Türkiye, kamuoyu tepkisi üzerine 9 Nisan'da 54 ürün grubunda 1019 ürünün İsrail'e ihracatını kısıtlamış ve daha sonra ticareti tamamen durdurmuştu. Bu kararın ardından İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshedeceklerini ve kalan diğer ithalatlar için yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı. Bu planın onay için kabineye sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin durdurulmasının amacının İsrail'i ateşkese zorlamak olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında sağlık, gıda, turizm, otomotiv yedek parça, yatırım menkul değerler, gayrimenkul ve kağıt üretimi gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunuyor. Ancak Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerinin hisselerine uygulanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbirleri bir ay daha devam edecek.
23 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya paylaşımları ve Borsa İstanbul'daki işlemlerinde bilgi suistimali ve dolandırıcılık yaptıkları şüphesiyle Eren Karamahmutoğlu ve Teyfik Kerem Akın isimli iki kişiye altı ay süreyle işlem yasağı uygulama kararı aldı. Bu karar, SPK Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'ne dayanarak alındı.
15 Haziran 2023

Rekabet Kurulu, işgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamak için anlaşmalar yaparak 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ihlal edildiğini tespit etti. Bu anlaşmaların, işverenlerin emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmelerine yol açtığı belirlendi. Bu durum, çalışanların dağılımında etkinsizlik yaratıyor ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapıyı zarar verebiliyor. Soruşturma sonucunda, 16 şirkete toplamda 151 milyon 148 bin lira ceza verildi.
3 Ağustos 2023

Kamuoyunda 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Düzenlemeye göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı konutlarını kiraya verenlere 100 bin lira para cezası kesilecek ve 15 gün içinde izin belgesi alarak faaliyete dönmeleri gerekecek. İzin belgesi almadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenlere 500 bin Türk Lirası, faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise 1 milyon Türk Lirası ceza verilecek. Kiraladığı konutu başkasına kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında da cezalar uygulanacak.
2 Kasım 2023

1 Haziran 2023 ile 8 Nisan 2024 tarihleri arasında Türkiye'de 436 organize suç örgütü çökertilmiş ve bu operasyonlar sonucunda toplam 92 milyar TL değerinde malvarlığına el konulmuştur. Bu suç örgütlerinin büyük bir kısmı uyuşturucu, kaçakçılık, çek-senet tahsilatı gibi faaliyetlerde bulunurken, 21 tanesi siber suçlarla ilgili soruşturulmuştur. Yabancı uyuşturucu baronları, Türkiye'de kara para aklama yöntemi olarak lüks gayrimenkuller satın almış, şirketler kurmuş ve değerli eşyalar edinmişlerdir. Operasyonlar sonucunda bu mal varlıklarına el konulmuştur.
17 Nisan 2024

Ekim 2022'de İstanbul'un 10 ilçesinde başlayan yabancılara oturum izni verilmeme uygulaması, Mart ayında tüm ilçelere yayıldı. İstanbul'da kaçak sığınmacı barındıran veya yasa dışı ev kiralayan kişilere para ve hapis cezaları uygulanmaya başlandı. 2023'ün başından itibaren yapılan operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı ve her birine 26 bin 750 lira para cezası kesildi. Ayrıca, bu suçu üç kez işleyenlere otel ve evler için ciddi yaptırımlar uygulanacak. Gözaltına alınanlardan dört kişi tutuklandı, altı kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
15 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, hisse senedi yatırımcılarına yönelik sosyal medya üzerinden yapılan yönlendirmeleri takip ettiklerini ve yatırım tavsiyesi veren veya eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtti. Gönül, bu tür hesapların son aşamada kapatılabileceğini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılında piyasa bozucu eylemlere yönelik incelemeler sonucunda 66 gerçek ve 10 tüzel kişiye toplamda 171 milyon lira idari para cezası verildiğini ve 9 gerçek kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
5 Ekim 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Eylülde, Türkiye'nin dış ticaret açığı yıllık yüzde 48,1 azalışla 5 milyar dolara ulaştı. Aynı ayda ihracat yüzde 0,3 artışla 22 milyar 670 milyon dolar, ithalat ise yüzde 14,1 azalışla 27 milyar 658 milyon dolar oldu. Ocak-Eylül döneminde ihracat yüzde 0,3 azalışla 187 milyar 464 milyon dolar, ithalat yüzde 1,3 artışla 274 milyar 755 milyon dolar olarak gerçekleşti.
4 Ekim 2023

Almanya'nın yeni tedarik yasası, Alman şirketlerinin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruması konularında uyulması gereken kuralları belirliyor. Yasaya uymayan şirketlere 8 milyon avroya kadar cezalar uygulanabilecek. Türkiye, Almanya ile önemli ticari ilişkilere sahip olduğu için bu yasa, Türk şirketlerine de uyum baskısı yaratacak. Uzmanlar, Türkiye'deki ihlaller nedeniyle Alman mahkemelerinde yüzlerce davanın açılabileceği konusunda uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üretim üssü' hedefi bu yasa nedeniyle zorlanabilir.
2 Ocak 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, hisse başına brüt 6 lira, net 5,40 lira olacak şekilde toplam 3 milyar lira nakit temettü dağıtma kararı aldı. Bu karar, 23 Mart 2023 tarihinde ödenecek. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, bu kararın Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve şirketin Ana Sözleşmesi hükümleri ile Kâr Dağıtım Politikasına uygun olduğu belirtildi.
15 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, son bir yılda İş Kanunu'na aykırı hareketleri nedeniyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası verdi. Bakan Yusuf Tekin, özel okullarda asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıldığını ve diğer iş hukuku ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu tür uygulamaların tespiti için yapılan denetimler, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından planlanmaktadır.
30 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, BDDK'nın aldığı karar doğrultusunda, cep telefonu satışlarında uygulanan taksit sınırını 5 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, 12 bin TL'nin üzerindeki cep telefonları için üç ay vade ile taksit yapılabilecek. Yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonları bu sınırlamanın dışında tutulacak. BDDK ise beş gün önce 12 bin TL'ye kadar olan cep telefonları için taksit sınırını 12 aya çıkarmıştı.
11 Ocak 2023

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un uyarıları sonrasında, A101 market zinciri de sabit fiyat uygulamasına geçtiğini açıkladı. A101, ocak ayı sonuna kadar 2023 ürünün fiyatını sabitleyeceğini belirtti. Bu karar, diğer büyük market zincirlerinin benzer sabit fiyat uygulamalarını duyurmasının ardından geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de diğer firmalardan benzer uygulamalar beklediğini ifade etmişti.
6 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören pazarlar beş iş günü için kapatılmıştı. Yarın endeksin açılması beklenirken, bankacılık kaynakları depremin etkisini azaltacak düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin yakında açıklanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası düzenlemeleri açıklaması bekleniyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hisse geri alımları için vergi muafiyeti sağlamayı planladığı ve bireysel emeklilik sisteminde yapılan bir düzenleme ile borsaya önemli miktarda fon girişi bekleniyor.
14 Şubat 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT) ürünlerinin düşük kar marjı nedeniyle satılmayacağını açıkladı. Dündar, BAT'nin satış politikaları ve yüksek komisyonlar nedeniyle karlarının sıfıra indiğini belirtti. Yaklaşık iki hafta önce Kent Drange Blue ürününü boykot eden bayiler, olumsuz geçen görüşmeler sonucu BAT'nin tüm ürünlerini raflarından kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da boykota katılacağını duyurdu.
30 Nisan 2024

Rekabet Kurumu, e-ticaret platformu Trendyol'un algoritmayı manipüle ederek üçüncü taraf satıcıların verilerini kullanıp haksız avantaj sağladığı ve ilgili kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle 61 milyon 342 bin 847,73 lira para cezası verdi. Kurum ayrıca, Trendyol'un özel markalı ürünlerine algoritma ve kodlama müdahalelerinden kaçınması ve pazaryeri faaliyetinden elde edilen verilerin özel markalı ürünler için kullanımından kaçınması gerektiğini belirtti.
27 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, bazı çıkar gruplarının fiyat manipülasyonu yaparak piyasayı bozduğunu ve bu gruplardan hesap soracaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin tarım politikalarını eleştirenlere sert yanıtlar vererek, Türkiye'nin tarımsal üretimde dünya liderleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, genç ve kadın üreticilere ek destek sağlanacağını, hayvansal üretimin planlı hale getirileceğini ve su israfının önleneceğini açıkladı.
14 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da son günlerde yaşanan dalgalı seyir sonrası Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bir basın açıklaması yaparak, sermaye piyasasının güven ve istikrarını bozacak eylemlere karşı cezai yaptırımların uygulanacağını duyurdu. SPK, Borsa İstanbul'daki işlemlerin anlık olarak takip edildiğini ve piyasa bozucu eylemlere karşı gözetim ve denetim faaliyetlerinin sürekli olarak yerine getirildiğini belirtti. Açıklamada, sermaye piyasasının işleyişini bozacak eylemlerin tespiti halinde sorumlulara cezai yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim