Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.
22 Mayıs 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle İsrail'e uygulanan ticaret kısıtlamasını duyurdu. Bakanlık, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karar, Türkiye'nin İsrail'e ambargo uygulayan ilk ülke olduğunu gösteriyor. Bakan Bolat, bu adımın uluslararası kamuoyuna bir işaret fişeği olması amacıyla atıldığını ve temel gıda maddelerinin kapsam dışı bırakıldığını belirtti. CHP, kısıtlamayı desteklediklerini ancak yetersiz bulduklarını ifade etti.
9 Nisan 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın indirim çağrısına Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) üyesi 15 dernek yanıt verdi ve yıl sonuna kadar mobilya perakende fiyatlarına zam yapmayacaklarını duyurdu. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, bu kararın enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele politikalarına destek olacağını ve evlilik hazırlığında olan ya da evini yenilemeyi düşünen insanların yükünü azaltacağına inandıklarını belirtti. Daha önce de zincir market A 101, Bakan Bolat'ın indirim çağrısına yanıt vermiş ve 1000 üründe yüzde 50'ye varan indirim yapacağını açıklamıştı.
12 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle toplamda 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sahte yetkili servislerin tespit edilerek cezalandırıldığı açıklandı.
22 Mayıs 2024

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Rodrigo Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret AŞ'nin pay piyasalarında yapılan işlemlerle ilgili olarak Şükrü Karaca, Samed Kaynacı ve İlhan Öktem isimli üç kişiye altı ay süreyle borsalarda geçici işlem yasağı getirdi. Bu karar, 'Bilgi Suiistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca alındı. SPK, bir önceki gün de Avrupa Yatırım Holding AŞ'nin pay piyasasında usulsüz işlemler yapan 21 kişiye benzer bir yasak getirmişti.
7 Haziran 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kuru artışı nedeniyle yeni otomobillerin fiyatları yükselirken, ikinci el piyasasında da fiyatlar artmaya devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, ikinci el araçların sıfır fiyatından yüksek fiyata satılması yasaklandı ve bu kurala uymayanlara 1 Ocak 2024 tarihine kadar 300 bin TL'ye kadar para cezası uygulanabilecek. İlan platformları, ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırı ilanlar konusunda uyarı yapacak.
6 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır fiyatından yükseğe çıkarılmasının yüzde 75 oranında azaldığını duyurdu. Bu ayın başında getirilen düzenlemeyle artık ikinci el araçlar sıfır fiyatından yükseğe satılamayacak. Düzenlemeye aykırı ilanların 300 bin liraya varan cezası bulunuyor. Bakanlık aynı açıklamasında cezaların tebliğ edilmeye başlandığını dile getirdi.
21 Temmuz 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatları yüksek seviyelerde bulunuyor. İkinci el piyasasında fiyatlar artmaya devam ederken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini açıkladı. Online satış siteleri ile görüşmeler yapıldığını ve Temmuz-Ağustos aylarında fiyat dengelenmesi beklediklerini ifade etti. Ayrıca, sıfır otomobil alanların araçlarını ilk altı ay içinde veya altı bin kilometre dolmadan satamamaları kuralı 2024'e kadar uzatıldı ve bireysel satışlar da denetim altına alındı.
21 Haziran 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetim yürüttü. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen iki taksi sürücüsüne 8 bin 128 lira ceza kesildi ve çalışma ruhsatları geçici süreyle askıya alındı. Ceza uygulanan taksiciler Hakan Ege ve Halil İbrahim Arıcı, yolcu seçmediklerini iddia ederek, verilen cezalara tepki gösterdi.
23 Ağustos 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili denetimlere başladığını duyurdu. Depremler, özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve diğer bazı illeri etkileyerek büyük yıkıma neden oldu ve 3 bin 419 kişinin ölümüne yol açtı. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağını belirtti.
7 Şubat 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın indirim çağrısına yanıt veren A 101, 1000 üründe yüzde 50 indirim yapacağını açıkladı. Bakan Bolat, 6 Ekim'de marketlerden Cumhuriyet'in 100'üncü yılında büyük bir indirim kampanyası beklediklerini belirtmişti. A 101, açıklamasında kaliteli ürünleri en ucuz fiyatla müşterilerine sunma misyonunu vurgulayarak, artan maliyetler ve zorlu piyasa koşullarında bile en ucuz fiyatları sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
10 Ekim 2023

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, yılbaşından bu yana karkas etin kilogram fiyatının 130 liradan 180 liraya yükseldiğini ve 6 Şubat'taki depremler sonrası haftada iki kez zam yapıldığını belirtti. Tüfekçi, bazı büyük firmaların fiyatları artırdığını ve deprem bahanesiyle yapılan zamların ahlaken doğru olmadığını ifade etti. İstanbul'daki kasaplar, fiyat artışlarına tepki olarak dükkanlarını bir hafta süreyle kapatmayı düşünüyor.
27 Şubat 2023

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un fiyat sabitleme çağrısının ardından BİM, ocak ayı boyunca 500 ürünün fiyatını sabitleyeceğini açıkladı. Bu gelişme, zincir marketlerin fiyat politikaları ve hükümetin bu konudaki tutumu bağlamında yaşanan tartışmaların bir parçası. Daha önce ŞOK ve Migros da benzer sabit fiyat ve indirim uygulamalarını duyurmuştu. A101 ise ocak sonuna kadar '2023' ürünün fiyatını sabitleyeceğini bildirmişti.
7 Ocak 2023

Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan maliyetlerle tarihi seviyelere ulaşan enflasyon ortamında, hükümet zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tutuyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un etiket fiyatları konusunda uyarıda bulunmasının ardından ŞOK ve Migros gibi bazı zincir marketler belirli ürünlerde sabit fiyat politikasına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, fiyat sabitleyen işletmeleri tebrik etti ve tüm işletmelere benzer uygulamaları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.
5 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alkollü içkilere uygulanan yüksek zamları 'yıldırma ve zulüm' olarak nitelendirdi ve devletin hayat tarzlarına müdahale edemeyeceğini belirtti. Enflasyon verileriyle birlikte içki ve sigara fiyatlarına otomatik olarak yüzde 22,29 oranında ÖTV artışı geldiğini ve birçok içki türü ile sigara markalarının zamlı fiyat listelerini yayınladığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, altı ay sonra vergileri yeniden düzenleyerek bu meseleyi çözeceklerini vaat etti.
8 Ocak 2023
İşaretlediklerim