Isparta'nın Gelendost ilçesi Yenice köyü sınırında Eğirdir Gölü'nde suyun çekildiği bölgede tarihi eser olduğu düşünülen testi ve çömlek kalıntıları bulundu. Durumu fark eden vatandaşlar, durumu İlçe Jandarma Komutanlığı'na bildirdi. Jandarma ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede inceleme yaptı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verildi ve kalıntıların hangi döneme ait olduğu belirlenecek.
22 Eylül 2023

Glasgow Müzesi, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’e ait 3 milyon sterlin değerindeki bir heykelin kaybolduğunu duyurdu. Heykel, Rodin’in ünlü ‘Les Bourgeois de Calais’ grubunun bir parçasıydı ve şu anda Glasgow’un sanat koleksiyonlarında bulunmuyor. 1901 yılında Rodin’den satın alınan alçı heykel, 1949 yılında Kelvingrove Park’ta sergilendi. Şu anda kayıp veya çalıntı olarak listelenen yaklaşık bin 750 parça arasında yer alıyor.
19 Ekim 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Big Cypress Ulusal Koruma Alanı'nda avlanan beş kişi, 90 kilogram ağırlığında ve 5,2 metre uzunluğunda bir Burma pitonunu yakaladı. Pitonu ilk gördüklerinde bir timsah sandılar, ancak daha sonra hayvanın bir piton olduğunu anladılar ve yaklaşık bir saat süren mücadele sonucunda üzerine oturarak hayvanı kontrol altına aldılar. Burma pitonları, Florida'da istilacı türler sınıfına giriyor ve yerli vahşi yaşam için tehdit oluşturduğu için kontrol altına alınmaları gerekiyor.
12 Kasım 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, sahte tarihi eser satışına ortak etme vaadiyle bir kişiyi 10 bin avro dolandıran iki şüpheli tutuklandı. Mağdur Metin Y., iki kişinin kendisine altın görünümlü sahte heykeller göstererek dolandırdığını ihbar etti. Şüpheliler, İzmir'de düzenlenen operasyonla yakalandı ve ifadelerinde suçlarını itiraf etti. Denizli Müze Müdürlüğü, heykellerin sahte olduğunu tespit etti.
16 Mart 2024

Norveç'in Jomfruland Adası'nda, evinin bahçesinde kaybettiği altın küpeyi arayan bir aile, Viking dönemine ait olduğu düşünülen bir mezar parçası ve yuvarlak kemer tokası buldu. Uzmanlar, buluntuların 9'uncu yüzyılda yaşamış bir kadının cenazesine ait olduğunu değerlendiriyor. Aile, buldukları kalıntıları resmi makamlara teslim etti.
29 Eylül 2023

Aydın'ın Çine ilçesindeki Alabanda Antik Kenti'nde kaçak kazı yapılan bir alanda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir lahit bulundu. İzinsiz kazıyı fark eden görevliler durumu jandarmaya bildirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesinde yapılan çalışmalar sonucunda lahit, temizlik çalışmalarının ardından kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Kaçak kazıyı kim ya da kimlerin yaptığı araştırılıyor.
1 Ekim 2023

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, bir çiftçi tarafından kırsal alanda bulunan ve farklı bir yapıya sahip taş, Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. Müze Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı ilk incelemede, taşın üzerindeki yapının Orta Miyosen Dönemi'ne ait bir balık fosili olduğu belirlendi. Fosilin yaklaşık 15 milyon yıl öncesine tarihlendiği ve önemli bir keşif olarak değerlendirildiği ifade edildi. Fosilin ilerleyen dönemlerde sergilenmek üzere ziyaretçilere sunulacağı açıklandı.
21 Şubat 2024

İspanya'da, 50 bin yıldan daha eski olduğu belirlenen Neandertal kalıntıları tespit edildi. Katalonya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, bu kalıntıların 54 parça olduğu ve büyük olasılıkla bir yetişkin kadın, 11-12 yaşlarında bir genç ve 7-8 yaşlarında bir çocuğa ait oldukları belirtildi. Bu kalıntılar, İber Yarımadası'nda şimdiye kadar bulunan Neandertal kalıntıları arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor ve Neandertal insanların Avrupa coğrafyasındaki dağılımı hakkında da bilgi veriyor.
19 Eylül 2023

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024

Peru'nun kuzeyindeki Cajamarca bölgesinde arkeolojik kazılar sonucunda, Hispanik öncesi döneme ait bir yerleşim yeri keşfedildi. Yerleşim yerinin Wari kültürüne ait olduğu ve MÖ 7'nci ila 13'üncü yüzyıllara dayandığı belirtildi. Keşfedilen 24 hektarlık alanda ayrıntılı yer altı inşaatına sahip iki mezar odası da bulundu. Kazılarda parçalanmış çanak, çömlek, çeşitli hediyeler, tören kapları, seramikten yapılmış nefesli müzik aleti, muhtelif silahlar ve farklı gelenekleri yansıtan izler bulundu.
4 Eylül 2023

İtalya Kültür Bakanlığı, Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan Antik Roma kenti Pompeii'de iki erkek iskeleti bulunduğunu duyurdu. İskeletler, 'İş Yerindeki Ressamlar Evi' adı verilen bir binadan çıkarıldı ve bu kişilerin volkanik külden değil, çöken binaların altında kalarak öldükleri belirlendi. Pompeii Arkeoloji Parkı Direktörü, bu bulguların son 250 yılda çıkarılan 1300'den fazla iskelet ve insan kalıntısına eklendiğini ifade etti. İtalya Kültür Bakanı, bu keşfin Pompeii'de hala keşfedilecek çok şey olduğunu gösterdiğini belirtti.
17 Mayıs 2023

