Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını sahiplenerek, AYM'yi hukuk sistemini kaosa sürükleyecek kararlar almakla itham etti. Yargıtay, AYM'nin bireysel başvuru incelemelerinde anayasal ve yasal sınırları aştığını ve yerleşik içtihatları tersine çevirdiğini iddia etti. Ayrıca, AYM'nin 'süper temyiz mahkemesi' gibi algılandığına ve bireysel başvuru sisteminin yargı sistemini zayıflattığına dikkat çekildi. Yargıtay, AYM'nin uygulamalarının hukuki sonuçlarını eleştirerek, yargısal görev ve yetkileri kapsamında verilen kararlara yönelik saygınlığı zedeleyen tepkilerin üzüntüyle karşılandığını belirtti.
10 Kasım 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına itiraz edeceklerini belirtti. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu ve yüksek yargı organları arasında üstünlük sıralaması olmadığını ifade ederek, Yargıtay'ın bu kararıyla yargıda kriz yarattığını ve Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiğini savundu. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararını uygulayacak bir mahkeme aradıklarını ve yargı krizinin çözümünün yargı organlarına ait olduğunu vurguladı.
14 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak bilinen Adnan Oktar ve örgüt yöneticisi 13 kişiye verilen 8 bin 658'er yıl hapis cezasını onayladı. Oktar, 'örgüt yöneticiliği', 'cinsel istismar', 'eğitim hakkının engellenmesi', 'eziyet', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' ve 'kişisel verilerin kaydedilmesi' suçlarından 891 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve diğer sanıkların suçlarından da sorumlu tutularak toplamda 8 bin 658 yıl hapse mahkum edildi. İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Ocak 2021'de Oktar ve diğer sanıkları ağır cezalarla mahkum etmiş, bazı sanıkların tahliyesine karar verilmiş, bazıları hakkında ise tutuklama kararı çıkarılmıştı.
12 Nisan 2023

Sinan Aygül, 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında çocuk istismarı haberleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin kararını onaylamasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Aygül'ün cezasını bozarak beraat kararı verdi ve bu, dezenformasyon yasasıyla verilen ilk cezanın bozulması oldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, yasal unsurların oluşmadığını savunarak Aygül'ün savunmasını üstlendi.
10 Mayıs 2024

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018 yılında meydana gelen ve 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazası davasında, altı yıl sonra karar verildi. Dava sonucunda bazı sanıklar bilinçli ve taksirle ölüme neden olmak suçlarından hapis cezalarına çarptırıldı ve dört sanık tutuklandı. Mısra Öz, oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybettikten sonra adalet arayışını sürdürdüğünü ve bu kararın bir başlangıç olduğunu ifade etti. Öz, daha yüksek düzeydeki yetkililerin de sorumlu tutulması gerektiğini vurgulayarak, adalet mücadelesinin devam edeceğini belirtti.
25 Nisan 2024

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık, İstanbul Beykoz'da meydana gelen ve bir çocuğun ölümüne neden olan trafik kazası sonrası serbest bırakıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dosyada bir hata varsa itiraz yoluyla düzeltilebileceğini belirtti. Tunç, yargının vereceği kararla ilgili yorum yapmanın doğru olmadığını ifade etti.
13 Temmuz 2024

Fulya Soybaş, kadın cinayetlerinin artışına ve adalet sisteminin bu cinayetlere karşı yetersiz kalmasına dikkat çekiyor. Gülten Ataklı cinayetinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanan polis memuru Mürsel Ataklı'ya mahkeme tarafından ceza indirimi uygulanması, adalet sistemine olan güveni sarsıyor. Ayrıca, 12 yaşındaki çocuğun velayetinin katilin ailesine verilmesi de büyük tepki çekiyor.
2 Haziran 2024

Sekiz yaşındaki Narin Güran’ın ölümüne ilişkin soruşturmada, adliyeye sevk edilen 22 şüpheliden dokuzu tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Narin’in cansız bedeni, kaybolduktan 19 gün sonra Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bir dere yatağında bulunmuştu. Cinayetle ilgili olarak Narin’in amcası ve itirafçı Nevzat Bahtiyar tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında üç şüpheliye adli kontrol şartı getirildi.
12 Eylül 2024

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık, İstanbul Beykoz'da meydana gelen trafik kazasında bir çocuğun ölümüne neden olduktan sonra serbest bırakıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dosyada bir hata varsa itiraz yoluyla düzeltileceğini belirtti. Tunç, yargının vereceği kararla ilgili yorum yapmanın doğru olmadığını ifade etti.
13 Temmuz 2024

