Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

ABD, Gazze'deki sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkana kadar İsrail'den kara harekatını ertelemesini istedi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak Gazze'ye hava saldırıları başlatmış ve kentin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre vermişti. ABD'nin, İsrail'in kara harekatını belli bir süreliğine ertelemeye çalıştığı bildirildi.
13 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir saldırı için kendilerine bir tarih iletilmediğini belirtti. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. İsrail Başkanı Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu savunurken, Blinken sivillerin korunması adına kabul edilebilir bir plan olmadan saldırıya karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in insani yardım tırlarının Gazze'ye girişine izin vermesinden memnuniyet duyulduğu belirtildi.
9 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in eylemlerinin bir an önce durdurulması gerektiğini belirtti ve kalıcı barış için sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade etti. Erdoğan, İsrail'in 'insanlık suçu' işlediğini ve Gazze'deki savaş suçlarının faillerinin hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Filistin-İsrail Uluslararası Barış Konferansı'nın kalıcı barışa giden yolun açılması için en uygun platform olacağını belirtti.
31 Ekim 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 27 bin 708'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 123 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 169 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralıların toplam sayısı 67 bin 147'ye çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri birçok cenazeye ulaşamıyor.
7 Şubat 2024

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 23'e çıktı. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre, ölen gazetecilerin 19'u Filistinli, üçü İsrailli, biri de Lübnanlı. Ayrıca sekiz gazeteci yaralandı ve üç gazeteciden haber alınamıyor. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı saldırı başlatmasıyla yoğunlaştı.
23 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine karadan saldırı hazırlığı içinde olduğu bildirildi. Bu bölgede yaklaşık 1,5 milyon Filistinli sığınmış durumda. İsrail, ayrıca Gazze'de 1 milyon yerinden edilmiş insanı barındırabilecek bir 'insani bölge' oluşturmayı planlıyor ve bu bölgede beş sahra hastanesi kuruldu. ABD, İsrail ile İran arasındaki gerilim nedeniyle İsrail'in saldırı planına yeşil ışık yakmış durumda.
22 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

İsrail ordusunun Gazze'de düzenlediği saldırılarda biri kadın dört gazetecinin daha yaşamını yitirdiği bildirildi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde öldürülen gazetecilere ilişkin bilgi verdi. Son ölümlerle birlikte, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de öldürülen gazetecilerin sayısının 147'ye yükseldiği kaydedildi. Hayatını kaybeden kadın gazeteci Amine Mahmud Hamid'in, Filistin'de çeşitli medya kuruluşlarında program sunucusu ve basın editörlüğü yaptığı belirtildi.
16 Mayıs 2024

7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı 32 bini aştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, son 24 saat içinde 82 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 110 Filistinli yaralandı. Bu saldırılar sonucunda toplam ölü sayısı 32,070'e, yaralı sayısı ise 74,298'e ulaştı. Ayrıca, Rusya ve Çin, Gazze ile ilgili olarak ABD'nin yetersiz bulduğu hamleyi veto etti.
22 Mart 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında bir sivil kafile hedef alındı ve 70 kişi hayatını kaybetti. Gazze İçişleri Bakanlığı, evlerinden ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin oluşturduğu üç ayrı kafileye saldırı düzenlendiğini belirtti. Filistin resmi haber ajansı Wafa, saldırıyı 'yeni bir katliam' olarak nitelendirdi.
13 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 11 bin 180'e yükseldiği bildirildi. Ölenler arasında 4 bin 609 çocuk ve 3 bin 100 kadın bulunuyor. Ayrıca 198 sağlık personeli, 20 sivil savunma görevlisi ve 49 gazeteci hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 28 bin 200'e çıktı ve yaralıların yüzde 70'i kadın ve çocuk.
12 Kasım 2023

Gazze yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısı 17 bin 487'ye yükseldi. Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında İsrail resmi olarak savaş ilan etmişti. Geçtiğimiz hafta sona eren yedi günlük ateşkesin ardından İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saat içinde 310 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
8 Aralık 2023

Hamas, şu ana kadar 26'sı İsrailli toplam 45 rehineyi serbest bırakırken, İsrail 78 Filistinliyi serbest bıraktı. İki taraf arasında 'insani ara' adı verilen süreçte, rehine takası yapılması ve Gazze'ye insani yardım girişine izin verilmesi kararlaştırıldı. Hamas, İsrail'in bazı koşulları yerine getirmediğini iddia ederek takası erteledi, ancak Katar'ın devreye girmesiyle engeller aşıldı ve takas devam etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, her 10 İsrailli rehineye karşılık 'insani ara'nın bir gün uzatılmasını olumlu bulduğunu belirtti.
27 Kasım 2023

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Refah kentine yönelik kapsamlı bir saldırı istemediğini açıkça ilettiğini bildirdi. İsrail ordusu, Hamas'ın ateşkesi kabul etmesine rağmen Refah'a sınırlı bir operasyon başlattı. ABD, bu operasyonun Hamas'ın Gazze'ye silah aktarmasını engellemek amacıyla yapıldığını savundu. Ancak, Biden'ın Refah'a yönelik bir kara operasyonunu desteklemediği ve böyle bir harekatın bölgedeki siviller için ciddi riskler taşıdığı vurgulandı.
7 Mayıs 2024

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail ile olan temaslarında savaş hukukuna uyulması gerektiğini vurguladıklarını açıkladı. Bu açıklama, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasının ardından geldi. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, İsrail'in saldırıdan sorumlu olup olmadığına dair bir bilgi vermedi ancak savaş hukukuna uyulmasının önemini vurguladı. Singh, Hamas'ın geçmişte sivillerin bulunduğu yerleri ve hastaneleri komuta merkezi olarak kullandığını belirtti.
18 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

İslami Cihad örgütü, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bir hastaneyi bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü suçlamasını reddetti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutmuştu. Ancak İslami Cihad, ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmadığını belirtti. Hamas da İsrail'i suçlayarak, hastane katliamının sorumluluğunun doğrudan İsrail'e ait olduğunu ifade etti.
18 Ekim 2023

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ne Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden insani yardımların girişi başladı. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) temel insani yardımları Gazze'ye ulaştı. Bu yardımların, Gazze'deki insani kriz nedeniyle sağlık ve temel gıda ihtiyaçları olan halka yardımcı olacağı belirtildi. Sınır kapısının ne kadar süreyle açık kalacağına dair bilgi verilmedi.
21 Ekim 2023
İşaretlediklerim