Orkun Ün, Bodrum'da bir restoranda 20 kişilik bir grubun 1 milyon 115 bin liralık hesap ödemesini ele aldı. Yazar, bu tür yüksek fiyatların turistleri Bodrum'dan uzaklaştırabileceğini ve yerel esnafın bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür haberlerin yaz sezonunda turist sayısını olumsuz etkileyebileceği endişesi dile getirildi.
21 Mayıs 2024

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum'da kendi şirketi adına bir tatil köyü inşa ediyor. Bodrum'daki Hebil Koyu'nda başlatılan inşaat çalışmaları, bölgede yoğun hafriyat kamyonu faaliyetine neden oluyor. Ersoy'un şirketi, bu proje için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 2 milyar 350 milyon lira yatırım teşvik desteği almış. Bodrum Belediyesi ise, projenin Turizm Bakanlığı'nın yetkisi altında olduğunu ve müdahale edemediklerini belirtiyor.
21 Şubat 2024

Sinpaş, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük koyunda otel inşaatına devam edince belediye ekipleri alana baskın düzenledi. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, şirket yetkililerine inşaatı durdurmaları gerektiğini belirtti. Çevre aktivistleri, Sinpaş'ın yasağa rağmen inşaat faaliyetlerini sürdürdüğünü tespit etti ve belediyeye ihbarda bulundu. Belediye başkanı ve zabıta ekipleri, inşaat alanını dolaşarak işçilerin alanı terk etmesini sağladı.
30 Mayıs 2024

Marmaris Belediyesi, Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği oteli, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle mühürledi ve firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesti. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin ÇED olumlu kararını bozdu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın yasallık ve vicdanilik açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

Mustafa Kutlu, bir göl çevresinde yaşanan çevresel tahribatı eleştiriyor. Yazıda, gölün etrafının oteller, moteller ve çeşitli turistik işletmelerle dolduğu, çevrenin çöp ve kirlilikle kaplandığı belirtiliyor. Ayrıca, gölün doğal yapısının bozulduğu ve çevresindeki bitki ve hayvan yaşamının olumsuz etkilendiği vurgulanıyor. Kutlu, turizm uğruna doğal alanların yağmalanmasına karşı çıkıyor.
15 Mayıs 2024

Fatih Çekirge, Bodrum ve Çeşme gibi turistik bölgelerde plajlara çöken mafyanın yeniden hazırlık içinde olduğunu belirtiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk'te yaptığı açıklamalarda, denize 50 metre uygulaması doğrultusunda kaçak plajların üzerine gideceklerini söyledi. Çekirge, plajlardaki astronomik fiyatlar, vale kavgaları ve silahlı çatışmalar gibi sorunlara dikkat çekiyor ve bu plajların ihale süreçlerinin şeffaflığı konusunda sorular soruyor.
19 Mayıs 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın başlayacağı ve Alaçatı'nın betonlaşacağı konusunda uyarıda bulundu. İmar planındaki değişiklikle, daha önce 10 bin metrekare olan minimum arsa büyüklüğü şartı 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.
2 Mart 2024

İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı'da, sörf alanları olarak belirlenmiş bölgelerde yapılaşmanın önünü açacak bir imar planı değişikliğine gidildi. Çeşme Çevre Platformu, bu değişikliği 'Alaçatı'nın idam kararı' olarak nitelendirerek, bölgede inanılmaz bir yapılaşmanın önünün açılacağını ve Alaçatı'nın betonlaşacağını belirtti. İmar planındaki değişiklikle, yapılaşma için gerekli olan minimum arsa büyüklüğü 10 bin metrekareden 5 bin metrekareye düşürüldü, bu da bölgedeki birçok arazinin yapılaşma riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor.
2 Mart 2024

Muğla'nın Kızılbük beldesinde Sinpaş GYO tarafından inşa edilmek istenen otel projesiyle ilgili olarak Marmaris Belediyesi'nin bilirkişi keşfinde onaylanmamış belge sunduğu tespit edildi. Sinpaş'a verilen 17 adet ruhsat ve imar durum belgesinin iptali için açılan dava kapsamında yapılan keşif sırasında, bilirkişi heyeti projenin vaziyet planı ve parsel aplikasyon krokisini incelemek istedi. Marmaris Belediyesi tarafından sunulan resmi belgenin onaylı olmadığı belirlendi. Bu durum, mahkeme hakimine bildirilerek eksik onaylı belgelerin dava dosyasına eklenmesi ve gerekirse tekrar keşif yapılması önerildi.
28 Mart 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği otelle ilgili Danıştay, yerel mahkemenin şirket lehine kararını bozarak bilimsel bilirkişi raporu talep etti. Daha önce çevrecilerin açtığı dava sonucunda, bilirkişi raporu sayesinde 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilmişti. Ancak yeni bilirkişi raporunun tarafsız olmadığı iddiaları üzerine Danıştay, daha gerçekçi ve kamu yararını gözeten bir rapor hazırlanmasını istedi.
11 Haziran 2024

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Kuzey Kıbrıs'ta yer alan ve 'hayalet şehir' olarak bilinen Maraş bölgesinin Birleşmiş Milletler kararları kapsamında meşru sahiplerine iade edilmesini isteyen bir karar taslağını oy çokluğuyla kabul etti. Karar, Maraş'ın BM denetimine devredilerek meşru sakinlerine iade edilmesini savunuyor ve Maraş'ın açılmasının BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geleceğini belirtiyor. Ayrıca, Kıbrıs'ta iki devletli çözüm politikasının BM'nin iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon parametresiyle uyuşmadığı vurgulanıyor.
28 Haziran 2024

2014-2022 yılları arasında, enerji ve madencilik projeleri için orman alanlarının büyük bir kısmı tahsis edildi. Enerji projelerinin %72.7'si ve madencilik projelerinin %64.6'sı için orman alanları kullanıldı. Türkiye'de orman kanunları ve yönetmelikleri, orman dışı kullanımlar için sık sık değiştirilerek, orman alanlarının tahsisini kolaylaştırdı. Bu durum, ormanların yok olmasına ve parçalanmasına neden oluyor. Ayrıca, 2023 yılında orman alanlarının tahsisinde rekor bir artış yaşandı ve bu durum, ormanların ekonomik çıkarlar için feda edildiğini gösteriyor.
6 Nisan 2024

Muğla Milas Kıyıkışlacık'ta bulunan ve Türkiye'nin önemli kültür miraslarından biri olan İasos antik kenti, bir liman yapım planının odağında. Bu plan, antik kentin 3000 yıllık tarihi dokusuna zarar verebilecek potansiyel taşıyor. Murat Ağırel, dönemin çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum'un bu tür projelerle ilgili tutumunu eleştirerek, Kurum'un 'İstanbul'u cennete çevireceğiz' sözlerine atıfta bulunuyor ve bu tür gelişmelerin aslında kültürel mirasa zarar verdiğini vurguluyor.
16 Mart 2024

Belediyeler, merkezi hükümetten ve kendi öz gelirlerinden oluşan bütçeleriyle yönetilmektedir. Yasal düzenlemelere göre, belediyelerin borçlanma kapasitesi, önceki yılın bütçesine göre yeniden değerleme oranında artış gösteren yeni bütçenin yüzde 10'u kadar sınırlıdır. Dış borçlanma ise sadece yatırım programında belirtilen projeler için mümkündür. Ayrıca, borçlanma sınırının aşılması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı gerekmektedir.
30 Nisan 2024

Niğde Bor'da, AK Partili Belediye Başkanı Serkan Baran'ın kardeşi Sabri Baran'a ait şirket, güneş enerjisi santrali kurmak üzere imar planı dışında kalan bir arazi için imar planı değişikliği talebinde bulundu. Bor Belediyesi, talebi kabul ederek arazinin Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı olarak imar planını değiştirdi. Başkan Baran, şirketin kardeşine ait olduğunu doğrulayarak, yasal şartların uygun olması halinde güneş enerjisi santrali kurulmasında bir sakınca görmediğini belirtti.
21 Mart 2024

Antalya'daki Limak Lara Hotel, Britanya üzerinden yapılan bir rezervasyon sonrası müşterinin Türk olduğunu anlayınca 120 avro 'milliyet farkı' adı altında ek ücret talep etti. Bu durum sosyal medyada büyük tepki topladı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel hakkında inceleme başlatıldı. Bakanlık, otelden resmi savunma talep etti ve mevzuat gereği cezai işlem uygulanacağını belirtti.
28 Nisan 2024

Limak Lara Hotel, Britanya'daki bir rezervasyon sitesi üzerinden yaptığı rezervasyon sonucunda bir Türk müşteriden 'milliyet farkı' adı altında 120 avro ek ücret talep etti. Bu durum sosyal medyada tepki çekince Kültür ve Turizm Bakanlığı otel hakkında inceleme başlattı. Otel yetkilileri bu durumu 'dikkatsizlik' olarak açıklasa da, geçmişte de benzer şikayetlerin olduğu ve bu uygulamanın bir şirket politikası olabileceği iddia ediliyor.
28 Nisan 2024

Kanada'nın Toronto şehrinde bulunan Toronto Music Garden'da yaban arıları çiçeklerden polen toplarken görüntülendi. Bu olay, bahçenin biyolojik çeşitliliğini ve ekosistem sağlığını vurguluyor. Yaban arıları, polen toplama faaliyetleriyle bitkilerin tozlaşmasına katkıda bulunarak bahçenin ekolojik dengesini koruyor.
21 Haziran 2024

Kolombiya kongresi, boğa güreşini yasaklayan ve boğa güreşi arenalarının rekreasyon, spor ve kültür alanı olarak kullanılmasını öngören tasarıyı 93'e karşı 2 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu kararı destekleyerek hayvanların ölmesinden keyif alanların sonunda insanların ölmesinden de keyif alacağını belirtti. Tasarı, cumhurbaşkanının onayının ardından 2027'de yürürlüğe girecek. Ancak, geçimini boğa güreşlerinden sağlayan binlerce kişi bu yasa tasarısına tepkili ve hükümetin bu kişiler için istihdam sağlaması talep ediliyor.
30 Mayıs 2024
İşaretlediklerim