ABD'li teknoloji devi Apple, piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmaya devam ediyor ve piyasa değeri yeniden 3 trilyon doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunmakta ve bunların beşi ABD merkezli. İlk ondaki diğer şirketler arasında Microsoft, Suudi Aramco, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Berkshire Hathaway, Meta Platforms, Tesla ve TSMC yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Fransa'nın Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanı Jean-Noel Barrot, iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Yasak, Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) iPhone 12'nin Avrupa'da izin verilen radyasyon miktarını aştığını tespit etmesi üzerine geldi. Avrupa'da bir telefonun 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması gerekiyor, ancak ANFR, iPhone 12 model telefonun 5,74 W/kg radyasyon yaydığını belirledi.
12 Eylül 2023

Huawei, 18 ayar altın kaplama akıllı saati Huawei Watch Ultimate Densingn'i piyasaya sürdü. Saat, Huawei'nin giyilebilir cihazlarının tasarım odaklı bir yöne doğru ilerlediğini gösteriyor. Saat, 18K altın alaşımından yapıldı ve çerçevesi altın kakma teknolojisi ile elle kakılan altı özel bölümden oluşuyor. Saat, 79 bin 999 TL tavsiye edilen son tüketici satış fiyatıyla Huawei Online Mağaza’da ön siparişe sunuldu.
10 Ekim 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Apple, yeni iPad Pro'nun tanıtımı için hazırlanan ve yaratıcı aletlerin hidrolik presle ezildiği bir reklam videosu nedeniyle eleştirildi. Video, tasarımcılar, müzisyenler, fotoğrafçılar ve film yapımcılarından olumsuz tepkiler aldı. Şirketin pazarlama iletişiminden sorumlu başkan yardımcısı Tor Myhren, yaratıcılığı destekleme amacını vurgulayarak özür diledi. Apple CEO'su Tim Cook, reklamı sosyal medya hesabından paylaşmıştı.
12 Mayıs 2024

Elon Musk, Apple'ın OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT ile işbirliği yaparak Siri'ye ChatGPT entegrasyonu getirmesine tepki gösterdi. Musk, bu entegrasyonun kabul edilemez bir güvenlik ihlali olduğunu savunarak, Apple cihazlarını şirketlerinde yasaklama tehdidinde bulundu. Apple, ChatGPT entegrasyonunun yıl içinde iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya da geleceğini duyurdu.
11 Haziran 2024

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, görüntülü ve sesli arama özelliğini bazı kullanıcılara 'erken erişim sürümü' olarak sundu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, bu özelliğin telefon numarası verme zorunluluğu olmadan kullanılabileceğini belirtmişti. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, mesajlaşma, ödeme ve video akışı özelliklerini eklemeyi planlıyor.
26 Ekim 2023

Apple, şirket içerisinde 'Apple GPT' isimli bir yapay zeka sohbet robotunu kullanıyor. Bu robot, metinlerin özetlenmesi ve verilere göre soruların yanıtlanması konularında çalışanlara yardımcı oluyor. Şirket, bu teknolojiyi müşteri tarafında kullanmayı düşünüyor ancak bu konuda henüz karar verilmiş değil. Apple, yapay zeka kullanımını genişletme planları yapıyor ve önümüzdeki yıl yapay zeka ile ilgili önemli bir duyuru yapmayı planlıyor.
24 Temmuz 2023

Çip üreticisi Nvidia ve iPhone üreticisi Foxconn, yapay zeka fabrikaları kuracaklarını duyurdu. Bu fabrikalar, uygulamalar geliştirmek için Nvidia'nın çiplerini kullanacak bir tür veri merkezi olacak. Yeni merkezlerde otonom araçların eğitimi, robotik platformlar ve büyük dil modelleri çalışmaları yer alacak. Bu karar, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çin'e gelişmiş yapay zeka çiplerinin satışına yönelik kuralları sıkılaştıracağını açıklamasının ardından geldi.
19 Ekim 2023

OpenAI, 'Hey ChatGPT' komutuyla çalışan yeni sesli asistanı GPT-4o'yu tanıttı. Bu asistan, şarkı söyleme, canlı konuşma ve duygusal ses yeteneği gibi özellikleriyle Siri'yi geride bırakmayı hedefliyor. GPT-4o, konuşmacının nefesini tespit edebilme, duyguları algılama ve gerçek zamanlı çeviri yapabilme gibi yeteneklere sahip. Ayrıca, doğal ve dramatik ses tonlarıyla hikaye anlatma ve şarkı söyleme yetenekleri de bulunuyor.
13 Mayıs 2024

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, uygulamanın artık 'görebileceğini, duyabileceğini ve konuşabileceğini' duyurdu. Yeni özelliklerin sesli görüşme yapmaya veya ChatGPT'ye ne hakkında konuşulduğunu göstermeye olanak tanıyacağı belirtildi. Gelecek iki hafta içinde ChatGPT'deki ses ve görüntülerin 'Plus' ve 'Enterprise' kullanıcılarına açılacağı, sesin iOS ve Android işletim sisteminde ayarlardan etkinleştirilebileceği, görsellerinse tüm platformlarda mevcut olacağı kaydedildi.
25 Eylül 2023

Framework firması, kullanıcıların parçalarını istedikleri gibi değiştirebilecekleri ve yükseltebilecekleri modüler bir dizüstü bilgisayar olan 'Framework 16' modelini ön siparişe çıkardı. Bilgisayar, AMD Ryzen işlemci ve Radeon ekran kartı ile donatılmış ve depolama alanı gibi bileşenler kolayca yükseltilebiliyor. İki farklı sipariş seçeneği sunuluyor: 1699 dolara kurulu halde veya 1399 dolara kendiniz kurmak üzere. Ayrıca, ön sipariş edilen grafik modülü içeren her bilgisayar için Starfield oyununun premium sürümü ücretsiz verilecek.
19 Temmuz 2023

Apple, 92 ülkede bulunan kullanıcılarını, paralı casus yazılım saldırılarının muhtemel kurbanı olabilecekleri konusunda uyardı. Şirket, bu tür saldırıların nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti ve kullanıcı verilerini korumak için sürekli güvenlik önlemleri aldığını vurguladı. Apple, 2021'den bu yana kullanıcıları devlet destekli saldırganların hedefi olabilecekleri konusunda bilgilendiriyor ve toplamda 150'den fazla ülkedeki kullanıcıları bu konuda uyardığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Hindistan'da benzer bir durum yaşanmış ve bazı milletvekilleri, Apple'ın güvenlik uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı.
11 Nisan 2024

Çin'de bulunan ve 'iPhone city' olarak adlandırılan dünyanın en büyük iPhone fabrikası olan Foxconn, Covid-19 salgınına rağmen yüzde 90 kapasite ile çalışmaya devam ettiğini açıkladı. Pandemi nedeniyle Çin'de üretimde düşüşler yaşanmış ve sıkı kısıtlamalar getirilmişti. Ancak Foxconn, işçileri mutlu etmek ve şirkete bağlamak için çeşitli teşvikler sunarak ve kısıtlamaların çoğunu kaldırarak üretimi sürdürmeyi başarmış.
3 Ocak 2023

Microsoft, yıllar süren çalışmaların ardından iki özel çip ve bir entegre sistem geliştirdiğini duyurdu. 'Microsoft Azure Maia AI Hızlandırıcı' adı verilen çip, yapay zeka görevleri için optimize edilmişken, 'Arm-Microsoft Azure Cobalt CPU' ise genel amaçlı programlama işlemleri için tasarlanmış bir Arm tabanlı işlemci olarak tanıtıldı. Bu çipler, gelecek yılın başlarında Microsoft'un veri merkezlerine dağıtılacak ve şirketin hizmetlerine güç katacak.
15 Kasım 2023

Teknoloji şirketi Apple, Hindistan'daki ilk perakende mağazasını Mumbai'de açacağını açıkladı. Daha önce Hindistan'da Apple ürünleri sadece online veya diğer mağazalar aracılığıyla satılıyordu. Mağaza, Mumbai'nin finans merkezi Bandra Kurla Complex'te yer alan Jio World Drive Alışveriş Merkezi'nde olacak ve tasarımında Mumbai'ye özgü 'Kaali Peeli' taksilerden esinlenilmiş. Ayrıca, Apple'ın bu yıl içinde Yeni Delhi'de ikinci bir mağaza açması bekleniyor.
5 Nisan 2023

Apple CEO'su Tim Cook, yıllık 3 milyon dolar maaşının yanı sıra, hisse senetleri ve ikramiyelerle 2022'de toplam 99,4 milyon dolar kazandı. Ancak Cook, bu yıl maaşında yüzde 40'tan fazla bir azalma talep etti. Bu talebin sebepleri arasında Apple'ın bu yıl elde ettiği yüksek karlar ve hissedarların yöneticilere verilen primlerin azaltılması yönündeki görüşleri bulunuyor.
13 Ocak 2023

2020 yılından beri yürürlükte olan ve adet başına birim gümrük kıymeti 200 doların altında olan akıllı telefonlar için uygulanan gözetim uygulaması, yeni düzenlemeyle 350 dolar olarak güncellendi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ değişikliği ile birim gümrük kıymeti 350 doların altında olan akıllı telefonların ithalatı için Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenecek gözetim belgesi gerekecek. Bu yeni düzenleme 28 Mart'tan itibaren geçerli olacak.
28 Şubat 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, iki yeni abonelik türünün satışa sunulacağını duyurdu. Yeni abonelik türlerinden biri daha ucuz olacak ve tüm özellikler kullanıcılara sunulacak ancak reklamlar sitede çıkmaya devam edecek. Daha pahalı olan ikinci abonelikte ise reklamlar bulunmayacak. Ayrıca, Twitter'ın 'herkese ücretli' yapmayı test ettiği ve botlarla mücadele kapsamında temel özelliklere erişmek için tüm kullanıcıların yıllık bir dolar ödemek zorunda kalacağı belirtildi.
20 Ekim 2023

Yapay zekanın kullanım alanlarının genişlemesi ve bu alanda ürün geliştiren şirketlere olan yatırımcı ilgisi, özellikle çip üreticileri başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişi destekliyor. Yatırımcılar, yeni gelir fırsatları ve verimlilik iyileşmesi sunan yapay zeka teknolojilerine büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgi, 'Muhteşem Yedili' olarak adlandırılan ve Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia gibi dev şirketlerin hisselerinde yoğunlaşmış durumda.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim