Anayasa Mahkemesi'nde devam eden kapatma davası nedeniyle HDP, seçimlere katılıp katılmayacağına karar verecek. Parti, kapatılma ihtimaline karşı seçimlere katılmama kararı aldı ve adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden yarışa sokacak. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medyada Yeşil Sol Parti amblemini paylaşarak bu yöndeki sinyalleri verdi. Yeşil Sol Parti, özellikle çevre sorunlarına yönelik politikalarıyla tanınan bir parti.
14 Mart 2023

Almanya'da iktidarda olan üçlü koalisyon hükümetinin oy oranı, yapılan son anketlerde tüm zamanların en düşük seviyesine indi. INSA anket şirketinin verilerine göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 17, Yeşiller Partisi yüzde 14, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 6 oy oranına sahip. Son seçimlerde yüzde 25,7 oy oranına sahip olan Başbakan Olaf Scholz’ün partisi SPD, iki yılda yüzde 8,7’lik oy kaybına uğradı. Hristiyan Sosyal Birlik Partilerinin (CDU-CSU) oy oranı ise değişmeyerek yüzde 27 ile birinci sıradaki yerini korudu.
23 Eylül 2023

Mete Belovacıklı, 24 Ocak kararlarının ardından yaşanan siyasi değişimleri ve bu kararların toplumsal muhalefeti nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. 1989 yerel seçimlerinde ekonomik zorluklar nedeniyle ANAP'ın oy kaybettiğini, SHP'nin ise büyükşehirlerde zafer kazandığını belirtiyor. 1991 genel seçimlerinde ise SHP'nin oy oranının düşüşü ve ANAP'ın siyasi ağırlığını kaybetmesi sürecini aktarıyor. Ayrıca, 2002 genel seçimlerinde yaşanan ekonomik krizin AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesine nasıl zemin hazırladığını örnek vererek, ekonomik kararların siyasi sonuçlarını vurguluyor.
2 Nisan 2024

İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimler sonucunda hiçbir siyasi parti veya blok meclis çoğunluğunu elde edemedi. Meclisteki 350 sandalyenin dağılımında iktidardaki sol blok 153, muhalefetteki sağ blok ise 169 milletvekili çıkardı. Hükümetin kurulma olasılığı, Bask ve Katalan siyasi partilerin alacakları kararlara bağlı görünüyor. İspanya'daki mevcut siyasi tabloda, yeni bir seçim sağ blok dışında hiçbir siyasi partinin işine gelmiyor. Bu nedenle, PSOE ve Sumar'ın ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partileri ikna ederek 4 yıl daha meclis azınlığında koalisyon hükümeti kurması tek olasılık olarak görülüyor.
24 Temmuz 2023

Yunanistan'da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) içinde bir kriz yaşanıyor. Partinin yeni lideri Stefanos Kaselakis'in antidemokratik uygulamaları nedeniyle dokuz milletvekili, aralarında eski bakanların da olduğu ve iki Batı Trakya Türkü'nün de bulunduğu, istifa etti. İstifalar sonucunda SYRIZA'nın meclisteki sandalye sayısı 36'ya düştü. Parti, Haziran 2023 seçimlerinde 47 milletvekili kazanmıştı. Kaselakis, daha önce milletvekilliği veya bakanlık yapmamış ve 2021'de SYRIZA ile tanışmış bir isim.
23 Kasım 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'boşa giden her oy AKP-MHP iktidarına gider' mesajını yineleyerek, seçmenlere Yeşil ve Sol'a oy vermeleri çağrısında bulundu. Demirtaş, milletvekili çıkarabilecek partilere oy verilmesini önermişti. Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Ege bölgesinde seçim çalışmalarını sürdürüyor ve İzmir Karabağlar'da seçim bürosu açtı. Sancar, HDP'nin birikiminin Yeşil Sol Parti'ye aktarıldığını ve zulüm iktidarını gönderme hedefiyle oyların birleştirilmesi gerektiğini belirtti.
16 Nisan 2023

