İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir şahsın Suriyeli bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan olaylar sonrası 63 sosyal medya hesabı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Yerlikaya, sosyal medya platformu X üzerinden yaklaşık 79 bin hesaptan 343 bin paylaşım yapıldığını ve bu hesapların %37'sinin bot, %68'inin ise provokatif amaçlı olduğunu belirtti. Şüpheli tutuklanmış, olaylara karışan 67 kişi gözaltına alınmıştı.
1 Temmuz 2024

Balıkesir'in Erdek ilçesinde, yedi ev sahibi, evlerinin önündeki plajda deniz çayırlarını kepçeyle söktürdükleri için soruşturma altına alındı. Ev sahipleri, çocukların hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını savundu. Ancak uzmanlar, deniz çayırlarının korunması gerektiğini ve bu tür müdahalelerin deniz ekosistemine zarar verdiğini belirtti. Marmara Denizi'nin özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesinin ardından, her türlü kıyısal işlemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iznine tabi olduğu vurgulandı.
1 Temmuz 2024

İstanbul Küçükçekmece'de, Menekşe Sahil Parkı'nda yapılan kazı çalışmaları sonucu oluşan su birikintisine düşen 5 yaşındaki Edanur Gezer'in ölümü üzerine dört İBB çalışanı hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltına alınanlar arasında bir mühendis, bir kepçe operatörü ve bir tesisat ustası bulunuyor. İBB, olayla ilgili iç soruşturma başlatırken, Küçükçekmece Başsavcılığı da adli soruşturma başlattı ve kusur tespiti için uzman bir bilirkişi heyeti görevlendirildi.
4 Mayıs 2024

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde makilik alanda çıkan yangın, Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'ndeki ormanlık alana sıçradı. Yangına havadan ve karadan müdahale eden ekipler, yangını kontrol altına almayı başardı. Kampüsteki doğal yaşam alanında bulunan hayvanlar tahliye edilirken, hastanede tedavi gören bazı hastalar da taburcu edildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
1 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde Suriyelilere karşı yapılan eylemlerde 474 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Olaylar, yedi yaşındaki Suriyeli bir çocuğun tacize uğradığı iddiasıyla başladı ve bazı Suriyelilerin ev, araç ve işyerleri yakıldı. 14 emniyet mensubu ve bir itfaiye eri yaralandı. Gözaltına alınanların 285'inin çeşitli suçlardan kaydı bulunduğu belirtildi.
2 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mardin ve Diyarbakır belediyelerinde ortaya çıkan iddialar üzerine müfettişlerin görevlendirildiğini açıkladı. Sosyal medyada, Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında İstiklal Marşı'nın okutulmadığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında Türk bayrağının kaldırıldığı iddiaları gündeme geldi. Her iki belediye de iddiaları yalanladı ve yanıltıcı bilgi yayıldığını belirtti. Buna rağmen, İçişleri Bakanı konuyla ilgili müfettiş görevlendirdiğini duyurdu.
19 Nisan 2024

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bir kişinin hayatını kaybettiği ve yedi kişinin yaralandığı teleferik kazasıyla ilgili soruşturmada 19 büyükşehir belediye çalışanı ihmalleri nedeniyle soruşturmaya dahil edildi. Bilirkişi raporunda, ihmallerin kazaya davetiye çıkardığı belirtilmişti. İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesi üzerine dosya Antalya Başsavcılığı'na gönderildi ve şüpheliler hakkındaki incelemeler devam ediyor.
20 Mayıs 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, siyanür sızdırma şikayetiyle daha önce de gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 16,4 milyon lira ceza almıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siyanür tehlikesi ve ihmal ile ilgili soruları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yönlendirirken, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun siyanürle ilgili bilgisinin olmadığını belirtti.
13 Şubat 2024

Çanakkale'de Gelibolu Yarımadası'nda Kumköy yakınındaki Akbaş mevkiinde çıkan orman yangını nedeniyle boğazdaki gemi trafiği kuzey-güney yönünde askıya alındı. Yangının sebebi henüz belirlenemedi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, yangın nedeniyle gemi trafiğinin askıya alındığını duyurdu. Ekipler, rüzgarın da etkili olduğu bölgede yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale ediyor.
18 Haziran 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden kazasında, işçilerin altısının bir lokasyonda, üçünün ise başka bir lokasyonda tespit edildiğini açıkladı. 13 Şubat'ta yaşanan ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı heyelan sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Bakan Bayraktar, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve olayla ilgili olarak 8 yönetici ve personelin adliyeye sevk edildiğini belirtti.
16 Şubat 2024

