ABD Başkanı Joe Biden, doktorlarının kendisine bir sağlık sorunu bulunduğunu söylemesi halinde başkanlık yarışından çekilmeyi değerlendirebileceğini belirtti. Biden, CNN'de Donald Trump ile yapılan münazarada performansının beğenilmemesi üzerine sağlık durumu hakkında spekülasyonlara maruz kalmıştı. Beyaz Saray, Biden'ın Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu. Biden, yaşının getirdiği bilgelikle ülke için işleri nasıl halledeceğini bildiğini ve vazgeçmek istemediğini ifade etti.
18 Temmuz 2024

ABD'de 5 Kasım başkanlık seçimleri öncesi Demokrat Partili başkan yardımcısı Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Partili eski başkan Donald Trump, canlı yayında karşı karşıya geldi. Harris, Trump'ı sinirlendirerek ve alaya alarak üstünlük sağladı. Trump, Biden yönetiminin sevilmeyen yönlerinden Harris'i sorumlu tutmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Münazara, ekonomi, kürtaj, göçmenler, Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Hamas savaşı gibi konulara odaklandı ancak kişisel saldırılarla geçti.
11 Eylül 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti'nin başkan adaylığını garantiledi. Başkan Joe Biden, 21 Temmuz'da adaylıktan çekilerek Harris'i önerdi. Harris, 2 bin 538 delegenin desteğini alarak gerekli olan 1976 delege oyunu geçti. Harris'in ekibi, son 24 saatte 81 milyon dolar bağış toplandığını açıkladı.
23 Temmuz 2024

Joe Biden'ın sağlık ve bellek durumu, özellikle 82 yaşında olması ve bazen konuşurken yerini unutması nedeniyle medya ve seçmenlerin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bir danışman raporunun Biden'ı 'bulanık' ve 'zayıf' belleğe sahip olarak tanımlaması, 'Biden çekilmeli mi?' sorusunu 'Biden şimdi ölürse ne olur?' sorusuna dönüştürdü. ABD yasalarının bu konuda muğlak olması, olası senaryoların zamanlamaya bağlı olarak değişkenlik göstermesine neden oluyor. Ayrıca, ABD'deki emekçilerin Biden ve diğer adaylar hakkında sordukları sorular, sadece adayların yaşları veya sağlık durumlarıyla değil, ülkedeki çözülmemiş sorunlarla da ilgilidir.
14 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Aziz Patrick Günü resepsiyonunda yaptığı konuşmada, rakibi Donald Trump'ın hem yaşını hem de akıl sağlığını başkanlık için uygun bulmadığını belirtti. Biden, Trump'ın ileri yaşı ve akli dengesi hakkında espriler yaparak, kendisinin ve Trump'ın başkanlık için uygun olup olmadığına dair yorumlarda bulundu. Biden, kendisinin de sık sık yaşlılık ve akıl sağlığı konusunda eleştirildiğini, ancak Trump'ı bu konularda eleştirdiğini ifade etti. Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Biden ve Trump ikinci kez karşı karşıya gelecek.
18 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'deki seçim sonuçları hakkında, 'Kim kazanırsa kazanır. Dünyanın o bölgesinde zaten yeterince sorun var' şeklinde bir yorumda bulundu. Türkiye'de seçim akşamı yaşanan kafa karışıklığı sırasında Delaware'de bisiklet turunda olan Biden, bir gazetecinin sorusu üzerine bu yorumu yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Biden'ın geçmişte Türkiye'yi çeşitli tarihlerde yenemediklerini ve 14 Mayıs'ta yeneceklerini söylediğini iddia etti.
15 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulu'nun geçici sonuçlarına göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesini tebrik etti. Anadolu Ajansı verilerine göre Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alarak seçimi kazandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçim öncesinde yaptığı, Biden'ın yüzünün 'mosmor olacağı' yönündeki açıklamasına karşın, Biden Twitter üzerinden tebrik mesajı yayınladı ve NATO müttefikleri olarak birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

ABD'de ABC News/Ipsos tarafından yapılan bir ankette, seçmenlerin büyük bir çoğunluğu, 81 yaşındaki Başkan Joe Biden'ı bir dönem daha başkanlık yapacak kadar yaşlı bulduğunu ifade etti. Ankete katılanların yüzde 86'sı Biden'ın ikinci dönem için 'çok yaşlı' olduğu görüşünde. Aynı ankette, seçmenlerin yüzde 59'u eski Başkan Donald Trump'ın da ikinci bir dönem için çok yaşlı olduğunu belirtti.
12 Şubat 2024

