RTÜK üyeleri Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, TRT'nin seçim döneminde iktidar partisi ve muhalefet partileri hakkında tek taraflı yayın yaptığını iddia ederek Üst Kurul'a şikayet etti. 40 günlük yayın kayıtlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 1945 dakika, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP ise sadece 25 dakika ekranda yer aldı. Keser ve Taşcı, TRT'nin tarafsızlık ilkesine aykırı hareket ettiğini ve gerekli hukuki işlemlerin başlatılmasını talep etti.
28 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kızılcık Şerbeti dizisindeki başörtülü kadınlara İsrail menşeili ürün reklamlarının yapılması, FOX'un Ana Haber Bülteni'nde yayıncılık ilkesi ihlali, Tele 1'in iki programında yasa ihlalleri ve diğer bazı kanallara yönelik usulsüzlükler nedeniyle çeşitli idari para cezaları verdi. RTÜK, vatandaşlardan gelen şikayetler ve uzman tespitleri üzerine harekete geçtiğini belirtti.
21 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tele1, Flash Haber, Kafa Radyo, Yıldız En ve Ekin Türk'e çeşitli idari yaptırımlar uyguladı. Tele1 ve Flash Haber'e, yayınlarında kullanılan ifadeler nedeniyle idari para cezası verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Tele1'e Merdan Yanardağ'ın AKP'ye yönelik eleştirileri nedeniyle ceza verildiğini açıkladı. Flash Haber'e ise ilahiyatçı Cemil Kılıç'ın İslamla ilgili sorulara verdiği yanıtlar nedeniyle ceza verildi. Ayrıca, Kafa Radyo, Yıldız En ve Ekin Türk'e ticari iletişim ve reklam süresi kurallarına uymadıkları gerekçesiyle yaptırım uygulandı.
28 Ağustos 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), medya kuruluşlarını uyararak, yayın ihlallerine karşı aktif denetim süreçlerinin başlayacağını ve ihlallerde en ağır cezaların uygulanacağını duyurdu. RTÜK, medyanın reyting uğruna sorumsuz yayın politikaları izleyemeyeceğini ve şiddet olaylarının çocukların izleyebileceği saatlerde yayınlanamayacağını belirtti. Ayrıca, gündüz kuşağı programlarının geleneksel aile yapısını zedeleyici içeriklere yer vermemesi gerektiği vurgulandı. RTÜK, 6112 sayılı Kanun çerçevesinde yayıncılık ilkelerini ihlal edenlerle mücadeleye devam edeceğini açıkladı.
10 Ekim 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TUSAŞ'a yönelik terör saldırısı sonrası yayın yasağına uymadıkları gerekçesiyle birçok televizyon kanalına üst sınırdan yaptırım uyguladı. Cezalandırılan kanallar arasında TV 8, Kanal D, Show TV, ATV, Star TV gibi popüler kanallar yer alıyor. Bu karar, RTÜK'ün medya üzerindeki denetim ve sansür uygulamalarını artırdığı yönünde yorumlanabilir.
7 Kasım 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak söyleşilerinin kamuoyunu manipüle edici ve dezenformasyona yol açıcı nitelikte olduğunu belirtti. Şahin, bu tür röportajların ekonomik ve siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla kullanıldığını ve RTÜK'ün bu yayınları takip ettiğini ifade etti. Ayrıca, bu tür yayınların sosyolojik çatışmalara neden olabileceğini ve RTÜK'ün gerekli önlemleri alacağını vurguladı.
8 Ağustos 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo'nun lisansını oy çokluğuyla iptal etti. Karar, 24 Nisan'da Açık Gazete programında geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verilen para ve yayın durdurma cezasının ardından geldi. Üst kurulda dokuz üyeden üçü karara karşı oy kullandı. Karşı oy kullanan üyeler, kararın basın ve ifade özgürlüğüne zarar verdiğini belirtti.
8 Temmuz 2024

Galatasaray, Sözcü TV sunucusu Fatih Portakal ve TGRT haber sunucusu Cem Küçük'ü, hakem toplantısının montajlanmış görüntülerini yayınlamak ve algı operasyonu yapmakla suçlayarak RTÜK ve ilgili kurumlar nezdinde gerekli işlemleri başlattığını duyurdu. Kulüp, her iki medya mensubunun da gerçekler ortaya çıkmasına rağmen montajlanmış görüntülere yer vererek basın etiği ve dürüst habercilik ilkesini ihlal ettiğini iddia etti. Bu durum, Galatasaray ile Antalyaspor arasında oynanan ve tartışmalı bir penaltı kararıyla sonuçlanan maçın ardından yaşananların bir devamı olarak görülüyor.
28 Mart 2024

RTÜK, 2017 referandumundan önce YSK'nın özel radyo ve televizyonları denetleme yetkisinin kaldırılmasıyla tamamen denetim yetkisine sahip oldu. 2023 genel seçimlerinde bazı bağımsız medya kuruluşlarına toplamda 67 milyon 850 bin lira tutarında 59 ceza verilirken, hükümete yakın kanallara ise neredeyse hiç ceza verilmediği belirtildi. Ayrıca, RTÜK'te siyasetçi yakınlarının yönetici pozisyonlarında görev aldığı, bunlardan birinin de AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un eşi Şengül Kurum olduğu iddia edildi.
29 Mart 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Halk TV’ye yüzde 3 oranında idari para cezası verdi. Eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker’in Halk TV’de katıldığı 'Sansürsüz' adlı programdaki sözleri incelendi ve Bahçeli’nin kişilik haklarının ihlal edildiğine karar verildi. RTÜK, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (ç) bendine dayanarak bu kararı aldı.
11 Eylül 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TBMM'de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, program durdurma cezası vermekten üzüntü duyduklarını ifade etti. Şahin, muhalif kanallara fazla ceza verildiği eleştirilerine karşı, cezaların kanunlara ve ilkelere uymayan kanallara verildiğini savundu. Ayrıca, Açık Radyo'nun kapatılmasının teknik bir sebepten kaynaklandığını belirtti. Gündüz kuşağı programlarına da üst sınırdan ceza verdiklerini ve bundan gurur duymadıklarını söyledi.
14 Kasım 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Bu karar, 24 Nisan'da Açık Gazete programında geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verilen para cezası ve program durdurma cezasına uyulmaması gerekçesiyle alındı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, yayıncının para cezasını ödediğini ancak yayını kesmediğini belirterek, bu durumun yayıncı lehine yorumlanması gerektiğini savundu. Açık Radyo, konuyu yargıya taşıdığını duyurdu.
3 Temmuz 2024

Şarkıcı ve yazar Tuna Kiremitçi, yerel seçimlerde CHP'nin başarısını kutladığı için TRT 2'de katılacağı bir programın iptal edildiğini duyurdu. Kiremitçi, bu iptalin 'yukarıdan gelen bir emirle' gerçekleştiğini ve bunun bir tür 'cezalandırma' olduğunu ifade etti. Bu durum, seçim sonuçlarının ardından muhalefet cephesinde yaşanan coşkunun bir yansıması olarak görüldü.
1 Nisan 2024

CHP'li milletvekilleri Gökhan Günaydın ve Deniz Yavuzyılmaz, TRT'nin seçim döneminde tarafsız yayın yapmadığı gerekçesiyle Genel Müdür Zahit Sobacı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, muhalefete ayrılan yayın süresinin kriterleri sorgulandı. Ayrıca, Şırnak ve Bursa'da kamu görevlilerinin AK Parti adayları lehine seçim çalışmalarına katıldığı örneklerine yer verilerek, ülkedeki demokratik kurumların işleyişindeki aksaklıklar ve bürokratik-otoriter işleyiş eleştirildi.
10 Mart 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Açık Radyo'nun karasal yayın lisansını iptal etme kararını kınadı. RTÜK, Açık Gazete programında 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle Açık Radyo'ya para cezası ve yayın durdurma cezası vermişti. Açık Radyo'nun lisans iptali, Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesiyle resmileşti. TGC, RTÜK'ün bu kararının anayasa ve basın özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti.
12 Ekim 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yeni yayın döneminde gündüz kuşağı programları için yeni ilke kararları alacaklarını duyurdu. Şahin, bu programlara yönelik çok fazla şikayet aldıklarını ve bu nedenle kanun haricinde ilke kararları getireceklerini belirtti. Ayrıca, sokak röportajlarına da düzen getirileceğini ve yanlış bilgi veya iftira atanların soruşturma geçireceğini söyledi. İzmir'de sokak söyleşisindeki sözleri nedeniyle tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu'nun durumu hakkında da açıklamalarda bulundu.
1 Eylül 2024

RTÜK, Açık Radyo'ya 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verdiği para cezası ve yayın durdurma cezasına karşı açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmişti. Ankara Bölge 10'ncu İdare Mahkemesi, RTÜK'ün itirazını reddetti ve yürütmeyi durdurma kararını onayladı. Açık Radyo, bu kararı ifade ve basın özgürlüğü açısından umut verici bulduğunu belirtti.
9 Ağustos 2024

İdare mahkemesi, RTÜK'ün Açık Radyo'nun yayın lisansını iptal etme kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. RTÜK, Açık Gazete programında 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle Açık Radyo'ya para ve program durdurma cezası vermişti. Daha sonra, yayın durdurma gününün bildirilmesini beklediği için yayına devam eden radyonun lisansını iptal etmişti. Mahkeme, telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı.
10 Temmuz 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in aynı zamanda Halkbank Yönetim Kurulu üyesi olması, medya ve finansal kurumlar arasındaki çıkar çatışmasını gündeme getirdi. Şahin’in Halkbank’ın iletişim çalışmalarında aktif rol alması ve medya üzerindeki gücünü kullanarak haber sansürlemesi, etik ihlal olarak değerlendiriliyor. Bu durum, Türkiye’de medya ve siyaset arasındaki ilişkilerin sorgulanmasına neden oldu. Ceren Sözeri, bu durumu eleştirerek, Şahin’in istifasının istenmesi gerektiğini savunuyor.
9 Haziran 2024
İşaretlediklerim