İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Kitapçısı'nın kitap satışlarında rekor kırdığını ve Bağcılar şubesinin en çok satış yapan mağazalar arasında ilk üçe girdiğini açıkladı. Ayrıca, İBB tarafından inşa edilen çok fonksiyonlu Şişli Habitat Yeni Nesil Yaşam Merkezi'nin tamamlandığını ve '300 Günde 300 Proje' maratonu kapsamında hizmete açıldığını belirtti. İmamoğlu, İstanbul'daki her meydana bir İstanbul Kitapçısı açtıklarını ve Bağcılar meydanındaki mağazanın popülerliğine dikkat çekti.
2 Şubat 2023

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından desteklenen İstanbul Film Festivali'nin 43. düzenlemesi, 17-28 Nisan tarihleri arasında İstanbul'un iki yakasındaki altı salonda gerçekleştirilecek. Festivalin biletleri yarın satışa çıkacak. Bu yıl festivalin öne çıkan konukları arasında yönetmen Wim Wenders ve oyuncu Kôji Yakusho yer alıyor. Festivalde, 150'ye yakın film gösterimi yapılacak ve Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan filmler de izleyiciyle buluşacak.
4 Nisan 2024

E-ticaret platformu Hepsiburada, 2022 yılında 290 binden fazla kitap çeşidinin toplamda 10 milyon adet satıldığını açıkladı. En çok ilgi gören kategoriler çocuk, edebiyat, eğitim, kişisel gelişim ve araştırma-inceleme oldu. Matt Haig'in 'Gece Yarısı Kütüphanesi' en çok satan kitap olurken, Zülfü Livaneli'nin 'Kaplanın Sırtında' adlı romanı ikinci sırayı aldı. Listede ayrıca Esra Ezmeci, Ahmet Ümit, İlber Ortaylı gibi yazarların eserleri de yer aldı.
2 Ocak 2023

31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023

42. İstanbul Film Festivali'nde 'Altın Lale' ödülü için yarışacak olan 11 film, festivalin başlamasıyla birlikte gösterilmeye başlandı. Festival, İstanbul'daki sinema severler için yılın ilk film festivali olma özelliğini taşıyor ve gösterilen filmler daha sonra diğer büyük festivallerde de yer alıyor. Festivalin ilk gününde Kaan Müjdeci'nin 'Iguana Tokyo' ve Filiz Kuka'nın 'Yüzleşme' filmleri izleyici ile buluştu. 'Iguana Tokyo', Tokyo'da geçen bir bilimkurgu filmi iken, 'Yüzleşme' aile içindeki bir sırrın açığa çıkmasıyla yaşanan yüzleşmeyi konu alıyor.
14 Nisan 2023

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisi 'Senin beklenmedik karşılaşman', İstanbul Modern'de açıldı ve yoğun ilgi gördü. Sergide, Eliasson'un su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40'a yakın yapıtı yer alıyor. Sergi, 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Açılışa yaklaşık 2 bin sanatsever katıldı ve İstanbul Modern en kalabalık akşamlarından birini yaşadı.
7 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon sonuç' teorisini benimseyen ve eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ı hedef alıp koltuğundan eden Yeni Şafak gazetesi, seçim sonrası ekonomi politikalarını değiştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le söyleşi yaptı. Şimşek, 2024 ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını belirtti. Gazete, daha önce Şimşek'in politikalarını eleştiren bir yazıyı da yayından kaldırdı. Bu durum, gazetenin ekonomi politikalarına yönelik tutumunda bir değişiklik olduğu şeklinde yorumlandı.
10 Ağustos 2023

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson’un Türkiye’deki ilk sergisi 'Senin beklenmedik karşılaşman' İstanbul Modern’de açıldı. Sergi, su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40’a yakın yapıtı içeriyor. Açılışa yaklaşık 2 bin sanatsever katıldı ve sergi 9 Şubat 2025’e kadar devam edecek. Eliasson, İstanbul’un sanat kariyerinde önemli bir yeri olduğunu belirtti.
7 Haziran 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

Şair Ataol Behramoğlu, Bitlis Eğitim ve Tanıtma Derneği tarafından düzenlenen kitap fuarında okurlarıyla buluşmayı planlarken, Kırmızı Bülten Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Yüzer'in etkinliği hedef göstermesi sonucu buluşmanın engellendiğini duyurdu. Yüzer, Behramoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eleştirileri nedeniyle Bitlis'e gelmesini kabul etmeyeceklerini ifade etmişti. Behramoğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda engellendiğini belirtti ve Yüzer'e ironik bir yanıt verdi.
4 Haziran 2023

7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal yarışmaları ve edebiyat uyarlaması senaryo yarışması için başvurular açıldı. Türkiye yapımı ve daha önce Türkiye'de gösterilmemiş filmler yarışmaya katılabilecek, son başvuru tarihi 1 Ağustos olarak belirlendi. Edebiyat uyarlaması senaryo ödülü için eserlerin Türkiye'de basılmış olması ve daha önce uyarlanmamış olması gerekiyor, bu kategorideki başvurular 14 Ağustos'ta sona erecek. Festivalin jüri başkanlığını oyuncu Demet Akbağ'ın yapacağı ve diğer jüri üyelerinin ilerleyen günlerde açıklanacağı belirtildi.
17 Temmuz 2023