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan anız yangını yerleşim alanlarına sıçradı ve ölü sayısı 14'e yükseldi. Yangında 8 bin 100 dönüm Diyarbakır'da, 7 bin dönüm Mardin'de olmak üzere toplam 15 bin 100 dönüm alan hasar gördü. Ayrıca, 5 bin 450 dönüm ekili arazi de yandı. Hastanelerde tedavi gören yaralılardan ikisi daha hayatını kaybetti.
22 Haziran 2024

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde 21 Haziran'da çıkan yangınların nedeni olarak elektrik telleri gösterildi. Yangınlarda 15 kişi hayatını kaybetmiş, 15 bin dekar alan yanmış ve 1000 hayvan telef olmuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın raporuna göre, yangın elektrik direğinden çıkan kıvılcımların ekinlerin üzerine düşmesiyle başladı. Yangın, bölgedeki elektrik hatlarındaki sorunlar ve ihmaller nedeniyle meydana geldi.
25 Haziran 2024

İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Ferahevler Mahallesi'nde otluk alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangının rüzgarın etkisiyle kısmi yanmalarla devam ettiği ve itfaiye ekiplerinin soğutma çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Sarıyer Belediye Başkanı Mustafa Oktay Aksu, yangının ağaç dallarının depolandığı alanda çıktığını ve ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.
18 Haziran 2024

İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı önünde polis kontrol noktasına yönelik düzenlenen silahlı saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, şu ana kadar 94 şüpheli gözaltına alındı. Saldırıda iki saldırgan öldürülmüş, üçü polis olmak üzere toplam altı kişi yaralanmış ve bir sivil hayatını kaybetmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırının DHKP/C tarafından yapıldığını açıklamış ve 25 ayrı adrese operasyon düzenlendiğini belirtmişti.
8 Şubat 2024

Can Ataklı, iktidarın çevreci ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate almadığını, bu nedenle önlenebilir bir çevre faciasının yaşandığını ifade etti. İki yıl önce yaşanan siyanür borusu patlamasının ders olmadığını, aksine madenin üç kat daha büyütülmesine izin verildiğini belirtti. Murat Kurum'un çevre bakanıyken madenin büyütülmesine ve yığma atık dağı oluşturulmasına onay verdiğini, madenin büyük bir kısmının yabancı şirketlere ait olduğunu ve vergi borcunun silindiğini aktardı.
15 Şubat 2024

İliç'te meydana gelen maden felaketinin ardından, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ve diğer bürokratlar ile şirketin üst yönetiminin sorumluluğu olduğuna dair belgeler ortaya çıktı. Madenin neredeyse hiç denetlenmediği, daha önce yaşanan liç yığını kayması ve zehirli atık sızıntısı üzerine yapılan denetimin ise Anagold için taşeron işler yapan özel bir şirkete yaptırıldığı belirlendi. Bu durum, dönemin bakanı Murat Kurum'un sorumluluğunu daha da artırıyor.
6 Mart 2024

İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Gayrettepe'de bulunan 16 katlı bir binanın giriş katında işletilen gece kulübünde yangın çıktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangının çıkış görüntülerini paylaştı ve yangında 29 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bakan Yerlikaya, yangınla ilgili olarak iki mülkiye müfettişi tarafından yürütülen idari soruşturmanın devam ettiğini açıkladı. Olayla ilgili dokuz kişi gözaltına alındı.
4 Nisan 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde, 13 Şubat'ta bir altın madeninde büyük bir toprak kayması meydana geldi ve dokuz işçi toprağın altında kaldı. Olaya ilişkin soruşturma kapsamında, madeni işleten şirketin Türkiye Ülke Müdürü C.D. gözaltına alındı. Maden daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından firmaya 16,4 milyon lira ceza kesilmişti. Maden, gerekli iyileştirmeler yapıldıktan sonra faaliyetlerine yeniden başlamıştı.
18 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde, altın madeninin çevresel zararlarına ve siyanür kullanımına dikkat çeken çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçuyla gözaltına alındı. Cezayirlioğlu, özellikle Fırat Nehri'ne siyanür karışması durumunda Türkiye'nin tarımının tehlikeye gireceğini belirtmişti. İliç'te bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kalmış, bu olay sonrası Cezayirlioğlu'nun jandarma tarafından engellendiği ve sonrasında gözaltına alındığı bildirildi.
14 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde siyanür sızıntısı yaşandığı ve bu konuda Türk Tabipleri Birliği'nin Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyor. 11 yıl önce yapılan bir televizyon programında da İliç'teki madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri saptanmıştı. Madencilik faaliyetlerine yönelik itirazlar ve Türkiye genelinde devam eden siyanürle altın arama çalışmaları eleştiriliyor. Yazıda, bu faaliyetlerin geniş bir çıkar ağı tarafından desteklendiği ve işçilerin susturulma süreçlerine de değiniliyor.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim