Aktris Suzi Dougherty, cep telefonuyla çektiği oğlu Caspar'ın fotoğrafıyla yerel bir yarışmaya başvurdu. Ancak, jüri fotoğrafın yapay zeka ile oluşturulduğunu düşünerek fotoğrafı yarışmaya kabul etmedi. Dougherty, yarışmayı kazanamadığı için üzgün olduğunu belirtirken, durumu mizahi bir dille ele aldı. Yapay zeka uzmanı Dr. Patrick Hutchings, fotoğraflarda yapay zeka kullanımının tespitinin zorlaştığını ifade etti.
12 Temmuz 2023

Almanya'da ilk kez sadece yapay zekayla çalışan bir radyo istasyonu yayın hayatına başlıyor. 'Audiotainment Südwest' adlı medya kuruluşunun internet üzerinden yayın yapacak kanalının adı 'bigGPT' olarak belirlendi. 'bigLayla' adlı sanal sunucunun dinleyicilerle yapay zeka konusunda sohbet etmesi de planlanıyor. Proje için ABD'li Futuri Media şirketiyle bir sözleşme imzalandı.
5 Ağustos 2023

ABD merkezli Yapay Zeka Güvenlik Merkezi ve alanında önde gelen isimler, yapay zekanın insanlık için varoluşsal riskler taşıdığı konusunda bir bildiri yayımladı. Bildiride, yapay zekanın insanlığın yok oluş riskini azaltmanın küresel bir öncelik olması gerektiği belirtildi. Bildiriye OpenAI CEO'su Sam Altman ve Google DeepMind yöneticisi Demis Hassabis gibi önemli isimler imza attı. Ancak uzmanlar arasında bu konuda bir fikir birliği oluşmuş değil ve bazıları yapay zekanın tehlikeli olmadığını savunuyor.
30 Mayıs 2023

BBC, 2023 yılında ilham veren 100 kadını belirlediği listeyi yayınladı. Listede, meme kanserinin erken teşhisi için geliştirilen giyilebilir 'elektronik sütyen'in mucidi Türk bilim insanı Canan Dağdeviren de bulunuyor. Listede ayrıca insan hakları avukatı Amal Clooney, eski ABD First Lady'si Michelle Obama gibi tanınmış isimler yer alıyor. Listede farklı alanlarda etki yaratan kadınlar, kendi topluluklarına ve dünyaya katkılarıyla öne çıkıyor.
21 Kasım 2023

Humane şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli Ai Pin, ekranı ortadan kaldırarak lazer mürekkebinin yansıdığı eller üzerinde çalışan bir teknoloji sunuyor. Akıllı saat boyutundaki bu cihaz, avuç hareketleriyle menüler ve deneyimler oluşturabiliyor, fotoğraf ve video çekimi gibi özellikler sunuyor, ayrıca sesli komutlar ve tercümanlık hizmeti gibi işlevlere sahip. Ai Pin, Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı ve Microsoft, OpenAI gibi büyük şirketlerle ortaklık kurdu. Cihaz, ABD'de 699 dolar başlangıç fiyatı ve aylık 24 dolarlık abonelik ücretiyle satışa sunulacak.
28 Şubat 2024

Axios ve danışmanlık firması Edelman tarafından yapılan bir ankete göre, dünya çapında 32 bin katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, yapay zekaya olan güvenin son 18 ay içinde azaldığı belirlendi. 2019 yılında yapay zekaya olan küresel güven oranı %61 iken, bu oran şu anda %53'e düşmüş durumda. ABD'de ise bu oran daha da düşük olup, insanların yalnızca %35'i teknolojiye güveniyor. Araştırma, insanların bilim insanlarından yapay zeka güvenliği konusunda daha fazla bilgilendirme beklediğini ve teknoloji endüstrisine genel olarak güvenseler de yapay zekaya olan güvenlerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
9 Mart 2024

