Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son yedi ayda tüketicileri aldatan ve haksız ticari uygulamalar içeren 1109 dosyayı inceleyerek bu dosyalara durdurma cezası ve toplamda 43,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. 11 Temmuz tarihli toplantıda 94 dosyadan 80'i mevzuata aykırı bulunarak, bu dosyalara 6 milyon 70 bin 113 lira ceza kesildi ve altı dosya için erişim engeli getirildi. Reklamlardaki 'ana vaat-istisna' uyumsuzlukları bu ayki toplantının ana gündemini oluşturdu.
13 Temmuz 2023

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, turistlere taksimetre açmadan pazarlık usulü fiyat veren bir taksi şoförüne 9 bin 574 lira para cezası verildi. 34 TAZ 50 plakalı taksinin çalışma ruhsatı 10 gün süreyle askıya alındı ve araç trafikten men edildi. Bu olay, İstanbul'da taksicilere yönelik denetimlerin ve cezaların arttığını gösteriyor.
24 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe faaliyet gösteren 17 bin 258 mükellefi denetleyerek yaklaşık 53 milyon lira ceza kesti. Denetimlerde kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı ve başkasına ait IBAN'la tahsilat gibi usulsüzlükler tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
18 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

Türkiye’nin dev süt markalarından biri olan Kay Süt iflas etti. Şirket mali darboğaza girerek konkordato talep etti. Alacaklı konumdaki Garanti Bankası, Kay Süt fabrikasının icradan satışını istedi. Balıkesir 4’üncü İcra Müdürlüğü, tesisin icradan satış ihalesinin 16 Temmuz günü yapılacağını duyurdu.
17 Haziran 2024

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde kaçak yollarla avlanan 1 ton midyeye el konuldu. Emirgan sahilinde düzenlenen operasyonda yasadışı midye avcılığı yapan B.Ö. gözaltına alındı ve 26 bin 242 lira ceza kesildi. El konulan midyeler, canlılıklarını sürdürebilmeleri ve doğal yaşama kazandırılabilmeleri amacıyla denize döküldü.
10 Temmuz 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, stokçuluk yapan firmalara kapatma cezası uygulanacağını duyurdu. Bolat, geçen yıl haksız fiyat ve stokçuluk denetimlerinde yaklaşık 1 trilyon lira ceza kesildiğini belirtti. Ayrıca, tüketici korunması kapsamında zararlı ürünler ve aldatıcı reklamlara yönelik denetimlerde 1.2 milyar lira ceza kesildiğini ifade etti. Yeni düzenlemelerle stokçuluk yapan firmalara bir takvim yılı içinde üç defa yakalanmaları durumunda altı güne kadar kapatma cezası verileceğini açıkladı.
17 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu sekiz ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 adreste eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Bu sayımlar sonucunda, yüksek maliyetlerine rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenen firmalar vergi incelemesine alınacak. Daha önce mobilya sektöründe de benzer denetimler yapılmış ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesilmişti.
23 Ağustos 2024

Gaziantep'in Araban ilçesindeki Karasu Deresi'ne bir işletmenin atık su bırakması sonucu toplu balık ölümleri meydana geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda, dereye atık su bırakan zeytinyağı ve fıstık kavlatma tesisine 465 bin lira para cezası kesildi. Valilik, çevre kirliliğine neden olan işletmelere karşı denetimlerin süreceğini belirtti.
23 Ağustos 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla bazı altın, mücevher ve kuyumculuk ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, bu durumun sektörü kayıt dışına iteceğini belirtti. Atayık, bu durumun üretimi ve satışları durduracağını, kuyumculuk sektörünün çalışamaz hale geleceğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ekipleri, Kabataş Sahili'nde yasal olmayan yollarla denizden çıkarılan midyelerin bir araca yüklendiğini tespit etti. Araçta 95 çuval içerisinde bulunan iki ton midyeye el konulurken, şüpheli Ö.A.'ya 'Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 26 bin 242 lira para cezası verildi. Midyeler, canlılığını sürdürmesi ve doğal yaşama kazandırılabilmesi amacıyla tekrar denize bırakıldı.
22 Ağustos 2024

