Sudan'da devam eden çatışmalar sırasında Türkiye'nin Sudan Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu'nun konvoyundaki bir araca ateş açıldı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Saldırının failleri hakkında henüz bilgi yok. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan siyasi kriz ve ordu ile paramiliter güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle birçok ülke vatandaşlarını tahliye ediyor ve elçiliklerini kapatıyor.
6 Mayıs 2023

ABD ve Kanada'da bozulmuş kavunlar kaynaklı salmonella salgını sebebiyle toplamda sekiz kişi yaşamını yitirdi. ABD'de 38 eyalette 230 kişi etkilenirken, 96 kişi hastaneye kaldırıldı ve üç kişi öldü. Kanada'da ise 129 vaka rapor edildi, 44 kişi hastaneye yatırıldı ve beş kişi hayatını kaybetti. CDC ve FDA, salgınla bağlantılı markaların ürünlerini geri çağırdı ve kesilmiş kavunların tüketilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
8 Aralık 2023

Nijerya'nın Yobe eyaletinde difteri salgını nedeniyle 117 çocuk yaşamını yitirdi. Aralık 2022'den bu yana ülkede 7 binden fazla difteri vakası tespit edildi ve 450'den fazla kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, Nijerya'da artan difteri vakaları nedeniyle ülkede ikinci salgın dalgasının yaşandığını doğruladı. Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı Direktörü Faisal Shuaib, aşılama oranının düşük olmasının salgının yayılmasından sorumlu olduğunu belirtti.
10 Ekim 2023

Güney Kore'de etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle ölenlerin sayısı 27'ye yükseldi. Bu, 2018'den bu yana görülen en yüksek sayı. Sıcaklık 38 dereceye kadar çıktı ve aşırı sıcak nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı 2 bin 58'e ulaştı. Hastaneye başvuranların yüzde 30,9'u 65 yaş ve üzerindeydi. Yetkililer, eylüle kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin artmasını beklediklerini belirtti.
9 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası can kaybı 39 bin 672'ye yükseldi. Halk sağlığı uzmanları ve KLİMİK, deprem bölgesindeki yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma riskini artırdığı konusunda uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şu an için salgın hastalık riskinin olmadığını, ancak önlemler alındığını belirtti. Bakan Koca, suyun şebeke aracılığıyla sağlanması, düzenli analizler ve klorlama, çöp toplama, kireçleme ve ilaçlama çalışmaları yapıldığını ifade etti.
18 Şubat 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınıyla ilgili son sekiz haftada 170 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bu rakamların sadece rapor edilenler olduğunu ve gerçek sayının daha yüksek olabileceğini ifade etti. DSÖ'nün Covid-19 Acil Durum Komitesi'nin, salgının halen küresel bir acil durum teşkil edip etmediğini tartışmak üzere toplanacağını duyurdu. Ghebreyesus, aşılamada yaşanan eksiklikler ve sağlık sistemlerinin baskı altında olması nedeniyle virüsün öldürmeye devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.
25 Ocak 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Çin, sıfır Covid politikasını bıraktıktan sonra ilk kez 8 Aralık ile 12 Ocak arasında 59 bin 938 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklanan ölümlerin çoğu 80 yaş üstü ve başka hastalıkları olan kişilerden oluşuyor. Resmi veriler sadece tıbbi tesislerdeki ölümleri içerdiği için gerçek ölüm sayısının daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Çin hükümetinin Covid-19 ölümlerine dair tanım değişikliği ve yalnızca solunum yolu sorunları nedeniyle ölenleri sayma kararı DSÖ tarafından eleştirilmişti.
16 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı'nın Kasım 2022 ile Mart 2023 arasındaki verilerine göre Türkiye'de 252 bin 945 yeni Covid-19 vakası tespit edildi ve bu süre zarfında 844 kişi hayatını kaybetti. Aralık ayında vaka ve ölüm sayılarında bir yükseliş gözlemlendi. Toplamda Türkiye'de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 102 bin 174'e ulaştı.
6 Nisan 2023

Nijerya'nın Zamfara eyaletinde teşhis konulamayan bir hastalık nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti. İlk olarak şubat ayında Maradun bölgesinde görülen hastalık, daha sonra Shinkafi ve Gusau bölgelerine yayıldı. Yetkililer, hastalığın nedenini araştırmak için uzman ekiplerin gönderildiğini açıkladı. Nisan ayında da Kano ve Sokoto eyaletlerinde benzer bir hastalık nedeniyle yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetmişti.
14 Mayıs 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde hızla yayılan M çiçeği salgını nedeniyle yılbaşından bu yana 450 kişi hayatını kaybetti ve 11 bin 166 kişide virüs tespit edildi. Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya, salgının komşu ülkelere yayılma riski olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsünün yeni varyantının KDC'nin doğu sınırında hızla yayıldığını ve şimdiye kadarki en tehlikeli varyant olduğunu açıkladı. Virüsün cinsel yolla ve yakın ten temasıyla bulaşabildiği, ölüm oranının ise yaklaşık yüzde 5 olduğu bildirildi.
23 Temmuz 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 448 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı. Ayrıca 528 sağlık çalışanının yaralandığını ve Adıyaman'da 17 bin 499 hastanın taburcu edildiğini belirtti. Bakan Koca, deprem bölgesindeki illerde tıbbi imkanların seferber edildiğini vurgulayarak yeni can kayıplarını önlemek için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
23 Şubat 2023

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) 2023'te ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 75,9 milyona ulaştığını açıkladı. Bu sayı son beş yılda yüzde 49 artış gösterdi. Yerinden edilenlerin yüzde 30'u Sudan'daki savaş, yüzde 17'si ise Gazze'den kaynaklanıyor. Ayrıca, Freddy Kasırgası, Kahramanmaraş depremleri ve Mocha Kasırgası gibi doğal afetler 26,4 milyon kişiyi yerinden etti. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte afetlerin sıklığının artması ve yerinden edilenlerin sayısının yükselmesi bekleniyor.
14 Mayıs 2024

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da, son üç ay içinde şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde 52 kişi yaşamını yitirdi. La Paz başta olmak üzere birçok kentte etkili olan yağışlar, büyük can kaybı ve hasara yol açtı. Yetkililer, yağışların 133 kasabada sele neden olduğunu ve 51 bin 668 kişinin etkilendiğini, 911 evin yıkıldığını ve 1251 evin kısmen zarar gördüğünü açıkladı. Bazı bölgelerde 'kırmızı alarm' durumu ilan edildi.
17 Mart 2024

İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyinde bulunan Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiği ve hastanenin yöneticisi Muhamed Ebu Salmiya'nın yoğun bakımdaki hastaların tamamının öldüğünü açıkladığı bildirildi. Hastanede yaralılar ve bombardımandan kaçan binlerce sivilin de bulunduğu, toplamda 7 bin kişinin mahsur kaldığı ifade edildi. Ebu Salmiya, İsrail ordusunun hastaneye küvez sağladığı iddialarını yalanlayarak, hastanenin küvezlere sahip olduğunu ancak yakıt eksikliği nedeniyle jeneratörleri çalıştıramadıklarını belirtti.
17 Kasım 2023

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 45 bin 89'a çıktı. Yaralı sayısı hakkında yeni bir bilgi verilmezken, son bilgilerde 108 bin 68 yaralı olduğu belirtilmişti. Depremlerden bu yana 11 bin 20 artçı sarsıntı kaydedildi ve bölgeden 1 milyon 971 bin 589 kişi tahliye edildi.
1 Mart 2023

Aşırı sıcaklar, günlük aktiviteleri bile ölümcül hale getirebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, sıcaklar her yıl yaklaşık 489 bin ölüme neden oluyor, ancak gerçek sayı daha yüksek olabilir. Aşırı sıcaklar, vücudun savunma mekanizmalarını bozarak kalp krizi, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İklim değişikliği nedeniyle bu tür aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artıyor, özellikle Batı Afrika ve Güney Asya gibi bölgelerde yaşayan insanlar daha savunmasız durumda.
4 Ağustos 2024

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), 2023 yılı başından bu yana Türkiye'den dönen 241 kişide salmonella enfeksiyonu tespit ettiğini açıkladı. Ajans, bulguların yaygın bir enfeksiyon kaynağını işaret ettiğini belirtti. Ayrıca, Antalya'dan dönen tatilcilerdeki ishalin salmonelladan kaynaklandığı doğrulandı. Bu durum, besinlerin sağlıksız koşullarda hazırlandığı ve saklandığına işaret ediyor. Salmonella, genellikle dört-yedi gün süren ve çoğu kişinin tedavi olmadan iyileştiği bir hastalıktır. Ancak yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyredebilir.
27 Temmuz 2023

İspanya'nın güneyindeki Sevilla kentinde, son bir ay içinde Batı Nil virüsünden ölenlerin sayısı beşe yükseldi. Endülüs özerk yönetimi Sağlık Bakanlığı, Sevilla'nın çeşitli kasabalarında toplam 10 kişide virüs tespit edildiğini ve bunlardan beşinin öldüğünü açıkladı. Virüsün sivrisinekler yoluyla bulaştığı ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verildi. Ölen kişilerin çoğunlukla yaşlı olduğu belirtildi.
27 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Libya'nın Derne kentinde yaşanan sel felaketinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı. Libya'nın doğusunu vuran selin en çok etkilediği kent olan Derne'deki durumun 'içler acısı' olduğu belirtildi. Libya Kızılayı yetkilisi, ölü sayısının 10 bini aştığını ve arama kurtarmalar devam ettikçe bu sayının artacağını öngördü.
17 Eylül 2023
İşaretlediklerim