonra normal seferlerine döndü.
25 Nisan 2024

ERÇİMSAN A.Ş., milyonlarca dolarlık borçları nedeniyle fabrikalarını düşük fiyatlara satmak zorunda kaldı. Bu süreçte, şirketin en büyük ortağı olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir söz hakkı veya bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sekmen, şirket yönetiminin ve Lütfü Yücelik ailesinin, belediyenin hisselerini de değerinin altında satmaya çalıştığını iddia etti. Sekmen, durumu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini ve sorunun çözülmesi için talimat verildiğini belirtti.
27 Nisan 2024

Işıl Özgentürk, Türkiye'de artan yoksulluk seviyesinin günlük yaşama etkilerini anlatıyor. Metro inşaatında çalışan işçilerin düşük ücretlerle nasıl geçindiklerini, mahalledeki insanların ekonomik sıkıntılar içinde nasıl yaşadıklarını ve evcil hayvan sahiplerinin artan maliyetlerle nasıl mücadele ettiğini örneklerle açıklıyor. Yazı, ekonomik zorlukların toplumun farklı kesimlerini nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.
21 Nisan 2024

Manisa'nın Soma ilçesinde, Fernas Madencilik işçileri, işten çıkarılmalar ve çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla başlattıkları açlık grevine, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in AKP'li Ferhat Nasıroğlu ile yaptığı görüşme sonrası ara verdi. Bağımsız Maden İş Sendikası, müzakere yolunun açıldığını ve işçi heyetinin Fernas yetkilileriyle görüşeceğini duyurdu. İşçiler, işten çıkarılanların geri alınmasını ve işçi sağlığı ile güvenliği şartlarının sağlanmasını talep ediyor.
17 Ekim 2024

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Halil Özdemir, Sivas belediyesinde 1500 sendika üyesi işçinin zorla istifa ettirildiğini açıkladı. Özdemir, yerel seçimlerden sonra sendikalarına karşı bir savaş başlatıldığını ve bu uygulamanın hukuksuz olduğunu belirtti. Sivas belediye başkanlığını Büyük Birlik Partisi adayı Adem Uzun'un kazanmasının ardından, belediyenin işçileri baskı ve tehdit yoluyla sendikadan istifa ettirdiği iddia edildi.
19 Temmuz 2024
İşaretlediklerim