Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak'tan itibaren pasaport, vize, tapu ve yurt dışından getirilen telefonların kullanım izni gibi işlemlerden alınan harç tutarlarına yüzde 58,48 oranında zam yapıldı. Yeni düzenlemeyle pasaport harçları, süresine göre 1639 liradan 7833 liraya kadar çıkarken, giriş vize harçları tek giriş için 5476 lira, çoklu giriş için 18346 lira olarak belirlendi. Yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izni için alınan harç ise 31692 lira oldu.
30 Aralık 2023

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu zammın ardından en düşük emekli memur maaşı 7 bin 600 lira, asgari ücret ise net 8 bin 500 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak açıklanmıştı. Yapılan zamla birlikte çeşitli kamu görevlilerinin ve emeklilerin yeni maaşları belirlendi.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni dönemde vergi zamlarına başlaması ve akaryakıta yapılan ÖTV zammı sonrası, CHP 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaparak hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Güler Işıkcevahir, halkın yaşadığı ekonomik sıkıntıları dile getirerek, CHP'nin bu sorunlara çözüm sunacağını ve halkın iktidarını kuracaklarını belirtti.
17 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 39 oranında bir zam uyguladı. Bu zamla birlikte Cumhurbaşkanının maaşı 40 bin TL artarak 140 bin TL'ye yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumu emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam oranıyla kıyaslayarak eleştirdi ve ülkede yaşanan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
10 Temmuz 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce emeklilere yüzde 5 ek zam yapılacağını açıklamasıyla, zam oranı yüzde 37,57'den yüzde 42,6'ya yükselmişti. Ancak memur emeklilerine yapılan bu zam, daha düşük oranda olduğu için tepki çekmişti. Yeni zamlı maaşlar, ilgili teklifin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir hafta içinde emeklilere verilecek.
23 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü açıklaması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin içeriği hakkında bilgiler paylaşıldı. Paket, 31 Aralık 2022'ye kadar olan borçların yapılandırılmasını, peşin ödemelerde faiz indirimlerini, 18 aydan fazla taksitlendirme seçeneklerini, belirli tutarın altındaki borçların silinmesini ve matrah artırımını içeriyor. Ayrıca, trafik ve idari para cezalarında da indirimler öngörülüyor. Paketin şubat ayında Meclis'ten geçmesi bekleniyor.
21 Ocak 2023

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye'de vergi ve fiyat artışlarının yakın olduğunu ifade etti. Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Uzmanlar, iktidarın artan finansman ihtiyacının vergilerle halka yansıtılacağını öngörüyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu da kur artışı nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu ve tasarruf yapılması gerektiğini vurguladı.
7 Haziran 2023

2024 yılında uygulanacak olan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tarifeleri, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan kararla yüzde 58,46 oranında artırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden değerleme oranında indirim yapma yetkisini kullanmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı genel tebliğde, 2024 yılında ödenecek MTV tarifeleri belirlendi ve bu tarifeler otomobiller, arazi taşıtları, motosikletler, minibüsler, otobüsler ve kamyonetler için geçerli olacak.
30 Aralık 2023

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin muhtemel içeriğini paylaştı. Paketin 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacağı, anaparada indirim yapılmayacağı ve yapılandırma için çeşitli taksit seçenekleri sunulacağı belirtildi. Ayrıca, peşin ödemelerde faiz indirimi, vergi ziyaı cezası ve gecikme zammının silinmesi gibi kolaylıklar öngörülüyor. Paketin kapsamına giren borçlar arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyeler, SGK, Ticaret Bakanlığı, TOBB ve diğer birliklere olan borçlar yer alacak.
23 Ocak 2023

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı. Benzine ve motorine litre başına 5 lira, LPG'ye ise 4 lira zam yapılarak yeni vergi oranları belirlendi. Bu zamlarla birlikte İstanbul'da benzinin litre fiyatı 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya yükseldi. Yeni fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
16 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücret zammı konusunda bir rakam vermekten kaçındı ve yılda sadece bir kez zam yapılacağını ifade etti. Bakan, enflasyona karşı çalışanları koruma ilkesine vurgu yaptı ve sadece çok zorunlu koşullarda, örneğin deprem gibi durumlarda, ikinci bir zam yapılabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da benzer bir açıklama yaparak asgari ücret zammının yılda bir kez uygulanacağını duyurmuştu. Asgari ücretle ilgili ilk toplantının 11 Aralık'ta yapılacağı bilgisi verildi.
7 Aralık 2023

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla, ithalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında hesaplanan katma değer vergisi (KDV) indirim hakkı kaldırıldı. Bu değişiklik, gümrük beyannamelerinde beyan edilen ve tevsik edilemeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve KDV matrahına dahil edilen vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen KDV indirimlerini etkiliyor. Ayrıca, ithalatta haksız rekabetin önlenmesi amacıyla uygulanan dampinge karşı vergi ve telafi edici vergiler ile ilgili KDV indirim hakkı da kaldırıldı.
24 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde vatandaşlara yönelik bazı ekonomik kolaylıklar ve afflar içeren bir dizi yeni düzenlemeyi açıkladı. Bu düzenlemeler arasında 31 Aralık 2022'den önceki kesinleşmiş borçların yapılandırılması, çeşitli vergi ve ceza borçlarının kapsama alınması, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçlarının silinmesi ve yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanlarının silinerek ehliyetlerinin iadesi bulunuyor. Ayrıca, yükseköğrenim kredi borçlarının artırılmayacağı ve taksitlendirilebileceği belirtiliyor.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirasına dönüşümü desteklemek amacıyla kur ve altın değerlemesinde oluşan kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirmişti. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükelleflerinin yabancı paralarını Türk lirasına dönüştürmeleri halinde geçerli oluyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla, bu vergi istisnası 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar için de uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan avro kuruna yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu değişiklikle birlikte 14 lira olan kur 17 lira 55 kuruşa yükseltildi. Fiyat korumalı ürünlerde uygulanan barem değeri de avro kurundaki artışa paralel olarak güncellendi. Yeni karar 25 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
16 Aralık 2023
İşaretlediklerim