ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının altın fiyatları üzerindeki etkisi tartışılıyor. Silikon Vadisi Bankası'nın iflası ve Credit Suisse'in satın alınması sonrası ons altın fiyatı 2 bin doları aştı. Piyasalar Fed'den 25 baz puanlık artırım beklerken, yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi beklentisi de bulunuyor. Uzmanlar, Fed'in 'güvercin' tonda bir açıklama yapması durumunda altın fiyatlarının pozitif yönde etkileneceğini öngörüyor.
22 Mart 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde, bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla küresel piyasalarda olumlu bir hava esiyor. Fed'in toplantısında ekonomiye dair projeksiyonlar ve 'dot plot' grafiği yayınlanacak, bu da piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Analistler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor. Avrupa'da ise UBS'in Credit Suisse'i satın alması piyasalara olumlu yansıdı ve enflasyonla mücadele gündemi ön planda. Asya borsaları da yükseliş eğiliminde. Türkiye'de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi düşüşle kapandı ve dolar/TL kuru 19,0360 seviyesinde işlem görüyor.
22 Mart 2023

Bitcoin, son üç yılın en yüksek değeri olan 62 bin dolara ulaştıktan sonra, ABD'nin en büyük kripto para borsası Coinbase'de teknik sorunlar meydana geldi. Kullanıcılar hesaplarında sıfır bakiye görme ve alım-satım işlemlerinde hatalarla karşılaştı. Coinbase, kullanıcıların varlıklarının güvende olduğunu belirterek sorunun çözümü için çalıştıklarını duyurdu. Bitcoin, 2021'de 64 bin 400 dolarla zirve yapmış, ardından değer kaybetmiş ve 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü. 2023 başından itibaren inişli çıkışlı bir seyir izleyerek değer kazanmaya devam etti.
29 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemesi ve enflasyon risklerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar oy birliğiyle alındı. Fed, 2022'de başladığı faiz artırımı politikasıyla faiz oranını toplam 525 baz puan artırarak 2001'den bu yana en yüksek seviye olan mevcut aralığa ulaşmıştı.
20 Mart 2024

Standard Chartered bankası, Bitcoin'in 2024 sonunda 120 bin dolar olacağını öngördü. Bu tahmin, önceki 100 bin dolarlık 2024 tahmininden yüksek. Banka, Bitcoin madencilerinin azalan token satışlarını ve bunun sonucunda arzın azalmasını fiyat artışının nedeni olarak gösteriyor. Bitcoin, son zamanlarda düzenleyici kurumların incelemelerine rağmen 30 bin dolar sınırının üzerinde işlem görüyor.
11 Temmuz 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, Ocak-Şubat 2023 toplantısında faiz artırım hızını azaltma konusunda mutabık kaldı. Tutanaklar, enflasyonun düşüşünün faizlerin azami seviyesini belirleyeceğini gösterdi. Yetkililer, politika faizini 25 baz puan yükseltmenin uygun olduğu konusunda hemfikir oldular ve enflasyonla ilgili risklerin politikanın gelecekteki yönünü belirleyeceğini belirttiler. Fed, 2022'de agresif faiz artırımları yapmış ve son olarak Şubat 2023'te politika faizini 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarmıştı.
23 Şubat 2023

Bitcoin ve Ether, son dönemde yaşadıkları yükselişlerle dikkat çekti. Bitcoin, 10 ay sonra ilk kez 30 bin doları aşarken, Ether de son yedi ayın en yüksek değerine ulaştı. Kripto para piyasaları, FTX'in batması, Binance'ın düzenleme ihlalleri ve bazı bankaların iflası gibi olaylar nedeniyle güven kaybı yaşamıştı. Ancak, faiz artırma döngüsünün sona ermesi ve bankacılık krizinin etkisiyle yatırımcıların yeniden kriptoya yönelmesi mümkün görünüyor. Nasdaq'ın dijital varlıklar için saklama hizmetleri sunmaya başlaması gibi gelişmeler de piyasaya olumlu etki yapabilir.
17 Nisan 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 ay sonra ilk kez politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu açıkladı. Fed'in bu kararı, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşma amacını yansıtıyor. Fed, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022'de faiz artırımına başlamış ve bu süreçte enflasyon mayıs ayında yüzde 4 olarak kaydedilmişti.
14 Haziran 2023

Britanya merkezli bankacılık şirketi Standard Chartered, Bitcoin'in değerinin artacağını ve 100 bin dolar seviyesine ulaşabileceğini öngördü. Bitcoin, 11 Nisan'da dokuz ay sonra ilk kez 30 bin dolar seviyesini aşmıştı. Bloomberg'e konuşan analistler de Nisan 2024'teki 'halving' olayı sonrası Bitcoin'in 50 bin doları aşabileceğini belirtmişlerdi. Standard Chartered'ın dijital varlıklardan sorumlu yöneticisi Geoff Kendrick, Bitcoin'in bankacılık sektöründeki son kargaşa ve ABD'deki faiz artış döngüsünün sona ermesiyle değer kazanacağını ifade etti.
24 Nisan 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) faiz oranlarını en az 50 baz puan düşürmeye çağırdı. Fed, enflasyonla mücadele amacıyla geçen yıl mayıs ayından itibaren faiz oranlarını artırmış ve 1 Şubat 2023'te politika faizini 4,25-4,75 aralığına çıkarmıştı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir yorumla bu çağrıda bulundu ve yeni faiz oranının yarın açıklanacağını belirtti. Fed'in faiz artırımına devam etmesi ancak artış hızında yavaşlaması bekleniyor.
21 Mart 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 5-5,25 aralığına çıkardı ve bu oran 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde iki enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla bu artışı gerçekleştirdiğini belirtti. ABD'de enflasyon, 2022 haziran ayında yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış, mart ayında ise yüzde 5 olarak kaydedilmişti.
3 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına ara verme sinyalleri ve politika metninden faiz artışıyla ilgili ifadelerin çıkarılması, ons altının fiyatında son iki ayın en büyük haftalık yükselişini tetikledi. Ayrıca, ABD'deki bölgesel banka krizleri ve borç limiti sorunları piyasaların odak noktasında yer alıyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, alınan önlemlerin Haziran ayına kadar tükenebileceği ve nakit sıkıntısı yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu gelişmeler altının haftalık bazda yüzde 3 yükselerek son bir yılın zirvesine çıkmasına neden oldu.
5 Mayıs 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), 15 Mart itibarıyla bilanço verilerini açıkladı ve bilanço büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar dolar artarak 8,69 trilyon dolara ulaştığını duyurdu. Bankalar, Fed'in iskonto penceresinden rekor seviyede 152,9 milyar dolar borç alırken, 2008 mali krizinden bu yana en yüksek tutar kaydedildi. Ayrıca, Fed'in yeni başlattığı Banka Vadeli Finansman Programı (BTFP) kapsamında üç günde 11,9 milyar dolar borçlanma yapıldı ve FDIC tarafından kurulan krediler 142,8 milyar dolara ulaştı.
17 Mart 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

Bitcoin ve Ether kripto para birimleri, dün öğleden itibaren değer kazanmaya başladı. Bitcoin yüzde 8 oranında artışla 28 bin 810 dolara, Ether ise yüzde 5,6 artışla 1811 dolara yükseldi. Her iki kripto para birimi de geçmişteki zirve seviyelerinden düşüş yaşamış, ancak 2023 yılı itibarıyla belirli bir değer seviyesinin üzerinde seyretmeye devam ediyor.
21 Haziran 2023

Araştırma şirketi Kaiko'nun verilerine göre, Binance'in spot alım satım pazar payı, 19 Haziran'a kadar olan dönem için yüzde 56 olarak gerçekleşti. Bu oran, Ağustos 2022'den bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. Binance'in pazar payındaki düşüş, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) şirkete ve kurucusu Changpeng Zhao'ya dava açmasının ve geleneksel finans oyuncularının, spot Bitcoin ETF çıkartmak için izin başvurusunda bulunmasının ardından artan baskı sonucunda gerçekleşti.
27 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, faiz oranlarını şu anki yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, yıl sonunda faiz indirimlerine başlayabileceklerinin sinyalini verdiler. Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun hedefe doğru ilerlemesi halinde yıl sonuna doğru para politikasında gevşemenin uygun olabileceğini ifade etti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise enflasyonun yüzde 2'ye düşmesini beklediklerini ve bu yıl içinde 2 veya 3 faiz indiriminin uygun olabileceğini belirtti. Fed yetkilileri, kararlarında siyaseti dikkate almadıklarını vurguladı.
7 Şubat 2024

ABD Federal Rezerv'in (Fed) ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşmesi beklenirken, ikinci bir indirimin aralık ayında yapılması öngörülüyor. Robobank kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, mart ayı enflasyon verilerinin Fed'in haziran ayında faiz indirimi yapma ihtimalini ortadan kaldırdığını belirtti. Ayrıca, Marey ve diğer ekonomistler, Fed'in bilanço küçültme hızını mayıs ayında yarı yarıya azaltabileceğini ve bu durumun Fed'in politik duruşunu test edeceğini ifade ettiler. 2025 yılına kadar Fed'in faiz indirim döngüsünün devam edebileceği ve bu süreçte toplamda dört faiz indirimi yapılması mümkün görünüyor.
29 Nisan 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Fed, geçen yıl yüksek enflasyon karşısında faiz artışlarına başlamış ve toplamda 11 faiz artırımı yapmıştı.
20 Eylül 2023

Bitcoin ve Ether, dün akşam saatlerinde sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 5,3 oranında değer kaybetti. Bitcoin 25 bin 900 dolardan 24 bin 900 dolara, Ether ise bin 730 dolardan bin 637 dolara düştü. Her iki kripto para birimi de 2021 yılında tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmış, ancak sonrasında değer kaybetmişti. 2023 yılında ise dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyorlar.
15 Haziran 2023
İşaretlediklerim