Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ağustos verilerine göre açlık sınırının 12 bin 198 TL, yoksulluk sınırının ise 39 bin 733 TL'ye yükseldiğini duyurdu. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 15 bin 813 TL olarak belirtildi. Mutfak enflasyonunun aylık 4,63, yıllık 77,04, yıllık ortalama olarak da yüzde 107,80 oranında artış gösterdiği ifade edildi.
29 Ağustos 2023

İbrahim Kahveci, Türkiye'de yaşanan toplumsal sorunlara rağmen, özellikle deprem bölgesi olan K. Maraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya gibi illerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranının artışını ele alıyor. 2018 yılında bu illerde %62,4 olan oy oranı, 2023 seçimlerinde %64,1'e yükselmiş. Nüfus azalmasına rağmen oy oranının artışı, toplumun sorunlara karşı seçimlerde beklenen tepkiyi göstermemesi üzerine düşündürücü bir durum olarak değerlendiriliyor. Kahveci, bu durumun Türkiye'nin geleceği için karanlık bir tablo çizdiğini belirtiyor.
9 Şubat 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) raporunda, Türkiye'nin yüzde 72'lik gıda enflasyonu oranıyla 32 OECD üyesi ülke arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip olduğu belirtiliyor. Raporda, 2023 yılının eylül ve ekim aylarında OECD ülkelerinde genel olarak enflasyon oranlarında düşüş yaşandığı, ancak Türkiye, İzlanda, Kolombiya ve Britanya'da gıda enflasyonunun yüzde 10'un üzerinde olduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin geçen seneki yüzde 61,4 olan gıda enflasyonu bu sene yüzde 72'ye yükselmiş durumda.
8 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, devletin genel durumunu altı başlık altında değerlendirdi. Erdoğdu, devlet kurumlarında tarikat personeli bulunduğunu, güvenlik güçlerinin siyasi baskı altında olduğunu, Maliye'de vergi ödemeyen imtiyazlı şirketlerin bulunduğunu, Hazine'nin seçimler nedeniyle boşaltıldığını, kamu bankalarının kara deliğe döndüğünü ve Merkez Bankası'nın teknik olarak iflas etmiş görüntüsü verdiğini iddia etti. Ayrıca, ekonomik bir depremin yakın olduğunu ve ek vergilerin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
18 Mayıs 2023

Habitat Derneği'nin iki yılda bir gerçekleştirdiği 'Gençliğin İyi Olma Hali Raporu'nun beşinci sürümü yayımlandı. Rapora göre, Türkiye'deki gençlerin yaşam memnuniyeti son beş yılda düşerek %46'ya geriledi. İstihdam koşulları gençlerin yaşam memnuniyeti ve geleceğe dair umutlarını büyük ölçüde etkiliyor. Maddi durumlarından memnun olan gençlerin oranı da düşüş gösterirken, gençlerin %35,8'i aylık 3 bin lira ve altında gelir elde ediyor. Gençlerin karşılaştığı en önemli sorunlar arasında enflasyon, işsizlik ve yüksek kira bedelleri yer alıyor.
19 Mayıs 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Ömer Faruk Çolak, Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde yoksul ailelere en düşük kamu harcaması yapan ülke olduğunu vurguladı. Türkiye'de doğurganlık oranının 2001'de 2,3 iken 2023'te 1,51'e düştüğünü belirtti. Kentleşmenin artması ve gelir dağılımının bozulması, evlilik oranlarının düşmesine ve boşanma oranlarının artmasına neden oldu. Türkiye'de sosyal harcamaların kamu harcamaları içindeki payı OECD ortalamasının oldukça altında kaldı.
26 Haziran 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e, enflasyon beklentisini ise yüzde 52,1'den yüzde 52,8'e yükseltti. Ayrıca, 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 39,2'den yüzde 47,4'e çıkarıldı. Raporda, sıkılaşan para politikasının ve yüksek enflasyonun tüketimi zayıflatacağı, fakat Türkiye'nin ihracatının 2025'te güçleneceği öngörülüyor.
29 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 67,07'ye, aylık bazda ise yüzde 4,53'e yükseldi. Bu oranlar, bir önceki aya göre artış göstermekte olup, bir önceki ayda yıllık enflasyon yüzde 64,86 olarak kaydedilmişti. Bu veriler, Türkiye ekonomisindeki enflasyonist baskının devam ettiğini göstermektedir.
4 Mart 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Türkiye'de vatandaşların asıl gündeminin ekonomik kriz olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, hükümetin gerçek sorunları örtbas etmek için yapay gündemler oluşturduğunu ve vatandaşların aklıyla alay edildiğini iddia etti. Kendisinin iktidara gelmesi halinde demokrasinin güçleneceğini, ekonominin iyileşeceğini ve bolluk bereketin geleceğini ifade etti. Ayrıca, her türlü terör ve dini istismar edenlere lanet okuduğunu ve dürüst insanlarla yola devam edeceğini belirtti.
9 Nisan 2023

