6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem sonrasında Osmaniye'de yıkılan ve ölümlere neden olan binaların yapım kusurları nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 14 şüpheli gözaltına alındı. Bu şüphelilerden 11'i adliyeye sevk edildi ve 4'ü tutuklanırken, 3'ü serbest bırakıldı ve diğerleri adli kontrol şartıyla salıverildi. Kalan 3 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor.
15 Şubat 2023

17 Ağustos 1999 depremini soruşturan savcılardan Ali Özgündüz, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yıkılan binalardan numune alınması ve projeye aykırılıkların tespit edilmesinin önemine dikkat çekti. Yedi ilde soruşturma başlatıldı ve bir müteahhit gözaltına alındı. Özgündüz ve tutuklu Şehir Plancısı Tayfun Kahraman, enkazların delil toplanmadan kaldırılmaması gerektiğini ve sorumluların tespiti için etkin soruşturmalar yapılması gerektiğini belirtti. Ankara Barosu da delil tespiti yapılmadan enkaz kaldırılamayacağını ifade etti.
10 Şubat 2023

Gaziantep'te meydana gelen depremde yıkılan Pamukoğlu Sitesi'nin fenni mesulü olan inşaat mühendisi A.G., beton kalitesinin ilk incelemelerde çok düşük olduğunun tespit edilmesi üzerine hakkında çıkarılan yakalama kararı sonucu Afyonkarahisar'da gözaltına alındı. A.G., emniyetteki işlemlerinin ardından soruşturmanın devam ettiği Gaziantep'e gönderilecek.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük deprem sonucunda en az 5 bin 177 bina yıkıldı ve 7 bin 108 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarının ilk 24 saatte yetersiz kaldığı ve binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmediği eleştirileri gündeme geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, depremde ihmali ve kusuru olanların yargı sürecinin ardından hesap vereceğini belirtti.
8 Şubat 2023

Türkiye Barolar Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan binaların yapımında sorumlu olan müteahhitler ve diğer görevliler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, binaların projelerine onay veren ve denetimleri yeterince yapmayan idari görevliler hakkında da suç duyurusu yapıldı. Her ilin başsavcılığına bu konuda dilekçe verildi.
10 Şubat 2023

Adalet Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında deprem suçları soruşturma büroları kurdu ve bölgede birçok savcı görevlendirildi. Yıkılan ve hasar gören yapıların müteahhitleri hakkında soruşturmalar devam ederken, birçok müteahhit ve mühendis gözaltına alındı veya tutuklandı. NEF Gayrimenkul kurucusu ve Galatasaray Spor Kulübü asbaşkanı Erden Timur, sadece müteahhitlerin değil, imzayı atan herkesin tutuklanması gerektiğini belirtti ve uygulama standartlarının sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı.
13 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde Hatay'da yıkılan ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, İstanbul Havalimanı'nda Karadağ'a kaçmaya çalışırken yakalandı ve tutuklandı. Binanın deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edildiği iddia edilirken, Coşkun'un daha önce Hatay Mimarlar Odası başkanlığı yaptığı bilgisi de medyada yer aldı.
11 Şubat 2023

2018 yılında çıkarılan imar barışı düzenlemesi, yapı kayıt belgesi alan binaların deprem dayanıklılığı konusunda maliklerini sorumlu tutuyor ve bu durum, 6 Şubat'taki büyük depremler sonrası tartışma konusu oldu. Uzmanlar, yıkılan binaların çoğunun bu belgeye sahip olduğunu ifade ediyor. Kanun, yapı kayıt belgesi verilen yapılar için yıkım kararlarını ve para cezalarını iptal ediyor, böylece belediye ve bakanlığın sorumluluğunu kaldırıyor. Depremler sonrasında müteahhitlere yönelik tutuklamalar yapılırken, yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
23 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu evleri hasar gören kiracılara devlet tarafından 10 bin liralık destek sağlanıyor. Şanlıurfa Birecik Kaymakamı Kadir Duman, ev sahiplerinin bu desteği kiracılardan talep etmelerinin suç olduğunu belirtti ve vatandaşları bu durumu şikayet etmeye çağırdı. Kaymakam, suç işleyenler ve fırsatçılık yapanlar hakkında adli ve idari işlemlerin başlatılacağını ifade etti.
19 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta deprem enkazı başında bekleyen bir vatandaş, 30 saat geçmesine rağmen yeterli yardımın gelmediğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete tepki gösterdi. Vatandaş, 1999 depremini eleştiren Erdoğan'ın şu anki durumda nerede olduğunu sorguladı. Hatay'ın İskenderun ilçesinden bir başka vatandaşın da Erdoğan'a tepki gösterdiği sırada Habertürk'ün canlı yayının sesini kestiği belirtildi.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve Adıyaman merkezde birçok bina yıkıldı. Adıyaman Valisi 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı, ancak arama kurtarma ekipleri henüz bölgeye ulaşamadı. Vatandaşlar enkaz altındaki yakınlarını kendi çabalarıyla kurtarmaya çalışıyor. Hastaneler dolu olduğu için birçok yaralı dışarıda beklemek zorunda kalıyor ve iletişim hatları kesik durumda.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremin dokuzuncu gününde, Adıyaman'da yaşanan ihmal ve yardım eksikliğine isyan eden bir sağlık çalışanının evine polis gönderildi. Polis, sağlık çalışanından bir tutanak imzalamasını istedi, ancak sağlık çalışanı tutanağa 'Benim gazeteciye anlattıklarım, söylediklerim suç değildir' şerhi düşerek imzaladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası avukatı Kamil Tekin Sürek, savcılığın muhtemelen soruşturma açacağını ve ifade alınacağını belirtti.
15 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay Havalimanı'ndan Gaziantep Havalimanı'na gitmek üzere havalanan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait bir helikopterin Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde düştüğünü ve kazada iki pilotun hayatını kaybettiğini, bir teknisyenin yaralandığını açıkladı. Olay yerine çok sayıda sağlık, arama kurtarma, UMKE, AFAD ve jandarma ekibi sevk edildi. Yaralı teknisyen kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.
4 Şubat 2024

Hollanda polisi, Lahey'den Türkiye'deki depremzedelere yardım götüren altı TIR'dan birinde uyuşturucu madde buldu. TIR'lar, arama yapılmak üzere Rotterdam yakınlarındaki gümrük sahasına çekildi ve yola devam etmelerine izin verilmedi. Ele geçirilen uyuşturucu imha edildi ve araçlar, Lahey'deki bir nakliye şirketine ait olduğu belirtildi. Polis, soruşturmanın devam ettiğini ve henüz kimsenin gözaltına alınmadığını açıkladı. Hollandalı yetkililer, incelemelerin ardından yardım malzemelerinin yardım kuruluşuna iade edileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023

Adıyaman Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan İsias Otel'de hayatını kaybedenler için açılan davada, Adıyaman Belediyesi'ndeki kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verdi. İl İdare Kurulu, otelin yapısal kusurları ve denetim eksikliklerinin binanın yıkılmasına sebep olabileceğini belirtti. Bu kapsamda, yapı ruhsatında imzası bulunan ve sorumlulukları tespit edilen dört belediye görevlisi hakkında soruşturma izni verildi. Karar, depremde oğlunu kaybeden Murat Aktuğralı tarafından uzun zamandır beklenen bir adım olarak değerlendirildi.
28 Mayıs 2024

Daltonlar çetesinin eş liderleri Beratcan Gökdemir ve Bahadır Akdağ'ın suç faaliyetleri ve çete yapısı hakkında bilgiler verildi. Bahadır Akdağ, 13 Şubat 2023'te Büyükçekmece'de bir villada yakalandı. Bu villa, Akdağ'ın şoförlüğünü yapan yeni emekli polis O.C. tarafından kiralanmıştı. Villada ruhsatsız silah ve sahte sürücü belgesi ele geçirildi. Akdağ'ın yakalanmasının ardından, diğer lider Gökdemir sosyal medyada devlete meydan okuyan bir paylaşım yaptı.
19 Nisan 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde, mevcut müdür Zafer Aktaş'ın emekliliği sonrası boşalacak pozisyon için çeşitli gruplar arasında bir güç mücadelesi yaşanmaktadır. Bu gruplar arasında devre kardeşliği ve tarikat, cemaat birliktelikleri gibi faktörler etkili olmaktadır. Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun çalışmaları ve bazı polis müdürlerinin emeklilik süreçleri de bu mücadelede önemli rol oynamaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'a atayacağı yeni vali ve emniyet müdürü üzerindeki tercihleri, beklenmedik sonuçlar doğurabilir.
23 Nisan 2024

Suriye'de görevli bir tuğgeneralin makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı tespit edilerek emekli edildi. Savunma Bakanlığı, olayın emir astsubayı ve koruma personeli tarafından gerçekleştirildiğini belirtti ve savcılığa bildirdi. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma devam ederken, olaya karışan kişiler tutuklandı ve sözleşmeli personelin sözleşmeleri feshedildi. Ayrıca, sınır geçiş kapısından sorumlu birlik komutanının görev yeri değiştirildi.
23 Mayıs 2024

Bombacı Mülayim olarak bilinen polis memuru V.K, hukuksuz bir şekilde tutuklandığı gerekçesiyle başlattığı ölüm orucu eyleminin ardından tahliye edildi. V.K, polislerin sorunlarını gündeme getirmesiyle tanınıyordu ve son olarak Bitlis emniyet müdürü ile ilgili iddiaları gündeme getirmişti. Emniyet Teşkilatı Sendikası, V.K'nin tahliye edildiğini duyurdu.
24 Haziran 2024
İşaretlediklerim