Time dergisinin her yıl yayınladığı 'Dünyanın En Etkili 100 Kişisi' listesine bu yıl Ahbap Derneği kurucusu ve şarkıcı Haluk Levent de girdi. Ancak Levent, listeye giriş gerekçesini anlatan Elif Şafak'ın yazısında Türkiye Cumhuriyeti devletinin eleştirilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirterek ödülü reddettiğini ve ABD'ye gitmeyeceğini açıkladı. Elif Şafak'ın yazısında, Türk hükümetinin deprem sonrası acziyetine karşın Haluk Levent ve Ahbap'ın sahada etkin çalışmalar yaptığını vurguladı.
14 Nisan 2023

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve yazar-çevirmen Yiğit Bener’in birlikte yazdığı 'Arafta Düet' romanının tanıtımı Edirne’de yapıldı. Demirtaş, cezaevinden gönderdiği mesajında toplumun karşı karşıya olduğu zulüm düzenini dayanışma ve mücadele ile aşacaklarını belirtti. Tanıtım etkinliğine birçok yazar ve akademisyen katıldı. Yiğit Bener, Demirtaş ile hiç bir araya gelmeden bu kitabı yazdıklarını ve dayanışma amacıyla başladıkları yazışmaların bu kitaba dönüştüğünü ifade etti.
7 Temmuz 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 22. Filmekimi festivali, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir'de sinemaseverlerle buluşacak. Festival, Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin biletleri, 4 Ekim'de Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 7 Ekim'de genel satışa açılacak. Festival, Sofia Coppola'nın 'Priscilla' filmiyle açılacak ve Altın Aslan'ı kazanan Yorgos Lanthimos'un 'Poor Things' filmiyle kapanacak.
28 Eylül 2023

Alman yazar Jenny Erpenbeck, 'Kairos' romanıyla Uluslararası Booker Ödülü'nü kazandı ve bu ödülü kazanan ilk Alman yazar oldu. Kitabı Almanca'dan İngilizce'ye çeviren Michael Hofmann da bu ödülü kazanan ilk erkek çevirmen olarak tarihe geçti. Ödül, 50 bin sterlin değerinde olup, yazar ve çevirmen arasında paylaştırılacak. Roman, Doğu Almanya'nın çöküşü sırasında geçen bir ilişkiyi anlatıyor ve jüri tarafından kişisel ve ulusal dönüşümlerin iç içe geçtiği zengin dokulu bir eser olarak nitelendirildi.
22 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin 42'ncisi için program duyuruldu. 7-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde 134 uzun ve 29 kısa metrajlı film gösterilecek. Festival, 'Hırçın' filmi ile açılacak ve Kayhan Yıldızoğlu ile Nevra Serezli'ye Sinema Onur Ödülleri verilecek. Ulusal Yarışma kategorisinde 11 film yarışacak ve festival gösterimleri altı farklı salonda yapılacak. Biletler, İKSV Lale Kart üyeleri için öncelikli satışla 27 Mart'ta, genel satış ise 31 Mart'ta başlayacak.
22 Mart 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15-21 Mart tarihleri arasında 'Yeniliğe Davet' sloganıyla İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ni düzenliyor. Kongrede dünyaca ünlü bilim insanları, tarihçiler, siyasetçiler, sosyologlar ve aktivistler sunum yapacak. Kongre, 6 Şubat depremi nedeniyle ertelenmişti ve bazı konuşmalar çevrimiçi olarak da yayımlanacak. Ayrıca Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da kongreye katılacak.
14 Mart 2023

Everest Yayınları, yazarlarından Azra Kohen'in Filistin hakkında yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Kohen, sosyal medya hesabından İsrail'in Refah'a saldırısı hakkında bir paylaşım yapmadığını soran takipçisine, İsrail'in savunmasını anladığını ve Filistin'e yardım edilmesini eleştiren bir yanıt verdi. Bu açıklama sosyal medyada tepki çekti ve Everest Yayınları, bu tür insanlık suçlarını meşrulaştıran ya da öven kişilerin yayın grubunda yer alamayacağını belirten bir açıklama yaptı.
30 Mayıs 2024

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler açıklandı. Festival, Cannes'da prömiyerini yapan 'May December' filmi ile açılacak. Festivalin uluslararası programında Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmleri yer alıyor. Festivalde ayrıca, 'Sararmış Yapraklar', 'Canavar', 'Öğretmenler Odası', 'Kabahatliler', 'Umudunu Kaybetme', 'İnşallah Erkek Olur', 'Dört Kız Kardeş', 'Nasıl Seks Yapacağız?', 'Vurgun Yemek', 'Güzel Günler', 'Çözümler Kitabı' ve 'Yeniden Başla' gibi filmler de izleyiciyle buluşacak.
24 Ağustos 2023
İşaretlediklerim