İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem tedbirleri çerçevesinde riskli binaların yenilenmesi amacıyla 'İstanbul Yenileniyor Sıfır Faizli Finansman Projesi' ve 'Deprem Dayanıklılığı Sıfır Olan Binalar İçin Kira Desteği Projesi'ni başlatıyor. İBB, bankalar aracılığıyla verilecek konut kredilerinin faizlerini ödeyecek ve bu yıl için 2,9 milyar lira bütçe ayırdı. Yaklaşık 14 bin konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, deprem güvenliği düşük binalarda oturanlara kira yardımı yapılacak.
1 Mart 2023

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, ilk inceleme ve savunma verme sürelerinin kısaltılması, yürütmenin durdurulması talebine ilişkin verilen kararlara itiraz edilememesi, keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi bakımından sürelerin kısaltılması, tarafların istemi olsa dahi duruşma yapılmasının mahkemenin takdirine bırakılması ve riskli yapıların yıktırılması konusunda bakanlığa verilen görev ve yetkilerin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devredilmesi yer alıyor.
1 Kasım 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sunulan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu değişiklik teklifini onayladı. Teklif ile genel ve özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ek ödenek sağlanması öngörülüyor. Bu ödenek artışının karşılığı olarak genel bütçe gelir tahminleri de aynı miktarda artırılacak ve ek ödeneklerin idare bütçelerine eklenmesi konusunda Cumhurbaşkanı yetkili kılınacak.
11 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıta yapılan ÖTV zamları sonucunda, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, toplu ulaşım maliyetlerinin arttığını ve bu durumun yerel yönetimleri zor durumda bıraktığını ifade etti. Twitter üzerinden bir açıklama yapan Büyükerşen, orta ve dar gelirli vatandaşlar ile araç sahiplerinin durumunu göz önünde bulundurarak yerel yönetimlerin toplu taşımada ÖTV'den muaf tutulması gerektiğini belirtti.
16 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Gaziosmanpaşa'da düzenlenen bir törende kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm maliyetlerinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ve İstanbul'da kira yardımının 3 bin 500 TL'den 5 bin 250 TL'ye yükseltileceğini duyurdu. Ayrıca, evini dönüştürmek isteyenlere düşük faizli kredi imkanı sunulacağını ve enflasyonla mücadelede faiz oranlarının düşürüleceğini belirtti. Erdoğan, politik rakiplerine yönelik eleştirilerde de bulundu.
21 Nisan 2023

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların 2022 yılında elde ettikleri rekor kârların bir kısmını dağıtmak için yaptıkları talepler üzerine çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin toplantısında konuşan Akben, kar dağıtımının bankaların rasyolarına göre belirli bir oranda olabileceğini ifade etti. Türkiye'deki bankalar, enflasyona endeksli tahviller sayesinde 2022'de yüksek kârlar elde etmiş ve BDDK'ya kar dağıtımı yapmak istediklerini bildirmişlerdi.
16 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reysaş Taşımacılık ve Lojistik AŞ, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ, İhlas Haber Ajansı AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T. AŞ, Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ ve Otto Holding AŞ'nin sermaye artırım taleplerini onayladı. Ayrıca, sekiz şirketin toplamda 53 milyar 725 milyon liralık borçlanma aracı ihracına, bir gayrimenkul yatırım fonunun kurucu değişikliğine, on iki portföy yönetim şirketinin sermaye artırım taleplerine ve bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesine onay verdi.
22 Haziran 2023

AKP, TBMM'ye sunmayı planladığı kanun teklifi ile kentsel dönüşüm kararı için kat maliklerinin yarıdan bir fazlasının onayının yeterli olmasını öngörüyor. Mevcut yasada bu oran üçte iki çoğunluk olarak belirlenmişti. Bu düzenleme ile kat malikleri arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklı sürecin uzamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
2 Ekim 2023

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, devletin genel durumunu altı başlık altında değerlendirdi. Erdoğdu, devlet kurumlarında tarikat personeli bulunduğunu, güvenlik güçlerinin siyasi baskı altında olduğunu, Maliye'de vergi ödemeyen imtiyazlı şirketlerin bulunduğunu, Hazine'nin seçimler nedeniyle boşaltıldığını, kamu bankalarının kara deliğe döndüğünü ve Merkez Bankası'nın teknik olarak iflas etmiş görüntüsü verdiğini iddia etti. Ayrıca, ekonomik bir depremin yakın olduğunu ve ek vergilerin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
18 Mayıs 2023

