Kanadalı aktör William Shatner'ın, en çok bilinen rolü Kaptan Kirk karakteriyle özdeşleşen ve 70 yılı aşkın süren kariyerini konu alan belgesel 'You Can Call Me Bill', 16 Mart'ta South by Southwest Film Festivali'nde ilk gösterimini gerçekleştirecek. 91 yaşındaki Shatner, belgeselde hayatı ve ölümle ilgili düşüncelerini paylaşıyor. Belgeselin finansmanı, Shatner'ın hayranları tarafından kitle fonlama yoluyla sağlandı ve kısa sürede 789.655 dolar toplandı.
13 Mart 2023

ABD'li oyuncu Edward Norton, PBS kanalındaki 'Kökenlerini Bulmak' programında Pocahontas'ın 12. dereceden büyükannesi olduğunu öğrendi. Norton, çocukluğunda ailesinden duyduğu Pocahontas ile ilgili hikayelerin gerçek olduğunu keşfetti. Ayrıca, programda atalarının köle sahibi olduğunu öğrenince bu durumun kendisini rahatsız ettiğini ifade etti. Tarihçi Henry Louis Gates Jr. tarafından sunulan bu bilgiler, yazılı ve sözlü tarihsel belgelerle destekleniyor.
5 Ocak 2023

Görüntüleme uzmanları, bilim insanları ve tarihçilerden oluşan bir ekip, Titanik enkazını şimdiye kadar yapılmış en ayrıntılı fotoğraf kaydını toplamak için yola çıktı. Bu keşif, geçen yılki OceanGate trajedisinden bu yana Titanik’e yapılan ilk ticari görev olma özelliğini taşıyor. Keşif gezisi, enkazdan bugüne kadar yaklaşık 5 bin 500 parça eşya çıkaran ABD’li bir şirket tarafından düzenleniyor ve iki robotik araç kullanılarak milyonlarca yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekilecek. Ayrıca, OceanGate denizaltısında ölen beş kişiden biri olan Paul-Henri Nargeolet anısına deniz tabanına bir plaket bırakılacak.
13 Temmuz 2024

Oscar ödüllü yapımcı Jon Landau, bir yıldan fazla süredir kanserle mücadele ettikten sonra 63 yaşında hayatını kaybetti. Landau, Titanic ve Avatar gibi tüm zamanların en yüksek hasılat yapan filmlerinin yapımcılığını üstlenmişti. Yönetmen James Cameron ve oyuncu Zoe Saldaña, Landau'nun ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Landau, Hollywood'da önemli bir figür olarak hatırlanacak.
8 Temmuz 2024

Antalya'nın Alanya ilçesinde gezi teknelerinin deniz çayırlarına zarar verdiği tespit edildi. Deniz çayırları, 'Akdeniz'in akciğerleri' olarak biliniyor ve nesli tükenmekte olan canlılar için hayati öneme sahip. Su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, teknelerin çapalarının deniz çayırlarını sökerek büyük tahribata yol açtığını görüntüledi. Uzmanlar, deniz çayırlarının korunması için teknelerin bağlanabileceği tonozların yapılması gerektiğini belirtiyor.
14 Ağustos 2024

Titanik filminde Rose karakterinin hayatta kalmasını sağlayan tahta parçası, 718 bin 750 dolara satıldı. Bu parça, Planet Hollywood'un sahne eşyaları ve kostümlerinin açık arttırmasında alıcı buldu. Satılan parça, 1912'deki Titanik faciasından kurtarılan bir enkaz parçasından esinlenerek yapılmış ve aslında bir kapı çerçevesinin parçasıydı. Filmde, bu parça Rose'un hayatta kalmasına yardımcı olurken, Jack karakteri ise donarak hayatını kaybediyor.
27 Mart 2024

Titanik'te hayatını kaybeden en zengin yolcu John Jacob Astor'a ait altın cep saati, 1,2 milyon sterline (yaklaşık 49 milyon TL) satılarak rekor kırdı. Saat, ABD'deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde bir özel koleksiyonere satıldı ve Titanik'ten çıkarılan en pahalı eşya oldu. Daha önce bu rekoru 1,1 milyon sterline satılan bir keman elinde bulunduruyordu. Astor, Titanik battığında eşini kurtarmak için bir filikaya bindirmiş, kendisi ise gemiyle birlikte sulara gömülmüştü.
28 Nisan 2024

ABD'nin Florida eyaletinde bir eve uzaydan düşen enkaz, evde hasara yol açtı. Aile, NASA'dan 80 bin dolar tazminat talep etti. NASA, cismin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan atık olarak bırakılan bir kargo paletinin parçası olduğunu doğruladı. Avukat, olayın aile üzerinde yarattığı stres ve etkiler için tazminat talep ettiklerini belirtti.
24 Haziran 2024

Hatay açıklarında 20 yıl önce batan Saint Vincent bandıralı M/V Ulla Gemisi, su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ve ekibi tarafından ilk kez görüntülendi. Gemi, doğal bir resif haline gelmiş ve etrafında zengin bir ekosistem oluşmuş durumda. Dalış sırasında birçok deniz canlısı ve nesli tehdit altında olan türler de kayıt altına alındı. Gemi alanı koruma altında olduğu için dalış gerçekleştirilemiyor.
8 Ağustos 2024

1969 yılında Yeni Güney Galler kıyılarında fırtınaya yakalanarak batan ve 21 kişinin hayatını kaybettiği MV Noongah adlı yük gemisinin enkazı, 55 yıl sonra yüksek çözünürlüklü deniz tabanı haritalaması ve video görüntülerle doğrulandı. Yerellerin birkaç sene önce Sydney'in kuzeyinde rastladığı gemi enkazı, yeterli teknoloji ve dalış bilgisi olmadığından incelenememişti. Geçen ay alınan yüksek teknoloji bir gemi sayesinde, 170 metre derinlikteki enkazın MV Noongah olduğu tespit edildi. 55 yıl önce kurtulan bir gemi personeli, keşif sonrası rahatladığını belirtti.
25 Temmuz 2024

Yunanistan Rodos Denizaltı İstasyonu Deniz Araştırma Merkezi'nin açıklamasına göre, Kızıldeniz'e ait bir göçmen denizanası türü Rodos'un Trianton Körfezi'nde tespit edildi. İklim değişikliği nedeniyle deniz sıcaklıklarının artması, bu türün göç etmesine neden oluyor. Göçmen denizanaları, 1970'lerden bu yana Süveyş Kanalı aracılığıyla Hint ve Pasifik okyanuslarından Akdeniz'e giriyor ve deriyle temas halinde yoğun acı ve kaşıntıya neden olabiliyor.
12 Mart 2024

SpaceX tarafından Ay'a ve ötesine astronot göndermek amacıyla tasarlanan Starship roketi, test uçuşunda başarıyla havalandı ancak Dünya'ya dönüşünde kayboldu. Roket, içinde insan ya da uydu olmaksızın, alçak yörüngede uzun bir mesafe kat etti ve neredeyse tüm test uçuşunu tamamladı. Ancak, iniş sırasında roketle iletişim kesildi. NASA'nın Ay'a astronot indirme planlarında önemli bir rol oynayan Starship'in başarısı, gelecekteki Ay misyonları için kritik öneme sahip.
14 Mart 2024

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon savaş gemilerini batırmasıyla ünlü olan 'USS Harder' adlı denizaltının enkazı, 80 yıl sonra Güney Çin Denizi'nde Filipinler'in kuzeyindeki Luzon adası açıklarında bulundu. 29 Ağustos 1944'te 79 kişilik mürettebatıyla birlikte batan denizaltı, 'Lost 52' projesi kapsamında arandı ve omurgası üzerinde dik durur halde bulundu. ABD Donanması Tarih ve Miras Komutanlığı'na göre, 'Harder' son devriyelerinden birinde dört gün içinde üç Japon destroyerini batırarak Japonların savaş planlarını değiştirmeye zorlamıştı.
24 Mayıs 2024

Boeing 737 Max uçaklarının üretim sürecinde ciddi güvenlik ihlalleri olduğunu iddia eden eski kalite denetçisi Joshua Dean, nefes darlığı şikayetiyle hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Dean, bu iddialarını Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) şikayet olarak sunmuştu. Boeing'in başka bir eski çalışanı John Barnett da benzer güvenlik ihlallerini dile getirdikten sonra ölü bulunmuştu. Barnett, üretim hattında standartların altında parçaların kullanıldığını ve acil durum oksijen sistemlerinde ciddi sorunlar olduğunu belirtmişti.
3 Mayıs 2024

Jennifer Lopez'in başrolde oynadığı ve Brad Peyton'ın yönettiği yeni Netflix filmi Atlas, yapay zekaya olan güveni sorguluyor. Filmde, insanlığı yok etmeye çalışan Harlan isimli bir yapay zekayı durdurmak için Smith adında başka bir yapay zekayla işbirliği yapmak zorunda kalan Atlas Shepherd'in hikayesi anlatılıyor. Film, yapay zekanın hem iyi hem de kötü yanlarını gözler önüne seriyor ve izleyicilere yapay zekaya olan güvenin dinamiklerini düşündürüyor. Ipsos Consumer Tracker'a göre, insanlar yapay zekanın kötüye kullanılmasından kaygılı olsalar da, yapay zekaya insanlardan daha fazla güvenme eğilimindeler.
28 Mayıs 2024

Baltık Denizi'nde dalgıçlar, 19. yüzyıldan kalma bir yelkenli gemi enkazı buldu. Enkazda 100'den fazla şampanya şişesi, şarap ve maden suyu şişeleri bulundu. Bu içeceklerin dönemin Rus çarı 1. Nikolay'a gönderildiği düşünülüyor. Enkaz, İsveç'in Oland adasının yaklaşık 20 deniz mili güneyinde bulundu.
25 Temmuz 2024

Peru'nun Huascaran Dağı'nda 2002 yılında çığ altında kalan Amerikalı dağcı William Stampfl'ın cesedi, 22 yıl sonra buzların erimesiyle bulundu. Stampfl'ın kimliği, cesedin üzerindeki pasaport sayesinde doğrulandı. Aynı bölgede daha önce de İtalyan ve İsrailli dağcıların cesetleri bulunmuştu. Bu olay, dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgilenenler için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
15 Temmuz 2024

ValveTech, NASA'nın uzay misyonları için parça tedarikçisi olarak, Boeing Starliner roketinin ilk fırlatma denemesi öncesinde ciddi güvenlik uyarılarında bulundu. 6 Mayıs'ta teknik bir sorun nedeniyle iptal edilen fırlatmanın ardından, ValveTech başkanı Erin Faville, bir felaket riski nedeniyle ikinci bir fırlatma girişiminde bulunulmamasını önerdi. Ayrıca, bir ses kaydı üzerine yapılan incelemelerde, bir vananın sızıntı yaptığı ve kullanım ömrünü tamamlamış olabileceği belirlendi. Faville, NASA'ya güvenlik protokollerini artırma ve yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.
13 Mayıs 2024

Titian’ın 1995 yılında çalınan ve Londra’da bir otobüs durağında plastik torba içinde bulunan rönesans dönemi tablosu, 15 milyon ila 25 milyon sterlin arasında bir fiyata alıcısını bekliyor. Venedikli ressamın 'Rest on the Flight into Egypt' adlı tabloyu 1508’de yaptığı düşünülüyor. Eser, tarih boyunca iki kez çalınmış ve son olarak 1995’teki hırsızlıktan sonra yedi yıl arayışın ardından bulunmuştu. Tablo, Christie’s tarafından 29 Haziran’da satışa çıkarılacak.
13 Haziran 2024

Britanya, Trident nükleer füze sistemini test etmek amacıyla HMS Vanguard denizaltısından bir deneme atışı gerçekleştirdi ancak bu atış ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandı. Füze, Atlantik Okyanusu'na düşmeden önce planlanan mesafeyi kat edemedi. Deneme atışlarında nükleer savaş başlıkları kullanılmıyor. Her bir deneme atışının maliyeti 21,5 milyon dolar olup, bu son başarısızlık hem Britanya hem de Trident füze üreticisi ABD için utanç verici olarak değerlendiriliyor. Nükleer silahlara karşı kampanya yürüten CND grubu, bu tür harcamaların durdurulması gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2024
İşaretlediklerim