İtalya Verileri Koruma Ajansı, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin kişisel verileri yasadışı şekilde topladığı şüphesiyle bir soruşturma başlattı ve İtalyan kullanıcılara hizmetin erişimini geçici olarak engelledi. Ajans, ChatGPT'nin kullanıcıların yaşını kontrol etmediğini ve verilerin toplanma usulüne ilişkin kullanıcılara yeterli bilgi verilmediğini belirtti. Ayrıca, kişisel verilerin toplanması ve saklanması için yasal bir dayanak olmadığını ifade etti. Bu karar, kullanıcı konuşmaları ve ödemelerle ilgili veri kaybının yaşandığı bir dönemde alındı.
1 Nisan 2023

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, uygulamanın artık 'görebileceğini, duyabileceğini ve konuşabileceğini' duyurdu. Yeni özelliklerin sesli görüşme yapmaya veya ChatGPT'ye ne hakkında konuşulduğunu göstermeye olanak tanıyacağı belirtildi. Gelecek iki hafta içinde ChatGPT'deki ses ve görüntülerin 'Plus' ve 'Enterprise' kullanıcılarına açılacağı, sesin iOS ve Android işletim sisteminde ayarlardan etkinleştirilebileceği, görsellerinse tüm platformlarda mevcut olacağı kaydedildi.
25 Eylül 2023

ABD'deki Indiana Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, OpenAI'nin sohbet robotu ChatGPT'nin metin oluşturma yeteneği, Twitter'da botnet kodu oluşturmak için kullanılıyor. Bu botlar, insanları sahte kripto para birimlerine yatırım yapmaya ikna etmeye çalışıyor ve hatta mevcut kripto cüzdanlarından hırsızlık bile yapabiliyor. Araştırmacılar, Twitter'da bu amaçla 1000'den fazla bot bulunduğunu tespit etti. Ayrıca, ChatGPT benzeri araçlar, çoğu yalan bilgi yayınlayan spam içerikli haber siteleri oluşturdu.
22 Eylül 2023

OpenAI, San Francisco'da düzenlenen bir etkinlikte yeni yapay zeka modeli GPT-4 Turbo'yu tanıttı. Bu model, Nisan 2023'e kadar olan bağlamı içeren yanıtlar sağlayabiliyor ve önceki sürümlere göre çok daha uzun girdileri (300 sayfaya kadar) işleyebiliyor. GPT-4 Turbo şu anda geliştiriciler için ön izlemede ve yakında herkese açılacak. Ayrıca, OpenAI kullanıcıların ChatGPT'nin uygulama programlama arayüzünü kullanarak sohbet robotlarını özelleştirebilmelerine olanak tanıyan yeni bir seçenek sundu ve hizmet ücretlerini düşürdüğünü açıkladı.
6 Kasım 2023

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, artık gerçek zamanlı verilere erişim sağlayabilecek. Bu özellik, öncelikle 'premium' kullanıcılar için kullanıma açılacak ve bu kullanıcılar, sohbet robotuna güncel olayları da sorabilecek. OpenAI, bu özelliği yakın zamanda tüm kullanıcılara açmayı planlıyor.
28 Eylül 2023

ABD Temsilciler Meclisi, gizlilikle ilgili endişeler nedeniyle, yapay zeka dil modeli ChatGPT'nin kullanımını sınırlandırdı. Temsilciler Meclisi İdari İşler Müdürü'nün bir uyarı notuna göre, milletvekilleri ve tüm meclis çalışanları, yalnızca, kurum verilerinin korunması için gerekli gizlilik özelliklerine sahip olan ChatGPT'nin 'ChatGBT Plus' versiyonunu kullanabilecek. Uygulamada sadece hassas olmayan verilerin kullanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, gizlilik ayarları etkinken kullanılması tavsiye edilen ChatGPT'nin metin yazılan butonuna, daha önce kamuya açık hale getirilmemiş herhangi bir metnin yapıştırılmaması uyarısı yapıldı.
27 Haziran 2023

ABD merkezli çevrim içi veri toplama şirketi Google, kullanıcıların anonim gezinti modunu kullanmalarına rağmen bilgilerini izinsiz kullanmak suçlamasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre, bu karar 50 davacıyı temsil eden üç avukatlık firmasıyla varılan anlaşma sonucunda alındı. Google, ayrıca milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek. Bu dava, yaklaşık dört yıl önce, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan kullanıcıların etkinliğini izlediği ve bu konuda kullanıcıları yanılttığı iddiasıyla açılmıştı.
1 Nisan 2024