ABD'nin önde gelen gazeteleri Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın performansını değerlendirdi. The New York Times, Türk halkının seçimlere olan güveninin sürdüğünü ve Erdoğan'ın milliyetçi söyleminin başarılı olduğunu belirtti. Washington Post, Erdoğan'ın negatif kampanya yürüterek muhalefeti terörizm destekçisi olarak gösterdiğini ve bu stratejinin işe yaradığını yazdı. CNN, Sinan Oğan'ın ikinci turda kilit bir rol oynayabileceğini ifade etti. CNBC ve Chicago Tribune ise Erdoğan'ın beklentileri aştığını vurguladı.
15 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık yarışından çekilerek yerine başkan yardımcısı Kamala Harris'i önerdi. Harris, adaylığının ilk dokuz saatinde 60 milyon dolar bağış topladı. Demokrat Parti'den birçok siyasetçi Harris'e destek verirken, eski başkan Barack Obama da Biden'ın çekilme kararını tebrik etti. Harris'in adaylığı 19-22 Ağustos'taki Demokrat Parti Kurultayı'nda resmileşecek.
22 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla 2024 seçimleri için yeniden başkan adayı olduğunu duyurdu. Biden, demokrasi ve temel özgürlükler için duruş sergilemenin önemini vurgulayarak destekçilerine 'işimizi bitirelim' çağrısında bulundu. Biden'ın adaylığını resmi olarak ilan etmesi son iki haftadır bekleniyordu. Kasım 2024'te 82 yaşında olacak Biden, ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan unvanını da taşıyor.
25 Nisan 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'deki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı Kamala Harris'i desteklediğini duyurdu. Putin, Harris'in etkileyici ve bulaşıcı gülüşünün her şeyin yolunda olduğunu gösterdiğini belirtti. Putin'in bu açıklamaları, Biden yönetiminin Rusya'yı 2024 seçimlerini etkilemekle suçlamasının hemen ardından geldi. Ayrıca, Putin, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ı Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlar nedeniyle eleştirdi.
5 Eylül 2024

Donald Trump, 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerini kaybetmesi halinde bir daha başkanlık yarışına girmeyi düşünmediğini açıkladı. Trump, gazeteci Sharyl Attkisson’ın programında seçim gündemini değerlendirirken, 2028 başkanlık seçimlerine katılmayı düşünmediğini belirtti. 78 yaşındaki Trump, seçimleri kaybetmesi ve sonraki başkanlık seçimlerine girmesi halinde 2028'de 82 yaşında olacak.
23 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, rakibi Donald Trump’a yönelik suikast girişimi hakkında Beyaz Saray’dan ulusa seslendi. Biden, Amerika'da bu tür şiddete yer olmadığını ve siyasi sicilin çok kızıştığını belirtti. Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Biden, farklılıkların sandıkta çözülmesi gerektiğini söyledi. Biden, Trump'a telefon ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
15 Temmuz 2024

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, geçen ay seçim kampanyası için 138,7 milyon dolar bağış topladı ve toplam bağış miktarını 327 milyon dolara çıkardı. Demokrat Parti'nin adayı Kamala Harris ise adaylığı açıklandıktan sonra 24 saat içinde 81 milyon dolar bağış toplayarak rekor kırdı ve ilk haftada 200 milyon doları aştı. Trump ve Harris'in başkanlık münazarası 11 Eylül'de gerçekleşecek.
2 Ağustos 2024

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi ilk canlı münazara, 28 Haziran'da Joe Biden ve Donald Trump arasında gerçekleşecek. Münazara, ekonomi, enflasyon, göçmen meselesi ve dış politika konularını kapsayacak. Biden, Trump'ın 6 Ocak kongre baskını ve ceza davalarını hatırlatırken, Trump da Biden yönetimindeki ekonomik sorunları ve göçmen politikalarını eleştirecek. Münazara, kararsız seçmenlerin oylarını şekillendirmede önemli bir rol oynayacak.
27 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık yarışından çekilerek yerine başkan yardımcısı Kamala Harris'i aday gösterdi. Harris, aday gösterilmesinin ardından 24 saat içinde 81 milyon dolar bağış topladı. Bu miktar, 24 saat içinde toplanan en yüksek bağış olarak kayda geçti. Harris'in adaylığı, Demokrat Parti içinde geniş destek bulurken, eski başkan Barack Obama da sürecin çekişmeli geçeceğini belirtti.
22 Temmuz 2024

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, rakibi Kamala Harris'in seçimi kazanması halinde İsrail'in yok olacağını iddia etti. Trump, Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'nun Nevada'daki toplantısına canlı bağlantıyla katılarak bu iddiayı dile getirdi ve Yahudi seçmenlerden oy istedi. Harris'in kampanya ekibi ise Trump'ın Yahudi Amerikalıları aşağıladığını ve kişisel çıkarlarına uygun olması durumunda İsrail'e sırtını dönebileceğini belirtti. Seçimlerin kaderini kritik eyaletlerdeki sonuçlar belirleyecek.
6 Eylül 2024

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris, 10 Eylül'de ABC News'de yapılacak münazarada karşı karşıya gelecek. Trump, daha önce düzenlediği basın toplantısında Harris ile üç farklı kanalda canlı yayın tartışması önerisinde bulunmuştu. ABC News, Harris'in 10 Eylül'deki canlı yayın teklifini kabul ettiğini duyurdu. Harris'in Fox News ve NBC News'teki tartışmalara katılıp katılmayacağı ise henüz belirsiz.
8 Ağustos 2024

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, 13 Temmuz'daki suikast girişimi sonrası ilk açık hava mitingini Kuzey Carolina'da kurşun geçirmez cam arkasında gerçekleştirdi. Konuşmasında Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris'i eleştirerek, Harris'in sınırları açmak istediğini ve başkan olması halinde ülkeye milyonlarca göçmenin geleceğini iddia etti. Ayrıca, eski ABD başkanı Barrack Obama'nın kendisi hakkında yaptığı yorumlara tepki gösterdi ve Obama'yı 'terbiyesiz' olarak nitelendirdi.
22 Ağustos 2024
İşaretlediklerim