Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında 2022 yılında yaşanan arz sorunu nedeniyle satışlar yalnızca yüzde 6,2 artış gösterdi ve toplam 783 bin 283 araç satıldı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), 2023 yılında da bulunurluk sorununun devam edeceğini öngörüyor. Türkiye'deki yüksek vergi yükü ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle bu sorunun diğer ülkelere göre daha fazla hissedileceği belirtiliyor. Ayrıca, tüketicilerin finansman zorlukları yaşadığı ve araç fiyatlarının yüksek vergi yükü nedeniyle artmaya devam edeceği ifade ediliyor.
5 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı'nın önlemleri sonrası ikinci el araç satışları bir ayda yüzde 18 azaldı. Uzmanlar, ertelenen talebin eylül ayından itibaren ortaya çıkmasıyla fiyatların artabileceği konusunda uyarıyor. Vavacars yöneticisi Serdıl Gözelekli, fiyatları aşağıya çekecek bir adımın öngörülmediğini, bu nedenle insanların ihtiyaçlarını ertelememesi gerektiğini belirtti.
14 Ağustos 2023

Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve asgari ücrette beklenen artışın ürün fiyatlarına zam olarak yansıyacağı endişesi, tüketicilerin alışverişlerini öne çekmesine ve perakende sektöründe satışların artmasına neden oldu. AVM ziyaretçi sayıları yüzde 15 artarken, turist alışverişleri de canlandı. Bazı markalar satışlarını yüzde 20'ye yakın artırırken, LCW gibi markalar günlük satış rekorları kırdı. Sektör temsilcileri, kur artışının ithal ürünlerde zammı kaçınılmaz kılacağını, yerli ürünlerde ise bu artışın daha sınırlı ve uzun vadede olacağını belirtti.
14 Haziran 2023

Seçimlerin ardından iktidarın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla kurlar rekor seviyelere ulaştı. Emlak sektörü uzmanları, bu durumun maliyetleri artırarak enflasyonu körükleyeceğini ve konut fiyatlarında yüzde 20'ye varan artışlara yol açabileceğini ifade etti. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, sektörün dolar kurunu 23-24 lira seviyelerinde sabitlediğini, ancak dolar kurunun 27-28 lira seviyelerine çıkması halinde gayrimenkul fiyatlarının yüzde 20 artacağını belirtti.
12 Haziran 2023

Seçim sonrası yaşanan kurdaki rekor artışlar nedeniyle otomobil fiyatlarına zam geldi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'nin Twitter hesabından duyurduğu üzere, Volkswagen, Nissan, Isuzu ve Fiat markalarının bazı modellerine yüzde 2 ile yüzde 11 arasında değişen oranlarda zam uygulandı. Bu zamlar, Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasalar tarafından yetersiz bulunmasının ardından gerçekleşti.
23 Haziran 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurunun 35 TL'ye çıkması halinde dahi ihracat hedeflerine ulaşmanın güçlüğüne dikkat çekti. Gültepe, ihracat hedeflerine ulaşabilmek için üretimin artırılması ve çeşitli desteklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Uzakdoğu pazarlarına göre yüzde 20-40 daha pahalı olduğunu ve fiyat rekabetinde iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin yeni ekonomi modeli kapsamında cari işlemlerde fazla verme hedefi ve yüksek enflasyonla mücadele etme planlarına rağmen, TL'nin değer kaybı ve ihracatın ithalata bağımlılığı nedeniyle bu hedeflerin zorlandığı belirtildi.
19 Haziran 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle sıfır araç bulamayan tüketicilerin ikinci el piyasasına yönelmesiyle ikinci el araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 70 oranında artış gösterdi. Bu artış, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki yüzde 28'lik zamma kıyasla oldukça yüksek. Uzmanlar, yüksek fiyatlar ve krediye erişim sorunları nedeniyle ikinci el araç satışlarının düşük kaldığını belirtiyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ekonomik verilerde iyileşme olmadığı sürece fiyatların düşmesini beklemediklerini ifade ediyor.
19 Haziran 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023

Apple, Türkiye pazarında iPhone 14 serisinin fiyatlarına yılın beşinci zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 42 bin 999 liradan 47 bin 999 liraya yükselirken, iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli 76 bin 999 liradan 85 bin 999 liraya çıktı. Dolar/TL kurundaki artışın ithal ürünlerin fiyatlarına yansıması sonucu bu zamların yapıldığı belirtiliyor.
1 Temmuz 2023

Türkiye'de yaklaşan seçimler öncesinde döviz kurlarında hareketlilik gözlenirken, bankaların döviz alış ve satış fiyatları arasındaki fark da genişliyor. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada çift kur durumuna yol açıyor. Kapalıçarşı ve bankalar arasında dolar kuru farklılıkları yaşanırken, özellikle özel bankalarda alış ve satış fiyatları arasındaki makas daha da açılıyor.
19 Nisan 2023

Apple, Türkiye pazarında iPhone 14 serisinin fiyatlarına yılın altıncı zammını gerçekleştirdi. En düşük iPhone 14 modelinin fiyatı 47 bin 999 liradan 48 bin 304 liraya çıkarken, iPhone 14 Pro Max'in 1 TB modeli 85 bin 999 liradan 87 bin 457 liraya yükseldi. Dolar/TL kurundaki artış ve vergilere gelen zamlar, fiyat artışlarının temel nedenleri olarak gösteriliyor.
10 Temmuz 2023

Apple, 2022'nin ekim-aralık dönemine ait mali bilançosunu açıkladı. Şirketin gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalarak 117,2 milyar dolara düştü ve piyasa beklentileri olan 121,1 milyar doların altında kaldı. Net kar %13 azalarak 30 milyar dolara geriledi. iPhone ve Mac satışları azalırken, iPad satışları arttı. Apple CEO'su Tim Cook, şirketin finansal sonuçlarının güçlü dolar, Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları ve genel makroekonomik ortamdan etkilendiğini ifade etti.
3 Şubat 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu, uluslararası tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek vergi yükü nedeniyle devam ediyor. Sıfır araç bulamayan tüketicilerin talebiyle ikinci el piyasası hareketlenirken, araç bulmak zorlaştı ve bu durum ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 6 artmasına neden oldu. Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, sıfır araç arzındaki düşüklük ve takas ile filo kanallarından piyasaya araç girişinin azlığına dikkat çekti. Ayrıca, tüketiciler araçları enflasyondan korunacak bir yatırım aracı olarak görmeye başladı ve finansman zorlukları nedeniyle talep artışı yaşanıyor.
23 Ocak 2023

Türkiye'de 2022 yılında 64 bin 387 adet hibrit ve 7 bin 733 adet elektrikli otomobil satıldı. Elektrikli otomobillerin fiyatları, Citroen'in 'Ami' modeli hariç, 876 bin TL'den başlayarak 8 milyon 975 bin TL'ye kadar çıkıyor. Audi, Porsche, BMW, Citroen, DFSK, Hyundai, Jaguar, KIA, Mercedes-Benz, MINI Cooper, Opel, Renault, Skywell, Subaru ve VOLVO gibi markaların Türkiye'deki elektrikli otomobil modelleri ve fiyatları detaylı olarak listelenmiştir.
17 Ocak 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin 5G teknolojisine geçiş için henüz bir tarih belirlemediğini açıkladı. 5G teknolojisi, veri iletim hızı ve yeni sanayi devrimi potansiyeli ile önem taşıyor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4G ihalesine kırmızı kart göstermesiyle 4G'ye geçişte de gecikmişti. Şimdi benzer bir durum 5G için yaşanıyor ve bu gecikmenin maliyeti artıyor. Vodafone ve Deloitte'un raporuna göre, 5G'de bir yıllık gecikme 120 milyar TL'ye mal olabilir. Altyapı şirketleri arasında da ortak bir altyapı şirketi kurma girişimi başarısız olmuştu.
2 Haziran 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına ek vergiler getirmesine Türkiye'nin misilleme olarak ABD ürünlerine ek vergi uygulamasını uygun bulmadı. DTÖ, Türkiye'nin uyguladığı ek vergilerin örgüt politikalarıyla uyumsuz olduğuna ve kaldırılması gerektiğine karar verdi. Bu karar, ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yüksek vergiler getirmesi ve Türkiye'nin buna misilleme yapması sonucu ortaya çıkan ticaret anlaşmazlığı bağlamında geldi.
20 Aralık 2023

Apple, 2023 mali yılının ilk çeyreğinde finansal sonuçlarını açıkladı ve gelirlerde yüzde 2 artışla 119,6 milyar dolar elde ederek beklentileri aştı. Şirket ayrıca yüzde 13 artışla 33,9 milyar dolar net kar bildirdi. iPhone 15 lansmanına rağmen iPhone gelirleri 69,7 milyar dolara yükseldi ve Apple'ın en büyük gelir kaynağı olmaya devam etti. Hizmetler kategorisi tüm zamanların en yüksek gelirine ulaşırken, Mac satışları güçlü kaldı ve iPad satışları yüzde 25 düşüşle 7 milyar dolara geriledi.
2 Şubat 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Ocak 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,6 artış göstererek 79 bin 701 adet satışa ulaştı. Otomobil satışları yüzde 71,7 artışla 64 bin 41 adede, hafif ticari araç satışları ise yüzde 15,1 artarak 15 bin 660 adede yükseldi. En çok satış A, B ve C segmenti araçlarda gerçekleşti ve SUV otomobiller en popüler gövde tipi oldu. Yakıt tipine göre benzinli otomobiller önde gelirken, elektrikli otomobil satışlarında büyük bir artış gözlendi.
2 Şubat 2024

Fransız Renault Group, Japon otomobil üreticisi Nissan'daki mevcut yüzde 43'lük hissesini yüzde 15'e düşürmeyi planlıyor. Nissan'ın Renault'daki hisse oranı da yüzde 15. İki firma hisse seviyelerini eşitlemek için müzakereler yürütüyor. Ayrıca Renault'un yeni kurmayı planladığı elektrikli araç şirketinde Nissan'ın en fazla yüzde 15 hisse alabileceği belirtiliyor. Renault, 1999'da Nissan'a yaptığı yatırımla şirketin en büyük hissedarı olmuş ve daha sonra ittifaka Mitsubishi de katılmıştı.
23 Ocak 2023

Renault, Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında 'Refactory' adlı ikinci el araç yenileme merkezini kurdu. Bu merkezde, kullanılmış otomobillerin ekspertiz, mekanik, karoser onarımı ve boya işlemleri gibi birçok işlemi yapılacak. İlk etapta Clio 4, Clio 5 ve Megane Sedan modellerine odaklanacak olan Refactory'de, önümüzdeki dönemlerde farklı modellerin de bu yenileme kapsamına alınması bekleniyor. Refactory tarafından yenilenen tüm ikinci el araçlar, Türkiye genelinde 56 noktada faaliyet gösteren yetkili bayilerinde satılacak.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim