İstanbul İstiklal Caddesi'nde 'Filistin İçin Bin Genç' inisiyatifi tarafından düzenlenen ve İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesini talep eden eyleme polis tarafından sert müdahalede bulunuldu. İktidarın Filistin davasını iç politikada kullanırken, iktidara yakın sermaye gruplarının İsrail ile ticari ilişkilerini sürdürdüğü belgelerle ortaya konuldu. İktidar ve medyası, eylemi 'beşinci kol faaliyeti' olarak nitelendirerek, eylemcilerin iktidarın İsrail ile olan ikiyüzlü politikasını gözler önüne sermesinden rahatsızlık duydu. Erdoğan iktidarının Filistin sorununa ve İsrail ile ilişkilerine yaklaşımı, iç politikada ve bölgesel emellerde bir pazarlık aracı olarak kullanıldığı eleştirildi.
9 Nisan 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye, 18 dalda toplam 101 sporcuyla mücadele ediyor. 5 Ağustos'ta Türkiye'nin olimpiyat programında atletizm, artistik cimnastik, yelken ve güreş gibi çeşitli dallarda yarışmalar yer alıyor. Öne çıkan sporcular arasında Berke Akçam ve Yasmani Copello Escobar atletizmde, Ferhat Arıcan artistik cimnastikte, ve Buse Tosun Çavuşoğlu güreşte bulunuyor. Türkiye'nin olimpiyat programı, sporcuların performansları ve elde edecekleri başarılar açısından büyük önem taşıyor.
5 Ağustos 2024

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Celtic ile Atletico Madrid arasında oynanan maçta Celtic taraftarları, tribünleri Filistin bayraklarıyla kapladı. Celtic Taraftarlar Derneği, maçtan önce yayınladıkları açıklamada, tribünlerde siyasi görüşlerini ifade etme hakkına sahip olduklarını belirtti. Celtic taraftarları, önceki yıllarda da tribünlerde bayraklar ve çeşitli pankartlarla Filistin’e destek vermişti.
26 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihraç edilen 54 ürün üzerinde kısıtlamalar getirdiğini açıkladı. Kısıtlama kararı, İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyonlar ve bu operasyonlar sonucunda Filistin'de yaşanan can kayıpları nedeniyle alındı. Bakanlık, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde Gazze'de derhal ateşkes ilan etmesi ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insanı yardım akışına izin vermesi durumunda kısıtlamaların kaldırılacağını belirtti.
9 Nisan 2024

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA Avrupa), İsrail takımlarının tüm maçlarını bir sonraki duyuruya kadar askıya aldı. Bu karar, mevcut güvenlik durumu ve güvenlik danışmanlarının tavsiyeleri göz önünde bulundurularak alındı. Karar, Kadınlar Avrupa Kupası (EuroCup) ve FIBA Avrupa Kupası’nda mücadele eden beş İsrail ekibinin tüm iç saha ve deplasman maçlarını kapsayacak.
10 Ekim 2023

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda triatlon sporcularının Sen Nehri'nde yapmayı planladıkları antrenman, nehirdeki kirlilik nedeniyle iptal edildi. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nehrin temiz olduğunu kanıtlamak için daha önce nehirde yüzmüştü. Ancak yapılan su kalitesi testleri, nehirde yüzmenin sağlık açısından riskli olduğunu ortaya koydu. Parisliler, nehrin temizlenmesine harcanan 1,5 milyar dolara rağmen sosyal sorunların öncelenmediğinden şikayetçi.
28 Temmuz 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanan sporcular, ülkeleri tarafından çeşitli ödüllerle onurlandırılıyor. Forbes dergisi, en az 33 ülkenin para ödülü vereceğini ve bunlardan 15'inin yüz bin dolardan fazla ödül sunacağını belirtti. Türkiye, altın madalya kazanan sporcularına en fazla bin cumhuriyet altını vererek yaklaşık 530 bin dolarla ikinci sırada yer alıyor. Bazı ülkeler ise sporcularına para ödülü yerine ömürlük maaş, ev ve araba gibi farklı ödüller sunuyor.
4 Ağustos 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda yüzme etkinliklerinin yapılacağı Seine Nehri'ni temizlemek için 1,5 milyar dolar harcandı. Ancak, günlük su kalitesi testlerinde hala yüksek seviyede E.Coli bakterisi tespit ediliyor. Bu durum, bazı antrenmanların ve yarışların iptal edilmesine neden oldu. Belçikalı sporcu Claire Michel, E.Coli bakterisi nedeniyle bir sonraki müsabakaya katılamayacak.
5 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen İslam Bilginleri İstişare Toplantısı'nda Batı'yı eleştirerek, İsrail'i eleştiren rektörlerin işten atılmasını ve öğrencilere konuşma hakkının verilmemesini örnek gösterdi. Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in insan hakları ihlallerini ve uluslararası toplumun bu duruma sessiz kalışını eleştirdi. Türkiye'nin Filistin'e olan desteğini ve İsrail'e karşı aldığı ekonomik tedbirleri vurguladı. Ayrıca, İsrail'e karşı uluslararası arenada hukuki adımlar atıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Ramazan ayı boyunca Gazze'deki askeri faaliyetleri durdurmayı kabul ettiğini duyurdu. Fransa'nın başkenti Paris'te Hamas ve İsrail arasında varılan anlaşmanın detayları paylaşıldı. Anlaşma, askeri operasyonların durdurulması, esir takası, insani yardımın sağlanması ve yerinden edilmiş sivillerin geri dönüşü gibi maddeleri içeriyor. İlk aşama 40 gün sürecek ve esir takası 10'a 1 oranında gerçekleşecek.
27 Şubat 2024

Evren Barış Yavuz, Haluk ve Selçuk Bayraktar'ın Filistin eylemindeki bir fotoğrafını paylaşarak İsrail'e jet yakıtı satışı iddiasında bulundu ve bu paylaşım sonrası tutuklandı. Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in Selçuk Bayraktar hakkındaki eleştirel paylaşımı da iktidar yanlısı yazarların tepkisini çekti. Faruk Bildirici, son on gün içinde Bayraktar kardeşleri savunan yazarları inceledi ve bu yazarların savunma yazılarına dikkat çekti. Bildirici, bu yazarların savunma motivasyonunu sorgulayarak, belki de ödül puanı verildiğini ima etti.
22 Nisan 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları sırasında Eyfel Kulesi'ne tırmanmaya çalışan 33 yaşındaki bir İngiliz vatandaşı polis tarafından gözaltına alındı. Olay sırasında Eyfel Kulesi kısa süreliğine tahliye edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kişinin kuleye tırmanırken üstsüz olduğu ve olimpiyat halkalarının üstünde yer aldığı görüldü. Fransa, 100 yıl aradan sonra ev sahipliği yaptığı olimpiyat oyunlarını bugün sonlandırıyor.
11 Ağustos 2024

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin yargı reformu tasarısı, ülkede büyük protestolara neden oldu. Tasarı, yüksek mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini sınırlıyor ve hükümetin kararlarını bozma yetkisini kaldırıyor. Tasarının kabul edilmesi, ülkede geniş çaplı protestolar ve grevlere yol açtı. Ayrıca, İsrail ordusunda görevli yedek askerler de yasa teklifine tepki göstererek eğitimlere katılmayacaklarını bildirdi.
24 Temmuz 2023

Candan Yıldız, Gazze'de yaşanan insanlık dramını ve uluslararası toplumun bu duruma karşı sessiz kalışını eleştirdi. Güney Afrika'nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açmasına rağmen, alınan tedbir kararlarının İsrail'i durdurmadığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına misilleme olarak başlattığı savaşın, Gazze'deki coğrafya, tarih, kültür ve inançları yok ettiği vurgulandı.
25 Mart 2024

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil eden 102 sporcudan 27'si Fenerbahçe Spor Kulübü'nden. İstanbul Büyükşehir Belediye SK 11 sporcu ile ikinci sırada yer alırken, Enka Spor Kulübü ve Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi SK 10'ar sporcu ile üçüncü sırada bulunuyor. Diğer kulüplerin temsilci sayıları ise daha düşük. Bu durum, Fenerbahçe'nin Türk sporundaki önemli rolünü bir kez daha gözler önüne seriyor.
23 Temmuz 2024

Apple, iPhone kullanıcılarının 'Kudüs' yazdıklarında otomatik olarak Filistin bayrağı emojisi önermesi nedeniyle antisemitizm ile suçlanıyor. Bu durum, Yahudi asıllı TV sunucusu Rachel Riley tarafından sosyal medyada eleştirildi ve Apple'ın çifte standart uyguladığı iddia edildi. Apple, yaşananın son yazılım güncellemesi sonucu oluşan kasıtsız bir hata olduğunu ve gelecekteki bir güncelleme ile düzeltileceğini belirtti. Kudüs'ün statüsü, İsrail ve Filistin arasında devam eden bir anlaşmazlık konusudur.
11 Nisan 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları 26 Haziran'da başladı ve Türkiye, 'Team Türkiye' adı altında 18 dalda toplam 101 sporcu ile katılıyor. Bu yıl, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'ndan sonra ikinci kez kadın sporcu sayısı erkeklerden fazla. Milli boksör Tuğrulhan Erdemir, yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle oyunlara katılamıyor. Oyunlar TRT Spor ve TRT Yıldız kanallarında canlı olarak yayınlanıyor.
27 Temmuz 2024

ABD Hava Kuvvetlerinde görevli 25 yaşındaki Aaron Bushnell, Gazze'de yaşanan olayları protesto etmek amacıyla İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi. Bushnell, eylemi sırasında 'Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim' ve 'Filistin'e özgürlük' ifadelerini kullanarak, Filistinlilere yönelik destek mesajı verdi. Olay, sosyal medyada geniş yankı buldu ve Bushnell'un eylemi sırasında çekilen görüntüler yayıldı.
26 Şubat 2024

İsrail Meclisi, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması teklifini 51 'Evet' oyuna karşı 53 'Hayır' oyuyla reddetti. Eski İsrail Bilim, Teknoloji ve Uzay Bakanı Orit Farkash-Hacohen, bu kararı eleştirerek liderlerin sorumluluk almadığını belirtti. Başbakan Binyamin Netanyahu ile Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz arasında sosyal medya üzerinden tartışma yaşandı. Muhalif lider Yair Lapid ise hükümetin araştırma komisyonu kurulmasından korktuğunu ifade etti.
17 Temmuz 2024

Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuşan Sloven düşünür Slavoj Zizek, Gazze'deki savaştan bahsetti ve Filistinlilere anlayışla yaklaşılması çağrısında bulundu. Zizek'in konuşması sırasında çok sayıda konuk salonu terk etti. Fuar yönetimi, Filistinli yazar Adania Şibli'ye verilecek ödül törenini 'İsrail'deki savaş' gerekçesiyle iptal etmişti. Zizek, bu kararı 'skandal' olarak nitelendirdi ve Almanya'nın konuya ilişkin 'analiz yasağı' getirdiğini söyledi.
18 Ekim 2023
İşaretlediklerim