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, deprem sonrasında AKP'nin oylarında kayda değer bir düşüş olmadığını, toplumun kutuplaştırılması ve büyük felaketler sonrası güçlü lider arayışının bunun nedenleri arasında olduğunu ifade etti. AKP'nin seçimden birinci parti çıkma olasılığının güçlendiğini, ancak TBMM'deki çoğunluğunu yitirebileceğini belirtti. Ayrıca, Memleket Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi gibi dört partinin ölçümlerin üzerinde oy alabileceğini ve sürpriz yapabileceğini söyledi.
24 Mart 2023

Hollanda'da yapılan genel seçimlerde sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) önde gidiyor. Seçimde dört büyük parti ve çok sayıda küçük parti yarışıyor. Anket sonuçlarına göre PVV 35, İşçi Partisi (PvdA) 26, Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD) 23 ve Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 20 milletvekili kazanıyor. Hollanda'da koalisyon hükümetleri kurma geleneği olduğundan, yeni başbakanın belirlenmesi haftalarca veya aylarca sürebilir.
22 Kasım 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, emek ve özgürlük ittifakının seçimlere katılım şeklinin netleştiğini ve bundan sonrasının ortak karara saygı duymak ve destek olmak olduğunu belirtti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi amblemleriyle seçimlere katılacağını ve Yeşil Sol Parti'nin de desteklenmesi gerektiğini ifade etti. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girmesi ve TİP'in belli şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden gireceği açıklanmıştı.
5 Nisan 2023

CHP, yerel seçimlerde AKP'yi geride bırakarak büyük bir başarı elde etti. MHP ise baraj altında kaldı. Genel seçimlerde yaşanan hayal kırıklığının ardından CHP'de liderlik değişikliği yaşandı ve bu değişim, partinin seçim performansını olumlu yönde etkiledi. AKP, beklediği başarıyı elde edemedi ve İstanbul ile Ankara başta olmak üzere önemli şehirlerde kayıplar yaşadı. Yeniden Refah Partisi ise sürpriz bir şekilde üçüncü en yüksek oyu alarak dikkat çekti.
1 Nisan 2024

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 41'in üzerinde bir oy oranıyla yarışı önde götürüyor. Açılan sandıkların yüzde 37,49'una göre, ana muhalefet partisi SYRIZA yaklaşık yüzde 20 oy alarak ikinci sırada yer alıyor. PASOK-KINAL koalisyonu yüzde 12,4, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 6,86 ve Yunan Çözümü Partisi yüzde 4,52 oy oranlarına sahip.
21 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek ve Fransa'da aşırı sağ partilerin oy oranı yüzde 45'i geçmiş durumda. Seçimlere katılım oranlarının düşük olması, AB'nin meşruiyetini etkileyebilecek önemli bir mesele olarak öne çıkıyor. Fransa'da aşırı sağın yükselmesi, klasik sağ ve merkez sol partilerin de sağa kaymasına neden oluyor. Türkiye, AB üyesi olmasa da, Avrupa Parlamentosu'nun kararları ve politikaları Türkiye'yi de etkiliyor.
6 Haziran 2024

Millet ittifakını oluşturan CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, geçiş sürecinin yol haritasını belirlemek için toplantılar düzenliyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yasama faaliyetleri için 'eşgüdüm kurulu' oluşturulması ve Meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi gibi öneriler sunuyor. Parti liderleri, kamuoyuna yansımayan görüşmeler yaparak ortak aday belirleme sürecini yürütüyor. Ayrıca, her partiye baştan birer bakanlık verilmesi ve genel kurulda değişiklik yapılması gibi konular da gündemde.
29 Ocak 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri 26 Ocak'ta 11. kez toplandı ve ittifak olarak yola devam etme kararı aldı. Ayrıca, 30 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılacak olan ve yaklaşık 2 bin 500 eylem maddesi içerecek ortak politikalar mutabakat metni üzerinde anlaşmaya vardılar. Bu metin dokuz ana başlık altında toplanacak ve ekonomi, hukuk, eğitim gibi alanlarda vaatler içerecek. İşsizlikle mücadele ve Türkiye Varlık Fonu'nun kapatılması gibi konular da metinde yer alacak.
29 Ocak 2023

Yedi yıl tutuklu kalan eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak, HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesini ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önerisini destekleyerek, Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) seçimlerde oyların heba edilmemesi gerektiğini belirtti. TİP'in bazı şehirlerde kendi adaylarıyla seçime girmeyi planladığını ve bu durumun bir seçim ittifakı niteliğinde olmadığını ifade etti. Kışanak, HDP ve Yeşil Sol Parti'nin de sosyalist hareketin bir parçası olduğunu vurgulayarak, TİP'e seçimlerde birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

Yunanistan'da Mayıs ayında düzenlenen genel seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidarı kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı. İkinci tur sonuçlarına göre, mevcut başbakan Kiryakos Miçotakis’in partisi 'Yeni Demokrasi Partisi' yüzde 40,56 oy oranıyla mecliste 158 sandalye kazandı ve Miçotakis yeniden başbakan seçildi. Eski başbakan Aleksis Çipras’ın partisi SYRIZA ise yüzde 17,83 oy oranıyla 48 koltuk kazandı. Bu sonuçların ardından Çipras, partinin genel başkanlığından istifa etti.
29 Haziran 2023

Yeşil Sol Parti İstanbul 2. bölge milletvekili adayları, seçimlere kısa bir süre kala basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Kürt sorununun meclis çatısı altında çözüleceği mesajı verildi. İlknur Birol, partinin anahtar rol oynayacağını ve kadınların değişimin kurucusu olacağını belirtti. Hasan Cemal, 14 Mayıs seçimlerinin kader seçimi olduğunu ve demokrasi için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Cengiz Çiçek ise AKP'nin savaş politikaları dışında satacak bir şeyinin olmadığını söyledi. Adaylar, gazetecilerin sorularını da yanıtladı ve özellikle Kürt meselesi ve İmralı'daki Abdullah Öcalan ile ilgili iddialar hakkında konuştular.
10 Mayıs 2023

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, partisinin genel seçimlerde başarısız olmasının ardından istifa edeceğini duyurdu. Resmi olmayan sonuçlara göre, sağ eğilimli milliyetçi Flaman N-Va partisi birinci olurken, aşırı sağcı Vlaams Belang ikinci sırada yer aldı. De Croo'nun partisi ise büyük bir oy kaybı yaşayarak dokuzuncu sıraya geriledi. Ülkede hükümet kurmak için gerekli çoğunluğa hiçbir partinin ulaşamaması nedeniyle zorlu bir koalisyon müzakere süreci bekleniyor.
10 Haziran 2024

Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki yerel seçimlerde kaybettikleri büyükşehir belediyelerini, özellikle İstanbul'u geri almayı hedefliyor. Muhalefet cephesinde ise, özellikle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve diğer sol, sosyalist partilerin tutumu merak konusu. DEM Parti, İstanbul seçimlerine kendi adaylarıyla gireceklerini açıkladı. Selahattin Demirtaş'ın DEM Parti'nin bağımsız bir tutum sergilemesi gerektiğine dair ifadeleri ve parti içi stratejiler, siyasi tartışmaların odağında yer alıyor.
7 Şubat 2024

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP ile yapılan görüşmeler sonucunda, partisinin seçimlere AKP listelerinden katılacağını ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini duyurdu. Aksakal, TBMM'de yer alarak katkı sunmak istediklerini ve bunun Türk siyasi hayatına yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ifade etti. AKP daha önce İslamcı partiler Yeniden Refah ve Hür Deva ile de benzer ittifaklar kurmuştu.
7 Nisan 2023
İşaretlediklerim