Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da artan vaka sayıları nedeniyle türü henüz tespit edilemeyen bir solunum yolu hastalığı sebebiyle beş günlük sokağa çıkma yasağı uygulamaya konuldu. Yerel halkın, yasağın uzayabileceği endişesiyle gıda stoku yaptığı bildirildi. Kuzey Kore, ilk Covid-19 vakasını Mayıs 2022'de açıklamış ve Ağustos'ta salgınla mücadelede zafer ilan etmişti. Ülke, salgın verilerini şeffaf bir şekilde paylaşmamakla eleştiriliyor.
25 Ocak 2023

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkedeki düşük doğum oranları nedeniyle 'demografik ulusal acil durum' ilan etti. Güney Kore, 2023'te 0,72 ile en düşük doğum oranına sahip ülkeler arasında ilk sırada yer almıştı. Başkan Yoon, düşük doğum oranıyla mücadele etmek için iş ve yaşam dengesini sağlama, çocuk bakımını iyileştirme ve daha iyi barınma sağlama gibi üç temel alana odaklanacaklarını belirtti. Ayrıca, geçici olarak Nüfus Strateji Planlama Bakanlığı kurulacak.
20 Haziran 2024

ABD'nin batı bölgesinde, yüksek irtifada uçan ve kimliği belirsiz bir balon tespit edildi. Balon, Colorado eyaleti üzerinde yaklaşık 12 bin metre irtifada uçarken görüldü ve doğuya, Georgia eyaletine doğru sürüklendiği belirtildi. İlk incelemeler sonucu balonun bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi. Bu olay, ABD ile Çin arasında daha önce yaşanan bir krizi hatırlattı; Çin'e ait olduğu iddia edilen bir istihbarat balonu, ABD'nin hassas askeri tesislerinin üzerinden geçmiş ve Amerikan ordusu tarafından düşürülmüştü.
24 Şubat 2024

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkenin askeri keşif uydusunun fırlatılışı için son hazırlıkların tamamlanmasını istedi. Bu gelişme üzerine Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, uyduyu taşıyacak roketin Japonya topraklarına düşme ihtimaline karşı Öz Savunma Kuvvetleri'ne hazırlık talimatı verdi. Japonya, Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) füzeleri ve Aegis donanımlı destroyerlerle önlem alacak. Kuzey Kore'nin askeri keşif uydusu fırlatma hazırlıklarının Nisan 2023'e kadar tamamlanması bekleniyor.
23 Nisan 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Güney Kore merkezli sigara üreticisi KT&G grubunun ürünlerine 3 lira zam yaptığını duyurdu. Zamlar yarından itibaren geçerli olacak. Bu zamla birlikte markanın en ucuz sigarası 61 lira, en pahalı sigarası ise 70 lira olacak.
2 Haziran 2024

Kripto para analizi firması Elliptic'in raporuna göre, Kuzey Koreli bilgisayar korsanları Atomic Wallet isimli kripto para uygulamasından 5,500'den fazla dijital cüzdanı ele geçirerek 100 milyon dolardan fazla değerde dijital para çaldı. Korsanların 'Lazarus' adlı Kuzey Kore merkezli bir siber suç çetesine mensup oldukları tespit edildi. Atomic Wallet konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, daha önce sistemlerine sızıldığını kabul ederek Chainalysis ile anlaşmıştı. Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin dijital para hırsızlıklarını artırdığını ve çalınan paraların ülkenin yaptırımlar altındaki nükleer ve füze programlarına aktarıldığını iddia etti.
14 Haziran 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, zırhlı treniyle Rusya'ya gitmek üzere Pyongyang'dan ayrıldı. Kim'in, yaklaşık 20 saat sürecek yolculuğun ardından Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'na katılacağı tahmin ediliyor. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Kim'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini duyurdu. The New York Times'ın haberine göre, Kim ve Putin'in görüşmesinde, Ukrayna'daki savaşta Moskova için daha fazla silah sağlama ve askeri işbirliği olasılıkları ele alınacak.
12 Eylül 2023

ABD Savunma Bakanlığı, ABD hava sahasında Çin'e ait bir yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit ettiğini ve takip altına aldığını duyurdu. Pentagon Sözcüsü ve üst düzey bir Pentagon yetkilisi, balonun sivil hava trafiği için bir tehdit oluşturmadığını ve istihbarat toplama kapasitesinin zayıf olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın durumdan haberdar edildiği ve askeri seçeneklerin değerlendirildiği, ancak balonun düşürülmesinin yerde hasara yol açabileceği için saldırılmadığı ifade edildi. ABD, konunun ciddiyeti üzerine Çin makamları ile iletişime geçti.
3 Şubat 2023

Nepal ordusu, Everest, Nuptse ve Lhotse dağlarından 11 ton çöp, dört ceset ve bir iskelet topladı. Temizlik operasyonu 55 gün sürdü ve dağlarda aşırı kalabalıklaşma ve tehlikeli koşullarda dağcıların zirveye ulaşma çabaları nedeniyle yıllık temizlik yapılmaya başlandı. Nepal hükümeti, gelecekte çöpleri denetlemek ve toplamak için bir 'dağ koruyucuları' ekibi oluşturmayı planlıyor ve dağcıların izleme cihazları takmasını hedefliyor.
8 Haziran 2024

Güney Kore'nin enerji şirketi KEPCO, Türkiye'nin yeni bir nükleer santral inşası için yaptığı çağrıya yanıt olarak ön teklifte bulundu. KEPCO yetkilisi Cheong Seung-il, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile görüşerek Türkiye'nin kuzeyinde 1400 megavat kapasiteli dört reaktör inşa etmeyi önerdi. Projenin maliyetinin 32,5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor ve taraflar projenin fizibilitesi üzerine ciddi istişarelerde bulunacak.
1 Şubat 2023

ABD Savunma Bakanlığı, ABD hava sahasında Çin'e ait bir istihbarat balonu tespit ettiğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu durumu sorumsuzca bulduğunu belirterek Çin ziyaretini iptal etti. Çin yönetimi ise balonun bilimsel ve meteorolojik amaçlarla uçurulduğunu ve ABD hava sahasına girmesinin üzüntü yarattığını ifade etti. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD ile olan bu krizin sakinlikle çözülmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2023

Güney Kore'de, Asiana Airlines'a ait bir uçakta 30'lu yaşlardaki bir erkek yolcu, yerden 250 metre yükseklikteyken uçağın kapısını açmaya çalıştı. Olay sonrasında uçak Daegu Havalimanı'na başarılı bir iniş yaptı. İnişin ardından bazı yolcuların bayıldığı ve solunum problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Zanlı, işten çıkarılma stresi yaşadığını ifade etti ve görgü tanıkları, kişinin uçaktan atlamaya çalıştığını belirtti.
27 Mayıs 2023

Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Komutanlığı, ABD'li asker Travis King'in Kuzey Kore sınırını izinsiz ve isteyerek geçtiği için gözaltına alındığını doğruladı. BM Komutanlığı, Kuzey Kore'den askerin nerede olduğuna dair bilgi talep etti ve gelen ilk yanıtta King'in gözaltına alındığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Kuzey Kore'ye Travis King hakkında diplomatik kanallardan çağrı iletildiğini ancak Kuzey Kore'nin bu çağrıya henüz yanıt vermediğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Greenpeace Akdeniz, Hatay'ın Samandağ ve Defne ilçelerinde gerçekleştirdiği partikül madde ölçümlerinde, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği limitlerin 5.2 kat üstünde hava kirliliği saptadı. Deprem sonrası enkaz kaldırma işlemleri sırasında oluşan toz bulutları, sağlık için ciddi riskler oluşturuyor. Ölçümler, özellikle akşam saatlerinde ve çadır bölgelerinde hava kirliliğinin arttığını gösteriyor. Hava kirliliği, çocuklar, yaşlılar ve hamileler için daha büyük risk taşıyor ve kronik hastalıkların alevlenmesine yol açabiliyor.
15 Mart 2023

Netflix, 2023 yılında yayımlayacağı Kore yapımı dizi, film ve şovları tanıttı. Hayatta kalma temalı diziler, aşk ve dram öyküleri, aksiyon gerilim filmleri ve reality şovlar bu yılın içerikleri arasında yer alıyor. 'The Glory', 'Sweet Home' ve 'D.P.' gibi popüler dizilerin yeni sezonları da izleyicilerle buluşacak. Ayrıca, Kore yapımı altı yeni film ve iki yeni belgesel de yayınlanacak. Netflix Kore Yapımı İçeriklerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Don Kang, bu yıl sınırları daha da zorlayacaklarını ve Kore öykülerinin ilk durağı olmayı sürdüreceklerini belirtti.
17 Ocak 2023

Kuzey Kore, sınırını izinsiz ve isteyerek geçen ABD askeri Travis King'i sınır dışı edeceğini duyurdu. King, yaklaşık bir ay önce sınırı geçmiş ve gözaltına alınmıştı. King'in ne zaman ve nereye sınır dışı edileceği henüz açıklanmadı. King, daha önce Güney Kore'de bir sivili dövmek ve polis aracını tekmelemek suçundan iki aya yakın hapis cezası almıştı.
27 Eylül 2023

Kayseri'de, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SİHA üretimini durduracağını iddia eden sahte broşürler paylaşıldı. Gazeteci İsmail Saymaz tarafından paylaşılan görüntülerde, araçlara bırakılan bu broşürlerin provokatif içerik taşıdığı görülüyor. Daha önce İstanbul'da da CHP logosuyla benzer sahte broşürler hazırlanmış ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bu broşürleri hazırlayanların AKP il ve ilçe örgütlerinde görevli iki yönetici olduğunu duyurmuştu.
10 Mayıs 2023

Güney Kore'de etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle ölenlerin sayısı 27'ye yükseldi. Bu, 2018'den bu yana görülen en yüksek sayı. Sıcaklık 38 dereceye kadar çıktı ve aşırı sıcak nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı 2 bin 58'e ulaştı. Hastaneye başvuranların yüzde 30,9'u 65 yaş ve üzerindeydi. Yetkililer, eylüle kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin artmasını beklediklerini belirtti.
9 Ağustos 2023

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent'in Kızılay'ın çadır satışının yanı sıra gıda malzemesi olarak konserve de sattığını açıklamasının ardından, bu malzemelerin Kızılay'a bağlı şirketler tarafından satıldığını belirtti. Kınık, Kızılay'ın bağışları satmadığını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını ve Kızılay Lojistik A.Ş.'nin gelirlerini Kızılay'a aktardığını ifade etti. Ayrıca, Kınık Twitter'daki tepkileri engellemek için tweet'lerini yoruma kapattı.
27 Şubat 2023

Güney Kore'nin Incheon şehrindeki bir spor salonu, yaşlı kadınları hedef alan bir yasak uygulamasıyla tartışma yarattı. Spor salonu, yaşlı kadınların uygunsuz davranışları nedeniyle genç kadın müşterilerin rahatsız olduğunu belirterek bu kararı savundu. Ancak bu uygulama, yaşlı kadınlara karşı ayrımcılık yapıldığı ve belirli yaş gruplarına yönelik hoşgörüsüzlüğün arttığı yönünde eleştiriler aldı. Sosyal medyada ve uzmanlar arasında, yaşlı erkeklerin de benzer davranışlar sergilediği ve bu tür yasakların cinsiyetçi olduğu vurgulandı.
22 Haziran 2024
İşaretlediklerim