İtalya, yapay zeka alanında büyük bir adım atarak 1 milyar avroluk bir yatırım fonu oluşturma kararı aldı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu yatırımın yanı sıra yapay zeka sektörüne ilişkin yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını ve yapay zekaya endeksli teknolojilerin kullanımında yetkili kurumu belirlemek için çalışacaklarını açıkladı. Bu hamle, İtalya'nın yapay zeka teknolojilerine olan ilgisini ve bu alandaki gelişmeleri destekleme konusundaki kararlılığını gösteriyor.
12 Mart 2024

Elon Musk’ın beyin çipi şirketi Neuralink, ikinci kez bir insana beyin çipi yerleştirecek. İlk denemede, çip yerleştirilen kişi düşünerek fare imlecini oynatabilmiş ve bilgisayarda oyun oynayabilmişti. Ancak, ilk denemede 'hava cebi' sorunu nedeniyle bazı aksaklıklar yaşandı. Neuralink, bu sorunu çözmek için yeni denemede elektrotları beynin daha derinlerine yerleştirecek.
11 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

Türkiye'nin ilk ve tek milli kadın motosiklet yarışçısı İlayda Yağmur Yılmaz, cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılıkla mücadele ederek, kadınların da yarış pistlerinde yer alabileceğini kanıtladı. Yılmaz, motosiklet yarışıyla tanışmasından bu yana karşılaştığı zorlukları, ekipman temin etme sürecinden, yarışlara katılma mücadelesine kadar detaylı bir şekilde anlattı. Ayrıca, kadınların bu alanda daha fazla yer alması için federasyonla iş birliği yaparak kadınlara yönelik bir yarış kategorisi oluşturdu ve bu sayede 40 kadın sürücüyü pistle tanıştırdı. Yılmaz, bu süreçte karşılaştığı engellemelere ve zorluklara rağmen vazgeçmediğini ve gelecek nesiller için rol model olmayı hedeflediğini belirtti.
7 Mart 2024

Kuveyt merkezli haber sitesi Kuwait News, yapay zeka ile çalışan ve Arapça haber sunacak 'Fedha' adlı sanal bir haber sunucusunu tanıttı. Fedha, test aşamasında olup, sitenin online bültenlerinden günlük haberleri okuyacak. Abdullah Boftain, Fedha'nın Kuveyt aksanıyla ve farklı etnik kökenleri yansıtan bir görünümle haber sunacağını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen haber sunucuları daha önce de Çin'de görülmüştü ve Goldman Sachs'ın raporuna göre yapay zeka, 300 milyon tam zamanlı işi üstlenebilir kapasitede.
11 Nisan 2023

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ayşe Akın'ın yapay zeka aracılığıyla üretilen ses ve görüntüsü, sosyal medya üzerinden ilaç pazarlamak için kullanıldı. Akın, bu sahtekarlıkla ilgili hukuki süreci başlattı ve CİMER'e şikayette bulundu. Sahte videolarda Akın, Meksika Üniversitesi baş üroloğu olarak tanıtılıyor ve idrar kaçırmaya karşı bir ilaç öneriliyor. Firmanın web sitesi adresi New York olarak gözükse de, haritadaki konumu Ukrayna'da ve ilaç Bulgaristan, Slovenya ve Hırvatistan'da satışta.
17 Haziran 2024

Oyuncak şirketi Mattel, görme engelli çocuklara aidiyet duygusu aşılamak amacıyla bastonlu bir Barbie bebek üretti. Bu yeni Barbie, pembe saten tişört ve mor tül etek gibi kıyafetlerle donatıldı ve görme engelli çocuklarla yapılan testler sonucunda tasarlandı. Şirket, ayrıca Down sendromlu ilk siyah bebeğini de piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bu adımlar, Mattel'in ürün yelpazesini daha kapsayıcı hale getirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
23 Temmuz 2024