TBMM Hazırlık Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır'ın 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından, İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret ettiği gerekçesiyle 'hakaret' suçundan dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öneren bir rapor hazırladı. Rapor, Anayasa Adalet Karma Komisyonu'na sunulacak. Karma komisyon, dokunulmazlıkların kaldırılması veya kovuşturmanın ertelenmesi konusunda karar verecek. İlgili milletvekilleri, komisyonlarda ve TBMM Genel Kurulu'nda kendilerini savunma hakkına sahip.
31 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden inşa süreci için bir yıl süre istedi. TOKİ, afetzedeler için maliyet üzerinden borçlandırma yapacak ve iki yıl ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacak. Başvurular iki aylık süre içinde yapılacak ve sonuçlar ilgili platformlarda duyurulacak. Yıkılan veya ağır hasarlı yapılar için hak sahiplerine, iş yerleri için yüzde 4 faizle sekiz yıl vade, orta hasarlı binalar için güçlendirme kredisi verilecek.
2 Mart 2023

AKP tarafından hazırlanan 31 maddelik kamuda tasarruf düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Eylül 2024'ten 1 Ocak 2025'e ertelendi. Düzenleme, taşıt ve iş makinelerinin satışı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetkileri, hibrit araçlar için ÖTV oranları ve kamu kurumlarının bütçe ödenekleri gibi konuları kapsıyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalması engellenecek.
18 Temmuz 2024

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmede dört ana başlıkta taleplerini ilettiklerini belirtti. Asgari ücret ve emekli maaşlarına zam yapılması, tarımın ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınması, vergi adaletinin sağlanması ve TÜİK verilerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması talepler arasında yer aldı. Ancak Karatepe, dört saatlik görüşmenin sonunda hükümetin anlayışında bir değişim iradesi görmediklerini ifade etti.
24 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, depremden etkilenen esnafların kullandığı kredilerin ertelenmesine yönelik mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. Bu kapsamda Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ve bağlı ilçeleriyle Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan Hazine faiz destekli kredilerin ertelenmesi planlanıyor. Bu illerde ve bağlı ilçelerinde 64 bin 191 esnaf ve sanatkarın 9,5 milyar lira kredi bakiyesi bulunuyor.
1 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bütçeyle ilgili çalışmaların sonuçlarını yılbaşı civarı neticelendirmeyi planladığını belirtti. Hükümet, deprem maliyetlerini gerekçe göstererek Meclis'ten 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin liralık ek bütçe geçirmişti. Ek bütçeyle yılın son beş ayında elde edilmesi öngörülen vergi geliri, 1 trilyon 150 milyar 496 milyon 400 bin lira olarak hesaplandı. Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Temmuz 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da hisse geri alımı yapmayı planlayan şirketler, bu amaç için ayrılan toplam 24 milyar 449 milyon 875 bin TL'lik bütçenin sadece binde 5'ini harcadı. Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle alınan zararı telafi etmek için tedbirler açıkladı ve hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler sonrasında 64 şirket, hisse geri alım fonlarını artırdı ve ilk iki gün içinde 27 şirket alım işlemlerine başladı.
18 Şubat 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli ve ölüm aylığı alan hak sahiplerine yönelik promosyon ödemeleri için 19 bankayla protokol imzaladı. Promosyon ödemeleri, önceki miktarların yaklaşık iki katına çıkarılarak 8 bin ila 12 bin lira arasında belirlendi. Ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon verileceği açıklandı. Bu hamle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere zam yapılmasına kapıyı kapatmasının ardından, 31 Mart seçimleri öncesinde olası bir ters tepkiyi önlemek amacıyla yapıldı.
28 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbul'dan bina güvenliği ile ilgili binlerce başvuru aldıklarını duyurdu. İBB, başvurulara cevap vereceğini ve bina güvenliği taramalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Şimdiye kadar 100 binden fazla bina ziyaret edilmiş, ancak sadece 30 bini inceleme için izin vermiş. Tut, bu işlemin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve riskli yapılar için güçlendirme süreçlerine başvurulabileceğini ifade etti.
12 Şubat 2023
İşaretlediklerim