Rus hükümeti, yakıt ürünlerine getirdiği yasakta değişikliğe giderek, gemi yakıtı ve kırsal motorin ihracatını serbest bıraktı. Bu karar, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından onaylandı. Ülkenin benzin ve motorin fiyatlarındaki artış nedeniyle geçen hafta yakıt ürünlerinin ihracatını yasaklamıştı. Ancak bu yasak, gemi yakıtı ve kırsal motorin için kaldırıldı.
25 Eylül 2023

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın benzin ihracatına yönelik olası bir yasağın planlanandan önce iptal edilebileceğini belirtti. Novak, Rusya'daki petrol ürünü piyasasının istikrarlı olduğunu ve şu an için bir arz açığı olmadığını ifade etti. Olası yasağın, yalnızca benzin ihracatını kapsayacağını ve 1 Mart'tan itibaren altı ay süreyle uygulanacağını, ancak piyasa koşullarına göre bu süre içinde yasağın kaldırılabileceğini açıkladı. Daha önce Rusya'da benzin ve motorin fiyatlarının artması nedeniyle benzin ihracatı yasaklanmış, ancak yaklaşık iki ay sonra yasak kaldırılmıştı.
29 Şubat 2024

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş nedeniyle 23 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Bu kişilerin esir alındıkları, öldürüldükleri veya evlerinden ayrıldıkları belirtilirken, kayıp kişilerin akıbetini açıklığa kavuşturmak için çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.
19 Şubat 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusundaki asker sayısını 180 bin kişi daha artıran bir kararname imzaladı. Bu kararname ile Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin toplam personel sayısı 2 milyon 389 bin 130 kişiye çıkarıldı. Karar, 1 Aralık'ta yürürlüğe girecek. Bu adım, Rusya'nın Ukrayna ile devam eden savaşının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
16 Eylül 2024

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, ruble cinsinden para yatırma ve çekme işlemlerini sonlandıracağını duyurdu. 15 Kasım'dan itibaren para yatırma, 31 Aralık'tan sonra ise para çekme işlemleri durdurulacak. Binance müşterileri, ruble varlıklarını komisyon ödemeden CommEX platformuna aktarabilecekler. Bu karar, Binance'in daha önce Rusya pazarından çekilme kararı almasının ve Batılı ülkelerin yaptırımları sonucu Rusya'da kripto para kullanımının artmasının bir sonucu olarak görülüyor.
10 Kasım 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla, Fransa merkezli Danone ve Danimarka merkezli Carlsberg şirketlerinin Rusya'daki varlıklarının yönetimi için kayyım atandı. Bu kararla şirketlerin varlıkları geçici bir süre Rusya Federal Mülkiyet Yönetim Ajansı tarafından yönetilecek. Daha önce Alman Uniper ve Finlandiyalı Fortum şirketlerine de benzer işlemler uygulanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bu tür kararların Batılı ülkelerin Rus varlıklarına karşı takındıkları saldırgan tutumlar nedeniyle alındığını belirtti.
16 Temmuz 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova bölgesine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İHA'ların Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, düşen dronların Moskova'daki bazı kulelere çarparak hasara neden olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın, Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediği biliniyor.
30 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu toplumu düşmanlaştırmakla itham etti. Erdoğan, muhalefeti sık sık 'LGBTİ'ci', PKK ve 'FETÖ'cü olmakla suçluyor ve bu yönde montaj görüntüler paylaşıyor. Avrupa Konseyi, Türk yetkililerin azınlık grupları, LGBTİ+ bireyler ve göçmenlere yönelik nefret söyleminin alarm verici seviyelere ulaştığı konusunda uyarıda bulunmuştu. Erdoğan'ın bu suçlamaları, Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur öncesi kampanyasında daha sert bir dil kullanmaya başlamasının ardından geldi.
20 Mayıs 2023

Kripto para borsası Binance, Rusya'daki varlıklarını kripto borsası CommEX'e satacağını duyurdu. Çıkış işlemlerinin bir yıl süreceği ve bu süre zarfında Rusya'daki kullanıcıların sorun yaşamaması için gerekli önlemlerin alınacağı belirtildi. Binance, bu kararın ardından faaliyetlerine 100'ün üzerindeki diğer ülkelerde odaklanmayı planlıyor. Binance ayrıca ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun 'menkul kıymet yasalarını ihlal ettiği' gerekçesiyle açtığı dava ile de uğraşıyor.
27 Eylül 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahlı isyana kalkışıp geri çekilen Rus paralı asker şirketi Wagner’in savaşçılarının Rusya’da sözleşme imzalayarak orduya katılabileceğini veya Belarus’a gidebileceğini belirtti. Putin, Wagner savaşçılarının çoğunluğunun vatansever olduğunu ve geri çekilerek daha fazla kan dökülmesini engellediklerini ifade etti. Ayrıca, Batı'yı isyanı kışkırtmakla suçladı. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
26 Haziran 2023

ABD'li muhabir Gershkovich, Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. ABD yönetimi, bu olaya sert tepki göstererek Rusya'da bulunan Amerikan vatandaşlarına acilen ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya'da bulunmasının endişe verici olduğunu ve Rusya'nın gazetecilere yönelik geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceğine dair bir uyarı almadıklarını belirtti. Rus FSB, Gershkovich'i Yekaterinburg kentinde gizli bilgi toplarken yakaladığını iddia etti.
31 Mart 2023

Rusya'da yönetim karşıtı eylemler düzenleyen Wagner grubunun, Rostov ve Voronej'in ardından Lipetsk bölgesine de girdiği bildirildi. Lipetsk Valisi İgor Artamonov, Wagner grubuna ait askeri konvoyun eyalet sınırları dahilinde ilerlediğini duyurdu ve durumun kontrol altında olduğunu belirtti. Wagner grubunun kurucusu Yevgeniy Prigojin, daha önce Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
24 Haziran 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz tahıl girişimi konusunda kendilerine yalan söylendiğini öne sürdü. Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Rusya’nın 'Karadeniz tahıl girişimine yeniden katılma isteği'ni sorgulamasıyla ilgili bir soruya yanıt verdi. Lavrov, Batı'nın Rus gübre ve tahılının ihracatını kolaylaştırmak için yatırımların yumuşatılacağını söylediğini, ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini iddia etti. Ayrıca, Guterres’in 'Karadeniz tahıl girişimi'ni canlandırma planını 'gerçekçi' bulmadığını belirtti.
24 Eylül 2023

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

Mustafa K. Erdemol, Slovakya'nın eski Başbakanı Robert Fico'nun Rusya yanlısı tutumları, yolsuzlukla mücadele eden bir savcıyı görevden alması ve devlet televizyonunu kontrol altına alma çabaları nedeniyle büyük tepki topladığını belirtiyor. Fico'nun gazetecilere ve göçmenlere yönelik sert söylemleri, LGBT düşmanlığı ve İslamofobik tutumları da eleştiriliyor. 2018'de bir gazetecinin öldürülmesi sonrası başbakanlıktan istifa eden Fico'nun, şu anda aşırı sağcı bir partinin de yer aldığı koalisyon hükümetine başkanlık ettiği belirtiliyor. Ülkede ciddi bir kutuplaşma yaşandığı ve Fico'nun bu durumu seçim malzemesi yapabileceği ifade ediliyor.
18 Mayıs 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret sırasında Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durumlar ele alınacak. Ayrıca, Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi, Güney Kafkasya'daki durum ve enerji sektöründeki stratejik projeler gibi konular da gündemde olacak. Turizm konusu ve Rus turistlerin güvenliği de görüşülecek.
6 Nisan 2023

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçladı ve karşılık vermekle tehdit etti. Bu durum üzerine Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açtı. Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Wagner'i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı ise Wagner'in kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin 'sahte' ve 'provakasyon' olduğunu belirtti.
24 Haziran 2023

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden inerken gözaltına alındı. Fransız makamları, Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve Durov’un bu suçların ortağı haline geldiğini düşünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma nasıl tepki vereceğini sorguladı. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığını ve hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
25 Ağustos 2024
İşaretlediklerim