Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletindeki Sikandara Rau kasabasında düzenlenen 'satsang' adlı toplu dua sırasında izdiham çıktı. Olayda en az 107 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Yaralılardan bazıları hastaneye kaldırıldı ve ölenlerin çoğunun kadın olduğu belirtildi.
2 Temmuz 2024

Peru'nun Huascaran Dağı'nda 2002 yılında çığ altında kalan Amerikalı dağcı William Stampfl'ın cesedi, 22 yıl sonra buzların erimesiyle bulundu. Stampfl'ın kimliği, cesedin üzerindeki pasaport sayesinde doğrulandı. Aynı bölgede daha önce de İtalyan ve İsrailli dağcıların cesetleri bulunmuştu. Bu olay, dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgilenenler için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
15 Temmuz 2024

ABD'de 62 yaşındaki Richard Slayman'a genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreği nakledildi. Bu operasyon, Slayman'ın durumunun iyileşeceği umuduyla gerçekleştirildi ve hasta yakın zamanda taburcu edileceği bildirilmişti. Ancak, nakilden yaklaşık iki ay sonra Slayman hayatını kaybetti. Massachusetts Hastanesi, ölümün operasyonla doğrudan bir bağlantısı olmadığını açıkladı.
12 Mayıs 2024

Dünya rekortmeni Kenyalı maratoncu Kelvin Kiptum, kendi ülkesi Kenya'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Kiptum, geçen ekim ayında Chicago Maratonu'nda 2 saat 35 saniyelik derecesiyle dünya rekoru kırmış ve aynı yıl içinde Londra Maratonu'nu da kazanmıştı. 24 yaşındaki başarılı atletin, arabasının ağaca çarpması sonucu öldüğü bildirildi.
12 Şubat 2024

Meksika'da bir adam, daha önce insanlarda görülmemiş olan H5N2 kuş gribi virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, bu vakanın laboratuvarca doğrulanmış ilk insan enfeksiyonu olduğunu belirtti. Virüsün kaynağı henüz bilinmemekle birlikte, Meksika'daki kümes hayvanlarında H5N2 virüsü tespit edilmişti. DSÖ, mevcut bilgilere dayanarak bu virüsün genel nüfus için oluşturduğu riski düşük olarak değerlendirmektedir.
6 Haziran 2024

Dünyanın en uzun köpeği olarak Guinness Dünya Rekorları'na giren Danua cinsi Kevin, hastalığı nedeniyle girdiği ameliyat sonrası hayatını kaybetti. 97 santimlik boyuyla dikkat çeken Kevin, ortalama bir erkek Danua'dan 20 cm daha uzundu. Sahibi Tracy Wolfe, Kevin'in nazik bir dev olduğunu ve mükemmel bir dost olduğunu belirtti. Kevin'in elektrikli süpürgeden korkması ve mutfak tezgahlarından yiyecek çalabilmesi gibi ilginç özellikleri vardı.
25 Haziran 2024

‘Tanrı parçacığı’ teorisiyle tanınan Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edinburgh Üniversitesi, Higgs'in kısa süreli bir hastalık sonrası evinde vefat ettiğini açıkladı. Higgs, 1964 yılında, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ‘Higgs bozonu’ adlı atom altı parçacığın teorisini geliştirmiş ve bu teori 2012'de CERN tarafından doğrulanmıştı. Higgs, bu önemli buluşuyla 2013 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı.
9 Nisan 2024

Küçük Mariana meyve yarasası, bilim insanlarının biyolojisi veya davranışları hakkında yeterli bilgi edinemedikleri bir tür olarak biliniyordu. Bu tür, Pasifik adası Guam'da bulunuyordu ve 'Pteropus tokudae' olarak biliniyordu. 1960'larda yapılan bir araştırmada, bu türden yalnızca bir örnek bulunmuş ve bu örnek, türün bilinen son örneği olmuştur. Uzun süre gözlemlenememesi üzerine ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi tarafından neslinin tükendiği resmi olarak ilan edilmiştir.
24 Nisan 2024
İşaretlediklerim