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Tahir Elçi davasında yargılanan üç polis memuru hakkında beraat kararlarının gerekçesini açıkladı. Mahkeme, Elçi’nin ölüm anına ilişkin herhangi bir görüntü bulunamadığını ve cinayet silahının hangi istikametten kim tarafından ateşlendiğinin tespit edilemediğini belirtti. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, Elçi’nin üç polis memurundan birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtilmişti, ancak somut delil bulunmadığı için sanıkların beraatine karar verildi.
10 Temmuz 2024

Kahramanmaraş adliyesinde görülen ve 44 kişinin hayatını kaybettiği Saitbey Sitesi davasında, tutuklu sanık avukatlarının savunmaları büyük tepki topladı. Avukatların, ölen kişilerin ömrünün zaten bitmiş olduğunu savunarak yaptıkları savunmalar, Türkiye'deki hukuk sisteminin durumunu gözler önüne serdi. Yazıda, siyasi iktidarın baroları parçalamak için çıkardığı kanunlar ve avukatların bu durumu nasıl kullandığı eleştiriliyor.
11 Temmuz 2024

Metin Lokumcu davasında savcı, sanıkların ayrı ayrı beraatlerini talep etti. Emekli öğretmen Metin Lokumcu, 2011 yılında Artvin'in Hopa ilçesinde polisin biber gazı kullanması sonucu hayatını kaybetmişti. Ailenin avukatı Meriç Eyüpoğlu, savcının mütalaasını eleştirerek, adaletin sağlanmadığını belirtti. Duruşma 6 Eylül 2024'e ertelendi.
11 Haziran 2024

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, 'Şila' adlı köpeği kulübesini yakarak öldüren Ömer Faruk Baki'ye dört yıl hapis cezası verildi. Olay, 13 Ekim 2022'de gerçekleşmiş ve soruşturma sonucunda Baki tutuklanmıştı. İlk kararda iyi hal indirimiyle ceza düşürülmüş, ancak avukatların itirazı üzerine istinaf mahkemesi kararı bozmuş ve dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilmişti. Son duruşmada Baki'nin cezası dört yıla çıkarıldı ve tutuklama kararı verildi.
14 Mart 2024

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek amacıyla 1000. haftada Galatasaray Meydanı'nda anma düzenledi. Altı yıl sonra ilk kez polis bariyeri olmadan gerçekleştirilen anmada, kayıpların fotoğraflarına karanfiller bırakıldı. Cumartesi Anneleri, sevdiklerinin akıbetini öğrenmek ve faillerin cezalandırılmasını talep eden açıklamalar yaptı. Anayasa Mahkemesi, 2018'deki 700. hafta buluşmasının yasaklanmasının ve polisin müdahalesinin anayasal hak ihlali olduğuna karar vermişti.
25 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi, boşanma davası reddedilen çiftlerin karar kesinleştikten sonra üç yıl beklemelerini zorunlu kılan kuralı iptal etti. Ankara 18'inci Aile Mahkemesi'nin başvurusu üzerine, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal kararı verildi. Mahkeme, bu kuralın adil olmadığını, evlilik dışı ilişkilere yol açtığını ve kişisel haklar ile devletin aileyi koruma yükümlülüğünü ihlal ettiğini savundu. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
19 Nisan 2024

Mısır Çarşısı'nda 25 yıl önce meydana gelen patlamaya ilişkin davada sosyolog Pınar Selek'in dördüncü beraat kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden açılan davanın üçüncü duruşması görüldü. Selek'in avukatları, müvekkillerinin Fransa'da sosyolog olarak çalıştığını ve PKK/KCK etkinliğine bu sıfatla katıldığını belirtti. Mahkeme, Selek hakkındaki tutuklama kararının devamına ve duruşmanın 7 Şubat 2025'e ertelenmesine karar verdi. Selek, 25 yıldır süren dava kapsamında dört kere beraat etmiş, ancak beraat kararlarının hepsi Yargıtay tarafından bozulmuştu.
28 Haziran 2024

2011 yılında Artvin'in Hopa ilçesinde polisin biber gazı kullanımı sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin davada, 13 polisin beraatine karar verildi. Dava, Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü ve savcı, delil yetersizliği nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, polisin biber gazı kullanımı ile Lokumcu'nun ölümü arasında illiyet bağı bulunmadığını belirterek beraat kararı verdi. Karar, çeşitli sloganlarla protesto edildi.
6 Eylül 2024
İşaretlediklerim