Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı, bir yargıcın talebi üzerine PKK'ya yönelik bir soruşturma kapsamında sekiz kişiyi tutukladı. Soruşturma, 2020 ile 2024 arasında gerçekleştirilen eylemler ve terör eylemi hazırlığı, finansmanı ve gasp suçlamalarını içeriyor. Tutuklananların, Fransa'daki Kürtlerden ve esnaftan 'devrim vergisi' adı altında haraç topladıkları iddia ediliyor. Ayrıca, bu operasyon Belçika'da iki Kürt televizyon kanalında yapılan aramalarla bağlantılı olarak yürütülmekte.
24 Nisan 2024

Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, 2022 ve 2023 yıllarında ölümle sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 84'üne erkek sürücüler neden oldu. Ayrıca, alkollü araç kullanımı sonucu meydana gelen kazaların yüzde 93'ünde de erkek sürücüler yer aldı. Kurbanlar ve Vatandaşlar Derneği, bu veriler ışığında yol güvenliğini artırmak amacıyla 'Kadın Gibi Sür' kampanyasını başlattı. Kampanya, sürücülere daha dikkatli ve sorumlu olmaları çağrısında bulunuyor.
14 Mayıs 2024

Fransa'nın Meurthe-et-Moselle vilayetinde iki Rafale savaş uçağı, Almanya'daki yakıt ikmali görevinden dönerken havada çarpışarak düştü. Kazada bir pilot kendisini fırlatarak yara almadan kurtulurken, diğer uçaktaki eğitmen ve öğrenci pilotu arama çalışmaları devam ediyor. Fransız Hava Kuvvetleri, kazadan sonra operasyon merkezinin harekete geçirildiğini ve arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığını duyurdu. Saint-Dizier hava üssündeki Rafale filosunun görevi, silahlı kuvvetler için pilot ve navigatör yetiştirmek.
14 Ağustos 2024

Fransa Futbol Federasyonu, ülkede birçok Müslüman futbolcunun forma giydiği liglerde, oruç tutan oyuncular için maç sırasında mola verilmesi talebini reddetti. Bu karar, futbolcuların maç sırasında sıvı tüketmek ya da yemek yiyerek oruçlarını açmaları için mola verilmesine yönelik talepleri üzerine geldi. Federasyon, geçen yıl da benzer bir yasağı uygulamıştı. Karar, NTV Spor tarafından RMC Sport'tan aktarıldı.
13 Mart 2024

Fransa'da erken seçimler yaklaşırken, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisine karşı sol partiler ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi. Paris, Marsilya ve Grenoble başta olmak üzere 150 farklı noktada gerçekleştirilen gösterilere Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinden Mathilde Panot ve Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure da katıldı. Göstericiler, Halk Cephesi'ne oy kullanma çağrısında bulunarak faşizme karşı mücadele mesajları verdi. Paris'teki gösterilere 250 bin kişinin katıldığı bildirildi.
15 Haziran 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları sırasında Eyfel Kulesi'ne tırmanmaya çalışan 33 yaşındaki bir İngiliz vatandaşı polis tarafından gözaltına alındı. Olay sırasında Eyfel Kulesi kısa süreliğine tahliye edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kişinin kuleye tırmanırken üstsüz olduğu ve olimpiyat halkalarının üstünde yer aldığı görüldü. Fransa, 100 yıl aradan sonra ev sahipliği yaptığı olimpiyat oyunlarını bugün sonlandırıyor.
11 Ağustos 2024

Fransız oyuncu Gérard Depardieu, Eylül 2021'de 'Les Volets Verts' filminin çekimleri sırasında iki kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla ifade verdi. Ayrıca, Ağustos 2018'de oyuncu Charlotte Arnould'a karşı işlediği öne sürülen tecavüz ve cinsel saldırı şüphesi de Paris savcılığı tarafından resmi olarak soruşturulmaktadır. Depardieu, suçlamaları reddetmekte ve 13 kadın tarafından benzer suçlamalarla karşı karşıya bulunmaktadır.
30 Nisan 2024

Fransa'da, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan bir yasa tasarısı Kongre'de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 72'ye karşı 780 oyla onaylandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu adımı ülkenin gururu ve evrensel bir mesaj olarak değerlendirdi. Yasanın kabul edilmesinin ardından Eyfel Kulesi'ne 'Benim bedenim, benim tercihim' yazısı yansıtıldı. Bu gelişmeyle Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan dünyadaki ilk ülke oldu.
4 Mart 2024

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart’ın intihar etmeyi planladığı iki tabanca, Paris’teki Osenat müzayede evinde 1,69 milyon avroya satıldı. Tabancalar, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından ulusal hazine olarak sınıflandırıldı ve ihracatı yasaklandı. Satışa tabancaların orijinal kutusu ve çeşitli aksesuarlar da dahil edildi. Fransız hükümeti, yeni sahibine satın alma teklifi yapmak için 30 ay süre tanıdı.
8 Temmuz 2024

Fransa'nın güneyindeki Lot bölgesinde yer alan Rocamadour Tapınağı'nda sergilenen ve efsanevi Orta Çağ şövalyesi Roland'a ait olduğu düşünülen 1300 yıllık 'Durandal' isimli kılıç çalındı. Kutsal Roma İmparatoru Şarlman'ın 8. yüzyılda meleklerden alarak en iyi askerine verdiğine inanılan kılıç, 22 Haziran'dan beri kayıp. Rocamadour Belediye Başkanı Dominique Lenfant, kılıcın kaybından dolayı üzüntüsünü dile getirirken, tapınağın başrahibi Florent Millet kılıcın aslında bir kopya olduğunu iddia etti.
4 Temmuz 2024

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve yeni AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi hakkında net açıklamalarda bulunmaktan kaçınıyor. Proje, İstanbul'un Kuzey Marmara bölgesindeki temiz su havzalarını tehdit ediyor ve deprembilimciler, yapımının yeraltı gerilme dengelerini bozarak yeni depremlere yol açabileceği ve beklenen depremin şiddetini artırabileceği konusunda uyarıyor. Murat Kurum, deprem kaygısını ortadan kaldırmayı vaat etmesine rağmen, Kanal İstanbul'un olası etkileri hakkında sorulara açık yanıtlar vermekten kaçınıyor.
4 Şubat 2024

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 16 maddelik yeni torba yasa, Maden Kanunu'ndan Enerji Kanunu'na, nükleer düzenlemelerden yenilenebilir enerji mevzuatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor. Değişikliklerin gerekçeleri arasında enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji mevzuatının güncellenmesi gibi maddeler bulunuyor. Ancak, bu değişikliklerin ulusal ve uluslararası sermayeye yeni imtiyazlar sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Torba yasa, maliyetlerin azaltılması, kamusal denetimin aşılması ve stratejik ortaklıkların altyapısının hazırlanması gibi üç ana hat üzerinde yoğunlaşıyor.
4 Şubat 2024
İşaretlediklerim