Süper Lig ekibi Ankaragücü, 18 Şubat 2024 tarihinde oynanan ve Galatasaray'ın 3-0 galip geldiği maçta, Galatasaray'ın Arjantinli oyuncusu Mauro Icardi'nin tribünlere sportmenlik dışı bir hareket yapması nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) disiplin soruşturması başlatılması için başvuruda bulunacağını açıkladı. Olay, sosyal medyada büyük yankı buldu ve Icardi'ye ceza verilmesi çağrıları yapıldı. Galatasaray taraftarları ise görüntünün montaj olduğunu iddia ediyor.
20 Şubat 2024

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Filistin'e destek olmak amacıyla grev başlattığını Twitter hesabından duyurdu. Thunberg, dünyanın Filistinlilere ve etkilenen tüm sivillere destek olması gerektiğini belirtti. İsrail, Thunberg'ün grev kararına resmi Twitter hesabından yanıt verdi ve Hamas'ın roketlerinin sürdürülebilir malzemeler kullanmadığını ve masum İsraillileri öldürdüğünü belirtti.
20 Ekim 2023

İspanya, zengin yabancılara oturma izni sağlayan ve konut fiyatlarını artırarak yerel halkı pazar dışına iten 'altın vize' programını sonlandırdı. Program, Avrupa genelinde konut fiyatlarını yükseltmiş ve barınma krizini körüklemişti. Diğer Avrupa ülkeleri de benzer programları ya kapatıyor ya da düzenlemeler getirerek spekülatif alımları azaltmaya çalışıyor. Bu durum, yerel halkın konut erişimini zorlaştırırken, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
28 Nisan 2024

İstanbul 41'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve kamuoyunda ‘yüksek karlı gizli fon’ olarak bilinen dolandırıcılık davasında, müştekiler Arda Turan, Emre Belözoğlu ve Fernando Muslera ilk kez ifade verdi. Tutuklu sanıklar Seçil Erzan ve Ali Yörük'ün de katıldığı duruşmada, müştekiler dolandırıldıklarını ve yüksek getiri vaatleriyle kandırıldıklarını anlattılar. Muslera, Erzan'dan paranın geri ödeneceğine dair resmi dekont aldığını, ancak depremleri bahane ederek oyalandığını belirtti. Belözoğlu ve Turan da benzer şekilde yüksek getiri vaatleriyle dolandırıldıklarını ifade ettiler.
8 Mart 2024

İspanya Kadın Milli Futbol Takımı'nın futbolcularından Jennifer Hermoso, şampiyonluk töreninde kendisini dudağından öpen ve bundan dolayı geçici olarak görevden alınan İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'i savcılığa şikayet etti. Olayın ardından FIFA disiplin komitesi, Rubiales'i disiplin soruşturmasının sonucunu beklemek üzere 90 gün süreyle görevinden uzaklaştırmıştı. Hermoso, olaydan 17 gün sonra savcılığa başvurdu ve rızasının olmadığını belirtti.
6 Eylül 2023

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, İspanya Kadın Futbol Takımı'nın Dünya Kupası'nı kazanmasının ardından forvet oyuncusu Jenni Hormoso'yu dudaklarından öptü ve büyük tepki aldı. Hormoso, öpülmesinin rızaya dayalı olmadığını açıkladı. Bu olayın ardından Rubiales'in annesi Angeles Bejar, oğlunun yaşadığı tartışmalar nedeniyle açlık grevine başladı. FIFA, Rubiales'i görevden aldı ve İspanya hükümeti de Rubiales'in açığa alınmasını istedi.
28 Ağustos 2023

İspanya'nın La Liga takımlarından Barcelona, stadı Camp Nou'nun yenilenmesi için Türk şirketi Limak Holding ile anlaşma imzaladı. Limak Holding, Türkiye'de iktidar tarafından verilen ihalelerle tanınan ve muhalefet tarafından 'beşli çete' olarak adlandırılan şirketler arasında yer alıyor. Barcelona Yönetim Kurulu, Limak İnşaat'ın stadın inşaatı ve tadilatından sorumlu olmasını onayladı ve çalışmaların Haziran 2023'te başlaması planlanıyor.
9 Ocak 2023