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, İstanbul Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kuzguncuk sahilinden yasak yolla çıkarılan 1 ton kaçak midyeye el konuldu. Şüpheli T.S.'nin kullandığı araçta 50 çuval içinde bulunan midyelere el konulurken, şahsa 'Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 26 bin 242 lira para cezası kesildi. El konulan midyeler yeniden denize bırakıldı.
14 Ağustos 2024

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bir evden ziynet eşyası çaldıkları iddiasıyla gözaltına alınan iki şüpheli tutuklandı. Polis, sekiz çeyrek altın, bir yarım altın, bir beş taş yüzük ve bir altın kolyenin çalındığı ihbarı üzerine harekete geçti. Y.Ş. ve M.U. isimli zanlılar İstanbul'da düzenlenen operasyonla yakalandı. Zanlılardan Y.Ş'nin dokuz, M.U'nun ise 173 suç kaydı olduğu belirlendi.
9 Ağustos 2024

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

İstanbul'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda, Bağcılar ve Bahçelievler ilçelerindeki iki depoda yaklaşık 406 bin hırdavat malzemesi ele geçirildi. Polis, yasadışı yollarla ülkeye sokulan matkap seti, elektrikli testere ve lokma seti gibi ürünlerin piyasa değerinin yaklaşık 100 milyon lira olduğunu belirtti. Operasyonda iki şüpheli yakalanarak emniyete götürüldü.
22 Ağustos 2024

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde, Geçit Mahallesi'nde kimyasal madde için kullanılan yaklaşık 80 varil bulundu. Zabıta ekiplerinin ihbarı üzerine bölgeye AFAD KBRN ekibi sevk edildi ve yapılan incelemede varillerin kapaklarının açık olması nedeniyle etil kloroformat maddesinin etkisini kaybettiği belirlendi. Varilleri bıraktığı tespit edilen ve geri dönüşüm işi yaptığı öğrenilen E.Y'ye 90 bin lira ceza kesildi.
19 Eylül 2024

İstanbul’un Fatih ilçesinde polis, Eminönü sahilinde bir aracın kasasına midye yüklendiğini tespit ederek operasyon düzenledi. Operasyonda yasadışı midye avcılığı yapan iki şüpheli gözaltına alındı ve yaklaşık 1 ton ağırlığında 36 çuval midye denize döküldü. Gözaltına alınan şüphelilere 52 bin 484 lira para cezası verildi.
7 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, 2014'te kurulan Akaryakıt Özel Ekibi'nin dokuz yıllık çalışmaları sonucunda, akaryakıt üzerinden kamunun 15,6 milyar lira zarara uğratıldığını belirledi. Bu süre zarfında 1800 firma incelendi ve 45 milyar liralık sahte fatura düzenlendiği tespit edildi. 2023'ün ilk dokuz ayında 47 firma markaja alındı ve bu firmaların 3,2 milyar liralık sahte fatura nedeniyle kamunun 1,4 milyar lira zarara uğratıldığı ve 769 ton kaçak akaryakıt bulundurduğu belirlendi.
30 Ekim 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, son bir yılda İş Kanunu'na aykırı hareketleri nedeniyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası verdi. Bakan Yusuf Tekin, özel okullarda asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıldığını ve diğer iş hukuku ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu tür uygulamaların tespiti için yapılan denetimler, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından planlanmaktadır.
30 Nisan 2024

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, yılbaşından bu yana karkas etin kilogram fiyatının 130 liradan 180 liraya yükseldiğini ve 6 Şubat'taki depremler sonrası haftada iki kez zam yapıldığını belirtti. Tüfekçi, bazı büyük firmaların fiyatları artırdığını ve deprem bahanesiyle yapılan zamların ahlaken doğru olmadığını ifade etti. İstanbul'daki kasaplar, fiyat artışlarına tepki olarak dükkanlarını bir hafta süreyle kapatmayı düşünüyor.
27 Şubat 2023
İşaretlediklerim