Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, Twitter hesabı üzerinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik ağır ifadeler içeren bir paylaşımda bulundu. İmamoğlu'nun bir televizyon röportajında TOKİ Başkanı ile ilgili yaptığı yorumlar sonrasında Saral, İmamoğlu'nu 'kibir abidesi cüce, kıt beyinli, müptezel' olarak nitelendirdi. İmamoğlu'nun röportaj sırasında TOKİ Başkanının canlı yayına bağlanma talebinin program formatı gereği reddedildiği belirtildi.
29 Aralık 2023

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erzurum'da Ekrem İmamoğlu'na yapılan taşlı saldırıyı kabul edilemez bulduğunu belirtti. Seçim sürecinde herkesin can ve mal güvenliğinin öncelik olduğunu vurguladı. İmamoğlu'nun esnaf ziyaretini mitinge dönüştürdüğünü ve izinsiz gösteri yapıldığını ifade etti. Olayla ilgili Valiliğin çalışma yaptığını ve suç unsuru varsa hukuki işlem yapılacağını söyledi.
8 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'ya hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada ikinci kez beraat etti. İmamoğlu, 2022'de bir açılış töreninde Yazıcı'ya yönelik sözleri nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçuyla suçlanmıştı. İlk beraat kararının ardından Yazıcı'nın itirazı üzerine dava yeniden görülmüş, İmamoğlu bugün ikinci kez beraat etmiştir.
15 Aralık 2023

Organize suç örgütü 'Sarallar'ın lideri olarak bilinen Alaattin İlyas Saral, İstanbul 17'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklandı. Duruşmada, 20 tutuklu ve 10 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu ve müştekilerin ifadeleri dinlendi. Müşteki Melih Tan, kardeşi Rıfat Tan ile sanık Seyfi Erkan arasındaki para alışverişine ilişkin ifade verdi. Ayrıca, tutuklu sanık Altan Saral'ın tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.
12 Haziran 2023

İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünde yaptığı ve Atatürk'ün Nutuk'undan alıntılar içeren konuşması nedeniyle Osmanlı Devleti ve son padişah Vahdettin'e hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma açtı. Bakanlık, Soyer'in konuşmasının görüntülerini istedi ve Soyer'in halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini iddia etti. Soyer ise konuşmasının arkasında olduğunu ve Cumhuriyet değerlerini savunduğunu belirtti.
21 Kasım 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Esenler'de bir konuşma yaparken, aynı alanda seçim çalışması yapan ve müzik çalan HDP'li seçim çalışanlarına öfkelendi ve onlara hakaret etti. Soylu, HDP'lilere yönelik olarak 'kepazelik' ve 'nezaketsizlik' suçlamalarında bulundu. HDP İstanbul il yönetimi, Soylu'nun bu sözlerine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi ve bir video paylaşarak halkın kendilerine destek verdiğini belirtti. HDP, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere katılıyor.
20 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde kendisine yönelik hakaret içeren ifadeler nedeniyle açılan soruşturma ve kovuşturmalardan şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, bu kararı sosyal medya üzerinden duyurdu. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla 160 bin soruşturma açıldığı ve bu soruşturmalarda 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildiği belirtiliyor.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'yüksek karlı gizli fon' vaadiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık davası hakkında yorum yaptı. Erdoğan, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve hukuksuzluk yapanların cezalarını çekeceğini belirtti. Vatandaşları bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı ve yargının konuyla ilgili gerekli araştırmaları yaptığını ifade etti. Ayrıca, devletin bu tür olayların peşinde olduğunu ve yargının ideal kararları vereceğine inandığını söyledi.
2 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü belediye başkanıyken 'ihaleye fesat karıştırdığı' iddiasıyla yargılanmaya başladı. İddianamede İmamoğlu dahil yedi kişi için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Duruşmada gazetecilerin salona alınmaması tepki çekti ve sonrasında sadece basın kartı olan gazetecilere izin verildi. Mahkeme, İmamoğlu'nun bir sonraki duruşmada hazır edilmesine ve Beylikdüzü belediyesine kamu zararı olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 30 Kasım'da yapılacak.
15 Haziran 2023

Anadolu 1'inci Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, yazar İclal Mine Kırıkkanat'ın açtığı davada Elif Şafak ve yayınevi Doğan Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. AŞ'nin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti. Elif Şafak'ın 'Bit Palas' adlı eseri ile Kırıkkanat'ın 'Sinek Sarayı' arasında intihal olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, Şafak ve yayınevinin toplamda 159 bin 51 lira 65 kuruş maddi ve 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi ve kararın bir gazetede ilan edilmesini istedi.
24 Ocak 2024

ABD'li oyuncu Alec Baldwin, 'Rust' filminin setinde ateşlediği silahtan çıkan kurşunla görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in ölümüne sebep olmakla suçlanıyor. Daha önce düşürülen suçlamalar, silahın adli incelemesi sonrasında yeniden gündeme geldi. Yeni delillerin jüriye sunulmasıyla Baldwin, 18 aya kadar hapis cezası alabilir. Baldwin, silahın yanlışlıkla ateş aldığını ve tetiği çekmediğini iddia etmişti.
20 Ocak 2024

Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

14'üncü Dalai Lama, Hindistan'daki bir etkinlikte bir erkek çocuğu dudaklarından öptü ve dilini emmesini istediği bir video yayınlandıktan sonra eleştirilere maruz kaldı. Yeni Delhi'deki çocuk hakları örgütü Haq, bu davranışı kabul edilemez bulduğunu ve her türlü çocuk istismarını kınadığını belirtti. Tibet kültüründe dil çıkarma bir selamlaşma ifadesi olmasına rağmen, Haq bu videodaki davranışın kültürel bir ifade olmadığını ve kabul edilemez olduğunu ifade etti. Dalai Lama adına yapılan açıklamada ise davranış için özür dilendi ve Dalai Lama'nın masum ve şakacı bir niyetle hareket ettiği ancak pişmanlık duyduğu belirtildi.
10 Nisan 2023

New Jersey Yüksek Mahkemesi yargıcı Gary Wilcox, 'Sal Torella' takma adıyla TikTok'ta paylaştığı videolar nedeniyle dava edildi. Nisan 2021-Mart 2023 tarihleri arasında 40 video paylaşan Wilcox'un videolarında uygunsuz giyindiği ve şiddet, cinsellik, kadın düşmanlığına gönderme yapan şarkılara eşlik ettiği iddia ediliyor. Bu davranışlarıyla yargıçlık makamının saygınlığına zarar verdiği ve örnek davranış sergilemediği belirtiliyor. Wilcox'un avukatı ise bu paylaşımların kötü niyetle yapılmadığını savunuyor. Dava, ifade özgürlüğü tartışmalarını gündeme getirebilir.
6 Temmuz 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Britanyalı rock müzik grubu Placebo'nun solisti Brian Molko'ya hakaret davası açtı. Meloni, kendisine 'ırkçı ve faşist' diyen Molko'ya dava açtı. Olay, Molko'nun 11 Temmuz'da bir müzik festivalinde sahneden Meloni'ye 'faşist ve ırkçı' demesi sonrası gerçekleşti. Molko'nun suçlu bulunması durumunda 1000 ila 5 bin avro para cezası alabileceği belirtiliyor.
3 Ağustos 2023

DEM Parti’li Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını makam odasından indirdiği gerekçesiyle sosyal medyada hedef gösterildi. Bu olayın ardından Tatvan Başsavcılığı, Erol hakkında ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan resen soruşturma başlattı. Soruşturma, Mezopotamya Ajansı tarafından duyuruldu.
6 Haziran 2024

Britanyalı yazar Salman Ruşdi'yi 2022'de New York'ta bıçaklayan Hadi Matar, Hizbullah'a maddi destek vermekle suçlandı. Matar, cinayete teşebbüs suçlamasıyla tutuklu bulunuyor ve avukatı yeni suçlamaları reddedeceğini belirtti. Hizbullah, Batılı devletler ve diğer bazı ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. Ruşdi, saldırının ardından sağ gözünü kaybetmiş ve ifade özgürlüğü üzerine bir kitap yazmıştı.
25 Temmuz 2024

Dünyaca ünlü yazar Salman Rüşdi, 12 Ağustos'ta New York'ta bir konuşma yaparken bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırı sonucu bir gözünü kaybettiğini ve saldırı anında öleceğini düşündüğünü belirtti. Rüşdi, saldırıyı detaylandırarak, saldırganın 27 saniye içinde kendisine 12 bıçak darbesi indirdiğini ve sonrasında yerde kanlar içinde kaldığını anlattı. Ayrıca, saldırı anında kişisel eşyalarını düşünmenin aptalca olduğunu ancak bu düşüncelerin hayatta kalma içgüdüsüyle bağlantılı olduğunu ifade etti.
15 Nisan 2024
İşaretlediklerim