ABD'de New York Belediyesi tarafından işletmelere yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotunun, yasalara aykırı tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Ekim 2023'te kullanıma sunulan robot, cinsel taciz iddiaları ve hamilelik durumları hakkında işten çıkarma, atık yönetimi politikalarına aykırı davranışlar ve hatta fare tarafından kemirilmiş peynirin servis edilmesi gibi konularda işletmelere yanlış yönlendirmeler yaptı. Bu durum, yapay zeka destekli modellerin kamu sektöründe kullanımının risklerini gündeme getirdi.
4 Nisan 2024

ChatGPT yapay zeka asistanıyla tanınan OpenAI, şirket içinden gelebilecek bilgi sızıntılarına karşı dedektifler tutma kararını duyurdu. Bu dedektifler, şirketin güvenlik birimi bünyesinde çalışacak ve çalışanların bilgi sızdırma teşebbüslerini engellemek için çeşitli yapay zeka algoritmalarından faydalanacaklar. Son dönemde yaşanan köstebek vakaları nedeniyle şirket içindeki huzursuzluk artmış ve bu karar alınmıştır. Adaylardan hukuki ve insan kaynakları alanında tecrübe ile güvenlik sektöründe çalışmış olmaları ve insan davranışı analizi konusunda yetkinlik beklenmektedir.
14 Şubat 2024

Margot Robbie, Selena Gomez ve Taylor Swift gibi ünlülerin yapay zeka ile üretilmiş çıplak fotoğrafları eBay üzerinde satışa sunuldu. Satıcılar, bu sahte görüntüleri yüksek puanlar alarak eBay'in arama algoritmasında üst sıralara çıkarmış ve finansal kazanç elde etmişler. Forbes'in konuyu gündeme getirmesi üzerine eBay, ilgili fotoğrafları kaldırarak satıcıların hesaplarını askıya aldı. Bu olay, çevrimiçi platformlarda yapay zeka ile üretilen pornografik içeriğin yayılmasının sadece eBay ile sınırlı olmadığını ve Reddit, X (eski adıyla Twitter) ve Etsy gibi diğer platformların da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
14 Mart 2024

OpenAI, 'Hey ChatGPT' komutuyla çalışan yeni sesli asistanı GPT-4o'yu tanıttı. Bu asistan, şarkı söyleme, canlı konuşma ve duygusal ses yeteneği gibi özellikleriyle Siri'yi geride bırakmayı hedefliyor. GPT-4o, konuşmacının nefesini tespit edebilme, duyguları algılama ve gerçek zamanlı çeviri yapabilme gibi yeteneklere sahip. Ayrıca, doğal ve dramatik ses tonlarıyla hikaye anlatma ve şarkı söyleme yetenekleri de bulunuyor.
13 Mayıs 2024

Google, Kaliforniya'daki genel merkezinde düzenleyeceği I/O etkinliğinde son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları ve yeni ürünlerini tanıtacak. Etkinlik, CEO Sundar Pichai'nin konuşmasıyla başlayacak ve canlı olarak izlenebilecek. Tanıtılması beklenen ürünler arasında ilk katlanabilir cep telefonu Pixel Fold, Google Pixel Tablet, yeni akıllı telefon Pixel 7A ve Android 14 işletim sistemi bulunuyor. Ayrıca, yapay zeka alanında ChatGPT'nin rakibi Bard ve diğer yapay zeka güncellemeleri de gündemde olacak.
9 Mayıs 2023

Google'ın isminin kökeni, Quora forumunda bir kullanıcının sorduğu bir soru ile yeniden gündeme geldi. Şirketin adı, 'Googol' kelimesinin bir oyunu olarak ortaya çıktı. 'Googol', 10'un 100'üncü kuvveti olan devasa bir sayıyı ifade eder. Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, bu ismi seçerken yanlış yazılmış bir versiyonunu kullanmaya karar verdiler.
13 Haziran 2024

OpenAI, ChatGPT'nin gerçekçi seslendirme özelliğinin kullanıcılar arasında duygusal bağımlılığa yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Şirket, sesli modun 232 milisaniyelik yanıt süresinin ve sesin doğallığının, kullanıcılar ile yapay zeka arasında duygusal bir bağ kurulmasına neden olabileceğini belirtti. Bu durumun, kullanıcıların yapay zekaya bağımlı hale gelmesine yol açabileceği ifade edildi.
9 Ağustos 2024

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT için Apple'ın iOS işletim sistemi üzerinde bir uygulama geliştirildi ve bu uygulama ilk olarak ABD'deki kullanıcılara açıldı. Uygulama, iPhone ve iPad cihazlara ücretsiz olarak yüklenebiliyor ve OpenAI hesabı ile oturum açıldığında web sürümündeki konuşmalarla senkronize oluyor. Ayrıca, ses girişi desteği de sunuyor. OpenAI, uygulamanın önümüzdeki haftalarda diğer ülkelerde de kullanıma sunulacağını belirtti ve Android cihazlar için de bir uygulamanın kısa süre içinde gelmesi bekleniyor.
19 Mayıs 2023

Google, güvenlik gerekçesiyle en az iki yıldır aktif olmayan hesapları silmeye başladığını duyurdu. Şirket, kullanılmayan hesapların çalınmaya daha açık olduğunu ve bu hesapların kimlik hırsızlığı gibi dolandırıcılık yöntemlerinde kullanılabileceğini belirtti. Hesapların silinmesini önlemek için kullanıcıların hesaplarına giriş yapmaları, e-posta kontrol etmeleri veya YouTube'da video izlemeleri gibi aktiviteler yeterli olacak. Google Photos kullanıcılarına da iki yılda bir giriş yapma uyarısı yapıldı. Şirket veya okul hesapları ve abonelik içeren hesaplar silme politikasından muaf tutulacak.
1 Aralık 2023

ABD'li komedyen Sarah Silverman ve yazarlar Christopher Golden ile Richard Kadrey, yapay zeka robotlarının telif hakkıyla korunan içerikleri kullanarak fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğini iddia ederek Meta ve OpenAI'ya dava açtı. ChatGPT'nin internetteki bilgileri kullanarak sorulara yanıt verdiği ve yazarların eserlerini özetleyerek telif haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. Ayrıca Meta'nın yapay zeka modeli LLaMA'nın eğitimi için yazarların eserlerinin kullanıldığı iddia ediliyor. Bu tür davalar yapay zeka botlarına karşı açılan ilk davalar değil; daha önce de benzer dava örnekleri yaşanmıştır.
11 Temmuz 2023

Çok uluslu yatırım yönetimi şirketi China International Capital, yapay zeka tabanlı sohbet robotu ChatGPT'den 2023 yılı için küresel piyasa görünümü hakkında bir rapor yazmasını istedi. ChatGPT, hisse senetleri ve altın için yükseliş beklerken, tahviller ve emtialar için daha temkinli bir görüş bildirdi. Ancak, analistler ChatGPT'nin bağımsız pazar analizi yeteneklerinden yoksun olduğunu ve doğrudan yatırım kararlarına rehberlik etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu deney, yapay zekanın insanların yerini alıp alamayacağı tartışmaları arasında gerçekleştirildi.
23 Şubat 2023

Tinder, kullanıcı deneyimini daha güvenli hale getirmek amacıyla video ile profil doğrulama özelliği ekledi. Bu yeni sistemde, kullanıcıların kendilerini video aracılığıyla doğrulamaları gerekiyor. Doğrulama testinden geçemeyen kullanıcılar, uygulamanın onaylı hesaplar için sunacağı mavi tik işaretini alamayacaklar. Video ile doğrulama yöntemi, Apple ve Google'ın resmi işlemlerinde ve başka bir flört uygulaması olan Hinge'de de kullanılıyor.
26 Nisan 2023

ABD'de kripto para şirketleri Gemini, Genesis ve Digital Currency Group (DCG) hakkında, 230 binden fazla yatırımcıyı 1 milyar dolardan fazla dolandırdıkları iddiasıyla dava açıldı. New York Başsavcısı Letitia James tarafından yapılan açıklamada, şirketlerin 'Gemini Earn' adlı yatırım programı hakkında yatırımcılara yalan söyledikleri belirtildi. Ayrıca, Gemini'nin Genesis'in kredilerinin yetersiz teminat altında olduğunu ve bir noktada kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski Üst Yöneticisi Sam Bankman-Fried'ın hedge fonu Alameda'da yoğunlaştığı bilgisini yatırımcılarla paylaşmadığı ifade edildi.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim