CHP'nin önceki lideri Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut Genel Başkan Özgür Özel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan müzakereler konusunda eleştirdi. Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sosyoekonomik sorunları dile getirerek, bu koşullar altında Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile müzakere yerine mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Özel'in Erdoğan ile yakın zamanda gerçekleştirdiği ve gelecek hafta devam etmesi beklenen görüşmeler, Kılıçdaroğlu'nun tepkisini çekti.
24 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, KKTC'de düzenlenen Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü törenlerine katıldı ve Türkiye'deki normalleşme sürecinin Kıbrıs'ı da kapsaması gerektiğini belirtti. Özel, Kıbrıs'taki tüm siyasi partilerle görüşmeler yaptığını ve Türkiye'deki tüm siyasi partilerin de bu meseleyi sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Kıbrıs'a 'abi, ana vatan yavru vatan' söylemiyle değil, dost ve kardeş bir ülke olarak yaklaşması gerektiğini ifade etti. Özel, Türkiye'nin Kıbrıs büyükelçisi Metin Feyzioğlu'na da sitemde bulunarak, kendilerini karşılamadığı için rahatsızlıklarını Dışişleri Bakanlığı'na bildireceklerini söyledi.
20 Temmuz 2024

Rahmi Turan, AKP iktidarının Türkiye'deki sorunlara çözüm getirme gücünün kalmadığını ve ekonomiyi çıkmaza sokan zihniyetin değişmedikçe ülkenin düzelmeyeceğini savunuyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmemesinin nedeninin ülkeye olan güvensizlik olduğunu belirtiyor. Demokrasi ve hukuk sistemindeki sorunlara dikkat çekerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmadığını ve haksız yere cezaevlerinde tutulanların olduğunu vurguluyor.
22 Haziran 2024

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel, yumuşama mesajları vererek kararlı ve ısrarlı olduklarını belirtiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılan CHP ziyaretlerinde artık kabalık yerine simit ve börek ikramı yapılıyor. Toplumda kutuplaşmadan beslenenler bu yeni durumdan rahatsızken, diyalog ve müzakereyi destekleyenler olumlu karşılıyor. Ahmet Hakan, toplumsal kutuplaşmanın azalmasının bazı kesimlerde rahatsızlık yarattığını ifade ediyor.
5 Mayıs 2024

Financial Times, Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve ekonomik durumu ele alarak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik geleceği için endişelerini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve net rezervlerin negatif seviyeye düşmesi, yüksek enflasyon oranları ve heterodoks ekonomi politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına yol açtı. Ayrıca, Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin yerini alan cumhurbaşkanlığı sistemi ve eşit olmayan seçim koşulları, muhaliflerin durumu ve medya üzerindeki hükümet kontrolü gibi konulara değinildi.
29 Mayıs 2023

Mehmet Y. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, baskıcı liderlerin genellikle kendi yönetim gruplarındaki muhalifler tarafından devrildiğini belirten araştırmaları öne sürerek uyarılarda bulunuyor. Yale ve UCLA'dan yapılan araştırmalar, baskıcı liderlerin çoğunlukla halk ayaklanmaları yerine, kendi içlerinden çıkan muhalifler tarafından devrildiğini gösteriyor. Yılmaz, bu bağlamda Erdoğan'a, özellikle kendi partisi ve yakın çevresindeki potansiyel tehditlere karşı dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
1 Mayıs 2024

HÜDA-PAR'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini açıklaması ve AKP listelerinden seçime girebileceği iddiaları, AKP içinde ve ittifakta rahatsızlık yaratmıştır. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, Büyük Birlik Partisi HÜDA-PAR'ın ittifakta yer almasını eleştiriyor, AKP yönetimi ise ittifak protokolüne atıfta bulunarak eleştirilere yanıt veriyor. AKP'nin Kürt kökenli milletvekilleri özel sohbetlerde HÜDA-PAR konusundaki isteksiz tutumlarını dile getiriyorlar. HÜDA-PAR, geçmişte şiddet eylemleriyle bilinen Hizbullah örgütünün devamı niteliğinde ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacını taşıyor.
15 Mart 2023

Ekonomist Mahfi Eğilmez, dolar/TL kurunun rekor seviyelere ulaşmasının ardında yatan sebepleri ele aldı. Eğilmez, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve hükümetin piyasa müdahaleleri gibi yanlış politikaların enflasyonun yükselmesine ve döviz kurlarının oynaklığının artmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, ekonominin seçimlere endeksli yürütülmesinin ve popülist yaklaşımların ekonomik istikrarsızlığı artırdığını ifade etti. Eğilmez, dolar/TL kurunun artık normal düzeyine geldiğini ve ekonomi politikasının yanlış yönetilmesinin sonuçlarının şimdi ortaya çıktığını vurguladı.
7 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'taki seçimlere kısa bir süre kala Twitter hesabı üzerinden Kürt yurttaşlara hitaben bir mesaj yayınladı. Mesajında, Kürtlerin haklarını teslim etmek için verdiği mücadeleleri ve terörle mücadeledeki çabalarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de hak ve özgürlükler alanında yapılanları ve gelecekteki hedeflerini dile getirdi. Erdoğan'ın bu mesajı, anketlerde muhalefetin önde olduğu bir dönemde ve daha önceki bazı ifadeleri nedeniyle muhalefetten eleştiri alan bir zamanda geldi.
11 Mayıs 2023

Zülal Kalkandelen, Türkiye'de laiklik ilkesini savunan gruplara anında müdahale edilirken, şeriatçı grupların rahatça toplanıp açıklama yapabilmesine dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şeriatın İslam olduğunu söylemesi ve şeriat taleplerinin artışı, AKP yönetimine bağlanıyor. Ayrıca, cumhuriyet savcılarının bu konularda sessiz kalması ve görevlerini yerine getirmemeleri, Türkiye'de hukuk devletinin sona erdiğine dair kanıtlar olarak sunuluyor.
28 Şubat 2024

Zeynep Gürcanlı'nın yazısında, yerel seçim sonuçlarının sadece Türkiye'nin iç politikasını değil, aynı zamanda uluslararası alandaki kritik konuları da etkileyebileceği vurgulanıyor. Özellikle Kıbrıs meselesi üzerinde duruluyor. KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşanan iç siyasi gelişmeler, yolsuzluk skandalları ve uluslararası baskılar, adanın geleceği üzerinde önemli etkilere sahip. Ayrıca, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'altın pasaport' politikası ve Batı ile ilişkileri, adanın uluslararası politikadaki konumunu şekillendiriyor. Kıbrıs'ın çözümsüzlüğünün adayı büyük güçlerin çıkarları doğrultusunda bir 'oyuncağa' dönüştürdüğü belirtiliyor.
30 Mart 2024

Yabancı yatırımcılar, Türkiye'deki seçimlerin finans piyasalarına etkilerini anlamak için yıllar sonra İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunuyorlar. BBVA ve BNP Paribas gibi büyük finans kuruluşları, ekonomi yönetimi ve muhalefet yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirecek. Son beş yılda Türk piyasalarından çekilen yabancı yatırımcı payı, TL cinsi tahvil piyasasında yüzde 25'ten yüzde 1'in altına düşmüş durumda. Yatırımcılar, muhalefetin seçim zaferi durumunda ekonomi politikalarındaki değişiklikleri ve bu değişikliklerin yatırım fırsatlarına etkilerini değerlendiriyor.
25 Mart 2023

Ahmet Hakan, köşe yazısında Fatih Erbakan'ın Türkiye hükümetinin İsrail'e jet yakıtı sattığı ve Kürecik radar istasyonunu İsrail için kullandırdığı yönündeki iddialarını ele alıyor. Hakan, İsrail bakanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaretlerine dikkat çekerek, Erbakan'ın iddialarının bu durumla çeliştiğini öne sürüyor. Ayrıca, Erdoğan'a yönelik artan düşmanlık ve hakaretlerin sebeplerini sorguluyor.
28 Nisan 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasında yaptığı savunmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi üyelerini arayarak azarladığına dair iddiaları dile getirdi. Demirtaş, yargılamanın siyasi gerekçelerle yapıldığını ve iktidarın hedefleri doğrultusunda kullanıldığını savundu. Ayrıca, Ankara'da HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşma olduğuna dair haberleri hatırlatarak, yargı sürecinin AKP ve MHP'nin siyasi emellerine hizmet ettiğini iddia etti. Demirtaş ve diğer sanıklar, 2014'teki Kobani olaylarıyla ilgili olarak ağır cezalarla yargılanıyorlar.
12 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in itirazı sonucu altılı masanın dağılmasına yol açtı. Ancak kısa süre sonra Akşener'in geri dönüşü ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığı, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesiyle kriz aşıldı. Bu durum, Türkiye'yi takip eden yabancı gazeteciler ve gözlemciler arasında şaşkınlık ve çeşitli yorumlara neden oldu.
7 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devam eden İsrail-Filistin savaşı hakkında endişelerini dile getirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti. Erdoğan, barış için diplomasi trafiğini hızlandırdığını ve bölgedeki tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırdığını belirtti. Ayrıca, Gazze'ye su ve elektrik verilmediğini, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
10 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun gençlere hitaben paylaştığı ve Alevi kimliğini vurguladığı videoya tepki gösterdi. Erdoğan, İstanbul'da bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'de Sünnilik, Alevilik veya Şiilik gibi ayrı bir din olmadığını, sadece İslam dininin olduğunu ve herkesin Müslüman kimliği altında birleştiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun neden bu yaşta mezhebi kimliği ile kamuoyu önüne çıktığını sorguladı. Kılıçdaroğlu'nun videosu, Alevi toplumu başta olmak üzere birçok kişi ve siyasetçi tarafından desteklenmişti.
23 Nisan 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye'de dolar/TL kurunun ekonomi yönetimi tarafından kontrollü bir şekilde yükseltildiğini, ancak daha fazla yükselmesinin istenmediğini ifade etti. İhracatçıların Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede 25-26 TL seviyesini 'denge kur' olarak talep ettikleri belirtildi. Şatıroğlu, Mehmet Şimşek'in kabineye girmesi durumunda Merkez Bankası politikalarında değişiklik yapabilecek güce sahip olabileceğini ve bu durumun TL'nin seyrini etkileyebileceğini söyledi. Ayrıca, mevcut politikaların devam etmesi halinde Türkiye'yi 2001 krizinden daha büyük bir ekonomik krizin beklediğini öne sürdü.
1 Haziran 2023
İşaretlediklerim