Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarının rasyonelleştirileceğini belirten bir genelge yayımladı. Genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. Bakan Şimşek'in bu açıklaması, sosyal medyada ve vatandaşlar arasında tartışma yarattı. Vatandaşlar, hükümetin yüksek maliyetli projeleri ve cumhurbaşkanlığı harcamalarını örnek göstererek, bu tür harcamaların da rasyonelleştirilip rasyonelleştirilemeyeceğini sorguladı.
17 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yurt dışından getirilen telefonların kullanım harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı. 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 artırıldı. 2014 yılına kadar bu harç beş lira iken, son kararla sekiz yılda 152 kat artış göstermiş oldu.
7 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarlarına yüzde 50 oranında artış yapıldı. Bu artış, yargı, noter, vergi yargısı, tapu ve kadastro, konsolosluk, pasaport, ikamet tezkeresi, çalışma izni gibi birçok alanda uygulanan harçları kapsıyor. Ayrıca, tüketici kredilerindeki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı ve şans oyunlarındaki vergi oranları da artırıldı.
7 Temmuz 2023

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu düzenleme ile fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanların cezaları ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, stokçuluktan bir yılda üç defa ceza alan işletmelere altı güne kadar kapatma cezası verilecek. Satıştan kaçınan işletmelere ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak ve aldatıcı reklamlara karşı yaptırımlar da getirildi.
23 Mayıs 2024

Aselsan, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, 2,28 milyar lira olan ödenmiş sermayesini yüzde 100 artırma kararı aldığını duyurdu. Bu artış, geçmiş yılların kârlarından karşılanacak ve şirketin sermayesi 4,56 milyar liraya yükselecek. Sermaye artırımı için gerekli olan 2,28 milyar lira, (A) ve (B) grubu nama yazılı bedelsiz paylar olarak pay sahiplerine dağıtılacak.
9 Mayıs 2023

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğinin çift yönlü olarak askıya alındığını duyurdu. Bu karar, Haydarpaşa Limanı'ndan kalkış yapacak olan gemi kurtaran römorkörün yedeğindeki PD-30 isimli yüzer havuzla birlikte toplam 392 metrelik yedek boyuna sahip yedekli geçiş nedeniyle alındı. Bu durum, boğazdaki transit gemi trafiğini geçici olarak durdurdu.
18 Eylül 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerine ilişkin vade ve kredi kullanım sınırlarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi vadesi 48 ay, 4 milyon ile 5 milyon lira arasındaki taşıtlar için ise 12 ay olarak belirlendi. Ayrıca, kredi tutarının taşıtın değerine oranı da fatura değerine göre yüzde 70'ten yüzde 0'a kadar değişen oranlarda sınırlandırıldı. Bu karar, elektrik motorlu taşıtlar da dahil olmak üzere, çeşitli fiyat aralıklarındaki taşıtlar için geçerlidir.
22 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, Antalya, Muğla ve İzmir'in tatil beldelerinde günübirlik kiralanan konutlara yönelik denetimleri artırdı. Gelir İdaresi Başkanlığı, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte bu alana yönelik denetim takvimini oluşturdu. Bakan Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye büyük önem verdiklerini belirtti. Denetimler kapsamında gece kulüpleri, restoranlar, beach clublar ve günübirlik kiralanan konutlar da incelenecek.
17 Haziran 2024

1 Haziran’da yürürlüğe giren 8’inci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. En düşük para cezası 20 liradan 100 liraya, en yüksek adli para cezası ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ceza mahkemelerince verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına aktarılması usulünde de değişiklikler yapıldı.
3 Haziran 2024

Ahlatcı Doğalgaz, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, yüzde 1150 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaparak sermayesini 2 milyar 600 milyon TL'ye yükseltme kararı aldığını duyurdu. Şirketin mevcut 208 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, emisyon primi hesabından karşılanarak artırılacak. Artırılan sermaye, tüm pay sahiplerine oranlarına göre dağıtılacak ve A Grubu paylar karşılığında A Grubu, B Grubu paylar karşılığında B Grubu paylar verilecek.
3 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda müfettişliklere 15 yeni isim atandı. Yeterlilik sınavında başarılı olan müfettiş yardımcıları göreve getirildi. Ayrıca, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü yönetim kurulu üyeliklerine Fatih Çakmak ve Enes Çakmak atandı.
4 Mayıs 2023

Ticaret Bakanlığı, emlak sitelerinde aynı konut için birden fazla farklı fiyatla ilan verilmesini engellemek amacıyla bir taslak hazırladı. Yeni düzenlemeye göre, bu tür ilanlar için para cezası uygulanacak. Ayrıca, emlak danışmanları için yetki belgesi alımında bazı şartlar değiştirilecek; örneğin, belirli bir süre emlak danışmanlığı yapmış olma şartı kaldırılacak ve kasten işlenen suçtan alınan hapis cezası şartı esnetilecek.
2 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya 7 milyar liralık ceza verdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen incelemelerde, bu firmaların piyasayı manipüle ederek fiyat istikrarını bozduğu, sahte faturalarla kamuyu zarara uğrattığı ve haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da bu firmalar hakkında aklama suçu incelemesi yapıyor. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini belirtti.
21 Mayıs 2024

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, ilk inceleme ve savunma verme sürelerinin kısaltılması, yürütmenin durdurulması talebine ilişkin verilen kararlara itiraz edilememesi, keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi bakımından sürelerin kısaltılması, tarafların istemi olsa dahi duruşma yapılmasının mahkemenin takdirine bırakılması ve riskli yapıların yıktırılması konusunda bakanlığa verilen görev ve yetkilerin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devredilmesi yer alıyor.
1 Kasım 2023

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesi için yapılacak ihale başvuru süresi 25 Haziran saat 17.30'a kadar uzatıldı. Daha önceki ihalelerden biri Koç Holding tarafından kazanılmış ancak cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilmişti. 2022'deki ihale ise yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, başvuruların ihale şartnamesine uygun olarak hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin 1 trilyon dolar değerinde olduğunu açıklaması tartışma yarattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu değerin güncel piyasa fiyatlarına göre hesaplandığını belirtti. Ancak, doğalgazın çıkarılma maliyetinin bu hesaba dahil edilmediği ifade edildi. CHP ve MHP'den konuyla ilgili farklı tepkiler geldi.
9 Ocak 2023

Gazeteci Fatih Portakal, Limak Grubu'nun İBB'nin yardım gemisini İskenderun Limanı'ndan ayrılmasını istediğini iddia etti. İBB yetkilisi, gemilerin görevlerini tamamladığı için döneceğini belirtti ve İBB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada gemilerin Hatay'daki görevlerini başarıyla tamamladığı ve depremzedelere sunulan hizmetlerin karada devam edeceği ifade edildi. Böylece Portakal'ın iddiası yalanlanmış oldu.
24 Mart 2023

Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla birlikte Türkiye genelinde benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldı. Yapılan zamma göre benzinin litresine ortalama 45 kuruş, motorinin litresine ise 43 kuruş zam eklendi. Bu artışla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da yeni benzin ve motorin fiyatları belirlendi.
10 Temmuz 2023

226 milyar liralık vergi paketinin detayları açıklandı. Pakette yurt dışına çıkış harcının 150 liradan 1.500 liraya çıkarılması gibi bireyleri ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’daki işlemlere vergi getirilmesi planını ertelediklerini duyurdu. Yeni düzenlemelerle çok uluslu ve yerli şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılması hedefleniyor.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim