Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nun 286'ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve sadece koca ile çocuğa soybağının reddi davası açma hakkını tanıyan, ancak anneye bu hakkı tanımayan hükmü Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti. AYM, bu durumun hukuk devleti ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığını, anne tarafından soybağının reddi talebiyle yargı mercilerine başvurulamamasının hak arama özgürlüğünün ihlali olduğunu belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
20 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Suriye'nin Afrin bölgesinde bir enkaz altında dünyaya gelen Aya isimli kız bebek, ailesini kaybettikten sonra sosyal medyada viral oldu. Bebeğin kurtarılma görüntüleri sonrası dünya genelinden binlerce kişi evlat edinme konusunda ilgi gösterdi. Hastane Müdürü Dr. Attiah Khalid, Aya için gelen evlat edinme taleplerini alıyor ancak şimdilik bebeği kendi çocuğu gibi büyüteceğini ve uzak akrabaları dönene kadar evlat edinilmesine izin vermeyeceğini belirtti.
10 Şubat 2023

Şebnem Korur Fincancı, sağlıkta dönüşüm projesinin etik ve bilimsel sorunlarına dikkat çekti. Fahrettin Koca'nın projeyi tamamlamasına rağmen, sağlık sistemindeki tahribatın onarılması ve etik dışı uygulamalara karşı mücadelenin devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, 'Türk ışını' deneyinin etnik imalarla ötekileştirme girişimlerine neden olduğunu ve bu tür uygulamaların sağlık alanında ciddi etik sorunlar yarattığını belirtti.
11 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, göreve gelir gelmez aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını belirtti. Kadın hakları savunucuları, Medeni Kanun'da yapılacak değişikliklerin kadın örgütleriyle istişare edilmeden gerçekleştirilmesinden endişe duyuyor. Özellikle kadınların evlendikten sonra sadece bekarlık soyadlarını kullanma hakkının engellenmesi, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen iktidarın bu kararı yok sayması eleştiriliyor. Bu durum, ülkenin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olup olmayacağına karar verme meselesi olarak görülüyor.
14 Temmuz 2024

Uşak'ta, 18 Ocak'ta bir tarla kenarında sırt çantası içinde bulunan bebek cesedi ile ilgili soruşturma sonucunda, bebeğin anne ve babası olduğu belirlenen iki şüpheli tutuklandı. Bebeğin annesi K.G. ve babası olduğu değerlendirilen S.D., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlikçe tutuklama kararı verildi. K.G.'nin ifadesinde, bebeği bakamayacaklarını düşündükleri için ölüme terk ettiklerini belirttiği öğrenildi.
23 Ocak 2023

Türkiye'de 30 bine yakın hasta organ bağışı bekliyor. Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD), organ bağışının geliştirilmesi ve artırılması için bir kampanya başlattı. Pandemi öncesi ölen her yüz kişiden 26-27'sinin organları aile tarafından bağışlanıyordu, ancak pandemiyle birlikte bu oran yüzde 15-16'ya düştü. ONKOD Başkanı Nilgün Bilal, organ nakliyle ilgili ciddi, güvenilir ve iyi işleyen bir sisteme rağmen kadavradan nakil oranının düşük olduğunu belirtti.
4 Kasım 2023

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası'nın iş birliğiyle Hatay Antakya'da yapılan 30 günlük toz ölçümleri, havadaki toz miktarının olması gereken limitin dört kat üstünde olduğunu gösterdi. Deprem sonrası yıkılan binalardan kaynaklanan toz, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Özellikle molozlardan demirin ayrıştırılması sırasında yüksek toz salınımı yaşanıyor ve bu durum bebek, çocuk, gebe kadınlar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanları etkiliyor. Ayrıca, PM2.5 için yasal bir limit değer tanımlanmaması eleştiriliyor ve acilen ulusal limit değerlerin belirlenmesi çağrısı yapılıyor.
9 Şubat 2024

Hemofili hastaları ve aileleri, kanamayı durduran ve deri altından uygulanan monoklonal antikor emicizumab-kxwh'nin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alınmasını talep ediyor. Hemofili Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, ilacın SGK'nın geri ödeme listesine dahil edilmemesinin özellikle damar yolu sorunları olan çocuk hemofili hastalarını mağdur ettiğini belirtti. 20'den fazla ailenin SGK aleyhine dava açtığı ve bir hastanın mahkeme kararıyla ilacı kullanmaya başladığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, mesleki faaliyetleri ve insan hakları savunuculuğu nedeniyle çeşitli davalarda suçlanmıştır. Adnan Oktar ve DHKP-C davalarında verdiği bilirkişi raporları ve görüşler nedeniyle yargılanmış, yandaş medya tarafından linçe uğramıştır. Son olarak, Adnan Oktar davasında işkence gördüğüne dair verdiği rapor nedeniyle eleştirilmiş, ancak Yüksek Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'nun raporunu değil, Fincancı'nın raporunu esas alarak karar vermiştir. Bu durum, bazı çevreler tarafından yanlış anlaşılmış ve eleştirilmiştir.
13 Şubat 2024

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, yeni eğitim-öğretim döneminde Covid-19, grip ve kızamık enfeksiyonlarında artış beklediklerini ifade etti. Aslan, çocukların eksik aşılarının tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte kızamık vakalarında daha da artış olacağını ve bu artışın nedeninin kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik aşılı çocuklar olduğunu belirtti. Aslan, okulların açılmasıyla birlikte mevsimsel grip enfeksiyonlarının da artacağını ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
9 Eylül 2023

Bursa'da çöp evde ihmal edilmiş ve sağlıksız koşullarda bulunan bir çocuğun teyzesi, çeşitli suçlamalarla yargılanmak üzere 30 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Çocuk, teyzesini annesi olarak bildiğini ve evde mutlu olduğunu ifade etmiş, ancak son zamanlarda maddi sıkıntılar ve hijyen eksikliği yaşadıklarını belirtmişti. Çocuğun biyolojik annesi ve eski eşi de ifade vermiş, çocuğun teyzesi ve kuzeninin ayrı bir soruşturma altında olduğu belirtilmiştir.
8 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesinde yapılan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taramalarında 853 bin 445 kişide taşıyıcılık saptanmadığını, 22 bin 573 kişide ise taşıyıcılık şüphesinin tespit edildiğini açıkladı. Taramaların 27 Aralık 2021 ile 4 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildiği ve 1 milyon 834 kişiden numune alındığı belirtildi. Ayrıca, 1 Ocak- 04 Eylül 2023 tarihleri arasında Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı’nda numunesi alınan kişi sayısı 446 bin 563 olarak kaydedildi.
9 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Pakistan’dan Türkiye’ye getirilen, başlarından yapışık sekiz aylık ikizler, Bilkent Şehir Hastanesi’nde 60 kişilik ekibin katıldığı 14 saatlik ameliyatla birbirinden ayrıldı. Ameliyat, Londra’dan gelen pediatrik beyin cerrahı Prof. Dr. Noor Ul Owase Jeelani ve Bilkent Şehir Hastanesi'nden uzman doktorlar tarafından gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bebekleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı ve aileye geçmiş olsun dileklerini iletti. İkizlerin ailesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve sağlık ekibine teşekkürlerini iletti.
19 Eylül 2024

Türk Tabipleri Birliği, rahim ağzı ve kolon kanseri taramalarında kullanılan kitlerin tanı değerleri ve kullanım zorlukları hakkında endişelerini ifade etti. Ocak-Mart döneminde negatif sonuç alan kişilerin yeniden çağrılması ve sonuçlarda uyumsuzluklar olduğu belirtildi. Mamografi okumalarının süresinin uzadığı ve tek merkezde okunma uygulamasının değişebileceği, sağlık kayıt sistemlerinin birbirini görmemesi gibi sorunlar sıralandı. Ayrıca, 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinden sonra kanser tarama hizmetlerinin etkilenen bölgelerde neredeyse durduğu ifade edildi.
24 Nisan 2023

Niğde'de 15 yaşındaki bir çocuk, sosyal medya üzerinden zorla evlendirildiğini açıkladı. Bu durum sosyal medyada geniş yankı buldu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı duruma müdahale etti. Bakanlık, çocuğun koruma altına alındığını ve hukuki sürecin başlatıldığını duyurdu.
4 Temmuz 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, Türkiye'de erişkin aşılaması konusunda ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. Şenol, 65 yaşın üzerindeki herkesin grip, zatürre ve hatta zona aşılarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Türkiye'de aşılama trafiğinin 11 yaşından itibaren büyük bir kesintiye uğradığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin erişkin aşılaması konusunda bir politikası olmadığını ve aşıyla önlenebilir hastalıklarla ilgili erişkinlerde henüz büyük bir başarı yakalanamadığını belirtti.
8 Eylül 2023

Oğuz Demiralp, Fransız okullarına çocuk gönderen Türk vatandaşları hakkında Aile Bakanı'nın yaptığı açıklamaları eleştirdi. Demiralp, bu okulların sadece Fransa'nın eski sömürgelerinde bulunmadığını ve Türk vatandaşlarının bu eğitim olanaklarından yararlanmasının sorun olmaması gerektiğini savundu. Ayrıca, Aile Bakanı'nın da çocuğunu Fransız okuluna gönderdiğini ve Belçika vatandaşlığı olduğunu belirtti.
14 Temmuz 2024

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., altı yaşındayken babası tarafından tarikat üyesi Kadir İstekli ile imam nikahıyla evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi oldu. Mahkemeye ulaşan adli tıp raporunda H.K.G.'nin 'olay sonrası travmaya bağlı stres bozukluğu' yaşadığı belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, davanın gizlilik içinde yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti. Davada Yusuf Ziya Gümüşel, eşi Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli sanık olarak yargılanacak.
30 Ocak 2023

TBMM'de kurulan Çocuk İstismarı Araştırma Komisyonu, AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Toplantıda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve ailesini kaybeden refakatsiz çocukların durumu ele alındı. Aydoğdu, 1902 refakatsiz çocuktan 1476'sının ailesine teslim edildiğini, 322'sinin hastanede olduğunu ve 104'ünün bakanlık çocuk evlerinde bakıma alındığını belirtti. İmdat Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, deprem bölgesinde çocuk kaçırma ve istismar olaylarına karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın, 'FETÖ' üyeliği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı ve cezaevine girdi. Yusuf Kerim'in tedavi gördüğü hastanede 'Annemi istiyorum' diye ağladığı görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından, sanatçılar ve siyasetçiler Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a seslenerek annenin cezasının ertelenmesi çağrısında bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu destek verirken, change.org'da imza kampanyası başlatıldı ve sosyal medyada #YusufAnnesineKavuşsun etiketiyle destek mesajları paylaşıldı.
26 Şubat 2023
İşaretlediklerim