Real Madrid'in İspanya Birinci Futbol Ligi (LaLiga) takımlarından olan oyuncusu Jude Bellingham, Valencia ile oynanan ve 2-2 sonuçlanan maçın son saniyesinde attığı gol hakem tarafından geçersiz sayıldı. Bellingham'ın bu karara sinirlenip hakeme küfür etmesi sonucu kırmızı kart görerek iki maç men cezası aldı. Bu ceza nedeniyle Bellingham, Real Madrid'in Celta Vigo ve Osasuna ile oynayacağı maçlarda forma giyemeyecek.
6 Mart 2024

İspanya'da ünlü San Fermin Festivali'ne bir gün kala, boğa güreşi karşıtı örgütler Pamplona kentinde eylem düzenledi. Anima Naturalis ve PETA gibi örgütler, boğa güreşlerinin 'Orta Çağ işkencesi' olduğunu savunarak, güreşlerin yasaklanması için imza kampanyası başlattı. İspanya'da her yıl 18 bin ile 20 bin arasında boğanın arenalarda öldürüldüğü ve İspanyolların yüzde 50'sinden fazlasının boğa güreşlerinin yasaklanmasını ya da kısıtlanmasını istediği belirtildi.
5 Temmuz 2024

Altın Top ödülü sahibi Cezayir asıllı Fransız futbolcu Karim Benzema, Filistin'e verdiği destek sonrası Fransız politikacıların hedefi oldu. Benzema'nın Gazze sakinleri için dua ettiğini belirten bir paylaşım yapmasının ardından Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Benzema'nın Müslüman Kardeşler'le bağlantısı olduğunu iddia etti. Bouches-du-Rhone Senatörü Valerie Boyer ise Benzema'nın Fransa vatandaşlığından çıkarılmasını talep etti. Benzema'nın avukatı Hugues Vigier, bu iddiaları reddetti ve Darmanin'i kamuoyunu manipüle etmekle suçladı.
20 Ekim 2023

76'ncı Cannes Film Festivali'nde, 'Asit' filminin prömiyeri sırasında bir aktivist, Ukrayna bayrağı renklerindeki kıyafetiyle kırmızı halıda yürürken üzerine sahte kan dökerek protesto düzenledi. Güvenlik görevlileri aktiviste hızla müdahale ederek onu olay yerinden uzaklaştırdı. Protesto ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı ancak olay, Fransız haber ajansı AFP tarafından paylaşıldı. Geçen yıl da festivalde benzer bir protesto yaşanmıştı.
23 Mayıs 2023

Gazeteci İrfan Değirmenci, Merih Demiral'ın bozkurt işareti yapması üzerine gelen tepkilere yanıt verdi. Değirmenci, LGBTİ kimliğiyle barışık olduğunu ve bu kimliği üzerinden linç edilmeye çalışıldığını belirtti. Ayrıca, milli takım formasıyla yapılan bozkurt işaretinin futbolun siyasete alet edilmesi olduğunu vurguladı. Değirmenci, futbolun sadece futbol olmadığını ve yönetenlerin asıl sorunları örtbas etmek için kullandıkları bir araç olduğunu ifade etti.
6 Temmuz 2024

Barcelona'da artan konut maliyetleri nedeniyle 2028'e kadar turistlere daire kiralanması yasaklandı. Belediye Başkanı Jaume Collboni, konut krizinin özellikle gençler için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Karar, 10 bin 101 kısa süreli kiralama izni almış dairenin ruhsatının iptal edilmesini içeriyor. Yerel yönetim, yasağın ardından yasadışı turistik daireleri tespit etmek için güçlü bir denetim uygulayacak.
24 Haziran 2024

5 Mart Pazar günü oynanacak Beşiktaş-Ankaragücü maçına Ankaragücü taraftarlarının alınmayacağı, kararın il güvenlik kurulu tarafından alındığı bildirildi. Beşiktaş A.Ş. logolu Passolig kart sahipleri dışında, Ankaragücü logolu Passolig kartı olanların bilet alamayacağı açıklandı. Bu karar, son zamanlarda futbol maçlarında hükümete yönelik protestoların artması ve bazı kulüplerin siyasetin stadyumlarda yer almasına karşı çıkmasının ardından geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bu tür sloganların atıldığı maçların seyircisiz oynanması gerektiğini belirtmesi ve Beşiktaş üyeliğinden istifa etmesi olaylarla bağlantılı gelişmeler arasında.
1 Mart 2023

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, milli futbolcu Merih Demiral'ın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda attığı gol sonrası yaptığı bozkurt işaretini ırkçılık olarak nitelendirdi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Faeser'in bu açıklamasını kabul edilemez bulduğunu belirtti. UEFA, Demiral hakkında uygunsuz davranış iddiasıyla soruşturma başlattı. MHP lideri Devlet Bahçeli de UEFA'yı kınayarak bu durumu zincirleme provokasyonların bir ara istasyonu olarak nitelendirdi.
3 Temmuz 2024

Piyanist ve besteci İklim Tamkan, oyuncu Fırat Tanış'ın kendisine psikolojik şiddet uyguladığı, tehdit ettiği ve ısrarlı takip ettiği gerekçesiyle uzaklaştırma kararı aldığını açıkladı. Tamkan, yaşadıklarının kendisini, ailesini ve yakın çevresini derinden etkilediğini ve bu durumun toplumsal, ahlaki ve vicdani bir sorumluluk taşıdığını belirtti. Ayrıca, yaşananların kişilik haklarına saldırı teşkil ettiğini ve Türk Ceza Kanunu kapsamında birden fazla suç oluşturabileceğini ifade etti.
28 Şubat 2024

Dünya Kupası kutlamaları sırasında kadın futbolcu Jenni Hermoso'yu dudağından öpen eski İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales hakkında uzaklaştırma kararı verildi. Rubiales, önce görevinden uzaklaştırıldı, sonrasında istifa etti. Ayrıca 'cinsel taciz ve zorlama' suçlamaları dolayısıyla açılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Rubiales, Hermoso'ya 200 metreden fazla yaklaşamayacak.
16 Eylül 2023

Galatasaray'ın önemli futbolcularından biri olan Arjantinli Mauro Icardi, Ankaragücü ile oynanan maç sırasında gerçekleştirdiği hakaret nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edildi. Bu durum, Icardi'nin saha içi davranışları ve profesyonel futbol disiplinine ilişkin tartışmaları gündeme getirdi. PFDK'nın vereceği karar, Icardi'nin gelecek maçlardaki durumunu ve Galatasaray'ın sahadaki performansını etkileyebilir.
23 Şubat 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda İsrail ile Paraguay arasında oynanan futbol maçında, Gazze'ye yönelik saldırıları protesto eden taraftarlar hakkında 'Yahudi karşıtı' oldukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Fransa Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve 'Soykırım Olimpiyatları' yazılı pankart açan taraftarlar hakkında şikayette bulundu. Paris savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattığını doğruladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e Rusya'ya uygulanan yaptırımların uygulanamayacağını belirtti.
29 Temmuz 2024

FIFA, Kadınlar Dünya Kupası final maçı sonrasında İspanyol oyuncu Jenni Hermoso'yu dudaklarından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, Rubiales'in FIFA'nın disiplin yönetmeliğinin 13.1 ve 13.2 maddelerini çiğnediği iddiası üzerine açıldı. Bu olay sonrasında İspanya'da birçok kişi ve kuruluş, Rubiales'in istifasını talep etti. RFEF Genel Kurulu, Rubiales'in durumunu değerlendirmek için olağanüstü toplanacak.
24 Ağustos 2023
İşaretlediklerim