Mısır'da 3 bin 250 yıllık bir ostrakon (topraktan yapılmış, yazılı çanak çömlek parçası) bulundu. Milattan önce 1250 tarihli bu ostrakonun üzerinde işçilerin işe gelmeme mazeretleri yazıyor. Mazeretler arasında 'bira mayalıyor', 'annesini mumyalıyor', 'akrep ısırdı', 'tanrıya adak', 'hasta', 'evini inşa ediyor' gibi ifadeler bulunuyor. Ostrakon, II. Ramses'in '40'ıncı Yılı' olarak etiketlenmiş ve üzerinde 40 işçi ismi ile tarihler yer alıyor.
30 Ekim 2023

Dünyanın en değerli viskisi olan Macallan Adami 1926'nın bir şişesi, 18 Kasım'da açık artırmaya çıkarılacak. Bu şişenin 750 bin ila 1,2 milyon sterlin arasında satılacağı tahmin ediliyor. Bu, 25 mililitrelik tek bir kadehin 25 bin ila 40 bin sterlin edeceği anlamına geliyor. Adami 1926, 1926'dan 1986'ya 60 yıl boyunca fıçılarda yıllandırıldıktan sonra şişelenen en eski Macallan. 1986'da viskiden sadece 40 şişe üretildi ve bu şişeler Macallan'ın en zengin müşterilerine sunuldu.
20 Ekim 2023

Kuzey ve batı Avrupa'da 15 bin yıl önce yaşayan Magdaleniyen kültüründe yamyamlık, yaygın bir cenaze ritüeliymiş. İnsanlar ölülerini zorunluluktan değil, kültürlerinin bir parçası olarak yiyordu. Araştırmada, çeşitli Avrupa ülkelerindeki 59 Magdaleniyen bölgesi incelendi ve 25'indeki mezar kültürü yorumlandı. Araştırmacılar, 15 bölgede çiğneme izleri olan insan kalıntıları, kesik izleri olan kafatası kemikleri ve iliğini çıkarmak için kasıtlı olarak kırılmış kemiklere rastladı. Bu bulgular, yamyamlığın Magdaleniyen kültüründe yaygın olduğunu ve beslenme amaçlı değil, bir gömme ritüeli olarak benimsendiğini gösteriyor.
6 Ekim 2023

Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine tarihlenen ve yaklaşık 1800 yıl öncesine dayanan bir boğa başı kabartması bulundu. 2001 yılından bu yana aralıklarla devam eden kazılarda daha önce de Roma çeşmesi, büyük blok taşlar ve su kanalları gibi çeşitli mimari yapılar keşfedilmişti. Bu yılki kazılarda ise Kamosorion tipi mezar yapısında ve yanında üç mezar ile iki sunum çukuru tespit edildi. Müze Müdürü Mehmet Alkan, bulunan boğa başı kabartmasının mezarları koruduğu düşüncesini güçlendirdiğini belirtti.
29 Kasım 2023

Pop müziğin efsane ismi Michael Jackson'ın 1980'lerde Pepsi reklamında giydiği ikonik siyah-beyaz deri ceket, müzayedede 250 bin sterline (yaklaşık 8 milyon 742 bin 500 lira) satıldı. Ceketin 200 bin ile 400 bin sterlin arasında bir fiyata satılması bekleniyordu. Jackson, bu ceketi 1984 yılında Pepsi için yaptığı reklam serisinin ilkinde giymişti.
11 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olarak bilinen Pan'a ait bir heykel bulundu. Heykelin 1700 yıllık olduğu düşünülüyor ve Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Heykelin yüksekliği 20 santimetre, genişliği 18 santimetre olarak ölçüldü ve sol kol ile gövde altı kısmının kırık olduğu belirlendi. Pan'ın mitolojideki önemi ve 'panik' kelimesine ilham kaynağı olması da açıklamada yer aldı.
2 Haziran 2023

Panama'nın Cocle eyaletinde yer alan El Cano arkeolojik sahasında, 1300 yıldan daha eski olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu. Panama Kültür Bakanlığı Kültür Mirası Ulusal Direktörü Linette Montenegro tarafından yapılan açıklamaya göre, mezar İspanyol öncesi döneme ait ve içerisinden iki ceset, çeyiz eşyaları, altın, seramik, göğüs kemeri, boncuklar, bilezikler, küpeler, altın kaplamalı çanta ve çeşitli kolyeler çıkarıldı. Mezarın dönemin hükümdarına ait olduğu öngörülüyor. Bölgede 2008 yılından bu yana arkeolojik kazılar devam ediyor.
5 Mart 2024

Muğla'nın Yatağan ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, 2 bin 175 yıl öncesine tarihlenen 'Dans Eden Musa' heykeli bulundu. Helenistik döneme ait olan ve kaidesiyle birlikte çıkarılan heykel, başı ve kolları eksik olmasına rağmen günümüzde bilinen tek Dans Eden Musa heykeli olarak kayıtlara geçti. Heykel, daha sonra Muğla Müzesi'nde sergilenecek. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kentte Philiskos'un ilham perilerine ait toplam dokuz Musa heykelinin olduğunu ve diğerlerini de bulmayı umduklarını belirtti.
7 Aralık 2023

İspanya'daki bilim insanları, 150 yıldan daha uzun bir süre önce bir mağaradan çıkarılan sandaletlerin Avrupa'da şimdiye kadar keşfedilen en eski ayakkabılar olduğunu belirledi. Ayakkabılar ilk olarak 1850'lerde, Granada sahilinden birkaç mil içerideki eski bir mağara olan Cueva de los Murciélagos’tan madenciler tarafından çıkarıldı. Günümüz teknolojisiyle incelenen koleksiyondaki en eski nesneler 9 bin yıllık olabilir.
29 Eylül 2023
İşaretlediklerim