Financial Times, Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve ekonomik durumu ele alarak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik geleceği için endişelerini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve net rezervlerin negatif seviyeye düşmesi, yüksek enflasyon oranları ve heterodoks ekonomi politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına yol açtı. Ayrıca, Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin yerini alan cumhurbaşkanlığı sistemi ve eşit olmayan seçim koşulları, muhaliflerin durumu ve medya üzerindeki hükümet kontrolü gibi konulara değinildi.
29 Mayıs 2023

BloombergHT tarafından yapılan bir ankete göre, Şubat ayında Türkiye'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 artması bekleniyor. Yıllık enflasyon oranının ise yüzde 66 olacağı öngörülüyor. Ankete katılan 22 kurumun medyan beklentileri arasında, 2024 sonu için enflasyon beklentisi bir önceki anket dönemine göre sınırlı bir düşüşle yüzde 42,6 olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 64,86 olarak kaydedilmişti.
28 Şubat 2024

InterNations tarafından yürütülen 'Expat'ların çalışabileceği en iyi ülkeler' araştırmasında, sosyal ve çalışma hayatı şartlarına göre sıralama yapıldı. Meksika, expat'lar için en iyi ülke olarak belirlendi. Araştırmada Türkiye, 53 ülke arasında 51'inci sırada yer alırken, çalışma saatlerinin fazlalığı, iş güvenliğinin yetersizliği ve hayat pahalılığı gibi konularda olumsuz değerlendirildi. Norveç ise Türkiye'nin bir sıra gerisinde 52'nci oldu ve hayat pahalılığı ile yerel halkla kaynaşma zorluğu gibi konularda eleştirildi.
14 Temmuz 2023

TÜİK verilerine göre Türkiye'de kişi başı milli gelir 13 bin 110 dolar olarak belirlenmiş olmasına rağmen, bu ortalama herkese eşit dağılmıyor. Asgari ücretliler ve emekliler, ortalama milli gelirin çok altında gelirlerle yaşamak zorunda kalıyor. İş gücü ödemelerinin milli gelirden aldığı payın artmasına rağmen, bu durum geçici bir iyileşme olarak değerlendiriliyor ve gelir dağılımındaki dengesizlikler devam ediyor. Türk-İş'in verilerine göre, açlık ve yoksulluk sınırı her geçen gün artarak, dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması giderek zorlaşıyor.
1 Mart 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın temmuz sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 11 bin 658 lira, yoksulluk sınırı ise 37 bin 974 lira olarak belirlendi. Asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 12,38 oranında gerçekleşti.
31 Temmuz 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 14 bin 542 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak tanımlanıyor ve bu da 41 bin 651 lira oldu. Bu durum, asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca kişiyi daha da zor duruma sokuyor.
25 Eylül 2023

TÜİK'in 2022 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de en zengin yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 48'e yükselerek 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin payı ise yüzde 6'ya düştü. Yıllık ortalama hane halkı geliri yüzde 28,3 artışla 98 bin 416 liraya çıkarken, gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren Gini katsayısı 2009'dan bu yana en yüksek değer olan 0,415'e ulaştı. Ücretli çalışanların gelirlerindeki artış oranı diğer gruplara göre daha düşük kaldı.
4 Mayıs 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'deki ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların tatil tercihlerini değerlendirdi. Yerli turistin ekonomiye katkısının sınırlı olduğunu ve döviz kazandıran yabancı turistlerin önemini vurguladı. Ekonomik zorluklar nedeniyle birçok vatandaşın yurt dışındaki vizesiz ülkelere ve Yunan adalarına yöneldiğini belirtti. Ayrıca, geçmişteki ekonomik durumla günümüzü karşılaştırarak, vatandaşların tatil yapma imkanlarının azaldığını ifade etti.
19 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetti. İşgücü ödemeleri yüzde 82,7 artış gösterirken, net işletme geliri yüzde 115,2 arttı. Buna rağmen, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 26,5'e düşerek, 1998'den beri en düşük seviye olan yüzde 25,2'ye geriledi. Kişi başına düşen milli gelir ise 2022'de 10 bin 655 dolara yükseldi.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim