Mali'de, Mali ve Rus paralı asker şirketi Wagner askerlerini taşıyan uçak pistten çıktı ve 140 kişi hayatını kaybetti. Kazanın yakıt deposundaki bir arızadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Uçakta ölenler arasında bir Rus pilot da bulunuyordu. Yaklaşık bir ay önce de Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin uçak kazasında hayatını kaybetmişti.
28 Eylül 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in ölümü hakkında Batı medyasında çıkan spekülasyonları reddetti. Peskov, Prigojin'in ölümünde Kremlin'in parmağı olduğu iddialarına tepki göstererek, bu tür spekülasyonların yalan olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olayla ilgili soruşturma başlattığını ve sonuçların hazır olduğunda yayınlanacağını ifade etti.
25 Ağustos 2023

Wagner grubu, Rusya'nın güneyindeki Rostov-Na-Donu şehrinde önemli bölgelerin kontrolünü ele geçirdi. Grubun kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ile görüşmedikçe, Wagner güçlerinin şehri ablukaya almayı ve Moskova'ya hareket etmeyi sürdüreceğini belirtti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açtı. Ancak, Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları yalanladı.
24 Haziran 2023

Rusya'da güvenlik şirketi Wagner ile yaşanan kriz nedeniyle Ukrayna sınırına yakın bölgelerde güvenlik tedbirleri artırıldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkentte terörle mücadele kapsamında güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini belirtti. Rostov ve Lipetsk Bölge Valileri de güvenlik önlemlerinin artırıldığını ve vatandaşları evde kalmaya çağırdılar. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Moskova otoyolunda bir helikopterin Wagner tarafından düşürüldüğünü iddia etti.
24 Haziran 2023

Rusya'nın başkenti Moskova ve iki bölgede, Rus paralı asker şirketi Wagner krizi nedeniyle 'terörle mücadele operasyonu' rejimi ilan edildi. Rusya Terörle Mücadele Ulusal Komitesi, olası terör saldırılarını önlemek amacıyla bu kararı aldığını duyurdu. Wagner, Rostov şehrini ele geçirdi ve Moskova'ya hareket etmeye devam edeceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in 'ihanet' içinde olduğunu belirterek 'cezalandırılacaklarını' ifade etti.
24 Haziran 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, özel güvenlik şirketi Wagner'in Mali ve Orta Afrika'daki operasyonlarına devam edeceğini belirtti. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus ordusuna karşı isyan etmesi ve Ukrayna'yı terk ederek Rusya'ya dönmesi sonrası, Lavrov, Wagner isyanının Rusya'nın dost ve müttefiklerle olan ilişkisini etkilemeyeceğini ifade etti. Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıkladı.
26 Haziran 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Rus paralı askerlerinden oluşan ve 'terörist' olarak nitelendirdiği Wagner grubunun Britanya'nın terör örgütleri listesine alınacağını duyurdu. Braverman, Wagner'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yurtdışındaki askeri aracı olduğunu belirtti. Wagner'in terör örgütü ilan edilmesi durumunda, Wagner destekçilerine 14 yıla kadar hapis cezası ve mal varlıklarını dondurma veya el koyma gibi tedbirler uygulanabilecek.
6 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Tver bölgesinde düşen ve 10 kişinin ölümüne yol açan özel uçak kazası hakkında konuştu. Kazada, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de öldüğü bildirildi. Biden, konuyla ilgili olarak 'Rusya'da Putin'in dahil olmadığı çok az şey var. Ancak bunun cevabını bilecek kadar bilgim henüz yok. Kazada ne olduğunu bilmiyorum ama şaşırmadım' ifadelerini kullandı.
23 Ağustos 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, Wagner grubunun isyanıyla ilgili bir paylaşımda bulundu. Musk'ın paylaşımına Belarus Dışişleri Bakanlığı, 'Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko sayesinde artık erkekler de biraz uyuyabilir' şeklinde yanıt verdi. Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti. Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıklamıştı.
25 Haziran 2023

Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'daki birliklerini yöneten Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergey Surovikin'in görevden alındığı bildirildi. Yerine geçici olarak Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri Kurmay Başkanı Viktor Afzalov'un atandığı kaydedildi. Surovikin, geçtiğimiz Haziran'da Wagner adlı paralı savaşçı grubunun isyanında silah bırakma çağrısında bulunmuştu. İsyanın ardından Surovikin hakkında soruşturma başlatıldığı ve ev hapsinde tutulduğu iddia edilmişti.
23 Ağustos 2023

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus'taki Rus özel güvenlik şirketi Wagner grubuna ait 100'den fazla paralı askerin Polonya sınırına yaklaştığını belirtti. Morawiecki, durumun daha da tehlikeli hale geldiğini ve bu durumun Polonya topraklarında daha fazla hibrit saldırıya doğru bir adım olduğunu ifade etti. Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Wagner'in dahil olduğu ciddi hadiseler yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya'nın Belarus'a sınırlarını ortaklaşa kapatabileceklerini açıkladı.
29 Temmuz 2023

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin yanlısı askeri blog yazarlarının toplandığı bir kafede patlama meydana geldi ve bu patlamada ünlü Rus askeri blog yazarı Vladlen Tatarski hayatını kaybetti. En az 30 kişinin yaralandığı saldırıyı üstlenen olmadı. Rus güvenlik birimleri, patlamayla ilgili olarak Darya Trepova isimli bir kadını gözaltına aldı. Rusya terörle mücadele polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia ederken, Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rusya içerisindeki siyasi çatışmaların terör eylemlerine dönüştüğü öne sürüldü.
3 Nisan 2023

Rusya, kendi Vikipedi benzeri çevrimiçi ansiklopedisi Ruwiki'yi hayata geçiriyor. Ruwiki'nin beta testi 2023'ün ortalarında başladı ve şu anda Vikipedi'nin Rusça bölümünden daha fazla makale içeriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, projeye 2022'nin ortalarında onay verdi. Özellikle Ukrayna'nın işgalinden sonra Rusya'nın bağımsız platformlara olan baskısı arttı ve Vikipedi'ye Ukrayna işgaliyle ilgili içerikler nedeniyle para cezaları uygulandı, ancak platform henüz yasaklanmadı.
15 Ocak 2024

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, üç yıldır tutuklu bulunduğu hapishanede ölü olarak bulundu. Kremlin, ölüm nedeni hakkında bilgi vermezken, Navalni'nin ölümü, Putin iktidarında şüpheli şekilde hayatını kaybeden diğer Rus muhaliflerini akıllara getirdi. Yevgeni Prigojin, Vladimir Golovlyov, Sergey Yuşenkov, Anna Politkovskaya, Boris Nemtsov, Aleksender Litvinenko ve Aleksander Perepilichnyy gibi isimlerin şüpheli ölümleri, Rusya'da muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor. Ayrıca, Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenme girişiminden kurtuldukları belirtiliyor.
18 Şubat 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan silahlı saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Saldırıyı radikal İslamcı örgüt IŞİD üstlenirken, dört saldırgan yakalandı. Putin, radikal İslamcıların ramazan ayında nasıl suç işleyebildiklerini sorguladı ve bu eylemlerin İslam dünyasının ideolojisiyle çeliştiğini belirtti. Ayrıca, ABD'nin saldırıyla ilgili yanıltıcı bilgiler yaymaya çalıştığını iddia etti.
25 Mart 2024

ABD istihbarat kurumları, Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin şüpheli ölümüyle ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in direkt olarak bir rolü olmadığını belirtti. Navalni, 2021'de zehirlenme iddiası sonrası tedavi görmüş ve daha sonra Rusya'da tutuklanarak ceza almıştı. Navalni'nin şüpheli ölümü sonrası birçok Avrupa lideri ve ABD Başkanı Joe Biden, Putin'i suçlamıştı. Ancak ABD istihbarat raporları, Putin'in öldürülme emrini vermediğini ortaya koydu.
27 Nisan 2024

Üç yıldır hapiste olan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny, cezaevinde hayatını kaybetti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Navalny'nin ölüm nedeni hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en büyük rakiplerinden biri olarak biliniyor ve aşırılık suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalny'nin sözcüsü, avukatının cezaevine doğru harekete geçtiğini açıkladı.
16 Şubat 2024

Rusya'da cezaevinde hayatını kaybeden muhalif lider Aleksey Navalni'nin cesedi, ölümünden bir hafta sonra ailesine teslim edildi. Navalni, cezaevinde yürüyüş yaparken rahatsızlanmış ve doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamamıştı. Annesi, oğlunun cesedini almak için uzun süre mücadele etmiş, sonunda ceset aileye teslim edilmiştir. Navalni, Kremlin'e muhalefeti ve zehirlenme iddiaları sonrası tutuklanmış ve aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak suçundan 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
24 Şubat 2024

Ağustos 2023'te Rusya'dan Ukrayna'ya kaçan savaş pilotu Maksim Kuzminov, İspanya'nın Alicante kentinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırı, 13 Şubat'ta bir evin garajında gerçekleşti ve Kuzminov'un cesedi üzerinde 33 yaşında bir Ukrayna vatandaşına ait kimlik bulundu. Ukrayna Askeri İstihbarat Merkezi, Kuzminov'un Ukrayna'da kalmak yerine İspanya'da yaşamayı tercih ettiğini bildirdi. Kuzminov, Rusya'dan kaçışını ve Ukrayna'ya sığınmasını anlatan görüntülerde, diğer Rus pilotlara da aynı yolu izlemeleri çağrısında bulunmuştu.
20 Şubat 2024

Rusya'da muhalif Aleksey Navalyn'in ölümü henüz çözülemezken, Rus ordusunda görevli helikopter pilotu Yüzbaşı Maksim Kuzminov'un infazı da gizemini koruyor. Kuzminov, Ukrayna'ya iltica ettikten sonra İspanya'nın Benidorm kentinde ölü bulundu. Cesedi, sahte bir kimlikle birlikte Villajoyosa'da bir otoparkta keşfedildi. Pilotun İspanya'ya nasıl ve neden geldiği, kim veya kimler tarafından öldürüldüğü konusunda net bir bilgi yok.
24 Şubat 2024
İşaretlediklerim