Edebiyat dergisi Notos, Mayıs-Haziran sayısında 'En önemli 40 polisiye roman' listesini yayınladı. Liste, 319 yazar, araştırmacı, çevirmen ve editörün görüşleri alınarak hazırlandı ve 143 roman arasından seçildi. Listede Türk yazarlardan Orhan Pamuk 'Benim Adım Kırmızı' ile 20. sırada, Ahmet Ümit 'Sis ve Gece' ile 35. sırada yer aldı. Listenin başında ise Umberto Eco'nun 'Gülün Adı' romanı bulunuyor.
1 Mayıs 2023

Siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz, Bayraktar ailesi ve Baykar şirketi hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle 16 yıl bir ay hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Yavuz, paylaşımının Bayraktar ailesi ve Baykar şirketiyle bir ilgisi olmadığını ve görselin bir iletişim hatası olduğunu belirtti. Haluk Bayraktar, Yavuz'un paylaşımına sert tepki gösterdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yavuz, yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla tutuklandı.
4 Haziran 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Rap sanatçısı Çağrı Sinci, tutuklu Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın bir konuşmasından alıntı yaptığı 'Prometheus' adlı yeni şarkısını yayınladı. Sinci, şarkısında adil, onurlu ve özgür bir yaşam vurgusu yaparken, aynı zamanda Ali İsmail Korkmaz'ı da anıyor. ÇHD, Sinci'nin bu şarkısını destekleyerek, onurlu bir yaşam çağrısının sesi olan avukatların serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
14 Kasım 2023

PEN Türkiye Yazarlar Derneği, Mine Kırıkkanat'ın Gölcük depreminden dört yıl sonra yazdığı distopik roman 'Bir Gün, Gece'yi ayın kitabı olarak belirledi. Seçim, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından yapıldı. PEN Türkiye, romanın distopik ögelerinin Türkiye'nin depremlere karşı yeterli önlem almadığı gerçeğiyle paralellik gösterdiğini ve bu bağlamda romanın edebi bilinç örneği olarak okunması gerektiğini belirtti.
14 Şubat 2023

İran üzerinden Türkiye'ye giriş yaparken 'terörist' olarak nitelendirilerek gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, 'örgüt üyeliği' suçlamasından beraat etti. Ağrı 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 'terör örgütü propagandası' suçlaması da mükerrer olduğu için reddedildi. Aynı davada yargılanan Dicle Müftüoğlu ve diğer dört kişiye 'suçluyu kayırmak' iddiasıyla altı ay hapis cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.
18 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet gazetesini ziyaret ederek gazetecilere yönelik açıklamalarda bulundu. Tunç, 'sansür yasası' olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'ndan tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın 'suç işlediğini' iddia etti ve gazetecilere sınır çizdi. Tunç, gazetecilerin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' söylese de onlara sınır çizmeyi ihmal etmedi. Ayrıca, 'Ceren Özdemir'i öldüren kişi açık cezaevine alındı' gibi asılsız haberlerin yayınlandığını belirtti.
3 Kasım 2023

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin eski genel başkanı Gani Kaplan, katıldığı bir anma töreni ve Twitter paylaşımları nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılanacak. İddianameyi hazırlayan savcı Murat Yıldırım, Kaplan'ın hangi örgüt adına propaganda yaptığını belirtmedi. Kaplan, İbrahim Kaypakkaya anma törenine katıldığı ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Savcı Yıldırım, daha önce de Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve belgeselci Sibel Tekin'i tutuklatmıştı.
21 Ocak 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, BirGün gazetesinde yayımlanan köşe yazıları nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılanıyor ve savcı sekiz yıl iki aya kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yanardağ'ın avukatı hazır bulundu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı da duruşmada yer aldı. Duruşma sırasında hakim, gazetecilerin dijital materyallerini kullanmalarına izin vermediğini belirtti. Yanardağ'ın avukatı, basın özgürlüğüne dikkat çekerek mahkemenin kısıtlayıcı tutumunu eleştirdi. Yanardağ, ayrıca TELE1'de yaptığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle de tutuklanmış ve farklı suçlamalarla 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
18 Temmuz 2023

Yazar Yonca Sencar, 2016 yılında yazdığı 'Şahmaran İntikam' adlı kitabındaki karakterlerin ve ana temanın Netflix'in 'Şahmaran' dizisinde kullanıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Dizide Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz başrollerde yer alıyor ve Adana'da geçen bir hikayeyi konu alıyor. Sencar, senarist Pınar Bulut, yapımcı Tims&B Stüdyo ve Netflix yetkilileri aleyhine Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu ihlal ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
9 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK'ün 'kadına karşı şiddet' ve 'kadınlara karşı baskıyı teşvik etmek' gerekçesiyle verdiği ceza nedeniyle yayınlanmadı. Dizinin yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önsözüyle 'İslamafobi' konulu bir belgesel yayınlandı. SenaristBir, RTÜK'ün kararını ve Cumhurbaşkanının önsözünün yer almasını açık bir sansür ve tehdit olarak gördüğünü açıkladı. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla hedef gösterilmişti.
16 Nisan 2023

Yargıtay Başsavcılığı, Gezi Parkı davasında Osman Kavala'ya verilen müebbet hapis cezası ve diğer beş sanığa verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanmasını talep etti. Mücella Yapıcı'nın mahkumiyetinin bozulması istendi. TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın yargılamasının durdurulması gerektiği yönündeki düşünceye katılmadı. Tebliğnamede, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimi 'darbe girişimi' olarak tanımlandı ve Gezi Parkı eylemleri sırasında düzenlenen forumlar ve etkinlikler ele alındı. Ayrıca, Kavala ile ilgili tanıklıklar ve delillerin yeniden değerlendirilmesi vurgulandı.
8 Temmuz 2023

İthaki Yayınları, tazminat hakkı olmayan çalışanların işten çıkarıldığı ve eski çalışanların istifaya zorlandığı iddialarını reddetti. Yayınevi, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti ve firma mahremiyetine zarar veren, yalan ve hakaret içeren haberler konusunda suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. İthaki, tüm çalışanlarının haklarına saygılı bir yayınevi olduğunu ve ayrılmak isteyen çalışanların tüm haklarının verileceğini belirtti.
29 Ağustos 2023

TELE1 kanalında yaptığı açıklamalar nedeniyle Abdullah Öcalan soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle İstanbul 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Yanardağ, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun 'çözüm süreci' ile ilgili sözlerini eleştirdiği bir programda Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarını eleştirmişti. Bu bölüm, AKP milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sosyal medyada paylaşıldıktan sonra Yanardağ sosyal medyada hedef haline gelmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurmuştu.
5 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, Halk TV programcıları Ayşenur Arslan ve Emin Çapa'nın daha önce aldıkları 'mimikle terörü övme' cezasını espriyle eleştirmeleri üzerine kanala ek bir ceza verildiğini açıkladı. RTÜK, Arslan'ın mimiklerini gerekçe göstererek programın üç kez durdurulması ve yüzde 3 para cezası kararı almıştı. Çapa, cezayı maske takarak protesto etmiş ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e atıfta bulunarak eleştirilerde bulunmuştu. RTÜK, bu eleştiriler sonrasında Halk TV'ye yüzde 1 idari para cezası daha verdi.
11 Ocak 2023

2017'de Diyarbakır'da Nevruz kutlamalarında polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un ölüm anını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök, tutuklu olarak yargılanıyor. Gök, Kurkut'un fotoğraflarını yayınladıktan sonra baskıya maruz kaldığını ve bu durumun intikam olarak görüldüğünü belirtti. Gök, ayrıca kendisi hakkında 'örgüt talimatıyla fotoğrafları çektiği' iddiasında bulunan gizli tanığın pervasızlığını ve mahkemenin bu durumu mahkum etmek yerine kendisine ceza verdiğini ifade etti.
5 Eylül 2023

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'suçu ve suçluyu övmek' iddialarıyla tutuklanmıştı. İstanbul başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kabul edilerek Yanardağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yanardağ, 4 Ekim'de 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TELE1 hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.
14 Temmuz 2023

İnsan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Yargıtay'ın Gezi davasındaki cezaları onamasına tepki gösterdi. Kavala, 'Yargıtay'ın onama kararı, hukuk ilkelerine ve insan hayatına değer vermeyen bir anlayışın ürünüdür. Bu karar, delil olmadan insanları mahkum etmenin yargıda norm haline geldiğinin en çarpıcı göstergesi olmuştur.' ifadelerini kullandı. Kavala, Gezi davasında 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
30 Eylül 2023

Ünlü senarist ve oyuncu Yılmaz Erdoğan, kendi yazdığı 'İnci Taneleri' adlı dizi ile ekranlara geri dönüyor. İki yıl süren hazırlık aşamasının ardından, insanların birbirleriyle olan bağlarını konu alan dizi, Kanal D'de yayınlanacak. Dizide Yılmaz Erdoğan, yıllar sonra cezaevinden çıkan Azem Yücedağ karakterini canlandıracak ve Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Güven Kıraç, Yasemin Baştan gibi isimlerle birlikte rol alacak.
21 Kasım 2023

Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Başbuğ, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi' isimli kitabıyla ilgili bir söyleşide 'darbe' imasında bulunduğu iddiasıyla suçlanıyordu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, suçlamaları reddeden Başbuğ beraatini talep etti ve mahkeme suç unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraatine karar verdi.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim