İstanbul Ticaret Odası (İTO), Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini paylaştı. İstanbul'da yıllık enflasyon oranı yüzde 78,81 olarak kaydedilmiştir. En yüksek artış yüzde 23,85 ile giyim harcamaları grubunda görülürken, en düşük artış yüzde 0,03 ile diğer harcamalar grubunda gerçekleşmiştir. Diğer kategorilerdeki artış oranları ise ev eşyası, kültür eğitim ve eğlence, gıda, ulaştırma ve haberleşme, konut, sağlık ve kişisel bakım harcamaları olarak sıralanmaktadır.
1 Mayıs 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) açıkladığı verilere göre, İstanbul'da şubat ayı enflasyonu yüzde 4,07 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 76,58 olarak kaydedildi. İTO'nun perakende fiyat hareketlerini gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ve toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi, sırasıyla yüzde 4,07 ve yüzde 4,64 oranında artış gösterdi. Bu veriler, perakende ve toptan fiyatlarda sırasıyla yüzde 76,58 ve yüzde 65,06 yıllık enflasyon oranlarına işaret ediyor.
1 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendisine ve yönetimine yönelik iktidar tarafından yapılan eleştirilere 23 maddelik bir liste ile cevap verdi. İmamoğlu, İstanbul'da sosyal yardımların arttığını, yeni projelerin hayata geçirildiğini, metro inşaatlarının devam ettiğini ve istihdam ofisi aracılığıyla 100 bin kişiye iş bulunduğunu belirtti. Ayrıca, eğitim ve sağlık alanında yapılan yardımlar, altyapı yatırımları ve çevre projeleri gibi konularda da iddialı açıklamalarda bulundu.
5 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, Nisan ayında İstanbul'da perakende fiyatlar aylık yüzde 4,57, toptan fiyatlar ise yüzde 3,14 arttı. Yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 62,46, toptan fiyatlar yüzde 70,58 artış gösterdi. Sektörel bazda en yüksek artış giyim harcamalarında yaşanırken, kimyevi maddeler ve yakacak ve enerji maddeleri gruplarında düşüş gözlendi. İTO endeksleri, TÜİK tarafından açıklanan TÜFE ile farklılık göstermeye devam ediyor.
1 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler'in Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme 2023 yılında yüzde 1,9 olacak ve bu oran son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kaydedildi. Raporda, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,7'ye yükselebileceği belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3,7 ve 2024'te yüzde 3,5 büyümesi beklenirken, yıl sonu enflasyon oranının ortalama yüzde 42,4 olacağı ve 2024'te yüzde 13,5'e düşeceği tahmin ediliyor. Bu tahminler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 enflasyon hedefinin yüzde 20'ler seviyesinde olacağı yönündeki açıklamasının üzerinde.
26 Ocak 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladığı bir basın toplantısında, bir gazetecinin 'Geçinebiliyor musunuz?' sorusuna, toplantının amacının enflasyonu konuşmak olduğunu belirterek yanıt vermedi. Merkez Bankası, 2024 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak sabit tuttuğunu açıkladı. Karahan'ın selefi Hafize Gaye Erkan ise geçmişte verdiği bir röportajda, İstanbul'daki yüksek ev fiyatları nedeniyle annesiyle yaşamak zorunda kaldığını belirtmişti.
8 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 'İstanbul KÖİ Haftası' etkinliğinde ekonomi programının amaçlarını ve uygulanan politikaları anlattı. Şimşek, Merkez Bankası'nın yeterli sıkılaştırma yaptığını ve ekonomi programının başarılı olacağına inandıklarını ifade etti. Haziran 2023'te göreve gelen Şimşek ve ekibi, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş, Merkez Bankası Şubat ayında faiz oranını sabit bırakarak artış döngüsünün sonlandığına dair işaretler vermişti. ABD'li yatırım bankası JPMorgan, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası Merkez Bankası'nın Nisan ayında faiz oranını 500 baz puan artıracağını öngörmüştü.
5 Mart 2024

İstanbul'da hava kirliliği, 2024 yılının ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu artışın en büyük nedeninin trafik olduğunu belirtti. Toros, araç sayısının artması ve dur-kalk trafiğinin hava kirliliğini artırdığını, toplu taşımanın daha fazla kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hava kirliliğinin sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğu ifade edildi.
19 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) toplu ulaşımda talep ettiği yüzde 57,07'lik zam teklifi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında değerlendirildi. Karara varılamayan toplantıda teklif, alt komisyona sevk edilerek tekrar değerlendirilmesi kararlaştırıldı. İBB, enflasyon, asgari ücret ve akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle toplu taşıma ücretlerine yüzde 57,07 zam talep ederken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri yüzde 40, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ise yüzde 100 zam istiyordu.
27 Temmuz 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2024 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladı ve 2025 yılı için yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. EBRD, bu düşüşün nedenini enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam etmesine bağladı. Raporda, Türkiye'nin daha ortodoks politikalara geri dönmesinin yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdığı ve ülke notunun yükseldiği belirtildi. Ayrıca, yüksek enflasyon, Avrupa’daki yavaş büyüme ve jeopolitik gerginlikler gibi risklerin sürdüğü vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da deprem riski altında olan 1,5 milyon konutun acil dönüşüm gerektiğini, bunların %20'sinin çok acil olduğunu belirtti. Daha önce 695 bin konutun dönüşümünün tamamlandığını ve şu anda 93 bin konutun dönüşümünün devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, riskli konutların 500 bininin yerinde dönüştürüleceğini ve geriye kalan 500 bin için Anadolu ve Avrupa Yakası'nda uydu kentler planladıklarını açıkladı.
11 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği’nin 65 yaş ve üstü yolculara tanınan ücretsiz taşımacılık hakkını uygulamayacaklarına ilişkin açıklamasının İstanbul’u etkilemediğini duyurdu. İBB, 65 yaş ve üstü İstanbulluların toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmasını etkileyecek herhangi bir değişiklik kararı almadığını belirtti. İBB, son üç yılda indirimli ve ücretsiz geçişler için toplamda 1,6 milyar lira sübvansiyon sağladığını ifade etti.
24 Ağustos 2023

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e, enflasyon beklentisini ise yüzde 52,1'den yüzde 52,8'e yükseltti. Ayrıca, 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 39,2'den yüzde 47,4'e çıkarıldı. Raporda, sıkılaşan para politikasının ve yüksek enflasyonun tüketimi zayıflatacağı, fakat Türkiye'nin ihracatının 2025'te güçleneceği öngörülüyor.
29 Kasım 2023

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin 2024 yılı için ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9'dan yüzde 3,4'e çıkardı. Ayrıca, OECD 2024 için ortalama yüzde 55,5 ve 2025 için yüzde 28,9 enflasyon beklentisi olduğunu belirtti. Raporda, Türkiye ekonomisinin özellikle özel tüketim ve net ihracatın katkısıyla güçlü kaldığı, ancak enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği vurgulandı. Ayrıca, 2023 deprem bölgesindeki inşaat faaliyetlerinin ekonomiye dinamizm kattığı ifade edildi.
2 Mayıs 2024

Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye çıkardı. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 4,1 büyüme öngörüldü. Şubat ayındaki depremlerin ekonomik etkilerine de değinilen raporda, depremlerin doğrudan kaybının Türkiye'nin GSYH'sinin yüzde 4'ü kadar olduğu ve yeniden inşa maliyetlerinin bu rakamın iki katı olabileceği belirtildi. Raporda ayrıca yüksek enflasyon, döviz kuru değer kaybı, yüksek cari açık ve düşük net döviz rezervleri gibi makroekonomik zorluklara da dikkat çekildi.
7 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen büyük Marmara depremi konusunda İstanbul'da 90 binin üzerinde yüksek hasarlı ve yıkılmak üzere olan bina olduğunu belirtti. İstanbul'un riskli yapı envanterine sahip olduğunu ve acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, İstanbul'un depreme hazırlık konusunda yeterince yol alamadığını ve mevcut hızla devam edilirse şehrin yenilenmesi veya güçlendirilmesi için 100 yıla ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Ayrıca, doğru teknolojiyle yapılan yapıların insan hayatına mal olmayacağını, ancak hasar alabileceğini söyledi.
12 Şubat 2023

Esfender Korkmaz, Merkez Bankası'nın geçmişteki enflasyon tahminlerinin tutmaması ve bu durumun ekonomik güveni zayıflatmasına dikkat çekti. TÜİK ve İstanbul Ticaret Odası arasında açıklanan enflasyon oranları arasında önemli farklar bulunuyor; bu durum kamuoyunda TÜİK'in enflasyonu düşük gösterdiği algısını güçlendiriyor. Ayrıca, çekirdek enflasyonun yıllık TÜFE'den yüksek çıkması, enflasyonun direnç gösterdiğini ve artış eğiliminde olduğunu işaret ediyor. Yeni ekonomi yönetiminin güven vermediği ve enflasyonun kontrol altına alınamadığı vurgulanıyor.
5 Mayıs 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, ağustosta İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 8,80 arttı. Yıllık bazda artış yüzde 74,17 oldu. Aynı dönemde Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yüzde 6,65 oranında arttı. Ağustos 2023'te perakende fiyatlarda en büyük artış yüzde 32,29 ile ulaştırma ve haberleşme harcamalarında görüldü.
1 Eylül 2023
İşaretlediklerim