Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarına müdahale amacıyla 2 Be-200 amfibi yangın söndürme uçağını gönderdiğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı ve Türkiye'nin talebi üzerine harekete geçen uçaklar, Muğla ve İzmir'deki yangınlara müdahale edecek. Uçaklar, yangınları izlemek ve tespit etmek için kızılötesi termal kameralarla donatılmış.
19 Temmuz 2023

Amerikalı zenginlerden oluşan ilerici grup Patriotic Americans'ın başkan yardımcısı Stephen Prince, özel uçak kullanımının çevreye olan zararlı etkilerini göz önünde bulundurarak, dokuz yolcu kapasiteli Cessna 650 Citation III tipi özel uçağını satmaya karar verdi. ABD Politika Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, özel uçuşlar ticari uçuşlara göre yolcu başına en az 10 kat daha fazla zararlı madde salımına yol açıyor. Prince, özel uçak kullanımının bağımlılık yaptığını kabul etse de, çevreye olan sorumluluğunu fark ederek bu kararı aldığını belirtti ve diğer milyonerleri özel uçaklardan vazgeçirmeye çalışmadığını, ancak zenginlerin daha fazla vergi ödemesi gerektiğine inandığını ifade etti.
16 Temmuz 2023

ABD yönetimi, 22 Mart'ta Moskova'da gerçekleşen ve 143 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan önce Rusya'ya terör tehdidi konusunda yazılı bir uyarı notu gönderdiğini açıkladı. Saldırıyı IŞİD üstlenirken, ABD ve diğer ülkeler vatandaşlarını bu tür saldırılara karşı dikkatli olmaya çağırmıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin saldırıyı önlemeye çalıştığını ve Kremlin'in bu durumdan haberdar olduğunu belirtti. Rusya ise saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia ediyor.
28 Mart 2024

ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in uçağı, 23 Ağustos'ta düştü ve 10 kişi hayatını kaybetti. Prigojin, Haziran ayında Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Bazı ülkeler, Prigojin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baş kaldırdığı için öldürüldüğünü savunuyor. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, uçağın kasıtlı olarak düşürüldüğü ihtimalinin değerlendirildiğini belirtti.
30 Ağustos 2023

ABD Savunma Bakanlığı, ABD hava sahasında Çin'e ait bir yüksek irtifalı gözetleme balonu tespit ettiğini ve takip altına aldığını duyurdu. Pentagon Sözcüsü ve üst düzey bir Pentagon yetkilisi, balonun sivil hava trafiği için bir tehdit oluşturmadığını ve istihbarat toplama kapasitesinin zayıf olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın durumdan haberdar edildiği ve askeri seçeneklerin değerlendirildiği, ancak balonun düşürülmesinin yerde hasara yol açabileceği için saldırılmadığı ifade edildi. ABD, konunun ciddiyeti üzerine Çin makamları ile iletişime geçti.
3 Şubat 2023

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ilk iki yılındaki iklim maliyeti, 175 ülkenin tek tek ürettiği yıllık sera gazı emisyonlarından daha yüksek oldu. Savaş, doğrudan çatışmalar, arazi yangınları, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik saldırılar nedeniyle en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon üretti. BM Genel Kurulu, Rusya'nın savaş nedeniyle tazminat ödemesi gerektiğini belirtti ve Avrupa Konseyi, iklim emisyonlarını da içerecek bir hasar kaydı oluşturdu. Bu durum, küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdi.
15 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Tver bölgesinde düşen ve 10 kişinin ölümüne yol açan özel uçak kazası hakkında konuştu. Kazada, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de öldüğü bildirildi. Biden, konuyla ilgili olarak 'Rusya'da Putin'in dahil olmadığı çok az şey var. Ancak bunun cevabını bilecek kadar bilgim henüz yok. Kazada ne olduğunu bilmiyorum ama şaşırmadım' ifadelerini kullandı.
23 Ağustos 2023

ABD, kendi hava sahasında tespit edilen ve 'casus balonu' olarak nitelendirilen Çin'e ait bir balonu Atlantik Okyanusu üzerinde Amerikan karasularına çıktığında düşürdü. Balonun düşürülmesi için FAA, bazı havaalanlarının uçuşlarını durdurdu ve hava sahasını kapattı. Bu olay, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretini iptal etmesine neden oldu ve ABD ile Çin arasındaki gerginliği artırdı.
5 Şubat 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rus kuvvetlerinin işgal ettikleri Ukrayna topraklarında uydu interneti sağlayıcısı Starlink'in terminallerini kullandığını belirtti. Starlink, Ukrayna'da savaşın başından itibaren önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Starlink'in sahibi olan SpaceX, Rusya'da bu hizmeti satmadığını ve Rusya'ya ekipman göndermediğini açıkladı. Bu durum, Starlink ekipmanlarının işgal altındaki bölgelerde nasıl kullanıldığına dair soruları beraberinde getiriyor.
11 Şubat 2024

ABD'nin Moskova'daki vatandaşlarına kalabalık alanlardan uzak durma çağrısının ardından, Britanya, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore gibi ülkeler de benzer uyarılarda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemelerini şiddetle tavsiye ederken, İsveç güvenlik durumunun kötüleştiğini belirtti. Çekya ve Kanada da vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. ABD'nin uyarısı, aşırılık yanlılarının Moskova'daki kalabalık alanları hedef alma planlarına dayanıyordu.
9 Mart 2024

SpaceX, ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin 'IM-1' misyonu için 'Odysseus' adlı Ay'a iniş aracını uzaya gönderdi. Falcon 9 roketiyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan Odysseus, Ay'ın yörüngesine girmesi ve 22 Şubat'ta Ay'ın güney kutbu yakınlarına inmesi bekleniyor. Bu başarılı iniş, 1972'deki Apollo 17 misyonundan bu yana ABD'nin Ay yüzeyine gerçekleştireceği ilk yumuşak iniş olacak. Odysseus, ayrıca NASA'nın Artemis Misyonu için 6 farklı yük taşıyor.
15 Şubat 2024

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın benzin ihracatına yönelik olası bir yasağın planlanandan önce iptal edilebileceğini belirtti. Novak, Rusya'daki petrol ürünü piyasasının istikrarlı olduğunu ve şu an için bir arz açığı olmadığını ifade etti. Olası yasağın, yalnızca benzin ihracatını kapsayacağını ve 1 Mart'tan itibaren altı ay süreyle uygulanacağını, ancak piyasa koşullarına göre bu süre içinde yasağın kaldırılabileceğini açıkladı. Daha önce Rusya'da benzin ve motorin fiyatlarının artması nedeniyle benzin ihracatı yasaklanmış, ancak yaklaşık iki ay sonra yasak kaldırılmıştı.
29 Şubat 2024

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü duyurdu. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, düşen uçakta ölenler arasında Wagner lideri Prigojin’in de bulunduğunu açıkladı. BBC'ye konuşan Britanyalı makamlar, uçağın Putin’in emriyle Rusya iç istihbarat kuruluşu Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) tarafından düşürüldüğünü iddia etti.
24 Ağustos 2023

ABD'de, Güneş'in etrafında 'ateş çemberi' oluşturan halkalı Güneş tutulması görüntülendi. Tutulma, Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13'te başlayarak Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Teksas eyaletlerinden izlendi. Ayrıca California, Idaho, Colorado ve Arizona'nın belirli bölgelerinden de görüldü. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), tutulma sırasında Güneş ışığındaki azalmanın Dünya'nın iyonosfer adı verilen atmosfer tabakasını nasıl etkilediğini incelemek için üç sondaj roketi fırlattı.
14 Ekim 2023

Earth Commission tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, insan faaliyetlerinin gezegenin güvenliğini ve adaletini tehlikeye attığı belirtildi. Sekiz ekolojik göstergeden yedisinde tehlikeli sınırların aşıldığı, küresel sıcaklık artışının güvenli sınır olan 1 dereceyi geçtiği ve yüzey suyu akışında güvensiz seviyelerin görüldüğü tespit edildi. Ayrıca, gezegenin yalnızca yüzde 45 ila 50'sinin bozulmamış ekosistemlere sahip olduğu ve nitrojen ile fosfor kullanımındaki eşitsizliklerin tehlikeli boyutlara ulaştığı bulgularına ulaşıldı.
31 Mayıs 2023

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter'in buzlu uydularını incelemek amacıyla Ariane-5 uzay aracını Fransız Guyanası'ndaki Kourou'dan fırlattı. Sekiz yıl sürecek yolculuğun ardından roket, Callisto, Europa ve Ganymede uydularına ulaşacak. ESA'nın Jüpiter’in Buzlu Ayları Keşfi (Juice) misyonu, bu uydularda yaşam için gerekli koşulların olup olmadığını araştıracak. ESA Bilim Direktörü Prof. Carole Mundell, Dünya'daki ekstrem yaşam formlarına atıfta bulunarak, benzer koşulların başka yerlerde de mikroorganizmalar için yaşanabilir olabileceğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

OceanGate şirketi, Titanik gemisinin enkazına düzenlediği turistik gezi sırasında meydana gelen ve beş kişinin ölümüyle sonuçlanan Titan denizaltısının patlamasının ardından tüm keşif seferlerini ve ticari faaliyetlerini askıya aldı. Kazanın ardından Kanada'nın St. John's limanında enkazın parçaları toplanmaya başlandı ve yüzeye çıkarılan ilk parçalarda insan kalıntıları bulundu. ABD ve Kanada, 24 Haziran'da kazayla ilgili soruşturma başlattı.
6 Temmuz 2023

Suudi Arabistan'dan Rayyanah Barnawi ve Ali AlQarni, SpaceX'in Falcon 9 roketi ve Dragon uzay aracı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderildi. Barnawi, bu görevle birlikte uzaya giden ilk Suudi kadın olurken, ikili ISS'de insan araştırmaları, hücre bilimleri ve mikro yerçekimi ortamında bulut tohumlama üzerine 14 deney yapacak. Ayrıca, uzay uçuşu sırasında Suudi öğrencilerle bilinçlendirme deneyleri gerçekleştirerek bilim ve astronotluk konusunda ilham vermeyi hedefliyorlar.
22 Mayıs 2023
İşaretlediklerim