Tarihçi Yuval Noah Harari, yapay zekanın hızla evrimleştiğini ve bu sürecin hem fırsatlar hem de riskler barındırdığını belirtti. Harari, yapay zekanın kendi kendine karar verebildiğini ve bu özelliğiyle diğer teknolojik devrimlerden farklı olduğunu vurguladı. Yapay zekanın hızla ilerlemesi ve insanların bu süreci anlamakta zorlanması, finansal sistemlerin kontrolünün kaybedilmesi gibi riskleri beraberinde getirebilir. Harari, bu risklerin üstesinden gelmek için işbirliğinin önemini vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın kültürel ve hukuki ortamı değiştireceğini, yeni iş alanlarını belirsizleştireceğini ve insanların sürekli kendini yenilemesi gerektiğini belirtti.
30 Eylül 2023

ABD'li teknoloji girişimcisi Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, ChatGPT 4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir açık mektup yayımladı. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin topluma ve medeniyete yönelik ekonomik ve siyasi riskler barındırdığı ve bu sistemlerin yalnızca etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk, Yuval Noah Harari, Emad Mostaque ve yapay zeka alanında önde gelen isimler yer alıyor. Europol de yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanım potansiyeli konusunda uyarılarda bulundu.
29 Mart 2023

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in diş hekimi babasının desteklediği Boston merkezli Perceptive adlı teknoloji şirketi, dünyanın ilk tam otomatik diş işlemine imza attı. Yapay zeka görüntüleme yazılımını robotik bir kolla birleştiren şirket, Kolombiya'nın Barranquilla kentinde bir hastanın dişini delme ve kesme işlemlerini başarıyla gerçekleştirdi. Şirketin nihai hedefi, otomatik makinelerin kuron kaplama ve benzeri işlemleri sadece 15 dakikada gerçekleştirmesi.
7 Ağustos 2024

Avrupa Parlamentosu, Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, yapay zeka sistemlerine yönelik ilk kuralları içeren yasa taslağını görüştü ve 499 evet oyuyla kabul etti. Yasa taslağına göre, yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından denetlenmesi, ayrım yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gerekiyor. Ayrıca, insanların güvenliği için kabul edilemez risk içeren sistemler yasaklanacak ve halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da yasaklanacak. ChatGPT gibi sistemlerin şeffaflık kurallarına uyması ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmesi gerekecek. AB üyesi ülkelerle müzakerelerin başlaması ve yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
14 Haziran 2023

Llama 3.1, geniş veri kümeleri üzerinde eğitilerek dilin kurallarını ve kalıplarını öğrenen bir yapay zeka modelidir. Model, metin tahmini, çeviri ve soru-cevap sistemleri gibi çeşitli görevlerde kullanılmakta ve farklı dillerde metinleri anlama ve üretme yeteneğine sahiptir. Eğitiminde büyük oranda sentetik veriler kullanılmış olup, bu sayede modelin akıl yürütme, kodlama ve uyum sağlama yetenekleri geliştirilmiştir. Ayrıca, Llama 3.1 multimodal yeteneklere sahip olup, metin dışında görüntü, video ve ses gibi farklı veri türlerini de işleyebilmektedir.
28 Temmuz 2024

Oyuncak şirketi Mattel, görme engelli çocuklara aidiyet duygusu aşılamak amacıyla bastonlu bir Barbie bebek üretti. Bu yeni Barbie, pembe saten tişört ve mor tül etek gibi kıyafetlerle donatıldı ve görme engelli çocuklarla yapılan testler sonucunda tasarlandı. Mattel ayrıca Down sendromlu ilk siyah bebeğini de piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
23 Temmuz 2024

Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI, Andreessen Horowitz ve Sequoia Capital tarafından desteklenen finansman turunda 6 milyar dolar topladı. Bu finansman, xAI'nin ilk çıkışından bir yıldan kısa bir süre sonra gerçekleşti ve yapay zeka araçları geliştirme alanındaki en büyük yatırımlardan biri oldu. xAI, daha önce Twitter olarak bilinen X platformundaki GrokAI hizmetiyle başlamıştı.
27 Mayıs 2024
İşaretlediklerim